Ceva dulce si ff bun de florii: bezele cu fulgi. Pentru ele avem nevoie de:
– 2 albusuri de ou
– 2 canitze de fulgi de porumb
– 100 g fulgi de ciocolata (fie din ciocolata rasa, fie din aceia la pungutza, pentru ornat prajituri)
– un pahar de zahar fin (Margaritar are un zahar fin f bun)
– 2 pliculetze de zahar vanilat
– 1 fiola de esenta de rom (Dr. Otker)
Se bat albusurile spuma. In spuma se pun fulgii, atat cei de porumb cat si cei de ciocolata, romul, zaharul vanilat. Se amesteca toate bine cu mixerul.
Intr-o tava acoperita cu folie de aluminiu si unsa bine cu margarina sau untelemn, se iau cu o lingura gramajoare si se pun in tava.
Se dau la cuptor 15 min, apoi se scot din cuptor si se tin o jumatate de ora in frigider. Enjoy!
In primul rand vreau sa-ti multumesc Teo pt reteta, iar apoi as avea si eu o intrebare: care e secretul reusitei in domeniul bezelelor? niciodata nu am stiut din ce cauza , imediat ce le scot din cuptor incep sa se lase pana ce in final sunt plate ! Nu-mi dau seama daca e modul in care bat spuma, temperatura cuptorului sau altceva dar deja incep sa cred ca bezelele ma urasc 🙂 Multumesc inca odata si daca ai o solutie pt mine as fi foarte recunoscatoare.
Ioana, din punctul meu e vedere, pentru cele mia reusit bezele (vezi si la reteta de fursecuri non plusz ultra) spume de ou trebuie sa fie fffff tare. In acest sens, bat inati vreo 7-8 minute ouale singure, abia apoi pun zaharul, cu cat mai mult zahar cu atat mai bine.
Uneori bat spuma si o jumatate de ora, pana cand e super tare, efectiv sta telul sau mixerul in ea. E foarte important sa acorzi bezelei timpul cuvenit, sa o bati bine bine.
La sfarsit, pun si un praf de sare, care ii da stralucire.
Un alt secret este, daca bati cu mixerul, sa introduci paletele cate mai adanc, pentru ca mi s-a inamplat si mie ca spuma de deasupra sa fie foarte tare si pe fundul vasului sa fie tot albusurile lichide. De aceea e bine sa folosesti un vas larg, care sa iti permita sa ai raza de acoperire cat mai mare, dar care sa fie totusi adanc, ca a nu zboare ouale din el atunci cand pornesti mixerul.
Sper din suflet ca ti-am fost de ajutor! :*
Mai am un mic comentariu – este adevarat cu intirziere, dar abea acum am deschis acest link.
Ca bezelele sa nu fie moi si lipicioase in interior se coc la foc mic 80-100°C – eu am cuptor electric- ca. 90-120 min. cu usa cuptorului putin deschisa. In felul acesta se pot tine chiar si timp indelungat si sunt lafel de bune ca in prima zi. Eu fac div. model si le folosesc apoi la decorat torturi sau de pus pe div. alte deserturi sau fructe
monik, multumim de sfat, foarte util 🙂
Salut, Teo.
tocmai am incercat reteta ta, mi-era f pofta. totul a mers bine, am batut albusele, am pus treptat zaharul, vorba ta, statea telul in albus, doar ca am folosit ciocolata de casa maruntita (era intarita) si in momentul in care am combinat-o cu spuma s-a inmuiat totul instant 🙁 cred ca ceva din ciocolata de casa a interactionat cu albusele. am bagat-o la cuptor, sunt curios ce va iesi.
tocmai am vizionat in seara aceasta la emisiunea "sa gatim frantuzeste" o reteta de bezele. Procedeul clasic , cum stie toata lumea ca se fac bezelele, iar trucul – la final dupa ce se bat albusele spuma se adauga AMIDON alimentar ( la noi se gaseste de dr. Oetker, GUSTIN ii zice pt cine nu stie ), probabil ca acesta mentine spuma de albusuri. Incercati n-aveti ce pierde.Evident voi incerca si eu cu prima ocazie cind voi face bezele.
am incercat de trei ori sa fac bezele dar au iesit tari sau lipicioase,am auzit ca se tine usa la cuptor putin deschisa dar nu stiu cat,ce e de facut?ma poti ajuta?ador bezelele.
super reteta! multumesc. acum le-am facut si sunt great.
buna,
sunt incepatoare in ale bucatariei, cat inseamna un pahar de zahar? sunt sute de modele de pahare, 😀
mutlumesc
Salut! Cand e vorba de pahar, vorbim in general de unul de 170ml, iar cana se refera la o cana de 250 ml. Sper ca ti-a fost de ajutor raspunsul meu 🙂
Zahar tos sau pudra ?
Tos 🙂