Cartofi frantuzesti (varianta mea)

Pentru a prepara cartofiori deliciosi, avem nevoie de:

Ingrediente:
– 8-9 cartofi mari
– 8 oua
– 200 g cascaval
– 400 g smantana
– 150 ml lapte
– 2 linguri faina
– 2 linguri unt

Cum preparam?
Cartofii se pun la fiert in coaja, cu o lingura de sare, ca sa nu se sfarme. Mai fierbem si ouale, tot cu o lingura de sara, ca sa nu crape. In paralel, preparam sosul: se incing cele doua linguri de unt si se adauga faina. Apoi se ia de pe foc, se adauga smantana si laptele si se mai pune la fiert cam 5 min. Se condimenteaza dupa gust.

Dupa ce fierb cartofii, se curata si se taie cubulete. Intr-un vas de yena uns in prealabil cu putin unt se aseaza pe straturi: cubuletele de cartofi, oua taiete marunt-marunt, cascaval (razuit prin razatoarea mare) si se acopera cu sosul preparat mai devreme. Apoi iar cartofi, oua, cascaval, sos etc. Se acopera totul cu cascaval si smantana si se introduce la cuptor cca 20 de min.

64 Comments

  1. Anamaria

    minunat blog ti-ai facut, de mare ajutor 🙂

  2. Anonymous

    pot in loc de unt sa folosesc ulei :D? nu am unt acum …..si vreau sa ii fac cat mai repede:D

  3. din partea mea poti folosi si untura daca iti face placere. ideea e sa fie grasime, iar eu am folosit unt din alte motive.

    🙂

  4. DEMENTIAL!!!
    fata draga, esti noul meu idol:D
    te vizitez mai des, de azi:))

  5. Anonymous

    buna Teo in weekend am facut si eu reteta ta de cartofi frantuzesti si vreau sa-ti spun ca mi-a iesit extraordinar pana si viitorilor socri le-a placut:)) multumim frumos pentru sfaturi pupici

  6. Chiar ca asta e o reteta buna de impresionat socrii 🙂 sa va fie de bine!

  7. Hey Teo,
    Buna reteta, cu o singura exceptie, in opinia mea, binenteles; faina prajita nu-mi place deloc…nu e sanatoasa si mie personal nu imi place sa gatesc deloc cu ea. In rest , toate cele bune!!!!

  8. Sosul e o varianta de bechamel, nu stiu daca stii de el, dar e unul dintre cele mai faimoase sosuri din lume. Se prepara de secole bune si deci tind sa cred ca nu e “nesanatos”. Nu confunda a rumeni cu a praji faina. In fond, e o chestiune de gusturi, e strict problema fiecaruia ce si cum mananca. poti pune smantana simpla, dar NU are aceasi savoare

    Numai bine si tie 🙂

  9. Anonymous

    Buna Teo,
    in weekend am facut reteta ta de chicken nuggets, iar acum se afla la cuptor cartofii frantuzesti:)) Am descoperit aceste retete minunate si in fiecare zi vreau sa incerc ceva nou. Maine urmeaza papanasi cu dulceata si smantana. Te pup si multumim din suflet pentru ajutor. Vali

  10. fain blogul, de cateva zile citesc, pari o femeie cu multa rabdare. Azi ma gandesc sa incerc cartofii frantuzesti si ma gandeam daca sunt buni reincalziti mai tarziu, caci sotul ajunge deseara…

  11. Teo, lume de ce adaugati faina? Mi se pare criminal sa pui faina 🙁 Cred ca nu e sanatos…..sar nu inteleg care e rolul ei aici si cum o pot evbitas 🙂

    Merciiiii!

  12. De ce adaugam faina?? Hm…pt ca din cate stiu eu, sosul bechamel, pe care il pregatesc eu pt cartofi frantuzesti se face cu faina, poate de aia. Ai alta reteta de bechamel?

