Crema de unt si bezea elvetiana


M-ati intrebat de multe ori ce crema folosesc pentru torturi si cupcakes, asa ca vreau sa va invat acum o reteta culinara de baza din cofetarie: crema de unt cu bezea elvetiana. Bezeaua elvetiana presupune incalzirea albusurilor si a zaharului inainte de a le bate si asta ne ajuta nu doar sa avem o bezea fina si foarte cremoasa, dar si o bezea ferita de orice fel de riscuri pentru sanatate, pentru ca nu mancam ou crud. Este o crema care se comporta foarte bine, se pastreaza foarte bine la frigider, nu se rancezeste si este folosita de cofetari pentru torturile de nunta.

Merge foarte bine si pentru cupcakes, mai ales ca sta foarte bine la congelator, deci puteti face o portie mai mare si apoi sa aveti pentru mai multe ture de cupcakes. Va rog din suflet sa NU va lasati intimidati de faptul ca e o reteta luuuunga cat o zi de post, este atat de lunga pentru ca am vrut sa va explic TOT, ca sa fim siguri ca iese asa cum trebuie, insa reteta in sine NU este complicata, tot ce trebuie sa faceti e sa urmati cu atentie pasii ei si mai ales sa folositi ingrediente de calitate – aici ma refer in primul rand la unt. Daca va zgarciti si alegeti un unt de slaba calitate, mai bine renuntati din start, nu va iesi nimic 🙂 Daca in urma tutorialului mai aveti orice alte intrebari, va rog sa imi spuneti si incerc sa va ajut sa iasa totul perfect. Mie imi iese de fiecare data, deci pot pune mana pe plita nu doar ca e o reteta foarte buna, ci si ca va iesi asa cum va doriti 🙂

Ingrediente pentru crema de bezea:
– 5 albusuri
– 250g zahar tos
– 340g unt rece
– 2 lingurite extract de vanilie
– 3 linguri piure de capsuni
– colorant alimentar roz
– ½ lingurita sare

Mai intai si mai intai spalam foarte bine, uscam si degresam toate instrumentele pe care le vom folosi. Pentru degresare, eu folosesc suc de lamaie, pe care il picur pe un servetel cu care sterg bine bolul mixerului, paleta, spatulele etc. Orice urma de grasime va face ca spuma sa nu se bata cum trebuie. O data vasul degresat, il asezam pe o oala cu apa care fierbe. Atentie, ajune sa aveti apa de 2 degete in oala, important e sa faca aburi. In niciun caz apa din oala NU trebuie sa atinga vasul in care facem bezeaua. Punem in vas albusurile si zaharul si folosind un tel sau paleta balon de la mixer, amestecam in continuu, la foc mediu. Vezi observa ca incet incet, compozitia isi schimba culoarea si devine mai galbuie. Toata operatiunea pe foc dureaza undeva la 5 minute, pana cand bezeaua incepe sa se albeasca si daca luam putina compozitie si o masam intre degete, NU mai simtim deloc granulele de zahar. Daca aveti un termometru pentru dulciuri, folositi-l cu incredere, bezeaua e gata cand ajunge undeva la 60°C.

Cand se intampla asta, luam vasul de pe foc si il asezam in suportul lui de la mixer, atasam balonul, adaugam sarea si pornim mixerul la viteza medie. Daca nu aveti un mixer cu suport, mutati repede bezeaua intr-un vas mare (de preferinta de sticla sau metal) si incepeti sa bateti cu mixerul normal. Mixati cel putin 3-4 minute la viteza medie, apoi cresteti viteza si continuati si bateti albusurile, 10-12 minute pana cand aveti o bezea foarte alba, densa si mai ales teapana – bezeaua nu trebuie sa cada de pe paleta mixerului. Asta e bezeaua elvetiana 🙂 Puteti sa o consumati asa cum e, sa o folositi pentru bezele, pentru prajituri sau tarte, pentru ca, datorita faptului ca ouale au fost gatite, nu prezinta niciun pericol pentru sanatatea voastra. Acum putem sa facem crema pe baza de bezea pentru tortul nostru.

