Din batrani se povesteste, ca-n toti anii negresit… tanti Silvia prajitura Fanta pregateste. Da, asta e genul de reteta stiuta de la sora lu bunica, lu matusa lu strabunica, adica o reteta care se face de foarte multi ani, multe gospodine o stiu sub diverse forme. La mine a ajuns reteta lu’ tanti Silvia, una dintre cele mai dragute mame ce mi-a fost dat sa le cunosc.
Pt blat avem nevoie de:
– 4 oua (5 daca sunt mici)
– 6 linguri cu varf de zahar
– 4 linguri cu varf de faina
– o jumatate de pliculet de praf de copt
– esenta de portocale
– o lingura maaaare de coaja de lamaie si coaja de portocala
– 100ml ulei
Separam ouale, batem albusele spuma si in ele ingrobam pe rand: praful de copt, faina, zaharul, esenta de portocale, coaja de lamaie si portocala, iar ultimul se adauga uleiul, in fir subtire, amestecand in continuu pana se incorporeaza tot. Maglavaisul astfel obtinut se toarna in tava unsa cu faina si se coace la 180 de grade pana cand trece testul scobitorii. Scoatem toata treaba de la cuptor, eu am fost nevoita sa o intorc cu fundu in sus, pt ca era cam denivelata si lasam bine la racit.
Pentru crema cu branza de vaca, avem nevoie de:
– un pachet branza (recomand cu caldura branza de vaci de la napolact – 500g)
– un pachet de unt la temperatura camerei
– 3 linguri de lapte fierbinte
– 150g de zahar
– un plic de zahar vanilat
– o esenta de vanilie
Frecam untul spuma, cu cele 3 linguri de lapte. Eu asa procedez de obicei cu untul, il bat spuma cu lapte pt ca e mult mai pufos si cremos. Peste unt adaugam branza, zaharul, zaharul vanilat. Intindem crema de branza peste blat si dam la rece 30-40 de minute. Era sa uit! Dupa ce blatul e rece, il reintroducem in tava in care l-am copt ca sa putem asambla prajitura fara a face varza toata bucataria.
Cat timp tava sta la rece, ne indeletnicim cu glazura de Fanta:
– 750ml Fanta
– 1 1/2 pachet de budinca de vanilie
– 4 linguri de zahar
– un zahar vanilat
Amestecam budinca cu 5-6 linguri de Fanta + zahar + zaharul vanilat, restul de Fanta o punem la fiert. Sa va asteptati la multi bulbuci! Cand fierbe, se ia de pe foc, se amesteca cu budinca si se da din nou la foc mic amestecand in continuu pana se ingroasa. Turnam peste crema de branza si dam la frigider o ora.
E prima oara in viata mea (care de altfel nici nu e asa de lunga, hahaha) cand fac o prajitura fara sa nu gust nimic, nimic in schimb m-am bucurat de mirosuri. Nici voi nu puteti gusta, deci va bucurati de poze si toti suntem chit, mai putin sotul care a bagat o tava =))
Cred ca e super! Am si eu reteta de vreo juma’ de an dar nu i-a venit inca randul 😛
Acum am citit ca nu ai gustat-o… 😛
Dar cu asemenea combinatii nu are cum sa fie decat super!
E super buna, am mancat si eu, parca stiam ca blatul e maro, oricum nu conteaza ti-a iesit foarte bine !
Mersi Edith! eu zic sa scoti reteta de la naftalina si sa o incerci pt ca merita!
Draga Amalia, ma bucur ca imi sustii spusele: am dreptate deci, e o prajitura ff buna 😀
dupa cum ziceam, cate bordeie atatea retete…la mine a ajuns reteta de la tanti Silvia, cu blat de vanilie. La fel de bine, la compozitia de blat din reteta pusa de mine se pot pune 2 lingurid e cacao si gata e blatul negru 😀
Te pup si ma bucur asa tare ca ma vizitezi!