    O poti evita punand amidon sau un alt sos cu totul. Sorry 🙂

  13. mircea

    am facut si eu….am schimbat putin reteta da a iesit bun ..bun rau …pun si niste poze astept parerea ta http://i41.tinypic.com/de603n.jpg
    http://i39.tinypic.com/1rbzts.jpg
    sa se tina cont ca e a 5-a oara cand gatesc ceva mai complex …si ca am 21 de ani,,,,si sunt totusi barbat :D:D:D

  14. Bravo Mircea, arata foarte bine! 🙂

  15. ramona

    draga Teo e ora 12.00 la noi(anglia)si eu tot citesc retetele tale..sunt grozave!!acu 2 zile am facut manarica de mazare cu pui si mi-a iesit demential,sotul meu mi-a zis ca are impresia ca mananca la 5 stele:)..te felicit din toata inima si iti multumesc ptr efortul care-l faci ptr noi.te pup si ‘sunt cu okii pe tine’:)bafta in continuare

  16. ramona

    aaa..si inca ceva..mi-ar placea tare mult sa vad si persoana care face aceste minunatii(daca se poate bineinteles;p)

  17. csilla

    noroc ca am dat peste reteta ta de cartofi frantuzesti am si eu o reteta de cartofi f. dar sotul meu sa cam saturat de ea am sa o incerc varianta ta azi le fac la fete lapte de pasare toot reteta ta a am mai facut mancare de mazare sotul meu a fost lesinat imi plac retetele tale ca sunt illustrate nu perzentari seci.felicitari meriti

  18. buna Teo,
    super tare! nu stiu de unde ai atata timp, insa e minunat.multumim

  19. Anonymous

    trebuie neaparat sa ii pun la cuptor?aici nu am si vreau sa ii fac?imi poti spune?mersi mult

  20. da, este neaparat sa ii bagi la cuptor, asta e farmecul lor. Nu se pot face pe aragaz. Imi pare rau

  21. Andreea

    Asta e mancarea mea preferata, si cat de curand o sa incerc si varianta ta cu sosul bechamel
    Pana acum eu foloseam doar smantana intre straturi si fara cascaval dar e mult mai gustoasa a ta!

  22. Ursuleata

    Buna Teo,

    Sarumana pentru masa! Tocmai am terminat de mancat. Au iesit super, cei mai buni cartofi frantuzesti pe care i-am mancat pana acuma. Am mai incercat de cateva ori dar niciodata nu mi-au iesit atat de buni. Cred ca secretul consta in sosul de smantana. Pana acum eu foloseam smantana simpla. Am mai ochit cateva retete si deabea astept sa incerc.

  23. teo, daca pun si niste bucatele de bacon printre straturile alea crezi ca iese rau?merci mult pt retele tale:*

  24. Tyna, cred ca iese fff bine! Nu are ce sa fie rau, mai ales daca rumenesti putin baconul inainte de a-l pune printre cartofi. Sa imi spui cum ti-a iesit! Spor!

  25. mi-au iesit deliciosi..pur si simplu deliciosi.baconul le-a dat un gust foarte bun.merci mult pt retete,teo!pupici

  26. Anonymous

    o intrebare se poate folosi alt ceva in locul vasului de yena?ca eu nu am vas de yena.am unul dar nu sunt sigura ca este de yena.te rog daca poti sa imi raspunzi.mihaela din sannicolau mare.

  27. cu placere, Tyna, sa va fie de bine!