Bolul (daca il folositi pe cel de la mixer in faza de bain-marie) trebuie sa ajunga la temperatura camerei si sa fie neutru la atingere cand adaugati untul. Daca nu folositi acelasi bol, este important sa bateti albusurile suficient de mult (asa cum va spuneam, un total de cel putin 15 minute) pana albusurile se racesc, pentru ca altfel se va topi untul pe masura ce il adaugam in compozitie. Acum ca am lamurit si aspectul acesta, putem incepe sa adaugam untul. Untul trebuie sa fie rece, dar nu chiar de la frigider. De exemplu, taiati untul in cubulete inainte de a incepe toata reteta si il lasati intr-un loc racoros pana e nevoie sa il folositi. Adaugam untul in bezea, cate un cub o data, amestecand cu mixerul la viteza mica pana fiecare bucata e perfect incorporata. Continuam pana tot untul e incorporat. La final, punem vanilia, colorantul alimentar si piureul de capsuni. Amestecam din nou si crema noastra e gata! Trebuie sa aveti o crema fina la atingere dar foarte densa, care sta pe lingura si e pregatita sa umple orice tort ne dorim 🙂

Inainte de a va arata cum am folosit crema, tin neaparat sa va spun cateva tips and tricks, sfaturi utile sau raspunsuri la FAQ, cum vreti sa le spuneti 🙂

– pentru crema de unt pe baza de bezea elvetiana, e ideal sa aveti un mixer cu suport, cum este KitchenAid-ul, pentru ca aveti destul de mult de amestecat, dar daca nu aveti, e important sa folositi un bol termorezistent, fie din metal sau din sticla pentru bain-marie si apoi, dupa ce ati terminat operatiunea pe foc, puteti muta bezeaua intr-un alt bol, si sa folositi mixerul de mana.

– pe masura ce adaugati untul in compozitie, veti vedea ca bezeaua incepe sa se desumfle, nu va speriati, pe masura ce continuati sa bateti crema, se va ingrosa la loc

– daca untul este prea moale, se poate ca bezeaua sa se lase de tot si sa va dea impresia ca toata crema s-a taiat. Insa, inainte de a va pregati sa o aruncati la gunoi si implicit sa ma injurati pe mine pentru ca va propun retete de 2 lei, trageti aer in piept, puneti tot vasul (si bucatelele de unt pe care le mai aveti) in frigider si tineti-l cel putin 20 de minute, apoi continuati sa bateti amestecul, la viteza medie. Veti vedea ca isi revine in mod miraculos si puteti sa adaugati in continuare unt

– daca nu si nu (pentru ca, in functie de untul folosit, temperatura din camera, mixerul folosit etc crema se poate sa nu isi revina nici dupa statul la frigider), continuati sa respirati, refuzati sa spuneti lucruri urate despre Teo si adaugati cateva cuburi de unt in plus fata de cantitatea initiala.

– e vital sa folositi un unt de calitate, NU unt cu un continut redus de grasime, nu untar si alte produse care imita untul, NU margarina. Daca folositi un unt slab sau degresat, va lasa foarte multa apa cand il adaugati in bezea si va strica tot 🙂 Trebuie unt gras, 80% grasime si foarte cremos.

– crema se congeleaza foarte bine, in caz ca vreti sa o faceti din timp si sa o folositi numai cand aveti nevoie. Trebuie sa puneti compozitia intr-o caserola inchisa etans si puteti sa o congelati pana la 2 luni sau sau o tineti la frigideer cel mult o saptamana. Cand doriti sa o folositi, o puneti pe blatul din bucatarie si o lasati sa ajunga la temperatura camerei. Daca tot nu e suficient de cremoasa, luati cateva linguri bune de crema, puneti-le 5-8 secunde la microunde, la temperatura mica, pana crema se incalzeste, fara sa se topeasca. O puneti peste restul de crema si amestecati cu mixerul, la viteza medie pana isi revine.

– cantitatea data va ajuta sa umpleti si decorati un tort cu 3 etaje

– variatiuni pe aceeasi tema: in loc de piure de capsuni, puteti folosi ciocolata topita si racita, iar in loc de vanilie, esenta de rom pentru crema de ciocolata; puteti folosi extract de lamaie si coaja de lamaie pentru o crema de lamaie, puteti folosi orice fel de piure de fructe in loc de cel de capsuni, puteti folosi sos de caramel etc.

