Ce fel de ardeleanca eram eu daca nu puneam reteta de papricas de pui cu mamaliguta? Ca sa nu ma dezmint, am facut, am pozat si va prezint, papricasul… care este :))
Folosim asa:
– 5-6 pulpe de pui intregi
– 1 lingura si jumatate de faina
– o ceapa mare
– condimente pentru pui
– 2 linguri de ulei
– o lingurita de boia
– o legatura e patrunjel
Se toaca ceapa si se sticleste in ulei. Se adauga boiaua si se pun pulpele, fiecare taiata in doua. Se pune o lingura de condimente pentru pui si apa cat sa acopere carnea si se amesteca bine toate ingredientele.
Cand este fiarta carnea (se testeaza cu furculita sau mai bine, se gusta :p ), se face o “ingrosala” din faina si apa rece. Cantitatea de apa depinde in functie de cat cere faina. Ideea este sa obtinem o pasta de consistenta smantanii.
In timp ce fierbe apa, se adauga ingrosala putin cate putin, amestecand in continuu. Cand am terminat de pus ingrosala, se mai lasa sa dea un clocot ca sa prinda consistenta. Ultimul dar nu cel din urma, se presara patrunjelul tocat marunt.
Despre mamaliga… ce sa zic mai mult decat apa si faina de malai? Punem apa (1,5 L) la fiert, iar cand da in clocot se pune in ploaie malaiul (cantitatea lui depinde in functie de cate de tare/moale dorim sa fie mamaliguta), amestecand in continuu.
La final, am devorat papricasul de pui cu mamaliguta aferenta si ardei iuti murati:
in loc de apa incearca lapte
merci de idee, dar eu nu pun lapte si smantana de la inceput in mancaruri, pt ca se altereaza mult mai repede si se strica chiar si daca se incalzesc de mai multe ori.
prefer sa pun smantana direct peste papricas in farfurie.
de acord …dar reteta prezentata aduce mai mult a ciulama la care daca se adauga cateva ciuperci e dumnezeiasca….mersi pt retete am facut doua sant grozave
In Ardeal, aici la mine la tara, asta e papricas toata ziua pentru ca ciulama nu se gateste (decat daca mai sunt ceva olteni rataciti… glumesc). Daca tu tii musai poti sa faci peste papricas, la ultimele clocote o ingrosala din 2 linguri de faina si lapte sau apa, de consistena unei smantani f subtiri. Poti sa pui si smantana dar nu sunt fana smantana in mancaruri.. am mai zis deja. Tot papricas ramane si daca il faci galuste din cartofi. Eu il prefer cu mamaliga.
O alta precizare f importanta din punctul meu de vedere: 90% DIN RETETELE DE PE BLOGUL MEU SI MAI ALES CELE DE LA SPECIALITATEA CASEI SUNT RETETE PE CARE ASA LE PREPAR EU DUPA RETETA MAMEI SAU A BUNICII, SAU A STRABUNICII. Nu i-au reteta de sarmale de la pagina de sarmale din cartea de bucate. Asa ca, asta e papricasul meu.. like it or not nu judeca pana nu gusti! Hehe
OK,o fac si-ti spun pe urma cum a fost… dar nu stiu ce sa fac cu lamaia!
este zeama de lamaie si se pune in papricas, asta daca vrei sa ii mai tai din “dulceata”
imi pare foarte foarte rau ca mai inteles gresit nici nu se pune problema sa nu-mi placa retetele tale,de fapt din momentul caream descoprit blogul nu este zi sa nu intr-u si sa vad ce mai faci, sa incerc o reteta pt ca sant foarte bune si usor de bucatarit. asta datorita felului in carele expui si le prezinti doar Radu Anton avea talentul asta sa te faca sa-ti doresti cea ce prezenta…deci scuze inca odata………am incercat sa ma loghez dar imi cere sa-mi fac blog si nu e timpul inca
iti multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase pe care le-ai spus. intr-adevar m-am cam suparat putin, dar cu siguranta o sa-mi treaca!
asa is gravidele… mai suparacioase!
spor la gatit!
