Eu am mancat “banana bread” acum ceva vreme si sincera sa fiu, am uitat complet de ea pana azi cand am intrat pe culinar.ro si am gasit reteta postata de “grasutza” si daca tot mi-am cumparat azi blender nou (da, da… azi a fost o zi mareata pentru mine: cuptor cu microunde si un blender minunat de la Braun) am zis ca merita sa incerc prajiturica. Bine de stiut de la bun inceput ca e o prajitura foarte aromata, si mie mi-a mirosit a Craciun cat a fost la copt.
Ne trebuie:
– 3 banane coapte
– 1/2 cana de zahar
– 1/2 cana de ulei
– 2 oua intregi
– 2 cani faina alba
– o lingurita bicarbonat
– 1/2 lingurita de sare
– 1/2 lingurita praf de copt
– 2 pliculete de zahar vanilat
– scortisoara
– coaja de lamaie
– fructe uscate si stafide
Ce nu apare in poza, dar sunt esentiale: uleiul, bicarbonatul, coaja de lamaie si scortisoara. Imi cer iertare, de emotii am uitat sa le fotografiez.
Se piseaza bananele, se poate si cu furculita ca doar nu-i obligatoriu sa aveti toti blender Braun ca si mine :P. Peste banane se pun ouale, zaharul, uleiul si se mixeaza bine. Apoi se mai pune faina, bicarbonatul, sarea si praful de copt si se omogenizeaza din nou, la viteza mult mai mica pt ca ne dorim o compozitie pufoasa. Urmeaza fructele uscate si stafidele si se amesteca usor.
In final trebuie sa obtinem o compozitie mai groasa decat cea de chec, sper sa va dati seama de consistenta din poza.
Se toarna tot maglavaisul obtinut intr-o forma tapetata cu faina (in mod normal as fi folosit o tavita de chec, dar nu m-a lasat sufletul sa nu-mi incerc cratita cu pereti detasabili achizitionata tot azi).
Se da la cuptorul preincalzit, o ora, mai mult sau mai putin (depinde de aragaz, cuptorul meu fiind mai rudimentar, nu pot aprecia niciodata corect timpul, de aceea infailibila ramane metoda scobitorii). Se incearca deci cu scobitoarea si cand aceasta iese curata, banana bread este numai buna de halit.
V-am facut si poza cu sectiunea, ca sa vi se faca cat mai pofta!
Stiu din sursa sigura – iese super-extra-…. cu banane din acelea atat de coapte, incat nici nu-ti vine sa le cumperi, cele cu coaja neagra! Chiar si de amestecat, se amesteca mult mai usor!
Alexandra
Am facut de mai multe ori parajitura si mi-a iesit super! E foarte buna! O data am pus numai stafide, ca nu aveam alte fructe uscate…si a fost foarte buna si asa! Te citesc si fac si retetele tale! Te admir pentru ca esti atat de priceputa….ma intreb cum de ai timp sa le faci? Chiar acum am pus la cuptor bulzul…reteta tot de la tine!:) Am facut si Tiramisu…tot reteta de la tine! Super mi-a iesit! Pupici multi!
Ma bucura foarte mult sa vad ca oamenii gatesc dupa retetele mele, ba chiar mai mult sunt si incantati de rezultate…
Ca sa-ti raspund la intrebare, desi o sa sune a cliseu, atunci cand faci un lucru din pasiune gasesti intotdeauna timp 🙂
Buna..am facut si eu checul..acum cateva minute am si gustat din el..e foaaaaaaaarte gustos..