81 Comments

  1. cristina axinte

    bravo Teo…te admir mult pt tot ceea ce faci…sapt viitoare in weekend o sa o incerc si eu si o sa-ti zic daca mia iesit ceea ce sper din suflet…wel done keep it up

  2. Doamne, cat de frumos poate sa arate!!!I just love it!

  3. Bun si iarasi bun!

  4. cristina

    multumin de reteta teo !
    pe caldura asta aveam nevoie de un desert racoros asa ca am facut o rulada umpluta cu crema de unt cu zmeura si am primit doar laude din parte familiei.
    tine -o tot asa .

  5. Ana Ionescu

    Poate dupa tutorialul asta o sa indragesc si eu cremele de unt, ca nu-mi plac nici sa le fac nici sa le mananc.

    • Ana, sa stii ca nici eu nu eram mare fana creme de unt, dar asta e divina! In plus, poti sa mai scazi din caantitatea de unt daca doresti 🙂

  6. deci reteta asta e pt un tort cu trei etaje. daca vreau sa fac un singur tort simplu, pot pune cantitatea de crema ramasa la conge, nu ?
    asa am inteles, dar vreau totusi sa-mi confirmi) crema este superba , ca si tot ce faci. felicitari!

  7. cristina

    nu este grea de realizat atata vreme cat nu esti o grabita in bucatarie.mi se pare ca asta e cheia succesului : rabdarea.
    chiar daca am mixer de mana crema de unt mi- a iesit perfect.
    cremoasa si racoritoare.
    exact cum ma asteptam.
    multumesc inca o data teo!

  8. cristina

    multumesc tare mult teo.
    imi pare rau ca nu am facut poza dar am o piticuta (8 luni) si sant asa de fascibara de ea incat atunci cand se trezeste uit de tot.
    la urmatoarea reteta fac si poza.
    promit!

  9. mai…mersi fain! chiar aveam nevoie de o reteta de genul asta.10x amica!

  10. Multumesc mult TEO, datorita tie in fiecare zi le fac altceva la copii, care sunt super incantati. Multumesc inca odata pentru tot ce faci.

  11. Otilia

    Buna Teo!Cred ca sunt singura careia nu i-a reusit crema 🙁 Cred ca e a 3-a oara cand incerc sa o fac si mereu am acelasi rezultat..crema se branzeste.Untul stiu ca a fost de calitate, am urmat exact pasii, dar undeva am gresit..si nu stiu unde.Am incercat sa refrigerez crema pentru 20-30 de minute, dar nu si-a revenit. Totul e decurs excelent pana la faza cu untul..cand am pus primele cubulete, crema s-a dezumflat si nici ca si-a mai revenit. Logica mea imi spune ca untul a avut o problema, daca pana atunci totul a fost ok. La fiecare incercare am avut alt unt si de fiecare data acelasi rezultat…N-am aruncat crema, am folosit-o in combinatie cu piure de banane, la o rulada de cacao.E demential de buna, dar se simte untul branzit(cred ca stii la ce ma refer cand spun asta..e ca o maioneza taiata).Te pup si sper sa vii cu un sfat pentru ca vreau neaparat sa-mi iasa crema, nu numai ochii :))

    • Buna Otilia draga 🙂 se intampla si la case mai mari sa se branzeasca, dar nu te panica! Daca bezeaua iese perfect, untul e baiul, fie a fost prea rece, fie prea cald, fie continea pra multa apa. Ce mixerl folosesti? Daca e unul de mana, nu mai scoate untul din frigide de la inceput, ci cand bezeaua e pe la jumatatea timpului de facere. Adica dupa ce o bati deja cu mixerul de cateva minute. Apoi scoate cubuletele de unt din frigider. Untul trebuie sa fie rece, dar sa intre cutitul cu usurinta in el, stii cum zic? In general, crema de bezea elvetiana e foarte de treaba, si isi revine pe masura ce o bati. Poti sa o lasi la frigider si peste noapte si apoi sa continui sa o bati, cu mixerul la viteza mica si poti sa mai pui cateva cubulete de unt. Hai sa iti spun ce unt folosesc eu si iese perfect: cel varsat, cumparat de la magazinele de lactate, untul acela gras, care se vinde la tub. Untul cu 65% grasime, care se gaseste in majoritatea magazinelor si pe care scrie “cu continut redus de grasime” sau unt “3/4 gras” nu e de nicio treaba pt reteta asta. Tot ce conteaza e sa bati in continuare crema (de data asta nu iti mai ies ochii din cap dar se poate sa faci febra musculara la manute :p) si ea isi revine. Nu o arunca niciodata, ca sunt solutii. Stiti ce ma gandesc eu? sa va fac si un tutorial video pentru asta si sa va explic pas cu pas ce si cum. Apropo de videu, ia uita-te si la filmuletul asta, ignora insa cantitatea imensa a ingredientelor si urmareste numai procesul tehnologic: http://www.youtube.com/watch?v=kjgATlNeiZw Te pup cu drag si ne reauzim :*