Iti lingi degetele dupa ea, mai ales ca are un gust placut dulce acrisor. Merita incercat si un blat cu cacao, eventual incoluite 2 linguri de faina cu 2 linguri de cacao, si arata suuperb!
Pofta buna!
Cristina L
Data viitoare am sa incerc si cu blat de cacao, ca doar nu e nimic de pierdut 😀 dupa cum am mai zis, eu nu nmi-am gustat opera de arta, fiind in post…dar la urmatoarea tura, bag jumate de tava 😀
galbenusurile nu se mai folosesc? sau nu am inteles eu reteta??
eu am gasit branza putin sarata, are ceva?
In poza, se vede bine cum galbenusurile se adauga si ele la blat, peste albusele batute spuma 🙂 poate nu am fost eu destul de clara 🙂
Branza trebuie sa fie dulce, daca e prea sarata o poti tine 2-3 ore in apa ff rece, sa iasa sarea 🙂
Succes!
Am facut`o si eu .. si a iesit MAGICA !!! 😀 Multumim TEO ptr idei si ptr blogul minunat cu care ne incanti zilnic !
cred ca e gustoasa praji, am mai gasit si eu cateva retete asemanatoare, cu blat maro, sau cu mai multe oua, dar produsul final tot delicios tra sa fie! in tava de ce marime se coace blatul? felicitari cred ca si eu voi incerca sa o mesteresc!
tava e de dimensiune medie, in jur de 25×30 cm. Eu am un set cu 3 tavi si o folosesc mereu pe cea mijlocie. Se poate pune si cacao in blat, chiar si putin rom, iese foarte buna si cu blat maro.
🙂
incearca prajitura fanta si altfel, pune stafide in crema de branza
Buna, din intamplare am vazut poza prajiturei si am zis de curiozitate sa vad ce ingredinte are pentru k si eu fac o prajitura la fel (eu ii zic prajitura cu suc, pt k nu conteaza ce suc se foloseste, bineinteles cu acid) doar k blatul il fac cu cacao si astfel contrastul culorilor iese super, iar la crema de branza folosesc doar branza, zahar si margarina. Oricum e super buna prajitura, merita sa o incercati.
Eu sunt noua in ale bucatariei, imi zici te rog ce inseamna sa bati untul spuma? Il faci cu mixerul?
Multumesc mult pt retete!!!
Valentina
Salut. Untul spume se bate cu mixerul, da, pana caparta o consistenta spumoasa. In general se foloseste unt moale, la temperatura camerei. Ca sa se bata si mai bine, eu il bat impreuna cu o lingura de lapte fierbinte.
Multumesc mult! Esti extraordinara!
Valentina
Buna!De cateva zile tot stau si studiez acest site.Ce sa spun…numai cuvinte de lauda.deja am incercat vreo cateva retete,au iesit minunat.Acum a venit randul acestei prajituri :D.Inca o data felicitari Teo! Crisa
draga Teo, am o mare nelamurire…eu sunt mai noua intr-ale gatitului, asta in caz ca o sa ti se pare cam prostuta intrebarea mea:d…am cumparat toate ingredientele pt. aceasta prajiturica, iar untul l-am cumparat de la milli, cu 80% grasime. Este ok? Defapt ce fel de unt trb. sa folosesc la crema aceasta ?unt de masa sau din acela de gatit? sau nu are importanta?
draga teo prajitura fanta e supergrozava.am incercat sa o fac si mi-a iesit bine.esti gospodina de nota 11 .cu multumiri veronica
eu ma gandeam sa o fac cu fanta madness 🙂 sa ii schimb putin culoarea.oare cum ar iesi? iar daca folosesc acea fanta nu ar trebui sa schimb si budinca?eventual sa pun budinca de fructe de padure sau mure sau ce voi gasi?a incercat careva?
buna teo si eu stau de cateva zile si iti tot admir retetele si incerc sa imi fac curaj sa ma si apuc de cateva…:)sunt la inceput de drum in ale gatitului,dar totusi lucrurile de baza,adica mancarurile traditionale,le fac,vreau sa stii k iti apreciez ffff mult daruirea pt ceea ce faci.succes in continuare
Am o intrebare :
1. "Amestecam budinca cu 5-6 linguri de Fanta + zahar + zaharul vanilat, restul de Fanta o punem la fiert."