Apropo!Eu nu am tapetat tava cu faina ci cu ulei si a iesit foaaaaarte gustos…
Deci ce bucurieeeeeeeeeee pe mine! 🙂 am reusit sa fac acest chec, si are un gust FENOMENAL!!! Am muncit frumos si cu dragoste la el… ca la un copil. Primul meu chec, prima mea opera de arta ;))
(pas cu pas… merg mai departe! :D)
Teo am facut si eu checul … yammy atat ca al meu a iesit mai bronzat :))
Sunt Bia si iti multumesc foarte mult pt varianta printabila 🙂 (eu sunt cea care a pus comentariu)
pusiii
Am uitat sa-ti spun cat de buuun a iesit checul. Sotul meu, Lucian, nu se omoara dupa checuri dar din fericire pt mine ii plac la nebunie bananele.. si tu mi-ai oferit sansa sa impac cum se zice, si capra si varza, eu sunt fana chec si el banane – a iesit superb
Am facut aceasta ptajitura cu putine zile in urma ,insa mi-a iesit inchis la culoare – cred ca din cauza bananelor .Nu am avut fructe uscate asadar am pus in el visine din dulceata .Incercati si asa, este super!
Salut Teo,
Nu sunt eu o mare gospodina, ti-am descoperit blogul si am revenit pe el pentru ca retetele sunt flexibile, explicate bine, spui toate ingredientele si cel mai important pentru mine, este ilustrat.
Lucru pentru care te felicit.
Sunt si eu mama de 3 luni si o sapt si am inceput sa gatesc pentru mine in primul rand (alaptatul e un obicei bun si mare consumator de calorii) si apoi pentru a face din asta un obicei sanatos, ca atunci cand fiul meu va fi mai mare sa poate sa beneficieze de avantajele si amintirile gatitului in casa.
Dar revenind aici, la chec cu banane, nu inteleg un lucru: cum iti iese tie asa deschis la culoare? L-am facut de 3 ori!Prima data nu am respectat reteta, am pus ce am gasit prin dulap, a iesit f gustos, dar inchis la culoare. A doua oara am vrut aroma de capucino in loc de scortisoasa si a iesit tot inchis, m-am gandit ca asta ar putea fi cauza. Dar a 3 a oara chiar am facut ca tine! Ba chiar m-am grabit ca nu cumva sa stea bananele prea mult la aer si sa se innegreasca…Deci, tu cum ai facut de-a iesit atat de galben si frumos si eu unde gresesc de iese negru si gustos?
Multumesc, spor si crestere usoara a copilului tau!
Elena
Elena, sincera sa fiu nu-mi dau seama ce-ar putea fi… daca zici ca ai respectat intocmai reteta mea, ar trebui sa iasa exact la fel, nu?
Important e ca a iesit gustos 😀
Si al meu tot negru a iesit si tot ca tine am facut .. acu negru negru nu dar maroniu 🙂
Buna Lavinia 🙂 in ce sens negru?
buna teo, imi place foarte mult blogul tau dar sa stii ca eu sunt cam stangace, mi-a iesit checul negru la culoare, dar bun, sa spunem ca de la banane sau de la faina de calitate inferioara, am facut si nuggets de pui si au iesit foarte bine, am incercat si puiul la capac si mi-a iesit bombaaa, dar cu shaorma ca facut-o lata, lipiile au iesit atat de tari, atat de uscate ca nici cu apa nu am reusit sa le innmoi, ai putea te rog frumos si din tot sufletul sa imi spui alta reteta de lipii, precizez faptul ca aici unde sunt nu am gasit drojdie uscata asa ca am folosit praf de copt, cred ca asta a fost cauza, sau faptul ca am aragaz electric, am incercat si fara praf de copt si aceiasi poveste, chiar asa uscate lipiile si fara sa le pot rula au fost bune dar nu prea aratoase sa spun asa si iti cam rupeai dintii in ele. daca ma poti ajuta cu vre-un sfat sau poate cu o reteta de lipii fara drojdie. mersic frumos si iti doresc sanatate multa tie si familiei tale. pupici
Din pacate, nu stiu alta reteta de lipii, asta e singura pe care o fac. Sa-mi spui exact unde esti tu, ca sa iti pot spune sub ce denumire sa cauti drojdia.