  12. Otilia

    Multumesc mult Teo pentru raspuns!Din pacate nu sunt in Romania..ca acolo stiam ce sa cumpar, aici, in Canada…au o gramada de sortimente de unt..am luat unul care-mi inspira incredere si parea gras(il mai folosisem la alte nebunii), dar nu scria pe el cat la suta contine grasime…sigur e untul de vina.O sa caut pe la alte supermarketuri..poate chiar pe la magazinele poloneze ca astia mai au chestii de calitate. Primele 2 incercari le-am facut dupa o reteta de buttercream de pe youtube..si mi s-au branzit ambele…Folosesc un tel de mana, dar cu turatie foarte mare..cred ca-si face treaba.Am mai observat ca daca untul e foarte rece nu se prea striveste, adica nu iese ceva cremos..Oricum ar fi, nu ma las..tre sa-mi iasa crema asta.Asa m-am incapatinat si cu pasta de zahar…si pana la urma mi-a iesit 😀 Te pup si merci frumos!

  13. Amanda Baias

    Excelenta crema, Teo! A iesit perfect. E foarte fina. Eu am folosit-o pentru un dobos. Multumesc mult de tot!!!!

  14. Ludmila

    Buna! Arata extraordinar acest tort! Bravo! Ma intereseaza cum suporta caldura aceasta crema.Trebuie sa fac un tort pe care sa-l scot din oras:)) Adica are de facut vreo 30-40 minute cu masina.Si as vrea sa incerc aceasta crema.
    Multumesc!

    • Buna Ludmila 🙂 noi am dus tortul 400 de kg, pe caldura de 30 de grade, intr-o sacosa termoizolanta cu 2 doze de freon si a stat perfect 🙂

    • violeta

      Ma gandeam ca l-ai putea congela, macar 2-3 ore inainte de plecare. Nu stiu cum ar rezista, era o idee…

  15. Buna. Ce marca de unt ai folosit? Merci

    • Monica, eu folosesc unt la tub, de la romfulda, este de departe cel mai bun unt pentru crema asta si raportul calitate-pret e de asemenea foarte ok 🙂

  16. ecaterinam

    Poti sau imi recomanzi o reteta pentru blatul de tort care ar merge cu aceasta crema?Sau o reteta de rulada?

  17. Nicoleta

    Buna Teo,

    Crezi ca untul President, varianta nesarata, cu 82% grasime, ar merge? Unde locuiesc eu nu se gaseste untul de la Romfulda si cel mentionat are cel mai mare procent de grasime.

    Cam cata ciocolata ar merge adaugata in crema? Ma gandesc ca daca pun prea multa ciocolata sa nu se intareasca crema prea mult la frigider, vreau sa ramana asa pufoasa.

    Multumesc frumos! 🙂

    • Este perfect untul president de care spui! Poti pune cam 3-4 linguri de ciocolata topita si racita

      • Nicoleta

        Buna Teo,

        Iti multumesc frumos pentru raspuns! 🙂

        Am facut crema si pot sa spun ca este SUPERBA. Se face f. usor si se lucreaza cu ea si mai usor.

        Singurul lucru pe care l-am facut diferit a fost faptul ca nu am scos untul din frigider de la inceputul lucrului. Cand am taiat untul in bucatele am observat ca el era deja destul de moale, in sensul ca era evident rece, dar daca apasam usor pe o bucatica se forma o mica urma. Din explicatiile tale am inteles ca asta trebuie sa fie consistenta/temperatura untului si atunci l-am pus, asa cubulete, inapoi in frigider. Am facut f. bine pt. ca a iesit o crema absolut divina 🙂

        Mentionez ca eu am facut crema cand aveam in casa 32 C, deci se poate.

