Buni a adus de la ea de la tara o jumatate de gaina din care am facut o excelenta supa cu taietei, tot dupa reteta ei. Din zarzavaturile si gaina care au ramas, am facut salata de boeuf.
Pentru aceasta reteta, avem nevoie de:
– o jumatate de gaina
– o telina mica
– 4 fire de radacina de patrunjel
– 4 morcovi mari
– o gulie mica
– 6-7 boabe de piper
– sare dupa gust (nu se pune de la inceput la fiert o data cu gaina pt ca intareste foarte tare carnea, care si asa e foarte tare)
Se pune gaina la fiert singura, in 3 litri de apa, se lasa sa fiarba singura pana lasa toata spuma. Se spumeaza foarte des ca sa ramana supa limpede, si se fierbe la foc foarte mic. Eu am fiert-o in jur de 3 ore. Tipul de fierbere depinde foarte mult de cat de batrana este gaina. A mea se pare ca este octogenara 😀
Se pune si zarzavatul la fiert si piperul. Dupa ce fierbe, se adauga si sarea, se mai lasa sa dea un clocot la foc mic si se strecoara. Daca supa e prea grasa, dupa ce se raceste bine, se ia cu o lingura grasimea care se strange pojghita peste supa. Gaina mea a fost si obeza 😀
Taieteii se fierb separat pt ca daca ii fierbem in supa, in primul rand supa se face tulbure si atunci degeaba v-ati chinuit sa o fierbeti la foc mic, si-n al doilea rand este mult mai perisabila.
In supa de gaina se poate lasa si zarzavatul daca doriti, mai ales morcovii sau se pot inlocui taieteii cu galuste de gris. Insa la noi acasa, de cand ma stiu eu, supa de gaina se serveste simpla, cu “lăşcuţe” (asa se numesc taietii mici si patrati) si cu foarte mult patrunjel proaspat.
Supa este un aliment foarte gustos dar si foarte sanatos. O reteta foarte buna.
Aoleu,draga Teo,mi-a lasat gura apa vazand bunatatea de supa ce-ai expus-o pe blog!Supa ta imi aduce aminte de frumoasa mea copilarie petrecuta in Ardeal.eu o numeam-supa de duminica-pt. ca numai atunci,mama o facea.Deh!…era pe vremea lui ceausescu!in orice caz,e o supa senzational de buna!
ador supa de gaina mai ales cu lascute (asa se zice la noi la taieteii pe care i-ai folosit tu). arata foarte bine. Felicitari
Multumesc, multumesc, multumesc 🙂
La noi supa de gaina nu e supa de duminica, e supa de “o data pe an” pentru ca atunci doar am gaina de la tara si pot sa o fac asa cum imi place.
Corina si la noi la CLuj tot lascute li se zice, am si scris undeva in reteta 🙂
Teo, ti-a iesit faina rau supica, se vede de la o posta ca e facuta cu gaina “bio” 😛
Eu sint mai norocoasa, in sensul ca eu inca il mai pot rasfata pe Bogdi (si pe noi :D)…cu o astfel de supa, cam de 2 ori pe saptamana…
…vecinele mele, batranele asa cum sint, cresc inca gaini prin curte, asa ca am de unde ma aproviziona 🙂
…si ma bucur ca, tot de la ele, primesc si oua proaspete, pe care le intrebuintez in fel si chip… mai ales in prajituri si torturi pentru Bogdi :))
Si noi papam cu taitei de casa…dar pe care, recunosc -nu ii fac eu… :))
Mai asta mi-ar mai lipsi, acum cand a venit vara si Bogdi stoarce tot untul din mine! (as vrea eu :D)
Na, te-am ametit destul :)) …te pup si pofta mare la urmatoarea supica de gaina!
Vai LAura, ce tare…sa ai d eunde cumpara gaini proaspete :-< La noi, e supa de mancat o data pe an, maxim de 2, pt ca nu am de unde sa iau gaiani si daca nu pot sa o fac vero vero, prefer sa nu o fac deloc :( Pup pe Bogdi si pe mamica lui
drga teo, blogul tau este o bunaciune atat din punctul de vedere al retetelor pe care le postezi cu atat generozitate (imagini + text cu toate detaliile pt. novicii ca mine), cat si din punctul de vedere al spiritului cu care comentezi comentariile vizitatorilor…Si da, si eu am de gand sa fac multe din retetele tale si te-am bagat deja in my bookmarks. Deci, ne mai vedem…Pupici si spor la mai multe!
Salut Freazia!! Ma bucur ca m-ai gasit si mai ale sca intentionezi sa ma mai gasesti 😀
Poate ca de multe ori comentariile mele par rautacioase, dar raspund pe tonul pe care mi se raspunde…
Te pup si te mai astept in vizita 😀
teo, si eu sunt din ardeal si mama face cam tot ca tine , eu ce adaug sunt 2 dinti de usturoi necuratati , incearca si tu,,,,,,dana( acum locuiesc departe de tara)
Esti o superba pentru noi astia care nu stim nimic sa gatim. De cand te am gasit sper sa reusesc sa fac mai des mancare si sa o placa toata familia. Azi gatesc supa de gaina. Imi place ideea ta cu poze, ajuta foarte mult
Buna Teo. EU doresc taaare mult sa iti ofer votul meu pentru blogul absolut minunat pe care l-ai creat, dar nu reusesc.Sorry!
