Chiftele cu sos de maioneza si ceapa

Chiftele cu sos de maioneza si ceapaIn noaptea de Revelion am mancat pentru prima data chiftele in alt fel de sos decat cel de rosii, respectiv chiftele cu maioneza si ceapa. Dana, prietena Corinei a adus aperitivul acesta si ne-a placut, asa ca am luat reteta, am adaptat-o un pic gusturilor noastre si a rezultat o bunaciune: chiftele cu sos de maioneza si smantana, cu multa ceapa rosie, marinata in otet.

Toti musafirii le-au apreciat, desi toti au recunoscut ca nu s-ar fi gandit niciodata la combinatia de chiftele cu maioneza. M-am gandit insa sa nu pun maioneza goala, asa ca am facut un sos asemanator cu cel pentru oua umplute: o cana de maioneza amestecata cu o cana de smantana si un strop de iaurt si am condimentat cu sare si piper. Da hai mai bine sa las vorba si sa va spun “care-i treaba cu chifteaua”.

Ingrediente pentru chiftele:
– 1 kg carne tocata amestec de porc si vita
– o ceapa mare (alba sau rosie) taiata marunt
– un ou
– o cana de pesmet
– ½ pliculet condimente pentru chiftele (am sa va pun zilele astea amestecul de condimente homemade pe care il folosesc eu)

Am framantat toate ingredientele bine bine si am modelat chiftelutele, pe care le-am asezat in tava, pe hartie de copt. De mai bine de 2 ani eu nu mai prajesc chiftelele, le coc, pentru ca se fac mai repede si sunt mult mai sanatoase. Am dat tava la cuptorul incins la 180°, 30-35 minute. Pe la jumatatea timpului de coacere scot tava si agit bine chiftelele, sa se rumeneasca uniform. Inca ceva: puteti pune chiftelele in tava oricat de dese, pentru ca oricum scad putin la copt. Am stiut ca sunt gata pe testate, pentru ca nu exista un tip standard de coacere, el depinde foarte mult de carnea folosita, de tipul cuptorului etc. o data gata chiftelele le-am lasat sa se raceasca si am inceput pregatirea sosului.

Am facut o maioneza de casa, dintr-un galbenus fiert, unul crud, o lingurita de mustar clasic, 2 lingurite zeama de lamiae si vreo 250ml de ulei. Maioneza rezultata am amestecat-o cu o cana de smantana si un borcanel de 150ml de iaurt gras, apoi am condimentat cu sare si piper dupa gust si am mai pus inca un strop de zeama de lamaie si o lingurita de mustar. Acum sa va spun despre ceapa: am folosit 4 cepe rosii mari, de apa, pe care le-am curatat, le-am taiat pe jumatate pe fiecare si le-am tinut peste noapte intr-un amestec de apa si otet, 1:1.

A doua zi le-am scos de la marinat si le-am taiat pestisori.

Apoi, intr-un bol mare, le-am amestecat pe toate: chiftelele, ceapa si sosul.

Daca stau foarte bine de pe o zi pe alta nu as putea sa va spun, pentru ca au trecut foarte bine si la sfarsitul serii nu mi-a ramas decat sa spal bolul. Daca nu va place gustul de otet sau aveti probleme cu stomacul si aciditatea, puteti sa folositi ceapa de apa, care nu pisca si sa o tineti peste noapte numai in apa, fara otet. Insa otetul da cepei o aroma deosebita, zic eu. Sa va fie de bine 🙂

32 Comments

  1. laurafrunza.com

    La noi in Moldova e un aperitiv banal, mai toate gospodinele pe care le stiu eu il fac, unele adauga si ciuperci, altele nu. Ceapa se mai poate opari scurt in apa cu otet daca nu e timp de lasat la marinat peste noapte, eu asa o fac in salata de pui cu maioneza.

  2. CascoMAN

    He he, pai eu mananc de cand ma stiu, mama le zice Chiftelute Marinate. Nu face chiar asa reteta, dar o sa ii dau niste indicatii clare pentru data viitoare!

  3. Da, Laura, am inteles ca in unele parti ale tarii sunt mai cunoscute insa nu si la noi, pentru mine a fost o premiera si la fel si pentru invitatii nostri.

  4. @CascoMan la noi chiftele marinate sunt cele cu sos de rosii..asta ca sa vezi cum difera deuminire de la o zona la alta, de la o gospodina la alta. Cum face mama ta reteta?

  5. juazzshop

    Si eu sunt din Ardeal si n-am mai auzit de reteta asta pana acum, dar asa bine arata… noi marinate le numim pe alea in sos de rosii.

  6. Mama a primit reteta asta de la o matusa din moldova, doar ca in loc sa puna ceapa la marinat o fierbe cu apa si otet.Este o salata deosebit de gustoasa.Salata sta foarte bine si cateva zile, nu se schimba deloc gustul.

  7. cristina

    buna teo
    ideea ta cu chiftelele coapte in cuptor e super,mie nici prin cap nu mia trecut…de acum asa o sa fac
    blogul tau e super si iti multumesc pt toate retetele postate
    bafta multa si keep it up :))

  8. CascoMAN

    Mama lasa ceapa la marinat o noapte intreaga, varianta cu oparitul nu iese la fel de buna. De preferat sa fie ceapa rosie, are un gust mai placut cu maioneza (sau cel putin asta e parerea mea). Piftelutele le face a doua zi dimineata si le adauga dupa ce a amestecat deja maioneza cu ceapa. Toata compozitia asta trebuie sa stea macar o jumatate de zi pana a fi mancata, ca sa se patrunda cat de cat gustul si in piftelute. E ok si atunci proaspata dar satisfactia e garantata a doua zi!

