Pandispan clasic cu fructe

Pandispan clasic cu fructe – o reteta cu aroma si gust de copilarie, desertul cu care am crescut, nelipsit pe masa bunicilor, mai ales duminica! Reteta este cea pe care am mostenit-o de la Buni Sia si o pregatesc cu drag si acum. In varianta de azi pregatim Pandispan cu caise si va las mai jos toate trucurile mele pentru un pandispan extra pufos si aromat.

Pandispan clasic cu fructe

Pandispan clasic cu fructe – sfaturi utile

  • In general la reteta de pandispan nu folosesc praf de copt, bicarbonate sau alti agenti de crestere. Secretul este sa avem o bezea foarte bine batuta, lucioasa, in care granulele de zahar nu se mai simt si nu cade cand intoarcem vasul.
  • Daca nu aveti un mixer care sa va ajute sa bateti o bezea perfecta, puteti adauga, o data cu faina, ½ pliculet de praf de copt.
  • Este important sa folosim o faina de calitate, de aceea alegerea mea este faina 000 de la Baneasa. Este o faina foarte fina, ideala pentru prajituri si nici nu obisnuiesc sa o cern inainte de folosire.
  • Puteti folosi fructele preferate, dar daca sunt unele care lasa mai mult licid, este ideal sa le dati prin faina inainte de a le adauga in aluat.
  • Din cantitatile date iese un pandispan de 25×35 cm sau un blat de tort rotund de 22-25 cm. Puteti foarte usor dubla cantitatile pentru a coace un pandispan mai generos, in tava cuptorului.

Pandispan clasic cu fructe

Ce mai trebuie sa stii despre reteta de Pandispan clasic cu fructe? E important sa coacem pandispanul la foc domol, 160-170°C, cu ventilatie. Astfel va creste pufos, va avea o crusta aurie si se va coace uniform. Pandispanul este gata cand trece testul scobitorii: o scobitoare infipta in mijlocul prajiturii iese curate, fara urmea de aluat.

Pandispan clasic cu fructe

Pandispan clasic cu fructe – ingrediente pentru 20 de portii

  • 5 oua mari (marime L sau XL)
  • 5 linguri cu varf de zahar
  • 5 linguri de ulei
  • un praf sare
  • ½ pliculet praf de copt (optional)
  • 7 linguri cu varf de faina Baneasa 000
  • lingurita esenta de vanilie
  • lingurita coaja de lamaie
  • caise
  • zahar pudra pentru décor

Pandispan clasic cu fructe

Mod de preparare Pandispan clasic cu fructe

  1. Incingem cuptorul la 160-170°C, cu ventilatie. Ungem cu unt si faina sau spray non-stick o tava de 25x35cm.
  2. Separam ouale. Batem albusurile cu un praf de sare pana bezeaua incepe sa se lege. Adaugam treptat zaharul, lingura cu lingura. Punem si vanilia. Mixam 10-15 minute, cu mixerul la viteza mare, pana avem o bezea lucioasa, in are granulele de zahar nu se mai simt si nu cade cand intoarcem vasul.
  3. Separat, amesetcam galbenusurile, uleiul si coaja de lamaie pana avem o pasta. Cu mixerul la viteza mica, punem galbenusurile peste albusuri si le incorporam.
  4. Adaugam treptat faina, amestecand cu spatula, cu miscari de impaturire, pentru a nu scoate aerul din compozitie. Turnam aluatul in tava, il nivelam cu spatula, punem fructele. Coacem 30-35 minute sau pana pandispanul e auriu si trece testul scobitorii.

Pandispan clasic cu fructe

Pandispan clasic cu fructe

Lasa sa se raceasca foarte bine inainte de a-l felia si a-l pudra cu zahar. Alaturi de Baneasa va dorim spor la prajiturit si sa va fie de cel mai bine!

Pandispan clasic cu fructe

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.