Tort caramel

Pt o zi speciala, un tort special, nu?
Reteta pt blat nu mai are rost sa o scriu, o gasiti detaliata aici

Pentru crema:
– 1 litru de lapte
– o cana de zahar
– 4 linguri de faina
– un plic de budinca de vanilie
– 100g de unt
– 2 esente de vanilie
– 1 plic zahar vanilat

Se fierbe laptele impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si esentele de vanilie.Se raceste si se amesteca cu faina si praful de budinca pana se omogenizeaza, apoi se pune din nou la foc mic, mestecand in continuu pana se ingroasa. Se da la o parte de pe foc si se adauga untul batut spuma.

Pentru glazura de caramel: se incing 2 linguri de frisca nebatuta si in ele se topesc 100g caramele cu lapte.

Pt ornat, am folosit miez de nuca si praline cu caramel 🙂

26 Comments

  1. exceptional arata…teo vreau sa te intreb de o reteta poate o stii si ai putea s-o publici e vb de un tort cu biscuiti si esenta de migdale…in straturi era facut si ornat ca acesta cu praline…a fost bestial..nu am cerut reteta dar poate stii tu despre ce e vorba

  2. Denisa

    Buna! Tocmai incerc tortul de caramel….cu blatul propus de tine. Poti sa-mi spui te rog daca blatul trebuie insiropat? Nu ai specificat aceasta…Eu in general insiropez si nu stiu de in cazul acesta e necesar. Multumesc!

  3. blatul de casa se insiropeaza intotdeauna!!! eu folosesc sirop de zahar ars

  4. denisa

    Am pregatit pentru ieri tortul si a iesit nemaipomenit avand un mare succes! Imi pare rau doar ca s-a terminat prea repede. Nu stiam cum se face siropul de zahar ars, asa ca am insiropat cu sirop normal…si a fost foarte bine. Daca poti sa scrii si acel sirop pe care-l folosesti tu, ti-as fi recunoscatoare. La succesul pe care l-a avut cred ca o sa-l fac si cand vor veni viitorii socri la mine 😀

  5. Denisa, eu fac siropul am asa: intr-o craticioara, pun 6-7 linguri cu varf de zahar si o lingura de apa. Topesc zaharul, pana cand se face de culoarea caramelului, apoi il sting u o cescuta de apa si mai amestec bine bine pana cand capata consistenta. Promit ca in curand pun si poze cu fabricarea siropului. Te pup si ma bucur ca v-a placut tortul

  6. Denisa

    Multumesc tare mult! Cat de curand voi incerca si varianta aceasta. Numai bine si spor la gatit bunatati!

  7. Corina

    Buna, Teo. De mult iti urmaresc retetele de pe blog si pot sa spun ca toate pe care le-am incercat au iesit fantastic chiar daca sunt o "bucatareasa" nu tocmai priceputa (defapt chiar deloc) :))

    In legatura cu tortul de caramel, am o intrebare. Cum se insiropeaza blatul? Am vazut la reteta de blat de tort ca se pune si acolo sirop, dar dupa ce am scos blatul din cuptor se imbiba cu sirop sau cum? Scuza-ma, dar n-am mai facut tort pana acum :">
    :*:*

  8. Pentru insiroparea tortului: facem blatul, il taiem in 2 sau 3 foi; asezam o foaie pe suportul de tort, o insiropam bine si uniform, din centru pana la margini, fara a exagera, pt ca se va rupe blatul. Punem crema si asezam peste ea a doua foaie de tort si o insiropam si pe asta. Iar crema, iar foaie de tort, iar sirop. Lasam sa se patrunda si facem glazura. Gata!

    Corina draga, sper ca ti-am fost de ajutor 🙂

  9. Anonymous

    mie nu mi-a iesit deloc crema.

    elena sta

  10. buna teo,
    as dori sa te intreb daca pentru o tava cu diametrul de 28cm este suficient ca blatul sa fie facut numai din 4 oua? mi se pare destul de putin avand in vedere ca trebuie taiat in trei straturi.Ieri am facut un blat din 6 oua, mai mici ouale, ce e drept, insa nu stiu din ce considerent , dupa ce l-am scos din cuptor mi s-a lasat blatul si binenteles nu l-am putut taia in jumatate…si acuma imi e tare frica sa nu cumva sa nu imi iasa nici asta. poate ca pentru tava mea de 28 ar fi bine sa fac blat din mai multe oua , nu? si ai putea sa imi spui daca e corect gramajul de faina pe care eu il folosesc: 6 lg de faina cu varf la 6 oua???

    multumesc pt sfaturi

  11. Pentru tava de 28 de cm nu sunt suficiente 4 oue, trebuie min 6 sau 8. Proportiile sunt mereu aceleasi, cate oua, atatea linguri cu varf de faina, atatea linguri de zahar (sau mai putine daca vrei mai putin dulce). Blatul se lasa de obicei atunci cand creste f bine si il scoti prea repede din cuptor. Dupa ce a crescut si e frumos, stinge focul si lasa-l in cuptor pana se raceste.

