Falafel (chifteluţe de năut)

Prima data am mancat falafel la niste prieteni arabi, cand eram copil si habar nu aveam ce e de fapt dar imi placea foarte mult. Acum cativa ani, l-am redescoperit la un fast food arabesc din oras cand am cerut un preparat de post si mi-au sugerat falafelul.

Daca tot suntem in post m-am gandit sa-mi fac propriul falafel care contine exact ce contine la fast-food, dar am linistea ca stiu tot ce am pus inauntru. Pentru chiftelutele de naut, avem nevoie de:
– 300g naut
– o legatura de patrunjel
– o ceapa medie
– 3-4 catei de usturoi
– codite de ceapa verde (uscate)
– condimente dupa gust (eu folosesc condimente pt chiftele sau carne de pui si neaparat nucsoara, sare piper)
– ulei de masline (cat cere compozitia)

Nautul il tinem peste noapte (cca 12 ore) la inmuiat in apa rece. Daca inainte de a-l folosi ni se pare ca nu s-a inmuiat destul, putem sa-l si fierbem 30 min – 1h. Cand nautul este pregatit, trecem toate ingredientele prin blender, pana obtinem o pasta omogena. In cazul in care compozitia nu e destul de legata (si mai mult ca sigur nu va fi), adaugam ulei de masline, putin cate putin, pana cand se leaga bine si putem modela chiftelutele. In cazul in care nu tineti post, adaugati un ou care sigur va lega compozitia. Modelam chiftelutele, le dam prin faina si le prajim in ulei incins.

Daca nu va este lene sa faceti lipii, gasiti reteta AICI. Daca va este lene, cumparati de la hypermarket o punga de lipii si asta e. Ungem fiecare lipie cu o lingura de maioneza vegetala, punem salata verde (eu folosesc intotdeauna Iceberg pt ca e mult mai gustoasa), rosii taiate felii groase, chiftelutele de naut si rulam lipia.

Degeaba va spun cat de bun este, daca nu incercati sa vedeti 😀
Daca nu aveti pofta de fast-food, puteti garnisi chiftelele cu piure, sos marinat, etc. Sa aveti cea mai mare pofta!

41 Comments

  1. super! Mie imi place mult falafelul (dar de la shawormerie :D) Nu am incercat niciodata.. Naut nu am luat pana acum..
    Poate ma incumet sa incerc reteta ta. 🙂

  2. Sa stii ca nu imi laud produsu, desi orice cioara isi lauda puiul :)) da chiar a iesit fff bun si chiftelele mele mi s-au parut mult mai pufoase decat alea de la shaormerie! Chiar poti sa incerci, nu e deloc complicat!

    te pup!

  3. Anonymous

    Trebuie sa marturisesc ca nu gatesc prea des dar,dupa ce am degustat de la maestra ” Teo” falafelul, nu m-am putut abtine sa nu fug la magazin sa cumpar naut. Rezultatele au fos tpe masura asteptarilor unei novice in ale cucinatului:); viata mi-e inainte, plus imaginatia “maestrei” nu are margini…:P

  4. Anonymous

    Teooo!! am facut azi chiftelute, si cand le-am pus la prajit mi s-au facut una cu uleiul si mi s-au sfarmat..oare de ce? la gust sunt bune dar sunt tot o apa si un pamant…pup. Roxana

  5. Roxana, imi pare foarte rau ca nu au iesit bine chiftelutele. Ma gandesc ca ai facut varinata de post, fara ou. Oul l;eaga foarte bine compozitia si e clar ca ies ok. IN cazul in care nu ai pus ou, trebuie suplimentat uleiul de masline, ca sa fie pasta cat mai omogena. E destul de simplu de testat: daca modelezi chiftelutele si la temperatura corpului tau se modeleaza dar imediat ce le pui deoparte incep sa se crape sau sa se sfarme, e clar ca nu e destul de legata compozitia si mia trebuie ulei de masline. DAR eu una sugerez un ou, in cazul in care nu vrea si nu vrea sa se lege. Foarte important, de asemenea, e sa le dai bine de tot prin faina, pt ca asta le face sa prinda crusta si sa nu se mai sfarme.

    Sper ca data viitoare sa fie cu noroc! Te pus si Paste Fericit!

    • maria

      Am facut si eu falafel (de post, fara ou). Am pus nautul de cu seara, dar a doua zi mi se parea cam tare inca, de aceea l-am si fiert cam o ora.