Mai am in frigider o pulpa de miel si cum retetele tale sant pe gustul meu te rog sa-mi recomanzi o reteta de friptura la cuptor Va doresc o duminica placuta…..eu sant mihai[anonimu] si sant ardelean din mures
Mihai, din pacate nu am apucat sa pun retea mea de friptura de miel pe blog, dar pot sa iti spun cum pregatim noi fripturica de miel in fiecare an de Paste:
spal bine mielul, il ung cu untura (2-3 linguri de untra de casa), il condimentez bine cu sare, piper, cimbru si condimente spciale pentru miel. Apoi curat o maciulie de usturoi, fac gaurele cu varful cutitului in carnea de miel si intr-oduc in fiecare gaurica un catel de usturoi. Apoi asez mielul in tava unsa cu ulei sau untura, torn peste o cana de vin alb si putina apa si dau la cuptor 30-40 de minute. Miel-ul va face o crusta crocanta, iar usturoiul intreg ii da o aroma deosebita. Ce sa mai zci de untura, care niciodata nu va putea fi inlocuita cu ulei in reteta asta, pentru ca isi pierde savoarea. Cam asta e reteta mea 🙂
multumesc mult mult..pa
Din greseala, nu am publicat ultimul comentariu la aceasta reteta si din pacate blogger nu-mi permite sa reactivez comentariile respinse.
Un anonim spunea ca se scrie “paprikas” si ca nu asta e reteta. Asa cum am mai spus, la retetele casei sunt retete asa cum se gatesc la mine acasa si chiar nu ma intereseaza cum se gateste paprikasul in Ungaria, eu sunt romanca si-l gatesc dupa bunul meu plac si scriu papricas cu C pentru ca asa l-am luat si din caietul mamei si chiar nu ma intereseaza comentariile rautacioase ale nimanui.
Oricum dati-mi voie sa spun ca eu atata rautate cat am vazut in unele comentarii primite pe blog n-am crezut ca exista in sufletele “fiintelor umane”.
P.S. – Da, am scris “i-au” in loc de “iau”, poate eram obosita, stresata, etc dar oricum o sa-mi cer scuze fata de ceilalti cititori…
nu trebuie sa iti cer scuze.e normal .oricui i se poate intampla sa mai greseasca.iar cei care te critica nu sunt decat niste invidiosi. felicitari pt blog si pt retete,sunt minunate si pe intelesul tuturor.
Si de la mine felicitari pentru blog! Imi plac foarte mult toate retetele tale! Eu sunt sin Satu Mare, unde se face papricas mult, si ASA E RETETA!!!!! Numai ca noi punem lapte si la sfarsit si smantana! Sa nu lasi sa te supere tot felul de rautaciosi, ca-i transmiti la bebelus starea ta! Multumesc inca o data ca ma ajuti in bucatarie! Va pup(pe tine si pe bebe). Alina
Te rog mult, daca o sa poti si o sa vrei, sa faci si un capitol cu ” papa pentru bebe”, ca m-as bucura tare. Cat mai este pana vine bebelusul? Va pup, Alina
Eu nu am cu ce retete sa ma mandresc,nu pot nici sa gatesc tot ce gasesc pe acest site(desi imi dau lacrimile de pofta),insa papricasul asta care nu lasa pe unii sa doarma:ba ca nu se scrie asa…ba ca mai trebe ceva la el, a fost de nota 10.A fost cea mai usora reteta..si rapida…si pe placul barbatului meu,care e invatat sa pape doar in oras.Si a fost prima oara cand am gatit(cartofii prajiti si ochiurile nu se pun:)).Crede-ma…cum pe mine ma ajuta sa pun ceva pe masa…cu siguranta ajuta pe multi.
Teo…daca e sa te superi pe fiecare “bucatar” ce-ti trece pragul acestui site…ai lua-o razna.
Eu am o singura rugaminte: daca ai retete usoare,bune….care nu necesita cuptor..(din pacate eu nu am,decat partea de sus a aragazului si microunde),te rog,nu ezita sa le postezi.
ti-am zambit, sabina!
Oana, Alina, Sabina, va multumesc foarte mult de sustiere! Zambete voastre au ajuns pana la mine si la burtica 🙂
Alina, asa e, se face si cu lapte si smantana si eu il mai fac si asa, uneori fac si galuste de faina, dar de cand cu bebele incerc sa mai tai din toate astea si sa gatesc mai simplu 🙂 Stii tu cum se strang kg in sarcina, nici nu iti dai seama de la ce 🙁
Sabina, promit sa revin cu retete pentru aragaz si micro, doar sa termin cu santoerul din casa (pregatim camera copilului si sper sa o terminam pana nasc :)) )
Si eu is ardeleanca dar pun lapte si smantana in loc de apa in ingrosala. Ce-i drept, habar n-am cum fac altii tocanita, eu am mancat numai acasa, pe cea invatata de la mama, si iese ca un sos. Vaai, ce foame mi s-a facut!!!