    Sigur, poti inlocui vasul de yena cu o tava lunga, cu no tava pentru tort, cu o tava pentru chec sau pur si simplu cu o cratita. Scuze de intarzierea in raspuns, am fost in concediu

  28. cam la ce dimensiune de vas sint valabile cantitatile?
    multzam de ajutor si tine-o tot asa, teo 🙂

  29. nu e un vas standard, poti sa ii pui intr-o cratita normala, de 5 l si se umple cam pe jumatate sau intr-un vas de yena cu diametrul de pana la 28 de cm. Ies cam 4-6 portii din cantitatile astea, in functie de cat sunt de infometati mesenii 🙂

  30. Peter...

    Teo 🙂 iti multumim pentru retele tale postate pe acest blog. Eu cu fratele meu ne-am impartit munca si el face ciorba de pui a la grec si eu cartofi frantuzesti … sunt sigur ca o sa fie foarte buni …

    O sa fiu un vizitatot des al Dvs.

    Cu stima, din CZ.

  31. Anonymous

    Navigand pe net , am gasit acest blog deosebit.Si am hotarat sa iti scriu cateva randuri pentru a-ti spune: BRAVO! Teo, in primul rand , multumim pentru tot ceea ce faci. Sunt convins ca nu iti este usor, si din acest motiv ai toata admiratia noastra.2- Nu mai pune la suflet rautatile , care din cate am vazut, mai apar pe blog ( din pacate).
    3. Cum fac sa iti trimit o reteta( incercata) interesanta?
    Si eu voi vizita cat mai des acest blog.

    Sanatate multa!

  32. Anonymous

    Super cool blogul tau….imi place la nebunie, foarte variat, retete excelente. Expectacular, the best ever !!

  33. Anonymous

    o mancare excelenta …foarte buna si apropo daca folositi cascaval afumat ii da o aroma mai deosebita:D!

  34. WildCat

    vorba prietenului meu (referitor la bunatati) "hmmm, motherfucker!" (asta e de foarte bine )

  35. Anonymous

    Buna Teo,
    Felicitari pt blog, de cand l-am descoperit m-ai cucerit:)
    Asta e una din retele favorite pe care o am de la mama, si as vrea sa-ti dau niste idei din reteta ei, daca nu e cu suparare:)(oricum am surprins-o si pe ea cu cateva retete de la tine, si ai luat cativa de 10 cu felicitari:))
    deci, in reteta ei se adauga dupa stratul de cascaval cateva bucati de afumaturi(kaiser,bacon,carnati) sau pt ceva mai special carne tocata cu sos bolognes (oricare varianata ar fi e dementiali crede-ma) ,cartofii sunt razuiti, iar deasupra, pe ultimul strat se pune un ou crud batut, dupa care se presara pesmet.
    Am furat sosul din reteta ta si am adaugat-o in cea a mamei, cartofii sunt in cuptor, abia astept sa vad cum o sa fie,oricum te tin la curent:), dar astept si parerea ta despre reteta mamei

  36. Anonymous

    hey teo:)..super retete..am 15 ani si am fakut reteta si iam dat pe spate pe ai mei :)..

    o zi buna..>:D<

  37. Ana Maria

    Super tare blogul tau Teo. Il recomand tuturor prietenilor ca sursa de inspiratie de nota 2000. De fiecare data cand am de pregatit o masa speciala sau sunt in pana de idei, gasesc ceea ce imi trebuie la tine. Cartofii frantuzesti sunt o bunatate…pacat ca nu pot da iama in ei 🙂 Poate reusesti sa postezi si cateva retete pt noi cele care tinem diete.

  38. marilena v

    Buna .Merci pt reteta ,am incercat-o si noi cu ouale ramase de la pasti;singura modificare adusa au fost cartofii, pe care i-am taiat rondele ca sa pot lua si la serviciu.

  39. Anonymous

    Teo: se simte ca esti ardeleanca/chiar clujeanca as spune.

    alternativa putin mai low calories la bechamel: mai putin oua fierte si in locul lor 2-3 dintre oua sunt batute cu smantana + condimente, etc.
    lower calories – ouale batute cu iaurt.

  40. Anonymous

    se pot pune in cuptor cu microunde ?