        Am ornat torturile a doua zi; ti-am urmat sfaturile si am lasat crema la temperatura camerei cam o ora apoi am mixat-o putin si era de o pufosenie incredibila.

        Iti multumesc inca o data pentru ajutor! 🙂

        Le sfatuiesc pe doamnele care vor sa faca aceasta crema sa nu o guste, daca o gustati o sa va fie f. greu sa nu o mancati pe toata cu lingurioul.

        http://www.facebook.com/photo.php?fbid=194607837339900&set=a.194607827339901.49693.100003720541791&type=1&theater

  18. simona

    Buna Teo.Nu m-am gindit ca se poate pune unt in crema de albus cu zahar,dar o sa incerc.Te rog sa i-mi spui daca pot pune nutela in loc de ciocolata topita,si daca se poate si orna cu crema aceasta(flori,bordura) sau este numai pentru umplut.Ca eu crama de albus cu zahar o foloseam numai ca si glazura.Multumesc,si-ti doresc SARBATORI FERICITE.

  19. buna Teo
    am si eu o intrebare.. scrie pe aici pe undeva ca aceasta cantitate e suficienta pt un tort cu 3 etaje. Asta inseamna pt un tort cu 3 straturi ca cel din poza ta?
    Ca daca`i asa trebuie sa dau o fuga sa mai cumpar un pachet de unt.. 🙂

  20. Buna seara Teo, aproape am adormit in bucatarie! Am incercat crema dar se pare ca am gresit undeva, am urmarit intocmai pasii enumerati de tine , albusul a iesit super, Mai bine ma opream acolo, la unt insa mi s a taiat, am citit si despre retusuri, am incercat cu frigiderul, dar eu pusesem tot untul, mi s a taiat chiar la final…am asezat Asa pe blat si am sa vad maine daca pot orna ceva , imi pare tare rau, ca nu mi a iesit , dar Mai incerc cu siguranta, multtumesc!

  21. Am mai încercat o data , nu știu cu ce gresesc, iar mi s a taiat, am văzut ca spui si de temperatura din bucatarie, mă gândesc doar ca asta este de vina deși este destul de rece, e iarna, lucrez cu geamul deschis larg, si apoi vara ce se poate face? Oricum mi e îmi place cum este in tort si taiata ca lăsa ceva zeama, si este absorbita de blat , mai rău este ca vreau sa ornez cu pasta de zahăr si se topeste, îmi doresc sa îmi iasă dea era apelez la sfaturile tale , tu ce îmi spui ? Am un mixer obișnuit crezi ca viteza minima este totuși prea mare?

  22. Alexandra

    BUNA.Vreau sa fac bezeaua elvetiana simpla fara unt, sa ornez un tort de crema de zahar ars si niste briose.vroiam sa te intreb daca bezeaua pot sa o fac azi si sa ornez maine tortul?

  23. Evricaaaaaa…Dupa o tentativa esuata acum 2 saptamani din cauza untului si o contradictie cu mama care zicea sa bat albusurile inainte de a le puna pe aburi, ieri mi-a iesit cum trebuie. Sunt foarte fericita, mai ales ca am facut tortul pentru ziua mamei. Abia asteptam cu totii acum sa-l si mancam. Am folosit unt cu 82% grasime si exact catre final mi s-a taiat, dar am bagat-o la frigider si si-a revenit fara sa trebuiasca sa adaug unt suplimentar. Am facut-o cu piure de zmeura si a trebuit sa pun 5 linguri, ca iesise cam prea tare crema, probabil trebuia sa pun ceva mai putin unt decat in reteta; ma gandesc ca depinde si de unt si de temperatura si uminditatea din aer, parca asa ziceau americanii 🙂
    Multumesc pentru reteta :*

  24. CRISTINA

    te apreciez pt ceea ce faci si eu sunt fan a ANEI OLSON DAR am o intrebare de unde ti ai cumparat acel mixer performant din tara?

