Guacamole

Guacamole
Reteta de guacamole are o istorie luuuunga, fiind gatita inca de pe vremea aztecilor, care ii spuneau ahuaca-mulli, in traduce libera sos de avocado. Guacamole isi are originea in Mexic si este un dip pe baza de avocado. In mod traditional, se face prin pisarea intr-un mojar sculptat din roca vulcanica a unui avocado bine copt, insa in timp s-au adaugat retetei ingrediente noi si zic eu, foarte bine-venite: ceapa tocata marunt, rosii, suc de lime, chilli, iaurt si diverse condimente. E foarte important ce fel de avocado folositi pentru ca reteta sa va iasa perfect. Desi in magazinele noastre toate tipurile sunt numite generic AVOCADO, sigur ati remarcat ca sunt diverse tipuri: unele sunt mai lunguiete, altele mai rotunde, unele mai verzi, altele de un mov inchis, spre negru. Acesta din urma este avocado Hass, care e cel mai bun pentru guacamole si are coaja aproape neagra cand e foarte bine copt.

De ce v-am propus reteta asta pentru micul dejun? Pentru ca avocado, vedeta retetei, contine circa 20 nutrienti esentiali, inclusiv fibre, potasiu, vitamina E si acid folic. Avocado actioneaza ca un nutrient booster, impulsionand organismul sa absoarba mai multi nutrienti (alfa si beta caroten, luteina) din alimentele pe care le consumam impreuna cu avocado. In plus, ca sa va conving si mai mult sa nu mai treceti pe langa avocado in hypermarket si sa ii dati o sansa la masa voastra, trebuie sa va spun ca studiile au demonstrat ca avocado inhiba cancerul la prostata si are un rol foarte important in prevenirea cancerului in general. Si cireasa de pe tort (pe langa multe altele pe care nu le mai insir aici), avocado scade nivelul colesterolului din organism.

Ingrediente:
– 2 avocado bine coapte
– 1/2 ceapa tocata marunt
– 1/2 lingurita ardei iute tocat marunt
– o lingura suc de lamaie sau lime
– o rosie fara seminte si tocata marunt
– coriandru proaspat dupa gust
– sare si piper dupa gust

Acum ca v-am spus cate ceva despre avocado si guacamole in general, va las sa vizionati reteta, mai ales ca in filmulet va spun mai multe despre cum alegem avocado, cum il curatam si mai ales cum il coacem daca este foarte crud cand il cumparam din magazin. Sa va fie de bine 🙂

22 Comments

  1. Fab Chef

    Pfaaai, cat ma bucur ca am gasit reteta asta! De mult vreau sa fac si eu – am papat prin vecini si stiu cat e de bun. Dar am dat un rateu la prima tentativa de a cumpara Avocado si mi-a pierit curajul. Mai precis era necopt. Acum stiu cum sa-l aleg, stiu cum sa-l curat – deci merci!

  2. 🙂 cu mare drag!

  3. Teo eu iti ador entuziasmul si esti foarte frumoasa iar eu ador toate episoadele si retetele tale:*

  4. Pingback: Retetele mele preferate | Monologurile Roxanei

  5. m-ai salvat ! Nu stiam cum sa prepar avocado ! filmuleţul tău a venit la fix! Dacă ai ceva reţete fără fibre (doar banane şi avocado ),fără prăjeli şi fără condimente şi fara grăsimi …..regim pentru boala Kronh !!! Dacă mă poate ajuta cineva …..mii de mulţumiri ! Incă o dată felicitări pentru postările tale TEO !

  6. Sunteti incredibilia! Love you!

  7. Pingback: Avocado, te iubim / Ca (nici) ca tine nu gasim | Ochiul care rade

  8. Andreea

    Multumim,Teo, pentru reteta. Trebuie sa fie tare gustoasa! De foarte putine ori am mancat avocado (necunoscand retete) si de fiecare data il pasam si-l amestecam cu ulei masline, usturoi si putina zeama de lamaie. O sa incerc si varianta de mai sus. Yum-yum! 🙂

    Ce as vrea sa te intreb: bolurile acelea din ceramica mici, se gasesc si la noi? daca da, mai stii de unde ti le-ai procurat? Am cautat in Carrefour, de pilda, si nu am gasit. 🙁 Observ ca-s foarte practice… si tare dragute.

    Multumesc!
    O zi frumoasa!

  9. nu este disponibil clipul :((

  10. Nu mai pot vedea filmuleţul. Am găsit reţeta acum vreo săptămână, azi am decis să o pregătesc dar… nu mai am intrucţiunile. Nu se încarcă deloc clipul, iar dacă intru pe trilulilu, îmi spune că video e indisponibil 🙁

    • O sa verific cu crocodilul sef de la trilulilu, sa vedem ce zice si cum se poate remedia problema. Revin cu raspuns tot aici. Mersi ca m-ai anuntat.

  11. Olimpia

    Buna,
    eu tocmai am urmarit filmuletul.Se pare ca s-a remediat problema.
    Multumesc frumos ptr. reteta.

  12. Buna, Teo. Ma intereseaza si pe mine reteta ta de guacamole (am auzit ca postezi niste retete absolut bestiale :D), dar nu se incarca video-ul. Oare ai instructiunile scrise? 😀 Mersi

  13. Buna ziua, as dori sa vad si eu filmuletul dar cred ca are o problema. Credeti ca ma puteti ajuta?
    Multumesc

    • Buna 🙂 Am inteles din comentariile voastre ca sunt probleme cu filmuletul, o sa refac reteta si in varianta clasica si o sa o postez asa, ca sa va puteti bucura de ea

  14. Am si eu io intrebare: de ce se scoate miezul rosiei? e vreo problema daca o maruntesti pe toata, fara sa pui toata zeama rezultata?

  15. da,faina reteta ta de guacamole tradusa din engleza de la Elise Bauer,urmatoarea dupa tine pe net!

  16. Pingback: Sos de avocado cu verdeturi | Retetele Mele Dragi

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.