Tarta cu fructe – Maya

Pozele de pe blogul Mayei dar si nevoia acuta de dulce, m-au “impins” sa fac tarta cu fructe, care a iesit o nebunieeeeee.

Pentru blat, am folosit:
– 4 oua
– 4 linguri faina
– 3 linguri zahar
– 2 plicuri zaharescu vanilescu
– 1 varf de cutit praf de copt
– o lingura buna de coaja de lamaie
– o esenta de vanilie

Separam albusurile de galbenusuri si procedam asa: albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul vanilat si esenta de vanilie. Pont: bateti albusurile goale vreo 5-6 minute, si abia dupa ce spuma e bine legata adaugati zaharul. Galbenusurile se freaca (oare ele bineteles de ce nu se bat ci se “freaca”??? suna nasol) cu zaharul. Cand procesele de batere, respectiv frecare s-au savarsit, se purcede la amestecarea celor doua. Se adauga faina, praful de copt si coaja de lamaie si se mai mixeaza un piculet. Toata treaba obtinuta (hai sa-i zicem compozitie, ca sa nu fim nesimtiti :p ) se toarna intr-o forma de tarta, in prealabil unsa cu unt si tapetata cu faina. Se introduce forma la cuptor (nu ma intrebati de grade, ca pe vremea lu buni, cand au inventat astia cuptorul meu, nu se stia de asa ceva) la foc mediu, 20-25 de min. Se testeaza cu scobitoarea.

Acestea fiind spuse, eu nu m-am mai obosit cu crema, ci am facut o budinca de vanilie pe care am turnat-o in forma de tarta. Si am ornat cu fructe. La asta nu ma inghesiu sa dau sfaturi, puteti orna fiecare cu ce va doreste sufletelul. Dupa ce am pus si fructele, am topit jeleul si l-am turnat peste. GATA!!!

P.S. 1-2-3 ponturi
– in cazul in care ati facut budinca si nu crema, e de preferat ca imediat dupa ce stringeti focul la budinca sa puneti peste o folie, ca sa nu apuce sa se instaleze peste budinca pojghita aceea enervanta
– jeleul e indicat sa-l turnati intotdeauna doar pe mijlocul tartei, ca oricum el e nesimtit si acapareaza tot pana la margini. Daca turnati si pe margini, riscati sa se prelinga tot la valeeee
– pt a avea tot timpul in casa coaja de lamaie (am vazut ca a scos si Dr. Otker si desi in multe privinte il iubesc pe doctoru care este, prefer sa fac eu coaja de lamaie) procedez asa: rad pe razatoarea mica coaja de la 4-5 lamai mari, neaparat alese pe spranceana, care au coaja cea mai babana, apoi intr-un borcan cladesc asa o lingura de coaja de lamaie, o lingura de zahar, o lingura de coaja, una de zahar si le tasez bine. Tin treaba la frigider si in caz de nevoie, pif-paf, o am la indemana si e mega buna si aromata 🙂

64 Comments

  1. Frumoase poze.Si retele sunt bune. Bravo!
    Irina

  2. ileana

    Sunteti o Zeitza a bucatariei! (parerea mea)

  3. Arata =p~. Budinca folosita in loc de crema e de la doctorul tau preferat ? Jeleul cum il faci ?:-s .

  4. Da da, budinca folosesc in general e la prietenul Oetker, dar si Darling e ok. Jeleul e tot de la docto, este “Tort gelee” si se prepara cu apa sau suc de fructe, se toarna peste tarta si se lasa sa se intareasca 🙂

  5. Anonymous

    ti-a iesit fain tarta .. hmm,asteptam sa mai adaugi ceva retete noi si ce o sa ai ?fetita baiat?pupici si sanatate

  6. multumesc 🙂 o sa avem un baiat

  7. Ajutooor! 🙂
    Nu ma prind cum e cu folia in cazul budincii. Folie de aluminiu? Se pune peste oala, ca un capac sau se pune direct peste budinca, adica sa se lipeasca de ea?
    Multumesc
    Alta Irina 🙂

  8. Piersi

    Cred ca folie de plastic vrea sa zica, sa nu se usuce budinca. Nu ca as fi eu mare bucatareasa…