  25. Dianna

    Mi-a iessiit crema!! s-a lasat la inceput dar am pus-o in frigider si si-a revenit :D. am facut cu ciocolata si rom si e dementiala 😀 Acum e blatul in cuptor si fac un tort pt ziua mea de nume. Sper sa le placa invitatilor 😀
    O zi frumoasa!

  26. violeta

    As vrea sa fac aceasta crema cu caramel. Cum sa procedez, daca topesc zaharul va fi fierbinte de adaugat la crema, daca se raceste zaharul caramelizat, se intareste. Da-mi, te rog, o solutie! Multumesc.

  27. Vreau si eu niste sfaturi pentru crema aceasta cu caramel – cum se face?

  28. Oare pot sa pun in crema strugureii din compot, vreau ca tortul sa fie mai acrişor. Ma gandeam ca nu cumva sa se taie. În plus, te-aş ruga sa imi recomanzi o glazura cu care sa invelesc tortul, dar care sa se intareasca? Multumesc mult si felicitari pentru toate retetele astea gustoase.

  29. Dragă Teo,în urmă cu câțiva ani,soțul meu spunea să ne instalăm o sursă de internet,eu eram reținută considerând că nu este așa de util(timpul a trecut și în momentul actual făra net mi-ar fi mai greu de aflat unele lucruri).Bun,să nu o mai lungesc,am instalat net-ul,toate bune și frumoase pâna intr-o zi când am descoperit ce însemnă acest lucru de fapt,uitând de mine căutînd pe net una alta am ars mâncarea .Te urmăresc de mult timp,iți mulțumesc din suflet pentru toate rețetele minunate și mai ales pentru felul tău de a fi sinceră,deschisă și mai ales copilăroasă.Vizavi de această cremă care ne ajută atunci cînd suntem în lipsă de insirație,se poate pregăti din timp,ne putem juca cu aromele si cred că se pot face si ornamente gen trandafiri.Te pup dulce.

  30. david daniela luminita

    buna teo se poate folosi albusurile si din congelator

  31. vug adela

    Ceao,Teo. Am vazut ca aceasta crema poate fi folosita si pentru decorul cupcakes-urilor. Tot incerc sa gasesc o crema pentru asta, dar cred ca am eu ghinion sau undeva gresesc, pentru ca am incercat de n ori crema de unt(unt si zahar pudra) si nimic…adica mult zahar din cauza caruia, crema nu era comestibila :))…oricum, ma bucur ca am gasit si reteta asta si cat de repede am sa o incerc. multumesc

    • Adela, poti incerca si varianta cu branza, cream cheese frosting, singura conditie e sa folosesti o crema de branza de calitate, cum e Philadelpia. iese o crema delicioasa!

  32. dragan

    Draga Teo. Multumesc mult pt. pretioasele retete si sfaturi. Intrebarea este daca piureul de capsuni este crud (obtinut numai prin zdrobirea capsunilor si strecurat) sau fiert. Multumesc

  33. Buna Teo. Multumesc pentru reteta…intr-adevar este o crema foarte fina. Eu am folosit-o pentru a decora niste cupecakes si am fost foarte incantata de cum s-a lucrat, dar asta dupa ce m-a chinuit nitel….bineinteles ca ….s-a taiat. Am tinut-o la frigider aproape 1 ora si daca am vazut ca nu vrea sa se repare mi-am amintit ca citisem undeva un mod de a repara orice crema de unt, mai exact am riscat si am pus-o 2-3 minute la bain-marie, doar cat s-a legat, apoi am dat-o din nou la rece si….EVRIKA!!!…AM REUSIT!!!…CEEA CE VA DORESC SI VOUA!..Multumesc inca o data pentru reteta si sper sa va fie de folos experienta mea.

