O reteta pe cat de simpla, pe atat de folositoare la “impresionat” musafirii š
Avem nevoie de:
– foi NORI (eu le-am luat in pachet de 10, dar am folosit doar 4)
– orez (basmati am folosit eu)
– file de somon (50g)
– surimi (100 g)
– un morcov mare
– un castravete mare
– 3 linguri otet
– o lingura de zahar
– o lingura sare
Preparea orezului e relativ simpla: se fierbe orezul intr-o oala acoperita cu un capac greu, se da la foc mare 1-2 minute, apoi la foc mediu 3-4 minute s apoi cca 10 min la flacara foarte mica. Separat, se face un amestec din otet, zagar si sare. Dupa fierbere, orezul se lasa sa se odihneasca 2-3 min, apoi se pune peste amestecul preparat anterior si se amesteca cu grija, fara sa se striveasca boabele.
Morcovul si castravetele se taie felii subtiri pe lung. Pe foaie de nori se pune orez, cca 3/4 din foaie, apoi intr-o margine se aseaza felii de castraveti, morcovi si surimi sau somon la alegere. Se ruleaza cu ajutorul unei plansete de bambus sau cu un material textil mai gros. Aveti grija la rulare, sa strangeti cat de bine puteti, astfel incat orezul si toate cele sa se comprime.
La final se indeparteaza planseta sau materialul pe care l-ati folosit la rulat si se taie batonul obtinut in felii de cca 2 cm latime.
Noi am servit cu sos chilli dulce, cumparat, pt ca nu am avut timp si chef sa mai stau sa prepar ceva sos nemaivazut si wassabi nu am gasit š
hehe, eu Åtiam cÄ oricum nu se preparÄ vreun sos deosebit ci se serveÅte cu sos de soia Åi sos wasabi care ambele se gÄsesc de cumpÄrat. oricum, de surimi nu mai auzisem, deci am Ć®nvÄÅ£at ceva nou. š
am incercat acum reteta si vreau sa spun ca sushi-ul a fost delicios…
si cand te gandesti ca altii fac studii seriose spre a se initia in arta sushiu-ului…multumesc mult pentru reteta š
Sushi spune…ciudat..sushi e mancarejaponeza si se prepara cu peste crud sau caracatita/crevete fiert pus pe o “gogoasa” de orez.
Ce s-a preparat aici se numeste Ghimbab si e originar din Korea. Intradevar si sushi si ghimbab-ul se servesc cu sos de soia si wasabi.
Anonimule, ia da tu, in desteptaciune ta, un search pe google si vezi ce inseamna sushi si cum se face, vrei? Sau ai citit tu intr-o enciclopedie si vrei musai sa ne impartasesti.
Sau mai simplu, pt tine: cauta pe youtube, HOW TO MAKE SUSHI…ai sa fii UIMIT!
Keep, searching, anonimus, keep searching :))
Draga Theo si eu sunt o impatimita a mancarii japoneze. Ba chiar am invatat sa prepar sushi si maki de la soacra mea care e managerul unui restaurant japonez. Denumirea ruloului facut de tine e maki in restaurantele de aici, din Cipru. Variantele cu peste crud (ton, somon, crevete, etc) sunt trecute in meniu ca sushi. In fine, am mai gasit restaurante in Europa care numesc rulourile tale sushi, deci nu-i o tragedie etimologia, intrucat sushi-ul, la fel ca si mancare chinezeasca, a fost adaptat cererii consumatorului european. Pt un plus de savoare, incearca sa inlocuiesti bastonasele de morcov cu felii de avocado si “unge” orezul cu maioneza japoneza.
Oricum, sa sti ca acest maki al tau e denumit in meniul restaurantului la care mancam noi, “colour maki”. “Crazy maki” e un rulou tavalit prin caviar rosu (se gaseste in Carrefour la borcanel).