Oricum, retetele tale sunt nemaipomenite. Esti o experta si te felicit1
daca te rugam fffffrumos, ne dai si reteta pt. taitei de casa?
Eu la supa de gaina folosesc taitei de casa…Si iese hmmmm…o minune:D. Tocmai mi-ai facut pofta sa o prepar din nou, arata delicios. Ma bucur mult ca am gasit blogul tau, treceam printr-o lipsa acuta de inspiratie,iar ceea ce vad aici inspira de zeci de ori mai mult decat o carte de bucate. FELICITARI! Azi aveam de gand sa prepar o shaorma, de obicei o faceam cu lipii cumparate, dar de data asta le fac in casa…
Cum sa fac pentru ca, carnea de pui de casa sa fie mai moale… intr-o zi am vrut sa fac o supa dar de n-am fiert-o 4 ore pe putin, si tot nu s-a fragezit?
buna, puiul de curte e in general mai tare, indiferent cat il fierbi. Sfatul meu ar fi sa il ti la marinat in lapte+condimente de pe o zi pe alta inainte de a-l gati. Asa va fi putin mai fraged.
Sunt tare bucuroasa ca am dat de retetele astea minunate. Eu locuiesc la casa si am o multime de gaini si la noi in banat e o traditie supa cu taitei (de casa ).De fiecare data gatesc cu mare placere supa,dar eu adaug in plus de fiecare data o ceapa mai micuta intreaga si spalata (ne decojita )si 2-3 catei de usturoi decojiti. Bunica mea m-a invatat ca iese supa mai buna.
Dar o supa dintr-o pasare de casa ramane de ne-egalat in comparatie cu alte mancaruri.
Felicitari pentru retete si succes pe viitor,te pup
Diana
Este adevarat ca puiul de curte este mai tare dar se poate pune la fiert in oala sub presiune sau sa se adauge un cui maricel in oala inca de la inceput si veti vedea ca da rezultate !
Succes si numa bine !!!
Diana, multumim de sfaturi si aprecieri. Te pup!
tocmai am terminat supica si abia astept sa se trezeasca barbatetii mei sa el fac o surpriza; Multumim pentru blogul atat de inspirat. am incercat deja multe retete si ne-au iesit toate toate; Felicitari! acum fug sa continui si salata de boeuf cu ce mi-a ramas de la supica
teo te rog frumos sa scrii reteta pentru taitei de casa…multumesc anticipat!! ema
draga Teo, ti-am citit multe dintre retete si majoritatea sunt belea. imi place sa gatesc si cel mai mult imi place sa-i vad pe ai mei cum savureaza mancarurile. gatesc de 20 si ceva de ani si de multe ori aceeasi mancare nu iese lafel,pt ca schimb cate ceva…ador inovatiile. m-am inspirat din multe retete ale tale si au iesit buuune. singurele retete la care respect cantitatile,sunt cele de prajituri. te pup si tine-o tot asa!!!!
mi-ai amintit de supa maica-mi…:)
multumesc.
o sa radeti de mine poate, dar la 28 de ani… de unde sa le stiu pe toate. nu stiam de ce supa mea de pui nu iese ca in poza. nu am gaini de casa decat cum ziceti voi "o data pe an". dar cum copiilor le place mult, nu am de ales decat sa inlocuiesc gaina cu pui de magazin. am luat tacamuri de pui pt supa. credeti ca am vreo sansa la ceva bun?
Teo incearca sa pui un ardel si`o rosie..la sfarsit o lingurita de zahar,asat m-a invatat o doamna cu o varsta respectabila..si da,2 catei de usturoi.Eu intodeuan fierb taetei in supa la foc mic(Barilla) si niciodata nu mi-a iesit supa tulbure,n-are cum daca ii fierbi la foc mic..ma rog,fiecare face cum stie,vrea..rezultatu conteaza:) Oricum ,felicitari..egal ca`i Luni..Marti,Duminica,in fiecare zi iti vizitez blogu,ieri am facut Salata de peste crocant,iamy:)
BRAVO ! FETELOR MACAR INCERCATI SI DACA NU VA IESE, PE PARCURSUL ANILOR ,VETI FI EXPERTE ,STIU DIN PROPRIA EXPERIENTA. SUNT DIN SATU-MARE ACUM FAC SUPA DE GAINA IN FIECARE SAMBATA.GAINA DE LA TARA , OUA DE LA TARA , ZARZAVATURI DE LA TARA.CAND GAINA E BATRANA SE PUNE INCA DE LA INCEPUT 2 FURCULITE ,MAMA MEA ARE 77 DE ANI , ASA FACE SI ACUM O SUPA MINUNATA .VA DORESC SANATATE !!
deci specific ;se adauga in supa ceva obiect, sa fie din metal: deci eu pun 2 furculite in apa odata cu carnea penrtu ca va fierbe mai repede,daca gaina e batrana
si eu acum vreau sa fac supa de pui, mai ales ca am pui de casa.Sincera sa fiu niciodata nu am facut supa din pui de la magazin.
nu va iesi foarte grasuta si cu banuti, ca cea de gaina, dar rea nu iese 🙂