  9. Am facut dupa capul meu: am pus folie de aluminiu peste cratita (ca un capac lipit bine 🙂 ) imediat dupa ce am luat de pe foc. Si nu s-a format pojghita.
    O minunatie. Plus oportunitate de manifestare a creativitatii 🙂
    Aceeasi Alta Irina

  10. Irina, imi cer scuze ca nu am raspuns mai repede, dar am avut mici probleme cu bebe.

    Ideea era s apui folie de aluminiu/celofa peste budinca, pe post de capac, ca s anu se faca pojghita…ceea ce ai si facut :* pupici

  11. Anonymous

    am citit si eu reteta de la u….chiar o sa incerc si eu tarta cu fructe….sper sa reusesc…pooop

  12. De mult salivam la reteta asta, asa ca alaltaieri mi-am facut curaj si m-am dus sa cumpar ingreedientele si cel mai important, forma de tarta 😀

    A iesit super, numai ca eu am luat Gelee rosu si dupa ce am ornat super tarta, am cam acoperit-o de roseala de-aia :))

    Oricum, a iesit foarte buna si arata si f bine 🙂

  13. tessa_3x

    acum 5 min am terminat si eu de facut aceasta tarta 🙂 arata supeeeerrr … si de abia astept sa se raceasca ca prea imi face cu ochiul, sper sa apuc sa mananc o felie inainte sa ajunga sotul meu acs ca nu stiu cat o sa mai apuc dupa el :))))

  14. Anonymous

    Buna Teo,am si eu o rugaminte,imi spui te rog cum iei blatu din tava pt tarta dupa ce ii copt?la mine tot timu se prinde de tava si se rupe,am facut azi tarta cu fructe da deabia am reusit sa iau blatu fara sa nul rup de tot.Astept un raspuns sa ma scoata din bucluc.mersii mult

  15. erzebet

    e f buna reteta! multumesc!
    am facut blatul ca aici si crema am facut-o din lapte si amidon

  16. jokerbla

    lol zaharescu vanilescu, nu-mi iese din minte

    acum ma apuc sa fac, am adunat toate intredientele, e prima oara cand fac prajituri apropo 😛

  17. @Anonim din 24 septembrie: cel mai important e sa ungi bine tava cu unt si sa o tapetezi cu faina. asa sigur nu se lipeste blatul si-l poti scoate cu usurinta.

  18. Anonymous

    zaharescu vanilescu:)), chiar ai simtul umorului, tot timpul cu zambetul pe buze am fost, o incerc si eu azi, zaharescu vanilescu:))

  19. jokerbla

    am facut iar 😀 a fost mai umflat blatul acum, pot sa zic ca de data asta a iesit perfect

  20. Incerc pt prima oara aceasta prajitura, si am "colindat" pe toate site-urile in speranta ca voi gasi una care sa-mi convina ca aspect(de gust voi vedea, am eu grija).Felicitari ca ai adaugat pozele, de care m-au ajutat sa ma hotarasc la probarea retetei.Este Ajunul si maine trebuie sa fiu la inaltime.In zilele urmatoare iti voi comunica aprecierile fam. mele si al prietenilor cu care voi petrece Craciunul.Pana atunci, iti urez Craciun fericit, cadouri multe si un BEBE SANATOS! Pup

  21. pufyc

    FELICITARI PT RETETA!! A fost de mare SUCCES. Eu am facut crema de la alba ca zapada, nu am folosit budinci.
    :X :X :X

  22. Anonymous

    sunt un barbat care imi place in bucatarie si mi-ai fost de mare ajutor mersik

  23. albusurile se bat cu zahar dar si galbenusurile .in reteta sunt 3 linguri de zahar cate se pun la albusuri si cate la galbenusuri?

  24. alyna, dupa cum scrie in reteta:

    1. albusele se bat spuma impreuna cu zaharul vanilat si esenta de vanilie

    2. Galbenusele se freaca (oare ele bietele de ce nu se bat ci se "freaca"??? suna nasol) cu zaharul

  25. scuze nu am citit eu bine oricum am incercat-o si a iesi super buna iar acum ma pregatesc sa fac negresa.oricum iti multumesc pt retete iti citesc blogul aproape in fiecare zi

  26. stefania

    am facut si eu reteta de tarta dupa cea de aici si mi-a iesit dar nu mi-a placut ca blatul desi gustos pare fad asa ca l-am insiropat cu compot,doar putin si e mult mai bun asa,iar in loc de budinca am folosit crema ole deoarece budinca trebuie neaparat tinuta la frigider daca nu lasa lapte.Oricum a iesit.