buna teo, sunt in spania, stiu cum se numeste drojdia, : levadura, numai ca il cumperi si cand il desfaci este un praf alb. oricum mersi mult si data viitoare cumpar lipiile deja facute , numai ca imi vine sa mor numai cand ma gandesc, prefer sa le fac eu dar daca nu iese atunci cumparate sa fie. pupici
e primul chec din viata mea pe care il fac da nu si ultimul.lam pus acu 20 de min la cuptor da deja se simte un miros excelent care ma face foarte nerabdatoare.sper sami iasa bine da asta deja o sati spun dupa cel scot de la cuptor.ms mult pt recete sunt foarte usoare si par sa fie toate foarte delicioase.sa stii ca nu o sa ma opresc numai la acest chec asta e abia inceputul;)
mihaela
Buna Teo,
Sunt un mare fan de banana bread, atat eu cat si fii-mea, asa ca a cam devenit prajitura casei, se face foarte usor si nu trebuie sa fii mare specialist ca sa iti iasa bine. Un mic truc as putea sa iti sugerez: pune in loc de ulei cateva linguri de smantana…. iese muuult mai gustoasa. Hai mai bine sa postez reteta pe care o folosesc eu cel mai mult:
Se adauga intr-un vas:
2 cesti de faina
1 lingurita bicarbonat de sodiu
0.5 lingurita praf de copt
0.5 ceasca de unt
1.5 cesti de zahar
0.5 lingurita de sare
Se omogenizeaza ingredientele de mai sus cu mixerul la viteza mica. Se adauga apoi:
2 oua
1 lingurita esenta de vanilie
4 linguri de smantana
Se mixeaza bine aceasta compozitie. Separat se strivesc ca la pireu 4 banane mari (sau 6 mici) coapte bine. Cand bananele sunt strivite bine si nu mai sunt bucati mari, se adauga peste aluatul de mai sus si se mixeaza bine cu mixerul.
Se unde tava, se adauga compozitia cu banane si se baga la cuptor timp de 1 ora la 180 grade.
Pentru fani banana bread… sau viitori fani, un site cu tot felul de variante sa va inspire: http://www.banana-bread.biz/
Mult succes cu blogul in continuare. Foarte interesant.
Buna
Sunt o cititoare veche a blogului. Si am incercat retete. Am incercat retete si de pe net si din reviste, dar aici sunt explicate fff bine si ies…..minunat 😀 . Felicitari pt rabdare! O sa fac si eu checul asta cu banane cat de repede.
tu
In primul rand felicitari pentru acest blog! L-am descoperit de curand si sunt foarte incantata de retetele pe care le-am gasit.Aici este o zi mohorata si parca mergea sa fac ceva la cuptor si m-am hotarat sa fac aceasta reteta.Dar cum ploua,nu am mai iesit la cumparaturi si m-am apucat de treaba cu ce aveam in casa,adica in loc de fructe uscate am pus o ciocolata amaruie taiata bucatele foarte mici.Acum checul este la cuptor si miroase tare bine…Felicitari inca o data si cu siguranta am sa vizitez foarte des acest blog!
am incercat si eu reteta de chec cu banane….da intradevar e fffff bun
In secunda asta ies din camera si ma duc sa verific daca mai am bicarbonat, ma duc sa iau banane si o lamaie… Be right back cu feedback cum mi-a iesit prima mea prajitura facuta singura-singurica, fara ajutor. (de gatit mai stiu, de prajiturit tre` sa invat ca intr-un an-doi-trei ma vezi nevasta si n-am ce sa dau dulce la barbat deat un pupic…)
Am facut, s-a mancat. N-am mai avut scortisoara in casa. Am cumparat ca mi-a dat insctructiuni barbatelu` sa ii fac si de Craciun ca i-a placut.
Buna.