  12. Anonymous

    teo,am facut si eu tortul,blatul a iesit ok insa creema facuta dintr-un litru de lapte, o budinca de vanilie si 4 lg.de faina, exact asta am pus, mi-a iesit foarte moale…am incercat sa pun gris dar nu mi-a mai placut cum a iesit…si glazura facuta din caramele a iesit super insa in momentul in care am pus-o pe tort s-a intarit in asa fel ca nu am mai putut taia tortul…deci cred ca mi-a iesit un dezastru de tort. Nu ai putea pune un video pt tortul asta??sincer imi pare rau sa lucru atata pe el si sa vad ca nu iese bine.Multumesc

  13. Anonymous

    as dori sa stiu cum se bate untul SPUMA???? eu amincercat asa: l-am pus intr-un bol,era la temperatura camerei, si am incercat sa il mestec cu lingura de lemn…insa fiind facut din lapte ,logic ca imi lasa la apa de mama focului…deci nu am inteles faza cu mestectul untului SPUMA. E destul de greu sa pregatesti ceva daca nu e bine explicat..risti sa ti se taie crema si sa o arunci la gunoi.

  14. Anonymous

    buna teo,peste cateva zile va fi ziua mea de nastere..si vreau sa fac un tort cu care sa impresionez.l-am ales pe acesta de caramel..spune-mi te rog pot inlocui cu ceva budinca de vanilie?ptr ca englezii nu au asa ceva:( multumesc.Ramona

  15. Anonymous

    nu mai e nevoie sa raspunzi la intrebarea adresata anterior,m-am descurcat pana la urma,am intrebat in magazin si am gasit:)multumesc oricum.Ramona

  16. Anonymous

    Buna Teo,
    peste cateva zile este ziua sotului meu si as vrea sa pregatesc acest tort, am o nelamurire: untul batut spuma se adauga in crema imediat ce crema s-a ingrosat sau se lasa mai intai sa se raceasca ? Multumesc anticipat pentru raspuns si felicitari pentru blog !

  17. Da, e de preferat sa nu fie crema fierbinte cand pui untul.

    Pentru anonimul de mai sus: am explicat in vreo 5 retete cum se bate untul spuma…untul trebuie sa fie moale, sau daca e la temperatura camerei se bate cu 2-3 linguri de lapte fierbinte. Se foloseste mixerul.

    Nu credeti ca ar fi deja exagerat sa scriu la fiecare reteta acelasi lucru? Mie asa mi se pare….

  18. mihai

    Buna Teo, vroiam sa-ti multumesc pentru reteta asta si in avans pentru altele pe care o sa le incerc. Am facut tortul caramel in week-end-ul asta, pentru iubita si niste prieteni si a iesit demential. Bineinteles ca am mai schimbat putin reteta (am mai pus si niste fructe acrisoare gen kiwi pentru contrastul gustului), dar baza a fost reteta de pe site. Oricum, ideea e ca le-a placut la toti si vroiam sa-ti multumesc pentru explicatii si inspiratie 🙂

  19. Anonymous

    AM sa incerc sa fac acest tort,dar totusi de ce se numeste caramel?eu am o reteta de tort caramel dar acolo se arde ceva zahar,dar aici nu.TOTUSI il voi incerca si voi vedea . CREMA LA CATE BLATURI AJUNGE? ELENA

  20. florarie

    Buna, Teo. Areciez foarte mult acest blog si iubesc sa gatesc, cu toate ca intr-ale dulciurilor sunt la inceput. Imi poti sune, te rog, cum pot face raid celebra "icing" pentru tort? Se apropie ziua nepotelului meu si tare as vrea sa imi reuseasca… Multumesc frumos.

  21. reteta pentru icing o poti gasi la reteta pentru casuta de turta dulce.

    sper sa fie cea pe care o cauti.

  22. Anonymous

    cum sa fac ca topping-ul de caramel sa nu se zahariseasca(reteta ar fi zahar topit, pana ajunge de culaore caramel peste care se toarna frisca lichida)

  23. n-am inteles exact intrebarea ta. topping-ul de caramel nu se zahariseste. trebuie tinut pe foc pana se topeste zaharul.

  24. Anonymous

    Cineva avea nelamuriri despre baterea untului spuma… e ceva ce trebuie mentionat: pentru a se bate bine (cu mixerul) trebuie sa folosim unt cu peste 80% grasime. Cel de 60% se taie f repede.

  25. Anonymous

    Buna Teo,

    Citesc de foarte multa vreme blogul tau si am facut multe dintre retetele tale si au iesit super. Sunt un mare fan al tau!

    Dar sincer reteta asta nu e explicata atat de bine ca de obicei si nu se intelege tot. Si inteleg perfect ca nu vrei sa scri acelasi lucru de n ori (si mi se pare normal), dar nu toata lumea citeste toate retele ca sa stie ca la nu stiu care ai scris cum se face ceva.

    Recomandarea mea e sa pui un link catre o reteta la care ai explicat cum se face acel ceva, de exemplu baterea untului spuma si astfel toata lumea va fi multumita: nici tu nu scrii de n ori, iar noi intelegem perfect cum se face.

    Sper sa nu te superi pe mine!

  26. Buna Teo,

    Iti urmaresc demult blogul si il folosesc ca inspiratie de multe ori. Am incercat azi tortul de caramel urmand exact reteta, si dupa cum a spus un anonim mai sus, dar nu ai raspuns, crema a iesit foarte moale.Poate daca ai scris mici “secrete” la alte retete ar fi super daca ai ghida cititorii inspre reteta unde ai scris acele mici “secrete”. Dar ca cititor eu ma uit la anumire retete si nu am de unde sa stiu unde ai scris acele mici “secrete”, ca doar nu voi citi tot blogul pentru o reteta. Multumesc anticipat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.