Te apreciez si te urmaresc
Ca sa nu existe indoieli:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi
Era ok sa afirmi ca sunt diverse tipuri de sushi sau ca suhi se poate prepara in diverse feluri dar nu o sa permit nimanui, cu atat mai putin unui anonim sa isi dea cu parerea total neavizat. Buh-bye now!
vad ca aveti pareri diferite despre preparatul prezentat.din ceea ce stiu din restaurantul chinezesc de unde am lucrat eu tot ceea ce se infasoara in ”nori” sau in omleta de oua se numeste maki,cat despre wasabi se poate prepara si-n casa daca ai ce iti trebuie(avocado,sake si…celelalte secrete…!)
nus ce sa zic a iesit bun.dar WASABI nu este preparat,este condiment SI ESTE RAR SI SCUMP,domnule bucatar de la restaurant chinezesc,eu nu sunt bucatar ,dar sunt pasionat de cultura asiatica.si lucrez la un magazin de japonezarii,unde patronul e unu Fujimura,care ne-a explicat ca sa stim ce spunem la clienti,exista pasta de wasabi care este 12 lei si contine doar 1%wasabi,deci faci calculele,cam cat de scump e si tubu de pasta e la ciraca 5
0 grame
ite si o a3a parere =)) fiecare cu a lui, vba aia. Eu zic ca e sushi si cu asta basta. Din partea mea sa ii zica si “rulou de orez” important e ca a fost f bun.
Si da, chiar cred ca e sushi š California roll.
Super siteul!!!!
ce este surimi si de unde fac rost sau cum se prepara si foile NORI de unde le iau?
Surimi este o pasta din peste, se combina de obicei carne de peste mai ieftin pentrua obtine un compus care e menit sa semene cu fructele de mare dar sa fie mult mai iefrin si accesibil.
Il gasesti la orice hypermarket sau magazine de peste.
Nori se gaseste la fel la hypermarketuri, eu l-am luat de la Kaufland.
multumesc teo site-ul tau e super tare…tine-o tot asa:*
Any, sper sa nu fie tot asa, ci mult mai bine š
Imi place mult cum arata tot ce gatsti! Bravo!
super site-ul. O mica sugestie as face: nu mai raspunde cu aceeasi moneda remarcilor rautacioase (te cobori la nivelul lor)
Teo, unde sunt foile Nori la Kaufland, ca eu sunt chioara, nu le gasesc…limineaza-ma te rog la ce raion, ca nu-s soro!!!!
oana draga vezu ca tre s fie un stand intreg numai cu produse chinezesti: sosuri, orez pt sushi foi nori etc. In general, e pe undeva pa langa frigidere. Cel mai sigur intreaba in magazin š
Multumesc Teo, caut sigur, intreb si tre sa gasesc!
intrebare:unde pot sa gasesc sake??stie careva?
buna,
eu am descoperit blogul tau de curand si este minunat :)iti admir rabdarea cu care ai facut poze si ai descris fiecare operatiune in parte. felicitari! esti f tare š
cat despre sushi .. eu sunt iubitoare de mancare japoneza. am gasit la selgros tot ce e necesar pt a prepara sushi. orez special pt sushi, otet de orez, praf care se amesteca cu apa pt wasabi, alge nori si sos soia japonez.
iti recomand sa incerci orezul pt sushi pt ca basmati e orez “bob cu bob”, iar orezul pt sushi e ca cel pt pilaf … si iese f bun amestecat cu otet de orez si zahar.
California rolls sunt excelenta. am mancat varianta si cu avocado. iar pt cei indemanati š se pot face rulouri intoarse care se dau prin susan …
felicitari pt faptul ca incerci mancaruri exotice š si iti si ies f misto š
as vrea sa stiu si eu de unde pot procura acele foi NORI.
ai niste preparate minunate pe blog!
iau Nori din Kaufland sau din Carrefour, de la raionul de mancaruri internationale / exotice
De fapt aceste rulouri se numesc Maki. š Este foarte frumos si muncit site-ul, multe felicitari!
un pret aproximativ pentru ingrediente?
Am si eu doua curiozitati, probabil stupide..foile nori si surimi ce sunt? si unde le gasesc?