  9. Mayyadah

    wow,foarte interesant si demn de retinut!
    Multumiri si felicitari !

    Emilia Stanescu

  10. cum faci maioneza cu galbenusul fiert?

  11. Dori, am scris si in reteta ingredientele pentru maioneza. Galbenusul fiert are rolul de a preveni taierea maionezei. Se mixeaza impreuna cu galbenusul crud, apoi sepune mustarul si apoi uleiul si condimentele. Uleiul se toarna in fir subtire si se amesteca in continuu si in acelasi sens, ca sa nu se taie maioneza.

  12. Anonymous

    am facut si eu azi si miau iesit delicioase….chiar nu ma gandeam la asa ceva…

  13. macadadaa

    E super reteta chiar acuma am incercato si e foarte delicioasa.
    10/10 pentru reteta din partea mea si sa o ti tot asa de azi inainte o sa incerc retete de pe blogul acesta , simple si delicioase 😀

  14. ROXANA

    ei na ca si eu sunt din moldova si nu am mai auzit de aperitivul asta , doar despre salata de pui cu ceapa (oparita in apa cu otet -nu se simte tare gustul otetului , si cred ca e ok pt stomac )si maioneza ….asa ca daca tot am ramas in urma cu aperitivele banale , o sa fac si eu reteta aceasta . Acum sunt la servici (noaptea) si mi-am scos cateva retete de la tine pe care sa le fac in zilele urmatoare :d , problema e ca mi s-a facut o foameeeeeeee…si nu e prima noapte in care patesc asta din cauza ta :))))

    • Roxana draga, tu nu stii ca cel mai bine e sa intri aici imediat dupa ce ai mancat o massa cu 3 feluri? ca sa fii sigura ca rezisti? glumesc acuma 🙂 ma bucur ca iti plac retetele, mult spor la gatit sa ai 🙂

      • ROXANA

        mmm am facut salata , a iesit super buna , si checul aperitiv , iarasi f bun…..acum na , eu incep cu retete usoare , ca nu ma pricep deloc , doar la retete de bebe si pt noi ochiuri cu cartofi prajiti :))) …si , iar sunt de noapte :)))) deci maine va manca sotul ceva bun :))

  15. Teo, pentru coptul chifetelelor in cuptor folosesti vreo functie a cuptorului gen rumenire, sau le pui pe aer cald sus si jos ? Mie nici cum nu-mi ies rumenite oricat am incercat,mai degraba ies uscate.

    • dana draga, folosesc ventilatia simpla, insa intorc des chiftelele. Cele de pui ies intr-adevar mai uscate, insa cu cele din carne tocata de porc sau mixta nu am avut niciodata probleme. In plus, nu e atat vba de tipul de carne cat de timpul de coacere: daca le lasi prea mult in cuptor vor fi seci. treaba merge pe gustate: mai bine gusti si le scoti repejor cum sunt gata decat sa le lasi prea mult, se usuca, nu mai sunt ok

  16. Corina

    Buna!
    Vreau sa le fac si eu de ziua mea… Se mananca cu paine sau, poate, cartofi natur?!
    Mersi

  17. eu am inlocuit ceapa cu prazul sunt mult mai bune.

  18. Pusha si Nicolae

    Cunoastem reteta de multa vreme,cu putine diferante,credem,neesentiale…..De gustibus non disputandum……Diferenta,constand in aceea ca ceapa se opareste intr’un amestec (parti egale)de otet si apa in care s-au pus 3-4 foi de dafin si piper.

  19. Exact cum spunea si @Pusha si Nicolae . La fel stiu si eu reteta si tot la fel cu restul din Moldova le stiu de chiftelute marinate 🙂 . Eu in schimb nu las la marinat peste noapte ci pun ceapa cu un sfert otet , trei sferturi apa , piper , foi de dafin dau un clocot dupa care adaug ceapa taiata pestisori , pun un capac si las pt o jumatate de ora la inabusit . Iar chiftelutele le fac putin mai mici ca un raffaelo 🙂 . DELICIOASE yamyyyyyyy :).
    Bravo TEO arata tare mandru 🙂

  20. valentina ion

    In blenar,pune un ou intreg,zeama de lamaie,mustar o lingurita,un varf de sare si 250ml ulei, dai drumul la blendar de jos in sus …usor ridicat .In 30 secunde maioneza este gata.Repet…oul cu albus si galbenus.Asa fac eu maioneza.

  21. MIHAI TURCU

    in ani studentiei o mama spune ficei telefonic cum sa faca o supa , dupa 4 ore fata gusta si sune ca nu e buna , mama intreaba cit timp ai fierto ? pai nu ai spus a o pun la fiert …

    -referitor la reteta , apa de la marinat nu se foloseste doar ceapa taiata chiticei se amesteca cu chiftelutele si maioneza – am uitat sa spun in Bucovina este un deliciu la noi o folosim si ca aperitiv …

  22. nikoleta

    E super super reteta
    Mereu incerc sa fac retete simple si gustoase deoarece nu am mult timp disponibilidad
    Continua asa teo si mai vino cu alte idei

  23. cred ca o sami ese nemaipomenit de buna reteta asta

  24. O ESIT O RETETA EXTRAORDINARA DE BUNA SI MIA PLACUT FOARTE MULT

  25. Luminița

    ***** Am incercat fara chiftele. Sosul, aproape un fel de salata, e grozav. Mananca fii-mea cu painici aromate de rupe! Nici ailalti nu zicem ba!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.