Iarasi am dat iama in retetele tale .Si am gatit papricas de pui.Rezultatul? SUPERRRR!O singura problema nu am inteles si poate ma lamuresti tu: cum sa fac sa mai “tina” mancarea in frigider ? Macar inca o zi !!! In ritmul asta ar trebui sa stau in bucatarie tot timpul! totul se “topeste ” intr-un timp record.
si mai am doua intrebari ,draga Teo : 1.)cum pot afla eu ce retete mai postezi (exista vreun mod de a primi un e-mail ceva sa ma anunte ),2.) Pot sa-mi scot capul din nisip? Nu de alta dar pe la noi ploua…. e frig….., m-ai iertat?…..te rog….
Draga Teo
Presupun ca ai nascut deja si iti doresc multa sanatate tie si copilului.Ce e fata sau baiat?
Ai niste retete super tari am facut pana acum ciorba a la grec si gordon bleu.Au iesit super(doar ca puiul a fost prea mare si impaturit si nu s a prajit in mijloc puiul dar l am mai prajit dupa aia si a fost bun).Vroiam sa te intreb cand pui lamaia in tocanita de pui?la sfarsit?de asemenea cu galustele cum se fac?am mancat la bunica cu galuste inauntru si nu stiu cum se fac.Si eu sunt ardeleanca si innebunita dupa papricas si mamaliguta eu pun de asemeanea si ciuperci,ardei si rosii decojite.
te pup si ti doresc multa sanatate si fericire,gandes te doar pozitiv nu baga in seama pe toti.Stii ca orice pe lumea asta care trezeste interes are sustinatori si ‘anti’.Bucura te de succesul pe care il ai pt ca l meriti
Ana
de unde esti?eu sunt din ms deci din ardeal,nu mai baga in seama pe toti idiotii care n-au ce face pup,estera
estera, si eu sunt ardeleanca, din Cluj 🙂 bunicii mei erau din mures
oricum vreau sa te felicit pt ca esti o bucatareasa desavarsita si sunt curioasa cati ani ai .. eu am 20 de ani si de mica imi place sa gatesc si sa incerc mancaruri noi,intr-o zi nu stiam ce sa fac de mancare si cautand pe internet am dat peste blogul tau ma bucur mult pt ca imi dai idei,te pup si sper sa pui cat mai multe retete noi, binenteles daca ai timp ca acu se naste mititelul,estera
Multumesc, Estera, ma faci sa rosesc 🙂 Eu am cu vreo 5 anisori mai mult decat tine 🙂 Chiar daca vine bebe, sper sa ma pot ocupa de blog ca si pana acum!
Wow Teo si eu sunt din Cj si tot 25 de ani am …ca sa vezi ce mica e lumea :P. abia astept la anu’ sa vin acasa 😛
Salut Teo,
si eu sunt ardeleanca, din Sighisoara. In august m-am mutat la Ploiesti, la prietenul meu. La inceput locuiam la “socrii” unde traiam doar cu ciorbele lor, iar eu, fiind obisnuita cu mancarica buna ardeleneasca, nu prea ma saturam doar cu niste legume ce inoata in apa 😀
Acum ne-am mutat singuri si sunt foarte fericita ca pot manca iar ardeleneste :)nici nu va puteti inchipui ce numesc prahovenii paine. E ca un burete. De aceea, cand am timp, il rasfat pe prietenul meu cu paine facuta de mine. Ne-au mai ramas cateva felii de duminica, iar azi, de ziua mea, ma voi rasfata pe mine cu papricas de pui. Abia astept sa ajung acasa 🙂
Toate cele bune tie si familiei tale, Craciun fericit si un 2009 cat se poate de insorit.
Buna Teo . Si eu sunt ardeleanca , mai exact din Sighisoara , vad ca ne cam adunam pe aici . Imi plac tare mult retetele tale si daca intru pe blogul tau, uit sa mai ies .
salut teo,sunt superbe retetele tale.se zice ca moldovencele cu ardelencele nu prea se vad bine,dar sper sa nu fie chiar asa.pup
Teo de unde din Cluj esti? Eu sunt din cartierul marasti, dar locuiesc in Canada. Imi place blogul tau pentru ca gatesti ca la mama acasa 🙂
Buna Teo!