  41. se pot pune si la microunde. in cazul meu n-ar fi mers cuptorul cu microunde pentru ca nu incapea vasul de yena in el 🙂

  42. Anonymous

    teo…felicitari…ai postat niste retete foarte interesante iar cele pe care le-am incercat sunt intradevar delicioase…atat eu cat si prietenele mele…in pana de idei cateodata suntem cu ochii pe retetele tale…si inca ceva..imi place raspunzi mereu la intrebarile care ti se fac…felicitari inca o data!te pup.ina

  43. Ioana

    Imi plac la nebunie cartofii frantuzesti, iar aceasta reteta este cea mai apropiata de "idealul meu".
    Te-am adaugat pe blogul meu. Nu stiu daca regula era ca trebuia sa te intreb inainte. Acum am facut-o. 😀
    Sper sa nu te superi.

  44. Anonymous

    Buna.
    BRAVO!!!!! PENTRU TOT CE FACI
    Am facut acesti cartofi si mi-au iesit deliciosi.
    Am adaugat in plus putin marar, de fapt putin mai mult……asa a vrut sotul.
    Toate cele bune!

  45. Anonymous

    foarte buna reteta….barbatul meu a fugit de acasa

  46. Anonymous

    BUNA TEO VREAU SA ZIC CA SUNT ASA DE BUCUROASA K TEAM GASIT AM INCERCAT SA GASESC MULTE SITE-URI CU MANCARI ROMANESTI EU STAU IN AUSTRALIA SI SOTUL MEU E DIN NOUA ZEELANDA SI TEAM GASIT DE CAM UN AN SI GATESC MEREU DUPA RETELE TALE SI VREAU SA ZIC K TOATE MANCARURILE CARE LE-AM FACUT SO FAR AU FOST MINUNATE SI VRIOAM SATI MULTUMIM EU SI CU SOTUL SA INDRAGOSTIT DE MANCARE ROMANEASCA HEHE….

    KEEP UP THE GOOD WORK UR FANTASTIC

  47. Felicia

    Eu fac de ani de zile cartofii frantuzesti cu bechamel si pot spune ca sunt mult mai buni decat in varianta clasica (prea uscata). Cred ca la Sanda Marin am gasit reteta, dar cu alt titlu. Cartofii ii fierb in acelasi timp cu ouale, dar nu in apa, ci pe aburi, intr-o oala cumparata in epoca (cu 27 de lei). In felul asta raman intregi si isi pastreaza gustul. Sosul il fac tot cu unt pe care il incalzesc usor, fara sa il ard. Cand adaug faina, pun si laptele si, astfel, totul fierbe nu se prajeste. (Cine vorbeste aici de prajeala se gandeste la rantas nu la sos.)Si, da, branza si/sau cascavalul ii da savoare. Copiii mei se dau in vant dupa mancarea asta.

  48. yeyelishous

    buna.de ceva timp tot iti fur retetele si le incerc la mine in bucatarie..sunt absolut delicioase..azi urmeaza sa incerc si reteta ta de cartofi frantuzesti..abia astept sa vad cum or sa iasa!!
    te poop

  49. delicios! sosul bechamel face tot farmecul, nu iesea asa bun inainte sa descopar blogul tau! eu i-am adaugat putina costita afumata – asa, de gust, si putin marar…o minunatie! am mancat fiecare cate o portie uriasa! saru'mana pentru reteta!

  50. Salut Teo,

    Pentru reteta de cartofi frantuzesti ce tip de smanatana trebuie sa folosesc? Oare trebuie smantana speciala pentru gatit Gran cucina? As dori sa-i incerc in aceasta dupa amiaza. Multumesc mult!

  51. tatiana

    super buni…si usor de gatit….ii ador…i-as manca in fiecare zi….cand sunt in pana de idei,trag cu ochiul aici si mai fac cate ceva bun….spor la gatit si la cat mai multe retete;)

  52. ailavgrin

    Ai 1000000000000000000000 d fani !! Meriti multe felicitari ! Datorita tie gatesc in fiecare zi,chiar si seara la 11 cand ajung acasa d la serviciu. Bucataria a devenit camera preferata ,iar gatitul principalul hobby !
    Te pup si iti multumesc !

