Recunosc ca le-am facut impreuna cu Buni, pentru ca ea e maestra si reteta e tot a ei. Deci… pentru cele mai bune sarmalute pe care le-am mancat ever, avem nevoie de:
– 2-3 varzute potrivite (mie nu imi plac sarmalele gigantice)
– 2 kg de carne tocata (de porc, e de preferinta)
– o cana de orez (mie imi plac foarte “carnoase” daca le vreti cu mai mult orez, puteti pune o cana jumate, doua)
– un ciolan afumat
– 3-4 cepe mari
– sare si piper
– cimbru uscat pentru pus pe fundul oalei
– bulion
Scobim cotorul de la varza, si o oparim. Aveti grija sa desprindeti frunzele pe masura ce se oparesc, pentru ca altfel se fac prea moi si nu veti mai putea lucra cu ele deloc. Deci pe masura ce se despind de pe cotor. Se taie nervurile mai groase sau resturile de cotor, ca sa fie frunza cat mai subtire. NU uitati sa tocati cateva frunze pentru pus deasupra. Poze nu am mai pus cu operatiunile necesare la pregatirea verzei pt sarmalute, pentru ca le aveti AICI.
Pentru umplutura, tocam ceapa marunt si o calim intr-o cratita mare. Apoi o amestecam cu orezul (nefiert, doar bine spalat) si cu carnea tocata (nu se caleste impreuna cu ceapa, ci se pune cruda). Si amestecam bine de tot, potrivim de sare, piper si ce alte condimente mai doriti sa puneti, putin cimbru uscat si… gata, trecem la impaturat. Si detaliile legate de impaturire le gasiti tot AICI, la fel si asezarea in oala. Nu am dorit sa ma repet, pentru ca diferenta intre cele doua retete este doar compozitia.
Sper sa va placa sarmalutele mele, noi suntem absolut INEBUNITI dupa ele!!
Ce bine arata, sunt o mare sarmalagoaica. Ce mai faci Teo, cum te simti? Cand trebuie sa vina bebe mic? Te pup cu drag !
Sunt preferatele mele sarmalele! Daca mi-ai da dimineata pranz si seara nu ar refuza 😀
Arata biine ale tale 🙂
Salut ginette, din pacte tura asta de sarmaloace s-a terminat 🙁
Dar…in curand mai trag una, ca din astea nu am mancat decat o singura data, ca se pare ca lui bebe nu ii plac si…intelegi tu 🙂
Bebitza e asteptat pe la inceputul lui noiembrie. deocamndata nu ne simtitm stralucit deloc, dar sper ca vor veni si zile mai bune incepand din luna a4a (petse 2 sapt) 🙂
Il asteptam cu mare drag !!! Multa sanatate !!! Va pup !
buna si eu fac galuste din ou si faina la ciorba
Buna Teo,
E prima data cand iti scriu, dar am facut zeci de retete de pe blog-ul tau. Ca sa nu mai spun ca datorita pozelor expuse si sotul meu petrece foarte mult timp in bucatarie preparand in special deserturi… e un pofticios la tot ce e dulce… se uita la poze si saliveaza… inghite in sec… si apoi se apuca de treaba si ma asteapta cu casa invaluita in niste miresme…
Dar revenind la sarmalute (ar fi prima data cand fac)… ma gandeam sa fac si eu de Craciun sarmalute la cuptor in vas de yena. Dar ma gandesc oare se poate? Ar fi mai bune in vas de pamant sau roman? Nu stiu… e totuna vas pamant=vas roman? Se fierb bine? Cum as putea sa le fac? Tot asa? Sa pun dupa ce le cladesc varza taiata si apa cu bulion pana ce trec de sarmalute? Sa le acopar? Stiu ca trebuie la foc mic… dar cam cat timp sa stea in cuptor? Iti multumim frumos si iti uram de pe acum Sarbatori Fericite, multa sanatate si sa petreceti cu bucurie si voie buna alaturi de cei dragi! Cu drag, T&B
T, cred ca r fi mai bun un vad de lut, nu am facut niciodata in vad de yena, dar mama zice asa: trebuie sa fie un avs mare, ca sa poti pune 3/4 apa peste sarmale. Apoi sa le acoperi cu un capac sau o folie de aluminiu. Cand sunt aproape fierte, iei capacul sau foloia, ca sa se rumeneasca putin. Spor la sarmale si Craciun Fericit!
teo draga, am mare nevoie de ajutor! tocmai am facut sarmalute cu varza noua, au iesit delicioase, dar NESARATE! nu am potrivit cum trebuie sarea, deh, lipsa de experienta, si poate varza noua…acum, se mai poate face ceva? ma gandesc ca daca le mai pun la fiert cu sare, se inmoaie prea tare, iar asa cum sunt, nu le pot servi nicicum, si am invitati la masa, ca tai motul baiatului…ajutooooor!
Hai sa traiesti Teo am gasit situl tau din nimereala cautam o reteta de sarmale ca sotia a incercat citeva variante si nu iese ca acasa. Sintem in Canada de prea mult timp si am cam pierdut legatura cu produsele de acasa. Sarmale si mititei sint preferatele noastre dar gustul difera de la o zi la alta. Orezul pentru sarmale e o adevarata problema sa-l alegi iar la mititei combinatia ceafa de vaca cu porc nu se brodeste. Vom incerca reteta ta si a lui Buni sa vedem ce va iesi. Frumos situl tau si il vom memora ai tot ce isi doreste un gurmand. Salutari tie si familiei tale de departe din Calgary Canada. Aurel si Valeria.
Dragii nostri, ma bucur foarte tare ca romanii plecati din tara isi doresc sa manance traditional 🙂 Stiu cum e cu mancarea care desi e preparata dupa reteta clasica romaneasca nu are acelasi gust si asta e clar din cauza ingredientelor, am experimentat si eu asta in State, unde desi locuiam cu mama si ea facea acelasi mancaruri ca acasa, nu aveau acelasi gust, insa ne straduiam sa fie cat mai aproape dde “adevar”. Va imbratisam cu drag si va asteptam in vizita in bucutaria noastra romaneasca, fie ea si virtuala 🙂