Vreau sa-ti spun ca esti o persoana deosebita fiindca te-ai gandit sa creezi un asemenea blog pentru a ajuta si alte femei in ale bucatariei!
Aseara am descoperit acest blog, iar azi am incercat prima reteta de-a ta: ,,tocanita de pui (papricas de pui)” cu mamaliguta si nu pot sa spun decat ca a iesit minunata iar sotul si fetita mea au fost foarte multumiti.
Sunt sigura ca acesta a fost doar inceputul si vor mai urma si alte retete.
Personal, iti multumesc foarte mult!
eu inca nu am facut ncii o reteta ca acum am gasit situl, sunt in Anglia de cv timp si caut si eu variante de retete rapizi ca mam saturat sa stau in bucatarie( am acasa un flamanzila)si cred ca azi chair am sa incerc cv bun.
intradevar felicitari pt realizari bebe si blog si si sa nu uiti de el, asteptam cat mai multe retete, eu am de unde dar sunt peroane care asteapta.
Buna ,ma numesc Claudia si sunt din Baia Mare,de cand am descoperit aceste retete minunate ,incerc sa le fac pe toate ,am si facut cateva dintre ele si au iesit minunate.
Te pup draga Teo si te rog sa ne mai incanti cu retetele tale.
buna Teo tocmai am terminat papricasul:)este super gustos iti multumesc pt reteta.chiar daca o reteta de a ta mi se pare cam necompleta….dar e bn si asa .te pup si pe bebe tau(eu am o fetita de 5 luni face maine pe 23:):*)
Tipic ardelenesc! Da’ ce-ti unge sufletul…si stomacul. Unde mai pui ca aseara am facut felul aceasta de mancare.
Sa-mi fie cu iertare, dar eu mai pun catre final un strop de smantana, cat sa n-o ia razna papilele mele gustative.
Gatesc doar atat cat sa mancam. Nu fac mancare pentru doua zile. Drept e ca o buna parte din timp mi-o petrec in bucatarie. Dar imi placeeee!
as vrea si eu id au de messenger daca il poti da.cat are bblul tau???
Deci: clar azi fac papricas de la tine, asa cum il avea mama ta in caietel 🙂 si de altfel exact asa cum il face mama :):)
sar’na mult de ajutor!!
felicitari ,esti o bucatareasa buna
si eu gatesc mult si majoritatea retetelor mele le-am gasit si la tine
Salut Teo!
Vreu sa spun ca reteta asta am facut-o de cateva ori si e super mai ale a ca are lamaie 😀 Cred ca nu este mancare sau praji in care sa nu pun lamaie. Nu cred ca mi-ar ajunge nici o livada de lamai :)) Asa ca azi avem iarasi in meniu papricas de pui. Insa vreau sa ma lamuresti un pic. Cum Doamne iti sta mamaliguta aia asa? In ce o pui? Eu m-am obisnuit acasa sa aranjez fiecare masa cat mai “artistic” (sau in masura in care reusesc de bebeluca noastra care e cu 3 luni mai mare ca Luca al tau si de fratiorul eu mai mare) Oricum ma poti ajuta cu niste lamuriri?
Buna 🙂 cu mamaliga e f simpla problema: torni mamaliga din oala intr-o farfurie intinsa sau un platou sau chiar o tava. Dupa asta, decupezi forme artistice cu formele de fursecuri 🙂
Pupici pentru cei doi pitici ai tai :*
Dumnezeule!!!Teo…esti incredibila…ador retetele tale…sunt…vai ca nu am cuvine!sunt insarcinata si sincer am mancat acum 10 min dar cand iti vad retetele…imi vine sa mananc din toate.O zi buna. FELICITARILE MELE!Si sarcina usoara.:*:*:*:*
Buna, sunt Maggie Z. din Timisoara. Ador blogul tau. Am incercat cateva retete si aproape toate mi-au iesit fff bine si au avut un gust deosebit. Pentru mine esti o sursa de inspiratie, motiv pentru care te-am recomandat si catorva prietene.