Am mai scris si mai sus, Surimi este o pasta din peste, se combina de obicei carne de peste mai ieftin pentrua obtine un compus care e menit sa semene cu fructele de mare dar sa fie mult mai iefrin si accesibil.
Nori sunt alge comestibile.
Razvan, pretul ingredientelor ajunge undeva la 50 de lei, cred.
draga teo, mai intai felicitari pentru toate retetele tale, sunt minunate la fel ca si tine! cat despre sushi.. E SUSHI .. si am mancat muuulte timpuri de sushi inclusiv asta ( care e preferatul meu) .. chestia e ca m-am dus intr-un magazin japonez si erau mai multe tavite cu sushi printre care era si felul asta deci.. da e sushi nu altceva.. atatia experti in bucataria japoneza .. incredibil..p.s. am zis de foarte multe ori sushi:)) pt ca sunt o fana adevarata
am o intrebare…..foile nori trebuie mai intai umezite??
draga mea….azi am vizitat pentru prima oara blog ul tau si mi a placut fff mult categoria retete exotice.De fapt atat de mult incat nu am putut rezistafara sa incerc si eu puiul cu ananas sau sushi….
asa k mi am pus funduletul in masina :)) si am plekat la real pt niste cumparaturi…..
….vreau sa ti spun k sora mea si iubitul meu au mankat pana si cu mana ce am gatit.A fost totul fff gustos si iti multumesc pt ideile tale groazave…PS.nu am reusit sa impachetez f bine sushi si knd l am taiat au km iesit din el…vre un sfat cva??
foile nori se ruleaza mai usor daca sunt putin umezite. La fel, pt a taia rulourile cat mai usor, trebuie sa fie rulate strans iar cutitul sa taie foarte bine si sa fie usor umezit
Draga Anonimule… FELICITARI PENTRU FOSTUL JOB! And… daca ai lucrat la un restaurant chinezesc ce propui? Nu te mai da mare atata… Nu impresionezi pe nimeni…
pai ce sa va zic voi ati mers vreodata la un restaurant japonez sa vedeti cum e?
Am facut si eu in weekend o tura, dupa ce am fost FOARTE dezamagita de restaurantul japonez (si eu sunt din Cluj)
Am mancat destula vreme prin strainatate sushi original, deci stiu cum ar trebui sa fie la gust.
Nu am apucat sa fac poze pentru ca s-au halit instant, am folosit orezul pt sushi, surimi, avocado, mango si morcov in diferite combinatii, am avut si putin hrean pe langa, a fost absolut delicios.
Mi-a mai ramas o jumatate de cantitate de ingrediente pe care le voi "executa" peste vreo 2 saptamani, nici sa nu mai aud de "restaurant"
Teo felicitari pentru blog, you're an inspiration š
felicitari fetelor. chiar nu m-am gandit sa fac niciodata. aici sunt "n" restaurante japoneze si in vreo doua prepara cele mai bune sushi si maki.
deci, da astea-s maki. si se mananca cu sos de soia si wasabi.
dar pana la asta, cred ca ramane sa probez.
desi am o intrebare pt cei ce au facut acasa- de ce trebuie otetul ala?
apoi, felicitari pt site. am dat peste din greseala.
:p
la mai bine!
imi spui te rog si mie te rog de unde pot sa imi iau nori…patricia(breharitza_p@yahoo.com)ms
Teo, felicitari pentru acest site minunat!!Am aflat despre el de curind si sunt foarte tentata sa incerc de toate..imi place foarte mult sa gatesc!!Sunt din Republica Moldova si deja toate prietenele mele te-au indragit!!!Succes pe mai departe!!Bravo!!