      Chiftelutele nu mi-au iesit din prima din cauza ca … am gresit. Citind la tine in reteta ca pasta de naut ar mai cere ulei ca sa se inchege, am adaugat cate putin, ba chiar si cate putin apa plata. Erau absorbite imediat de naut. Pasta obtinuta mi se parea ok, chiftelutele se modelau usor si nu se faramitau. Am zis c-or sa-mi iasa. Insa, la prajit … se topeau toate in ulei! Era pasta prea moale …

      Asa c-am adunat iar toate chiftelutele intr-un castron si-am adaugat niste faina si miez de paine (daca aveam pesmet in casa era mai bine) si-am mai “uscat” pasta de naut care a devenit mai tare decat prima, se modela mult mai bine. De data asta au iesit foarte bine! Pufoase si bune.

      Din 500 gr. de naut mi-au iesit peste 80 de chiftelute, mancam toata saptamana. 🙂

      • Bravo, Maria!!! sunt f mandra de tine ca ai stiut sa repari reteta si ca nu te-ai pierdut cu firea si nu m-ai injurat cum fac altii :)) glumesc acuma! chiar ma bucur ca ti-au iesit! te pup 🙂

  6. Anonymous

    Mersi mult pentru sfaturi, si da…am facut varianta de post si nici ulei de masline nu am pus foarte mult pentru ca mie mi s-a parut ca se leaga si asa, dar nu a fost sa fie. Gustul in schimb a fost foarte bun, atata la aspect mai trebuia lucrat.

    te pup si eu si un Paste Linistit

  7. Anonymous

    am incercat sa fac si eu chiftelutele de naut insa am facut aceeasi greseala ca si roxana: nu am pus ou in ideea ca vroiam sa fie de post. rezultatul a fost identic: s-au topit in ulei. am ramas dezamagita pentru ca sunt o incepatoare in bucatarie si nu stiam ce nu am facut bine. am mai gasit reteta asta si fara ou asa incat nu m-am gandit ca nu o sa iasa…

  8. Eu ce sa zic…am pus 1 ou, am pus ulei, insa erau foarte moi, abia am reusit sa le dau cat de cat prin faina, se lipeau groaznic de maini. eu le-am pus in tava de cuptor… astept sa le gust coapte, caci crude erau f bune, imi venea sa le mananc asa.:)))) a si cu blenderul…vai cata munca..am innebunit, nush daca voi mai repeta evenimentul.

  9. in final au fost foarte gustoase facute asa in cuptor. pupici si spor la treaba in continuare, faci un lucru minunat mai ales pentru noi “talentatele”.:)

  10. am cumparat cheftelutele gata prajite din supermarket, shaorma a iesit bine, a fost apreciata 🙂 – chiar daca am pus sos de tsatsiki si salata de sfecla rosie din supermarket, toate cumparate azi dimineata la repezeala…:-)

  11. Anonymous

    traiesc in Iordania si pot sa iti zic ca ar trebui sa incerci sosul de susan traditional aici.E mare diferenta.Vara asta am fost in Cluj dar nu am mincat falafel.restaurantul de pe Napoca vinde?

  12. Anonymous

    Buna draga mea Teo,

    de ceva vreme tin un anume regim, iar fetele de pe un forum unde ne mai povestim una alta cele care tinem regimul, aminteau sporadic nautul dar eu nu stiam cu ce se mananca ala, la ce e bun… si asa dupa spusele oricui nu ma iau. Saptamana trecuta butonand blogul tau in cautare de idei am dat peste aceasta reteta superba asa ca sambata am si achizitionat o punga de naut. Din pacate luni lucrand toata ziua nu puteam sa-l pregatesc, dar i-mi era o pofta de zile mari. Sotul cand a vazut cum salivez vizionand reteta de pe sit-ul tau a zis ca nu pare greu, face el falafel pt azi. Adevarul e ca nu stiu ce cum a facut, dar pe la 22 aseara m-a sunat sa-mi zica ca nu le pune in ulei ca sunt sfaramicioase, dar le-a copt la tava pe hartie de copt. Cand am ajuns acasa mirosea superb, si cu tot regimul meu nu m-am putut abtine de la jumatate de falafel – un deliciu. Azi pt masa de amiaz de la lucru normal ca mi-am pus falafel, sa-i fi vazut pe colegii mei cum mancau di ochi bunaciunea. Cand au auzit ca se cheama falafel, e din naut… ca a facut sotu – i-am dat gata. Multumesc pentru o masa delicioasa si pentru ca explici asa pe indelete incat si sotii nostrii se mai incumeta sa intre in bucatarie.
    Esti o minune.
    Multumesc ca existi

