Bucatarie Tunisiana – Maasem

Specialitatea asta tunisiana, am devorat-o in excursia in desert, cand am oprit la Matmata, la un restaurant berber. Mancarea se mai numeste si “Fatima’s little fingers”, Fatima Zahra fiind fiica lui Mahomed, iar “the hand of Fatima” este folosita in tarile musulmane pe post de pendantiv, breloc sau chiar se vopseste pe peretii casei, pt ca pazeste de deochi. Reteta am gasit-o pe wiki.

Ingrediente:
– 500g de carne de pui tocata
– 4 oua
– 2 linguri de parmezan
– condimente de la mama lor din Tunisia: 4 epices si cumin
– foietaj de placinta
– ulei de masline
– patrunjel

Carnea de pui se prajeste in cativa stropi de ulei de masline. Doua oua se fierb tari si se maruntesc, celalalte 2 se bat ca pentru omleta. Se amesteca: puiul, ambele tipuri de oua, parmezanul, condimentele, se acopera cu patrunjel si se da la frigider 30 de minute compozitia obtinuta.

Se pune compozitia in foietaj, lipind cu apa. De preferinta sa folositi o foaie de placinta, s-o inchideti bine cu apa la margini si abia apoi sa se puna a doua foaie. Se prajeste in ulei de masline pe ambele parti.

Cam asta este, o reteta simpla dar foarte buna, mai ales ca ne aduce aminte de o excursie minunata.

16 Comments

  1. Asta se numeste brick si foile nu seamana cu cele de placinta, sunt cu totul altfel, se face cu ton, asa este reteta originala. Si ingrasa ca naiba.

  2. Nu mancarea se numeste brick, brick se numesc foile, respectiv aluatul de foietaj care poate avea diverse umpluturi. In Romania nu am brick , asa ca am folosit ceea ce era mai apropiat ca si consistenta: foile de placinta. Nu exista o reteta originala pentru nimic, toate sunt adaptari, fiecare bucatar care a gatit vreodata o mancare ii aduce mici modificari si isi imprima stilul personal (asta daca e un bucatar adevart).

    Noi am intrebat ghidul si chelnerii de la restaurantul din Matmata si ne-au spus ca se numeste Maasem mancarea. reteta am gasit-o in alta parte.

    Banuiesc ca la fel de bine se poate afce cu ton, nu contest.

    Si ce daca ingrasa ca naiba? o data la nush cata vrme ne permitem sa mancam orice, cel putin noi gravidele 😀

  3. “brick” pastry sheets, Typically Tunisian – 100% semolina also named “ spring roll sheets” here called “brick” or “malsouka”, made according to our ancestral recipe kept confidential, the unique around the world, no flour, malleable not frail, as crunching it keeps cracking after cooking, our “brick” sheets do not retain oil once fried. Adequate to prepare the corollas with fruits, “samsas”, “tajines”, stuffed cigars, puff pastry, triangles…, aperitif or desset it remains always crusty and gilded with an inimitable taste. Thin and light, dietetic, without additives, you will enjoy it. Recommendation; To consume without moderation. Other appellation MALSOUKA ,DIOUL , FILA , BOREIK , SAMBOS , PASTILLA, PATE IMPERIALE, SAMOUSSA, BAN TRANG, PO PIA, SAMBOS

    pentru lamuriri aditionale.

    P.S. nu era musai sa notezi reteta cu 1 :))

  4. Anonymous

    Cuminul este unul si acelasi cu chimenul?

    Laura

  5. ba da, cuminul e chimen

    • Buna Teo!
      Scuza-ma ca ma bag in discutie dar iti spun cu certitudine ca acest “cumin” nu este chimen ci “chimion” sau “camun” cum il numesc arabii desi cei care vand asa ceva, eu am gasit doar in macelariile halal care au si bacanie, scriu chimen. I-am intrebat de ce traduc asa si mi-au zis ca romanii asa stiu de chimen ci nu de chimion.
      Deci, instruita fiind in acest sens de pe un alt site de retete, m-am dat peste cap si am procurat de doar doua zile “cumin”.
      stau cu cele doua borcanele in mana (cu chimen si cumin) si au miros absolut diferit si gust diferit. Chimenul este foarte intepator si puternic, are o cu totul alta aroma. Cuminul e soft, placut, e altceva.
      Cumin se poate pune in linte, mancarurile cu hummus pentru ca are proprietati antibalonare.
      Este ieftin, merita luat pt. ca e altceva, vei vedea. Scuze! 🙂

  6. Anonymous

    Buna Teo!
    Eu si sotul meu am petrecut luna de miere in Tunisia si ne-a placut tare mult mancarea tunisiana. Nu credeam ca voi gati vreodata reteta aceasta. Ii voi face o surpriza placuta sotului 🙂 Multumim pt reteta!Maria

  7. Anonymous

    Cuminul nu e chimen,este o planta din aceeasi specie,semintele de cumin si cele de chimen se aseamana,dar gustul lor e total diferit.Cuminul are un gust si un miros mai dominant decat al chimenului.Se mai numeste si camun,depinde de limba din orientul mijlociu in care se pronunta.Se foloseste in Maroc,Irak,Iran,Tunisia,etc…

  8. Anonymous

    Buna,
    ceva de genu asta am mancat eu in Siria, dar se numea Toshka si in loc de foietaj varianta retetei facuta acasa, punea lipie libaneza.Iar "branza"era musai sa fie de oaie:P.Este foarte buna :)Poate pui o data si o reteta de kebbeh cu iaurt, mor dupa ele 😀
    Keep up the good job!;)

  9. Anonymous

    uleiul de masline la o temperatura peste 130*C isi pierde proprietatile…si capata un gust nasol…asa ca mai gandeste-te cu prajitul in ulei de masline…eu nu i-am vazut folosind ulei de masline la prajeli

  10. Anonymous

    buna teo!!!

    locuiesc in tunisia si pot spune ca mancarea este super buna!!!sper ca le-a placut celor care au gatit pana acum desi nu au condimentele necesare !!

  11. Anonymous

    geniala reteta, doar un singur punct: cuminul nu este chimen, ci chimion:)

  12. foile de brick sunt un fel de lipii foarte subtiri facute din gris … excelente….si pot fi umplute cu ce vrea fiecare…preferatele mele sunt cu ton branza si ou…se umplu si cu cartofi sau carne sau cu e va doreste inimioara…cand sunt gata se stropesc cu lamaie….delicioase …daca nu sunt la noi Teo anunta-ma si iti trimit ca sa pui reteta originala sa nu moara oamenii de ciuda..hihi…aa si inca ceva ..incearca cuscusul tunisian e cel mai bun din lume adica soacra-mea il face cel mai bun

  13. na ca m-a certat sotul meu nu e gris e faina normala..greseala mea…si apropo sunt foarte usor de preparat foile de brick…e un aluat din faina apa si sare ceva mai gros decat cel de clatite care se pune la prajit in tigaie cu o pensula…e o pojghita f subtire de fapt..sper sa incerci teo asa o sa ai foile de brick la dispozitie

  14. Buna!
    am salvat mai demult reteta ta si acum vreau sa o fac dar nu stiu daca sa cumpar aluat de placinta gen Bella sau foi de-alea multe si subtiri de placinta.
    Daca trebuie foi de-astea subtirele pun decat doua una peste alta, ca nu inteleg. Le ung cu ulei sau nu necesita?
    Din poza cred ca ai folosit aluat ci nu foi de placinat ca vad ca sunt grosute.
    Multumesc pt raspuns.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.