Is Anca si is incantata ca am cunoscut blogul acesta si pe tine cu ajutorul lui(o bucatica din tine,de fapt-aceasta a gospodinei).Nu ma simteam atrasa de latura asta pan'sa vad pozele cu diverse mancaruri facute de tine si sa vreau si eu.Azi am facut acest chec cu ajutorul lu'tata:)).Din pacate e putin amarui ca am luat banane foarte verzi,dar e bun si is foarte bucuroasa de reusita ,a3a reusita(prima fiind facutul clatitelor si a2a-a omletei:)) ).Acum vreau sa gasesc chifle sa fac "chifle umplute" si weekendu'viitor o sa facem(io cu tata) si paine cu ciucalata si banane.
Ma bucur ca exista acest site,am mai vizitat si altele de genu',dar acesta mi se pare calduros si facut si intretinut cu dragoste.
Si multumesc pentru retete si timp.
Te pup
Pot pune in loc de banane , mere?Ca acelea pentru placinta?
A iesit EXCELENT 🙂 A crescut muuult, a fost pufos si s-a devorat instant.De aceea astazi am sa mai fac 2 🙂
Multumesc mult pentru reteta asta minunata.
Draga Teo, ti-am descoperit blogul de cateva luni si ai toata admiratia mea. Iti multumesc ca existi! De atunci ma delectez cu tot felul de retete delicioase si l-am impresionat pe prietenul meu cu calitatile mele de gospodin(i)a ;p Totul datorita tie! Am facut mai multe variante de checuri de pe blogul tau si toate au iesit pufoase, bune la gust si au crescut dar imi crapa deasupra. Ce anume gresesc in reteta?
vreau sa te felicit pentru reteta si pentru intreg blogul! vreau sa-ti spun ca am facut azi banana bread si mi-a iesit superrrrrr,insa un pic mai maronie ca si culoare! am mai facut dintre retetele tale prajitura rapida cu iaurt si pe cea cu iaurt si biscuiti! felicitari! mi-au iesit toate! te apreciez f mult pentru ca ai retete usoare si desi nu excelez la capitolul dulciuri i-am dat pe spate pe cei din familia mea!felicitari si multumesc!
madalina-bucuresti
buna teo.iti citesc demult blogul cu retete dar nu m am incumetat pana acum sa fac nici o reteta.as vrea sa fac acum acest chec cu banane dar nu am bicarbonat de sodiu.si nici nu gasesc aici,nefiind in tara.pot sa fac checul si fara bicarbonat?multumesc anticipat
Checul poate se crape daca e copt la temperaturi prea mari. Incearca sa nu depaseti 180 e grade, dar asta e mai greu de realizat la cuptorul pe gaz, din pacate.
Bicarbonatul de sodiu il gasesti ca si "baking soda", dar daca nu il gasesti deloc, poti folosi praf de copt in locul lui.
buna.teo checul acesta ma gandesc ca poate fi turnat in orice fel de tava nu?mult succes in continuare si multumim pt retele tale.
Buna.Acum ma pregatesc si eu sa fac acest chec….Nu am inteles totusi,cata scortisoara,si,cand se pune….Multumesc
buna, urari mari shi muuuuulte pt blog!eu nu sunt mare gospodina, dar gasind acest blog dintr-o data am devenit :), retetele sunt clare shi usor de urmat, aceasta reteta am facut-o de nu stiu cite ori, imi place ffff mult, recent am incercat cu fructe cranberries (ceva de genul afine rosii), a iesit ceva tare buuun,pofta buna shi numai bine
Draga Teo, am facut o multime de retete de pe blogul tau iar ieri am facut minunata banana bread din care nu ma pot orpi din mancat.Nu stiu de ce copiilor si prietenului meu nu le-a placut …au zis k nu e genul lor ..dar sincer m-am bucurat asa am sa o mananc singura.
Succes in continuare si la cat mai multe retete bune 🙂
Draga Teo
Chiar astazi am cautat o reteta de banana cake/bread…si-am pregatit reteta ta. Yummy yummy..a iesit super buna…sotul meu nu a avut rabdare sa astepte pana se raceste un pic…nu se mai opreste…hahahaha. Eu pregatesc foarte multe dintre retetele tale…sunt o mare admiratoare a blogului tau. Iti multumesc ca existi pentru noi!