  34. M-am hotarat sa incerc si eu minunea asta de crema..dar daca iti spun ce am pus in ea o sa spui ca sunt nebuna 🙂
    Deci, cum rabdare nu prea am cand vreau sa fac ceva si cum imi lipsea untul bun am zis sa exersez cu ce am. Am avut de ales intre margarina si untar cu 80% grasime si am ales untariul in speranta ca poate poate o iesi ceva.
    Am batut intai bezeaua care arata superb apoi am inceput sa incorporez untul. A aratat ca o crema fina dar msi moale pana la ultima bucatica de unt. Dupa ultima s-a branzit in cel mai mare hal. Dar am insistat si am batut in continuare inca vreo 10 min si o minune s-a produs 🙂 a iesit crema!! Acum poate am avut eu norocul incepatorului si te rog sa nu arunci cu tigai dupaine ca am “murdarit” crema cu untar 🙂
    In incheiere am o intrebare…ieri am incercat sa fac o crema simpla de unt. Am frecat untul cu zahar pudra cernut dar oricst l-am frecat tot se simte granulatia de la zahar. E normal sau mai trebuia sa frec?

  35. Si mai am o intrebare. Pot inmulti crema? Daca mai bat o bezea pot sa incorporez in ea crema gata facuta? Am pus putin mai mult “unt” decat in retera ta si e cam grea…

  36. Update: dupa 30 min de stat la rece s-a branzit la loc. Poate daca o mai frec inca odata se leaga darnu tine mult. Abia astept sa cumpar unt sa fac o crema adevarata 🙂

  37. Buna
    la cantitatea aste de albusuri cat unt (si zahar eventual) putem taia pentru a isei o crema mai lught?
    multumesc
    maria

    • Maria, nu se poate taia din unt, e o reteta foarte pretentioasa, e musai unt si musai unt foarte gras, de calitate…

  38. Otilia Horvath

    Buna Teo, te admir si multumesc ca mereu ma ajuti in bucatarie, saptamana viitoare e ziua sotului meu si as vrea sa fac tortul de capsuni cu crema de unt voiam sa te intreb daca as putea inlocui untul cu mascarpone?

  39. karina

    buna teo untul la tub exista in comert de vanzare sau la comanda doar??

  40. Cristina

    Buna Teo.Am si eu o problema cucrema.Am facut-o aseara si a iesit divina.Problema a aparut azi de dimineata…am scos-o din frigider si s-a taiat.Ce pot sa fac?Si de ce s-a intamplat asta?Repet ieri era bine.Iti multumesc

    • Cristina, asta se intampla pentru ca apa din unt strica tot cand sta crema la frigider. DAR se repara foarte usor, cu putin unt la temepratura camerei, pe care il bati bine in crema. Eu am facut asa de mai multe ori si crema si-a revenit ca prin minune. Mult spor iti doresc! :*

  41. Buna!Se poate proceda la fel si cu galbenusurile dintr-o crema de mascarpone?Adica sa le incalzesc cum ai incalzit albusurile? Nu suport ideea de ou crud oricat ar fi de proaspete 🙂

  42. Andreea Andreea

    Buna.Ce marca de unt as putea sa folosesc?Nu am de unde sa iau unt la baton.Te rog zi-mi o marca.Tr sa aiba 82%grasime nu?

  43. Andrea

    Buna Teo am facut si eu aceasta crema iar dupa cateva ore de stat la frigider a fost foarte tare. Intrebarea mea este atunci cand se serveste tortul de la frigider crema nu va fii prea tare si daca da ce senzatie voi avea daca crema este intarita? Multumesc! Crema am facut.o simpla fara zmeura! Si mai am o intrebare inainte de a imbraca tortul in pasta de zahar si inainte tortul este imbracat cu aceasi crema de unt cum face pasta priza daca crema de unt se prea intareste? Multumesc!

    • Buna Andra, raspunsul pentru ambele intrebari este acelasi: scoti tortul de la firgider cu 12-20 minute inainte de servire sau de a-l acoperi cu fondant 🙂 Este o crema pe baza de unt, deci se intareste si se inmoaie dupa temperatura camerei, exact ca untul 🙂

  44. Buna seara ,am facut aceasta crema de unt de doua ori ,prima a iesit cum trebuia dar putina iar a doua a iesit ca o inghetata semitopita ,ce mai pot face ca sa se intareasca ,am folosit aceleasi ingrediente ca data trecuta numai ca acum a iesit mai alba ,mai matasoasa si mai buna la gust dar Moale , un sfat Va Roog

    • Buna ziua. Este posibil ca untul sa fi fost prea moale. Va rog sa va uitati pe toate sfaturile pe care le-am scris in articol si sa vedeti exact unde nu a fost respectat intocmai.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.