Felicitari Teo pentru site-ul minunat. Eu am foi nori, dar nu stiam cum sa le pregatesc. Iata ca am aflat multe lucruri noi. Mersi mult si bafta in continuare.
felicitari pentru site ,este super!
preparatul se numeste sushi maki,stiu ce vb pentru ca stau chiar in tara soarelui rasare.
am sa va dau o idee ,poate unii dintre voi ati mancat ,umpleti maki cu ton maruntit ( la conserva,scurs bine de ulei) amestecat cu maioneza,este o minunatie,credeti-ma!.
buna, careva dintre voi, ar putea sa-mi sopuna in ce d-zeu de magazin gasesc nori(alegele)?? pe bune, ca am cautat cred ca in toate! va multumesc
Pt. "anonim" care a scris pe 13 ian.2010, 18:17 – ai dreptate, ton cu maioneza e superb, cu conditia ca uleiul sa fie foarte bine scurs. Sushi se poate face chiar si cu carne de pui (pt. cei alergici la peste) sau cu carne de vita, sau pur si simplu cu legume.
Eu pot sa spun ca sunt specialista in sushi, am invatat de la japonezi (unul dintre ei bucatar de sushi). Foaia de nori se ia, se taie o treime (care nu se foloseste), si abia pe restul foii se intinde orez – se lasa totusi cam 1 cm fara orez, pentru a se lipi ruloul. Se pune umplutura, iar apoi se ruleaza destul de ferm, pentru a nu se desprinde ruloul. Eu nu as pune morcov crud, dar daca cineva doreste totusi sa puna morcov, e bine sa fie cat de subtire posibil taiat, pentru a se evita unele neplaceri la musafirii care au probleme dentare ;-).
Sosul soia se cumpara din magazin, nu se prepara in casa (technologia este f. complicata). Sosul soia indicat pt. sushi este cel "deschis la culoare", care nu este foarte intens la gust, pentru nu a domina aroma sushi-ului.
Cel mai bun sushi e cel cu peste crud. Este f. important sa se serveasca si ghimbir murat, pentru a neutraliza eventualele bacterii din pestele crud.
Bineinteles exista foarte multe feluri de sushi – original e Maki. Mai exista Nigiri, Futo-Maki, California Roll, Inside-out… O chestie pe care multi nu o stiu e ca la sushi nu se folosesc betisoarele (sau alte tacamuri) – ci degetele.
(Nina)
Foarte, foarte complet comentariul!!
Eu am mancat asa ceva facut de o prietena japoneza. Daca nici ea nu stia ce e ala sushi, apoi cine. Si mi-a zis ca-i de mai multe feluri.
buna teo!morcovul nu trebuie oparit inainte?nu e prea tare in comparatie cu celelalte ingrediente?ms mult
au iesit ft bine in poza dar eu stiu ca orezul pt sushi se numeste hikari…basmati e un orez pachistanez nu are legatura cu gastronomia japoneza
Teo, chiar m-ai cucerit cu blogul si reteta de sushi este un must š
Spune-mi surimi l-ai pregatit cumva sau exact asa cum l-ai luat? Morcovul se fierbe inainte?
Te pup! Gabriela
Va salut pe toti de pe acest site.Va scriu acum din Japonia ,si tin sa mentionez ca locuiesc aici de 7 ani.Este intradevar sushi dar asa cum a mai mentionat cineva mai sus este maki sushi.Sper ca v-am lamurit;acum vreau sa o felicit pe Teo,am intrat pe acest site sa caut cateva retete pentru zile onomastice,m-as fi bucurat si mai mult daca a-si fi gasit aperitive si ma refer la cele deja puse pe un platou si ornate ,pentru ca nu ma prea pricep la ornat dar,oricum sunt foarte incantata de site si cu siguranta va fi pe lista mea de favorite.
Ca sa o completez pe Ramona, pt ca si eu am locuit in Japonia. Da, e maki zushi. Si iese si mai bun daca presari peste orez (inainte sau dupa ce l-ai intins pe foaia de alga) seminte de susan prajit. Itadakimasu š
exceptional….am facut si a iesit nemaipomenit…doar ca eu am fost mai sireata :d si am gasit intr-un hypermarket din Italia un pachet cu ingredienete pt sushi si mi-a fost mai usor…oricum…chiar am reusit sa-mi impresionez familia…BRAVO…(Maria)
sos de soia , ghimbir murat si wassabi š cele 3 "elemente" cu care se serveste sushi … insa depinde in ce parte a lumii esti … in partea orientului gasesti mult mai usor decat la noi in Romania … dar noi importam tot ce exportam,ca suna mai bine cand citesti ca e din alta tara,chiar daca tot de la noi pleaca initial si niciodata nu ne orientam sa aducem ceea ce nu avem. wassabi e o pasta verde foarte iute … eu folosesc pasta de ardei iuti (acei ardei mici si subtiri care poti sa-i cultivi in casa,nu le stiu denumirea,eu am 5 copacei mici si imi sunt suficienti) in loc de wassabi si sunt mult mai iuti.