God bless you from UK!
Tunde
va multumesc, ma bucur ca ati incercat reteta si a iesit bine! 🙂
Delicios desert!! Si foarte usor de facut. Multumesc frumos pentru reteta 🙂
Madalina
Delicios.L-am pregatit si eu de foarte multe ori.
Problema mea e ca nu ma pot oprii la 3 banane si pun cate 4-5 :">
In loc de fructe uscate,pun bucati de ciocolata.
Teo…. e o minunatie reteta ta.
CA SI TINE 🙂
Iti multumesc mult pentru comentariul atat de dragut, mi-a mers direct la inima 🙂
Am transformat banana bread-ul in cake pops…..Delicioooooooooos Teo :*
Brigitta, ce ma bucur!! <3
Draga mea Teo,
E ciudat cum aceasta reteta faina imi reuseste din prima, dar cand ma apuca dupa aproape un an s-o mai repet, scot banana bread incruzita din cuptor.
Singura abatere de la reteta ta au fost 3 linguri de smantana, 3 oua si 4 banane pentru ca erau relativ mici. Am mai facut o greseala speriandu-ma de compozitia usor vascoasa. Eu am un cuptor vechi si nu stiu gradele in acest sens. M-am gandit ca am o compozitie vascoasa si ca n-o sa apuce sa creasca. In tampenia mea, am lasat cuptorul la mediu si timp de 30 de min compozitia n-a crescut in cuptor. De abia dupa 30 de minute am dat focul la maxim si in nici 7 minute, compozitia a crescut. Problema e ca nici dupa 1h si 20 min, introducand scobitoare in compozitie, aceasta inca se lipea de scobitoare.
Unde am gresit?
Am gresit ca am adaugat ingrediente sau ca n-am dat focul cum trebuie?
O s-o repet cat de curand. Nu ma dau batuta 😀
Buna Teo,
Eu am mai facut trei variante de banana bread si, pana acum, reteta ta a iesit cel mai bine. Am incercat varianta cu smantana in loc de ulei, si am pus niste cranberries uscate ca alte fructe nu aveam in casa la 1 noaptea 🙂 In cuptor electric (o adevarata comoara pentru incepatoarele in bucatarie), la 180 de grade este gata in 20 de min (am folosit o tavita patrata de apx 20 cm si a iesit inalta cam de 6 cm cu tot cu crescut, deci s-a copt rapid), de data asta am lasat-o cam 23 sa se rumeneasca frumos si uniform.
Multumesc pentru reteta super!
Teo, super! Ca de obicei!! Mi’au iesit 2 checuri, n’a mai ramas decat amintirea:))
Intrebarea insa este urmatoarea: daca as pune compozitia in forme de muffin, timpul de coacere ar fi acelasi?
Dorina, nu, trebuie sa scazi un pic timpuld e coacere, undeva la 18-20 min la 180 grade, sau pana trece testul scobitorii. Te pup
Dupa minunata Brownie am incercat minunatia asta. Pff, excelenta! Am facut-o de 4 ori deja :)) Addictive!! Cand e la cuptor, toata bucataria miroase a Craciun parca de la scortisoara si banane 🙂
Teo draga, ai niste retete delicioase !! Si sunt asa simple de facut, ma bucur ca am dat peste site-ul tau 😀
Cand sughiti sa stii ca te pomenesc eu :))) Cand scot prajitura din cuptor, zic Teo sa traiesti! :)) Te pup !!
Alexndra, esti o draguta si iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Drept e ca mai sughit, dar ma gandeam ca ma pomeneste vreo soacra :))) te pup, sa ai o zi frumoasa! :*
Se poate pune unt topit in loc de ulei?
Sigur ca da 🙂