Nu doar pentru ca este o mancare traditionala de Paste, dar si pentru ca este una dintre mancarurile pe care mi le amintesc din copilarie, drobul de miel facut de Buni, inconfundabil ca si gust. Degeaba am mancat drob in toate casele in care am intrat de Paste, nici un drob de miel nu a avut gustul celui facut de Buni. Asa ca, anul asta am facut drob de miel dupa reteta si sub atenta ei supraveghere. Nu ca e al meu, dar a iesit foarte bun si avea gustul copilariei.
Ingrediente:
– maruntaieile de la un miel (plamani, rinichi, ficai, inima, etc)
– un prapure de la miel
– o legatura mare de ceapa verde
– o legatura mare de usturoi verde
– 2 oua crude
– 5 oua fierte tare
– sare, piper, condimente speciale pentru drob de miel
– o ceapa mare mare, sau 2 mai mici
– 5-6 catei de usturoi
– o legatura de patrunjel
– o lingura de untura pentru uns tava
Intai si intai spalam maruntaiele, bine de tot, in mai multe ape. Desi multe retete spun ca maruntaiele se fierb, Buni m-a invatat ca drobul e mai bun din maruntaie crude pt ca fierberea le ia din savoare. Tocam maruntaiele, fie prin masina din tocat carne, fie cu blenderul, la fel procedam si cu cozile de la ceapa si usturoiul verde si legatura de patrunjel. Adaugam verdeata peste maruntaie, apoi pisam usturoiul. Separat calim ceapa tocata marunt impreuna cu partea alba de la usturoi si ceapa.
Cand acestea sunt aurii, se adauga peste maruntaie, se leaga compozitia cu cele 2 oua si doua felii de franzela inmuiate in apa si stoarse bine. Condimentam dupa gust si lasam compozitia sa se odihneasca. Tava, fie ea de chec, fie o cratita rotunda, trebuie unsa bine cu untura si tapetata cu prapurele. Prapurele trebuie asezat in jurul compozitiei deci trebui sa avem grija sa treaca bine peste marginile tavii. Asezam in tava primul strat de compozitie, apoi ouale fierte intregi. Peste oua asezam si al doilea strat de compozitie si inchidem prapurele peste el. Dam tava la cuptor cca 45 minute – o ora.
Asa arata drobul de miel facut de mine.
Impreuna cu Buni, am facut si o a doua reteta de drob de miel, unde ouale fierte nu le-am mai pus intregi la mijlocul compozitiei ci le-am tocat impreuna cu maruntaiele. V-am pus poze si cu acest drob de miel, care mie personal mi-a placut mai mult ca si gust, desi varianta cu ouale intregi este mai aspectoasa.
Nu stiu unde locuiti, dar eu locuiesc in California si nu am de unde cumpara prapure. Se poate inlocui cu altceva? As vrea tare mult sa incerc reteta dstra. Puteti sa-mi raspundeti la adresa de email eelectraa@gmail.com
Praporele de miel nu este strict necesar pt.brob . Se poate inlocui cu un aluat oarecare , ex.foaie de taitei ori foietaj . Dar cel mai simplu poate fi inlocuit cu hartie de copt, si cel mai simplu pui direct intr-o tava de chec pe care ai uns-o in prealabil cu unt si ai tapetat-o cu faina ,doar ca trebuie sa pui din cand in cand cate putina apa fierbinte de jur imprejurul tavii, ca sa nu se arda , asta doar daca este necesar .Daca cuptorul este bun si nu arde nici nu trebuie apa .Dupa ce s-a racit se scoate frumos din tava .C HARTIA DE COPT ESTE SUPER BINE .
.
Praporele de miel nu este strict necesar, dar face, din punctul meu de vedere, o foarte mare diferenta 🙂 Paste Fericit alaturi de cei dragi iti doresc, draga Georgeta! 🙂
Spune-ne si noua cu ce sa inlocuim “prapurele”…ca nu stiu ce e si de unde il iau..multam
Prapurele se poate inlocui cu un aluat simplu ;faina ,apa ,ulei sau si mai simpu cu foetaj eu am incercat si iese foarte bun si unde mai puneti ca se poate orna cu diverse forme din coca specifice sarbatorilor de Paste….
Teo, drobul de pui cum l-ai facut? Ne dai si noua reteta? L-ai invelit tot in prapure? Si daca tot se apropie pastele, nu ai cumva vreo reteta de pasca cu branza? Multumesc mult!
Corina, nu stiu daca am scris pe undeva, dar nu imi aduc aminte sa fi facut drob de pui.