  27. joliegarderobe

    buna ziua. ce pot sa pun in budinca ca sa iasa putin mai tare,mai compacta?va multumesc

  28. joliegarderobe, incearca sa pui mai putin lapte la aceeasi cantitate de praf de budinca (daca o prepari din plic)

  29. joliegarderobe

    multumesc frumos ,a iesit foarte buna:). Paste Fericit!
    Teodora

  30. Anonymous

    Draga Teo iti multumesc pentru efortul de a ne ajuta, am facut tarta si a iesit de nota zece; te-am descoperit din intamplare dar se pare ca este una norocoasa; mult spor in toate si sanatate piticului.
    Florentina

  31. Si eu am probleme cu scosul tartei din forma, desi am uns cu ulei si am tapetat cu faina. Mi-au trebuit vreo 15 minute si multi dinti scrasniti si tot nu am fost multumita de produsul final (s-a rupt putin). Are cineva vreun pont? A, eu am facut aluat de savarina, cel cu pesmet si am insiropat. Felicitari pentru blog.Salutari

  32. Anonymous

    imi place de tine esti haioasa,si retetele sunt foarte delicioase,o zi frumoasa la toata lumea

  33. larisa

    buna Teo.Abia te-am descoperit azi.Sunt dintr-un sat din Buzau si la noi a venit mai tarziu internetul.Sper ca mai ai blogul,ca nu am vazut activitate recenta.In legatura cu tartaam si eu doua intrebari:
    1.daca nu folosesc budinca,folosesc crema de vanilie?
    2.pot folosi si fructe mai autohtone(prune de ex.)?
    Marturisesc ca desi prajituresc foarte bine(o mai zic si altii,nu munai eu),nu mi-a reusit niciodata o tarta(si am tot incercat.
    astept raspunsul tau.

  34. Larisa, poti folosi si crema de vanilie, dar sa fie una mai densa, pentru ca altfel curge de pe tarta cand o tai. Poti folosi orice fel de fructe vrei 🙂

  35. Anonymous

    daca fac tarta intr-un vas de ena este bine?iese la fel?

  36. Anonymous

    e buna si nu prea ,fara budinca era mai ok. nu crezi

  37. Anonymous

    Monica
    Esti cea mai tare!!! Sunt incepatoare in ale bucatariei dar datorita harului tau imi uimesc sotul cu retetele tale. Imi voi face curaj sa fac aceasta tarta saptamana viitore. Sper sa fiu o norocoasa in ceea ce priveste realizarea budincii.
    Multa sanatate si cat mai multa putere de munca !
    Multumesc pentru existenta acestui blog!

  38. Anonymous

    Cautam si eu o reteta rapida si usoara pentru o tarta cu fructe si am gasit reteta d-voastra. Vreau sa-i fac sotului o surpriza dulce, la prima noastra aniversare si am ales varianta unei tarte cu fructe. Voi incerca reteta d-voastra..mi-a placut mult prezentarea facuta cat si..ponturile. Mult succes in tot ceea ce faceti…Elena din SM

  39. Am incercat aceasta reteta si mi-a iesit super.

  40. Fetele care au probleme cu scosul blatului din forma incercati tava de tarta de la Tefal..o adevarata minune.Nu se lipeste nimic de ea, si se curata atat de usor! 🙂 Spor la bucatarit!

  41. Anonymous

    Trebuie sa fii atenta cu acea coaja de lamaie pt. ca nu toate lamaile sunt la fel(unele au coaja ceruita iar altele nu; cele cu coaja neceruita se preteaza la consumul integral).Aceasta ceruire se aplica pt. a se prelungi termenul de valabilitate al fructelor.Din cate stiu eu la noi e cam greu sa stii care dintre lamai sunt bune sau nu pt. a le folosi coaja in diverse retete de patiserie.

  42. O Floare Un Colt De Rai

    recoman lamaile si portocalele netratate chimic,se gasesc in afara tarii in piete la tarani…santoase si aromate de nici nu va inchipuiti…si mi imi trimite cineva din grecia:P,rezultatul niste borcanele cu o aroma teribila:D

  43. Anonymous

    Buna Teo!