    • Joe, am citit, am luat la cunostinta si tre sa constat ca e numai vina ta :)) glumesc acu, da cartofii chiar se fierb intregi, in coaja, altfel faci direct piure. In functie de tipul cartofului, fierbe mai mult sau mai putin, important e sa stii ca sunt gata cand intra bine furculita in ei. Apoi ii treci pe sub un jet de apa rece, ca sa opresti orice proces de fierbere si sa ii poti curata mai usor. In rest, o sa refac reteta pt ca e foarte veche, dar ingredientele si pasii raman aceeasi

  53. nicoleta

    nu se pune faina eu am facu aceasta reteta acum 5-6 ani in urma am luat-o din revista practic in bucatarie si nu avea faina …….dar ma rog fiecare cum stie sa faca daca pui smantana nu mai faci acel sos .incercati doar cu smantana grasa diluata cu putin lapte

    • Nicoleta, daca o reteta e in revista x sau y nu inseamna ca e adevarul absolut, ci este o varianta a unei retete. ceea ce citesti aici, e varianta mea. Nu se compara smantana cu sosul bechamel, daca ar fi acelasi lucru, nu ar avea denumiri diferite 🙂 nu toate sosurile albe se pot inlocui cu smantana 🙂

  54. Simona Georgiana

    Acum am pus cartofii si ouale la fiert. Urmeaza sa pregatesc carnaciorii de bere in foietaj si gata masa. Abia astept sa vad ce iese! Multumesc pentru reteta draga Teo!

  55. irinook

    Buna,

    Merge si cu cartofi noi?

    Multumesc.

  56. Pingback: Tentativa de cartofi frantuzesti |

  57. Renata Runcan

    Buna! Vreau neaparat sa va spun ca aveti tot respectul si aprecierea din partea mea! Stiti ca oamenii in general sunt mai preocupati cu dojeneala si critica si nu acorda atentie unui lucru bine facut. Am luat prima data de pe acest site reteta de waffles pentru ca am gasit in subsol un aparat intr-o stare foarte buna. Da, in propriul beci. Am facut pentru prima data reteta aceea si a fost perfecta! Am 19 ani si pana la inceputul anului universitar sunt cu tatal meu si trebuie sa gatesc si pentru el. Si cum majoritatea femeilor in general sunt in pana de idei cand vine vorba de gatit, asa am fost si eu. Nu am mai cautat pe google dupa acea reteta de waffles, am intrat direct pe acest site. Ma inspira, sunt retete extraordinar de gustoase si textul este unul simplu de citit, in sensul ca eu chiar inteleg ce trebuie sa fac. Gatesc de mult timp, pentru ca de mult timp locuiesc singura. Sunt multi in situatia mea, insa oamenii ca dumneavoastra sunt cei care ne inspira si ne dovedesc ca se poate gati rapid, gustos si cu alimente la pret rezonabil, adica ieftin (nu am vrut sa se inteleaga gresit, sunt si unguroaica si de multe ori se intelege altceva decat la ce vreau sa ma refer). Vreau sa va spun ca va apreciez foarte mult si ca de acum acest site va fi principala mea “carte de bucate”. Aa, cartofii sunt in cuptor si arata delicios! Va multumim ca acordati timp pretios acestui site, faceti o treaba excelenta!!!

  58. Am făcut de multe ori cartofi franțuzești și de fiecare dată ieșeau apoși, acri, comestibili, dar nu sublimi. Până am dat de rețeta asta și am înțeles că secretul era în sosul Bechamel. Eu l-am dres cu sare, praf de usturoi și nucșoară și am decorat totul cu bacon transparent. A ieșit o minune. Mulțumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.