Budinca trebuie inainte facuta dupa instructiunile de pe ambalaj sau doar praful il punem in compozitie ???
Am inteles din ce era in fotografii . Apropo prajitura abia astept sa o fac pentru ca mi se pare foarte tare si de aceea te felicit pentru ceea ce faci.
Se poate folosi si blat de pandispan din comet? sau difera blatul?
Cris cluj
Praful de budinca il prepari dupa instructiunile de pe ambalaj, doar ca inlocuiesti laptele cu FANTA.
Cris, poti folosi si blat din pandispan insa ai grija sa nu fie unul foarte gros.
inca o data felcitari! azi a venit randul acetei prajiturici sa o fac! arata f bine! toate prajiturile facute dupa retele tale mi-au iesit super am innebunit familia si prietenii:)))! acum 2 zile cautam cum sa ornez un tort de cioco ptr fetita mea de un an si intamplator am gasit un alt blog cu retete laura nu-stiu-cum,dar nu se compara! in fine revenind la ale noatre multumesc ptr minunatele retete cu poze care imi sunt de mare ajutor! super tortul ptr bebe luca (cand a implinit un an! ;)Madalina-Bucuresti
Cred ca aproape toate retetele tale de prajituri le facea si mama. Din pacate ea a plecat dintre noi inainte sa ma invete toate retetele ei iar in caietul ei nu erau trecute toate… Dar acum te am pe tine sa-mi aduci aminte toate dulciurile copilariei si sa imi rasfat si eu persoanele iubite la fel cum facea mama. Multumesc
Salut. Am incercat eu cu fanta de fructe de padure si am folosit tot budinca de vanilie. a iesit super bine. In schimb am pus in branza de vaci si citeva fructe de padure congelate. Se gasesc la Auchan…. iese minunat.
Salut. Mie imi place foarte mult prajitura aceasta si o fac destul de des, dar eu pun in blat cacao si are un gust mai special 🙂 oricum e minunata prajitura ;))
Este o prajitura foarte buna , trebuie incercata
buna, nota 10 pt site si retete
mie nu mi-a crescut blatu :(( vreo idee de ce? ma apuc acum sa il fac iar poate totusi iese
primul are jumatate de centrimetru doar 🙁
suuuuper
eu am aceasta reteta dar nu pun branza.iese mai buna fara branza va asigur
Buna.. Nu as vrea sa folosesc crema cu branza de vaca..cu ce as putea s-o inlocuiesc?
Hmm… eu fac prajitura asta de mult, mult timp si tot nu m-am saturat de ea. Am facut-o si sub forma de tort si, totusi, am un PONT DELICIOS pentru tine: sub glazura de Fanta se pot pune fructe(de padure-congelate sau nu, portocale, etc.) si astfel prajitura e muult mau buna.
ms teo inca odata o sa o fac si eu 🙂
branza chiar de la napolact ? 🙂
prajitura fanta este f bn 🙂
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
Trebuie 1 plic praf budinca + 1/2 plic praf budinca?? 🙂
Ciao 🙂 . Este una dintre favoritele mele , prajitura Fanta. Si azi am zis sa ma uit la tine pe blog sa vad tu cum o faci. Aceeasi reteta ca si a mea, Dar cu un mic secret :). Tot timpu ma chinuiam sa bat untul spuma, ma plictiseam pana se facea cremos, dar cu laptele fierbinte nu imi venea sa cred cat de buna a iesit crema si foarte cremoasa! Esti fenomenala TEO!!!!
Super! Ma bucur cand va dau cate o idee buna, fie ea cat de mica! 🙂