Dar mai vreau sa-ti zic ceva, ceva ce am invatat de la niste ciobani despre mamaliguta. Iese mult mai bine, e mai curata si fara nici un cocolos, daca speli faina de malai in 3-4 randuri de apa rece. Asezi faina intr-un castron si adaugi apa rece in timp ce cu degetele te plimbacesti putin prin ea. in cateva secunde faina se lasa la fundul castronului si apa de deasupra o arunci – repeti operatiunea cam de 3-4 ori. Apoi poti sa adaugi faina uda toata odata in apa cu sare in clocot, nu o sa ai nici un cocolos. Cantitatea e de o cana de faina de malai pentru 2 cani de apa.
Sper sa incerci varianta mea de a face mamaliguta si sa-ti placa.
Succes in toate.
Maggie Z
Maggie, mersi de sfaturi si aprecieri 🙂 De altfel, vreau sa va multumesc tutror celor care ati comentat la aceasta reteta si nu am apucat sa va raspund. Le-am citit pe toate si va trimit pupici virtuali tuturor!
super retete sotul si baiatul meu nu mai au cuvinte ce sa mai zic de socri mersi mult teo esti geniala tineo tot asa
Buna Teo! Am si eu o nelamurire. Bunica mea facea papricas cu galuste de faina, cu sos mai gros si cu pui sau vacuta. Ala tot papricas este? Nu imi mai amintesc daca mai punea ceva in galusti………..Buni asa il numea. Cred ca e mai usor asa cumil faci tu! Nu am mai mancat de ani de zile papricas.
Nico, ce pregatea bunica ta s-ar incadra la gulas.. dupa parerea mea 🙂
fooarte buna reteta iami >>>.> iami
Mai mai mai dar ce rautacioase sunt unele sau unii !!! RUSINE 🙂 ! Retetele sunt minunate !!!
am descoperit blog-ul acesta minunat..si chiar daca nu respect cu sfintenie retetele( si eu sunt tot asa..usor inventiva :)ca si tine Teo)imi dau o groaza de idei .Un singur comentariu am draga mea daca imi permiti..nu inteleg de ce te superi cand apare ceva critica negativa..e un lucru atat de normal..si apoi critica de orice fel e constructiva.
abia am descoperit acest blog si vreau sa te felicit pt. retetele super, eu sunt din Baia Mare si retetele tale sunt f. accesibile de facut pt. ca seamana cu mancarea care se face prin partile mele( plus ca imi aduce aminte de copilarie si de mancarea bunicii).Mii de felicitari
teo draga am facut reteta ta si l-am dat gata atat pe sotul meu cat si pe musafirii mei care au zis ca gatesc foarte bine :D.am adaugat in plus o conserva de ciuperci deoarece imi plac la nebunie si am papat cu mamaliguta.merci mult de retetele tale care ma ajuta enorm.si zici ca ai doar 25 de ani si esti asa priceputa printre oale?ma faci sa rosesc,sunt cu 8 ani mai mare si invat de la tine:D.felicitari si mult succes in continuare
Draga Teo vreausa-ti spun ca te urmaresc de vreo 2 ani sau cam asa ceva si vreau sa te felicit pentru ce faci penru noi. Pe mine personal ma ajuta foarte mult blogul tau. Am 25 de ani si nu excelez in bucatarie insa de fiecare data cand incerc o reteta de-a ta nu se poate sa nu fie laudata. Aveam impresia ca esti mai inaintata in virsta(asta datorita a cate sti)dar se pare ca suntem de-o varsta. Am si eu o fetita de 4 ani si iti doresc sa ai o sarcina usoara si sa ne incanti inacontinuare cu ideile tale. Te pup. Estera
Buna Teo ma numesc Cami si locuiesc in state aseara am incercat inca una din retetele tale am facut gulas iar sotul meu a spus 2 thumbs up cu alte cuvinte iti multumesc pt toate retetele pe care le postezi .. zi de zi aici ma uit sa vad ce gatesc azi 🙂
Toate retetele tale sunt minunate! Am incercat multe din ele, si intradevar, au fost grozave. Multumesc! Aaa, si nu mai lua in seama toti rautaciosii! Pupici, de la Tg-Jiu
Buna in condimente apare sa punem si lamaie dar in reteta nu mentioneaza de lamaie imi puteti explica de ce?sa pun si lamaie sau nu?
Buna Artur. Imi cer scuze, era o greseala in reteta, este vorba de faina si nu lamaie, am corectat.