Uneori, lucrurile simple sunt cele mai bune. Sau, vorba americanilor “lees is more”. Dupa ce saptamana trecuta v-am aratat un tort spectaculos – Tort cheesecake cu vanilie, saptamana asta avem o reteta foarte simpla, rapida, usor de preparat si cu si fara mixer – Prajitura cu ricotta.
Prajitura cu ricotta – o reteta foarte simplu de adaptat
- Se pregateste foarte usor, nu e nevoie de ustensile speciale, va puteti descurca si cu o spatula, nu e neaparat sa folositi mixer.
- Eu am ales sa aromatizez Prajitura cu ricotta cu vanilie, preferata noastra. Puteti sa puneti insa si coaja de lamaie sau portocala, chipsuri de ciocolata, stafide sau alte fructe uscate, nuci tocate marunt, fulgi de migdale etc.
- Prajitura este gata cand trece testul scobitorii. Desigur, ricotta fiind o branza, veti vedea ca se simte si se vede in prajitura, deci nu trebuie sa aveti impresia ca este necoapta.
- Dupa ce Prajitura cu ricotta este scoasa din cuptor, o lasam sa se racoreasca putin in tava, apoi o rasturnam pe un gratar de bucatarie si o lasam sa se raceasca de tot. Apoi, o putem taia in jumatate si o putem umple cu gem. Desigur, acest pas este optional, puteti sa o lasati simpla si sa o pudrati cu zahar sau cacao. Sau puteti inlocui dulceata (eu am folosit dulceata de afine) cu o crema de ciocolata.
- Pentru coacere, puteti folosi o tava rotunda de 20-23 cm diametru sau o tava dreptunghiulara, de 20x30cm. Pentru o tava mai mare de prajitura, dublati cantitatile retetei. De asemenea, in functie de tava in care coaceti prajitura, e important sa va amintiti sa faceti testul scobitorii: prajitura este gata cand pe scobitoarea pe care o introducem in mijlocul prajiturii nu sunt urme de aluat.
Toate ingredientele le gasiti in magazinele Lidl 🙂
Ingrediente pentru Prajitura cu ricotta:
- 200g ricotta Lovilio
- 200g zahar tos Castello
- 3 oua mari
- miezul de la o pastaie de vanilie Belbake
- 200g faina Castello
- un pliculet praf de copt
- 100g unt Pilos (moale, la temperatura camerei)
- un praf sare Castello
Incingem cuptorul la 180°C. Ungem cu unt si faina sau spray non-stick tava pe care o vom folosi. Intr-un bol incapator, punem ricotta, vanilia, zaharul tos. Amestecam bine. Adaugam ouale pe rand, amestecand dupa fiecare. La final punem untul si faina, cernuta impreuna cu praful de copt si sarea. Amestecam pana avem o compozitie omogena. Punem compozitia in tava pregatita, nivelam foarte bine cu spatula.
Coacem Prajitura cu ricotta 30-40 minute sau pana trece testul scobitorii si este frumos rumenita. O lasam sa se racoreasca putin in tava, apoi o rasturnam pe un gratar de bucatarie pentru a se raci complet.
Este chiar atat de simplu sa pregatiti o prajitura delicioasa pentru toara familia! Prajitra cu ricotta se pastreaza foarte bine la frigider, 3-4 zile, in cutie inchisa ermetic sau acoperita cu folie alimentara de plastic. Este o prajitura foarte usor de transportat, o puteti pregati pentru concediu si va fu o gustare excelenta pentru cei mici, la drum lung. Puteti sa diminunati cantitatea de zahar chiar la jumatate si sa adaugati fructe, pentru a fi si mai potrivita pentru copii. Sa va fie de cel ma bine!
Buna Teo,
Foarte buna a ieșit prăjitură, ne a plăcut foarte mult textura prăjituri , copii au adorat , eu am pus zmeura și a ieșit super yummmmy ….
Mulțumesc mult de tot ptr publicare.
Toate cele bune și succes in publicații culinare.
Salut, Loredana. Ma bucur mult ca v-a placut. Toate cele bune si voua!
nu vad in reteta nimic despre stratul de afine de la mijloc. cum se pregateste? blatul de ricotta se coace in 2 transe? multumesc
Salut. Am scris in articol: Dupa ce Prajitura cu ricotta este scoasa din cuptor, o lasam sa se racoreasca putin in tava, apoi o rasturnam pe un gratar de bucatarie si o lasam sa se raceasca de tot. Apoi, o putem taia in jumatate si o putem umple cu gem. Desigur, acest pas este optional, puteti sa o lasati simpla si sa o pudrati cu zahar sau cacao. Sau puteti inlocui dulceata (eu am folosit dulceata de afine) cu o crema de ciocolata.