    De cateva zile am descoperit blog-ul tau si mi se pare minunat.Chiar daca nu am doar 17 ani ador gatitul si as sta in bucatarie 24 din 24.
    Retetele tale m-au ajutat foarte mult incat am ajuns sa gatesc in fiecare zi ceva.Chiar ieri am incercat acest desert si mi-a iesit impecabil.Multumesc pt reteta.Te pup.

    Mymyshor

  44. uiii! e superba! teo, esti calauzitoarea mea in ale bucatariei, datorita tie am trecut de la cartofii prajiti la cannelloni cu spanac 🙂

  45. eu aveam o reteta pentru tarta cu fructe dar in compozitie se pune untura si, cum nu am, am cautat o alta reteta; mi-a placut mult comentariul si cred ca este o reteta buna (eu am ceva experienta si stiu ca unele retete sunt aiurea dpv al cantitatilor de ex)
    am sa mai vizitez postarile, o zi buna

  46. nan cristian

    super aarata pot pune crema de vanilie de la dr oetker in loc de budinca

  47. Buna Teo….Eu as vrea sa te intreb ceva si te rog sa imi raspunzi catmai repede! 1.Cata faina sa pun pt.ca eu cred ca tu ai pus foarte putina faina!!!As putea pune un kg/….sau nu stiu!IMI trebuie pt.ziua fratelui meu!:)

    • Anisia, 4 linguri de faina, sunt 4 linguri de supa cu varf, in niciun caz un kg 🙂 1 kg pui eventual pentru 2-3 cozonaci, nu pentru o tarta 🙂

  48. deci mia esit bestiala hmm delicioasa am facuto d 3 ori deja si tot nu se satura cei din
    familie si prieteni d ia:)

  49. super mod de a prezenta reteta! parca as sta de vorba cu o prietena de;a mea la o cafea si facem skimb de retete sau imi sugereaza una…:) felicitari!

    • Iulia, o sa scriu mai des asa, din pacate insa, starea de spirit nu imi permite mereu sa ma desfasor asa cum ar trebui si nici sa fiu asa vesela si simpaticoasa cum sunt eu zi de zi :p

  50. Imi place stilul umoristic cu care ai scris reteta!!!!! Si bineinteles reteta in sine!!

    • Cateodata mai scriu si funny, dar cum ma tem de carcotasii care scriiu comentarii malitioase, mai bine scriu reteta in modul clasic si glumesc eu cu cei care ma cunosc personal 🙂 te pup si multumesc de aprecieri :*

  51. madalina

    Tocmai am facut si eu.A iesit supeeer:)

  52. Daniela

    Teo, la crema in loc de amidon crezi ca ar fi OK sa folosesc faina? sau crema va avea gust de faina?? merci 🙂

    • Daniela, la creme in general se foloseste amidon, pentru ca este mult mai fin si nu da un gust “fainos”, insa daca nu il ai la indemna, poti folosi si faina, desi se va simti ca e altceva

  53. Claudia

    Buna Teo. Vreau sa te intreb si eu ceva. Am facut tarta, a iesit super dar cand am gustat din ea am avut o mare dezamagire la gust la fructe…erau amare:( nu stiu daca de la jeleu sau de la faptul ca nu am lasat budinca sa se raceasca prea bine. Am pus-o pe blat si apoi am pus fructe…dupa care am pus jeleul fierbinte. Te rog mult spune-mi si mie daca ai idee de ce au fost amare. Mersi frumos. Site-ul tau e cel mai tare.

    • Claudia, nu inteleg de la ce ar fi fructele amare, poate nu ai pregatit bine jeleul…dar in mod normal, nu au de la ce. te pup

  54. Dya 27

    E superrrr tarta asta.Am mai facut retete de la tine si toate sunt foarte bune. Poate ma ajuti si cu ceva retete de papica pentru copilasi (am un flacau de 1an si 9luni). toate cele bune , te pup pa pa.

  55. pot folosi orice fel de fructe????????

  56. Am facut de mai multe ori tarta, e foarte foarte buna, dar de fiecare am o problema: tot jeleul se scurge. ce pot face in privinta asta?

    Mersi si felicitari pentru retetele tale

  57. adelina

    mda… “hai sa-i zicem compozitie, ca sa nu fim nesimtiti :p ” nesimtiti- asta spune tot…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.