Reteta de pasca pun azi sau maine.
Ai dreptate Teo…greseala mea :)Am avut impresia a pozele cu al doilea drob erau pt drob de pui 🙂
Am vazut azi si reteta de pasca. Maine ma pun pe treaba. Va fi prima oara cand voi face pasca asa ca ma bazez pe tine…retetele tale intotdeauna mi-au reusit!
Multumesc mult mult mult draga Teo! Iti doresc un Paste fericit tie si familiei tale!
Draga Teo,
mie-mi place blogul tau pentru ca ma salveaza cand n-am idei si mari urgente cu musafiri 🙂
Ce nu inteleg e de ce am face drob de miel cand putem face din orice altceva… Cum Luca e puiul tau, mielul e si el puiul oii, cum sa-l gatim?!
Doamne, Olivia…cat de draguta poti sa fii!!! Dragi imi sunt si mie mieii…n-as putea sa ii mananc nici daca as muri de foame!
Pai pe considerentul asta n-am manca nici oaia, ca e mamica de miel, nici porcul, ca sigur are niste purcelusi si el, gaina saraca are…oua :),oul nici ala, ca e potential pui de gaina… si tot asa…Ramane sa mancam rucola, castraveti si ridichi. Pofta buna la masa de Pasti!
Eli
daca pui oua crude in drob de ce mai pui si paine?
din acelasi motiv pt care pui si in chiftele paine sau pesmet : ca sa se lege mai bine compozitia
Buna Teo si bine ai revenit.
La drobul de miel cu ce pot inlocui untura? Se poate cu unt sau margarina?
Temperatura cuptorului? Am cuptor electric si nu as vrea sa il pirlesc 😀
Multumesc frumos si Paste Fericit!
Hey! Multumesc! Poti sa inlocuiesti untura cu unt, cat despre temperatura undeva la 180-200 de grade Celsius.
Multumim pentru ideii! Ne salvezi de la atatea cautari de retete! chiar acum sunt cu ingredientele la copt + sarmale. te pup Gabriela
mie nu-mi place mielul as vrea sa intreb daca as putea sa-l fac de pui sau rata?
Omul cat traieste invata.Sunt mai in etate ca multi dintre voi totusi am facut si eu multe retete de aici si miau reusit foarte bine.Astept ca un copil si alte retete.Succes.Mihalache
Draga Teo …am ı-ti multumesc din suflet .. …SİNCER …ca exişti şi ca am avut norocul sa te ıntılnesc şi sa pot tine legatura cu tn ,ıi multumesc lui Dzeu! Eu …locuind departe de Tara mea Romania …şi neavınd parinti şi mai pe nimeni nici aici unde locuiesc (İstanbul)de ani buni de zile şi nici ın tara …ındraznesc sa comunic uneori cu tine ın vederea bucatariei ,fiind locul meu care-mi ofera orice este posibil legat de fericire ! 🙂 In legatura cu DROPUL DE MİEL …am la congelator tot ce treb pt drop …(am mıncat de-a lungul vietii mele ,ı-mi place la nebunie dropul dar …)NU ŞTİU SA FAC DROP !!! 🙁 Acm datorita tie voi face RETETA TA .O nelamurire am (dp cum spuneam la ınceputul acestui fragment …ın loc de PRAPURE (FİİNDCA NU AM )…pot …sa folosesc YUFKA ??? Foaie de placinta turceasca ! AŞTEPT CU NERABDARE RASP TAU !
chiar daca mai e ceva pana la paste am inceput sa-mi fac lista cu tot ce am de gand sa gatesc pt masa in familie. asa am ajuns la tine pe blog, la reteta de drob de miel pe care am trecut-o pe lista si pe care abia astept s-o incerc!!! sunt convinsa ca va iesi delicios!!! mersi mult!!!
vreau sa incerc si eu aceasta reteta de drob de miel pt ca arata foarte bine
Pingback: Drob de miel, o tradiţie românească de Paşte! Aşa se zice. |
da” condimentele alea speciale existau si pe vremea bunicii? ce ne-am face noi in ziua de azi fara condimente speciale?(adica E uri)
In compozitie se foloseste marar verde? Nu ca as avea de unde sa pun , ca aici unde locuiesc eu nu exista , dar as vrea sa stiu ca idee.
da traesc departe de tara si nu am acele condimente te rog ce combinatie trebuesa fac sa iasa cam acelasi gust multumesc mult Paste fericit
parca mi-ai citit gandurile cu reteta asta Teo! Vreau sa fac drob dar nu eram sigura de reteta ! Si in retetele tare am incredere! Paste fericit!