felicitari pentru reteta … eu ma fixasem pe ideea ca trebuie sa fac pas cu pas ca japonezii incat era cam complicat totul … pana am citit reteta ta š
Foarte tare site-ul!!Felicitari!
FELICITARI ESTI SUPER TARE JOS PALARIA
si mie imi place sa gatesc dar nu am asa mult timp
cat orez sa folosesc pentru 30 de bucati sushi.va rog sa imi raspundeti.multumesc
mie din reteta asta mi-au iesit 20 de bucati si am folosit cam 70g orez. oricum, mai bine fierbi mai mult si faci orez in lapte de exemplu cu orezul care iti ramane, decat sa fierbi prea putin. Succes
Eu am incercat reteta si mi-a placut enorm preparatul acesta! Pe alte site-uri pe care am cautat erau specificate si prepararile a mai multor sortimente de sosuri dar aici nu este mentionat asa ceva.Si am curiozitatea de a te intreba: este obligatoriu sa mananci sushi cu sos de soia sau oricare altul?Pentru ca eu l-am mancat simplu si a fost foarte bun,dar vreau sa stiu ca pe viitor , daca voi servi acest preparat unor musafiri sa le pun sos ca sa le placa sigur! š Oricum , reteta e geniala Teo Felicitari si pupici din partea mea si numai bine! š
Crina draga, nu e musai deloc sosul š dar parca face sushi mai usor de mestecat š Te pup si ma bucur ca v-a placut!
Buna ziua,aceasta reteta de sushi m-a facut curioasa cel mai mult prin usurinta in preparare…cel putin din ce am citit,daca o sa aveti timp sa imi raspundeti la cateva intrebari o sa incerc si eu sa fac aceasta reteta si de abia apoi o sa imi dau cu parerea,deci uitati intrebarile mele:
1.foile nori,am inteles ca daca le umezesc se vor taia mai usor,dar cu ce sa le umezesc?
2.dupa ce las orezul sa se odihneasca 2-3 minute il amestec in acel "preparat" de otet sare si zahar fara sa zdrobesc boabele,dar cat il amestec?
3.cel fel de orez se foloseste pentru sushi,adica mai pe intelesul meu…cel cu bob lung sau cu bob rotund sau altfel de bob?
4.nu sunt o mare fana a pestelui,in alte cuvinte imi place pestele,insa nu ma omor cu el si deasemenea trebuie sa indeplineasca anumite criterii,adica sa fie slab si fara oase….deci ati spus ca se pune somon,din cate stiu somonul este un peste gras,deci ar schimba gustul daca as folosi…macrou de exemplu?
5.este neaparat necesar surimi?nu prea imi suna bine ,sincer…
As ramane recnoscatoare daca mi-ati raspunde la aceste intrebari,Alexandra š
Azi o sa fac…tam-tam-tam…sa vedem cum imi iese. Pana acum, ce retete am facut de pe blogul tau mi-au iesit bestiale! Nu ca ma laud…sau te laud. Dar chiar asa au iesit! š
Hmmm…in ce inmoi algele alea? Ca sunt uscate.
Nevermind š M-am prins ca nu trebuie inmuiate
š
Buna. Vreau sa fac si eu sushi si am vazut reteta pe care ai publicat-o, dar am si eu o intrebare : ce cantitate de orez ai folosit?
Dana, in generalmo cana de orez e suficienta. Depinde cate foi ai si cat sushi vreo sa faci š