    Maggie Z

  13. Buna! Super blog! Mi-ai putea spune unde as putea gasii naut? am tot cautat, dar fara rezultate.Tine-o tot asa!

  14. Anonymous

    deja am trecutpe lista de cumparaturi naut, am mai folosit naut da nu mi-a placuti. insa la tine arata f bine…deja mie pofta ..si cred in retetele tale. e singurul blog in care am incredere. prima data am facut eclere si mi au iesit din prima f gustoase , acum prietenul meu numai eclere vrea sa ii fac. te as ruga daca ai o reteta de alba ca zapada.

    felicitari pentru site si pt reteteñe gustoase!!!!!

  15. Eu le-am facut de 2 ori.
    Prima data fara sa fierb nautul si au iesit f.bune.Trebuie doar adaogat un pic de faina in asa fel incat sa iasa un aluat legat,destul de compact,un pic lipicios.Insa in cazul in care se face cu naut crud(doar inmuiat)trebuie sa stea la apa circa 24 de ore.Eu reteta o am de pe un site italian scrisa de catre o persoana care se autodefineste "L'araba felice"(Araboiaca fericita).
    Daca fierbi nautul riscul e sa se sfaramiteze la prajire pentru ca daca e fiert se inmoaie.Asta s-a intamplat cea de-a doua oara cand am fiert nautul.Si tot am adaogat faina pana a iesit aluatul,dar gustul nu era la fel.
    Dar asta e doar o parere personala!

  16. AM SA INCERC SI EU…DA FIINDCA TINEM POST AM SA LE FAC FARA OU SI AM SA LE COC IN TAVA CA SA NU AM SURPRIZE NEPLACUTE…SUNT SIGURA CA O SA IASA AVAND IN VEDERE CA TOT CE AM INCERCAT PANA ACUM de la tine de pe blog a iesit absolutamente minunat.

  17. Anonymous

    Buna, Teo!
    Felicitari pentru retetele minunate cu care ne incanti.
    Am si eu o intrebare. As vrea sa fac falafel, dar nu am blender. Crezi ca merge sa maruntesc cu furculita? Multumesc frumos.
    Livia

  18. Livia, poti sa incerci cu furculita, dar nautu e destul de tare. Poti sa le pui intr-o punga cu fermoar si sa incerci sa le maruntesti cu sucitorul.

  19. Alex Nandez

    Nuuuuu!!! Nu maioneza 🙁 Este GE-NI-AL cu sos facut din smantana si usturoi 😀 Nush, n-am mancat niciodata maioneza care sa nu fie facuta in casa si sa zic ca e buna…mi se par absolut toate oribile 😐

  20. mihaela

    puteti face compozitia de post, amestecand boabe de fasole si de naut date prin rasnita si apoi puse la muiat in apa. Nu se face pasta, se maruntesc foarte bine, se mai adauga condimente, neaparat coriandru si usturoi, putina sare. Compozitia e moale, se pune cate o lingurita in tigaie si se preseaza cu paleta. Chiftelele se prajesc in ulei mult si ies usor crocante, ca adevaratul falafel. Nu aveti nevoie nici de ou, nici de faina, nici de paine.

    • nu am incercat niciodata si sincer, nu stiu daca sta compozitia legata numai dand boabele prin rasnita..

  21. Andreea

    Buna.prima mea reteta de aici si…mi a iesit.sunt o incepatoare in ale gatitului insa imi place:D nu am avut nici blender nici robot de bucatarie pe naut asa ca i am intins sucitorul viitorului sos si a maruntit tot nautul 🙂 nu mi s au dezlipit,am pus ulei,ou si ce am mai gasit in casa dupa ochi si a iesit minunat.o sa mai incerc dupa ce cumpar blender si atunci vor iesi perfecte.o parte am facut la cuptor si celalta parte in ulei.pentru ca le am facut aseara si dupa o noapte sunt mai tari voi pregati un sos si..gata inca un fel de mancare.o zi minunata iti doresc!

  22. Mi.as permite sa fac cateva precizari in ceea ce priveste reteta falafelului, avand in vedere ca il prepar in fiecare zi:). In primul rand cand puneti nautul la inmuit, folositi apa calduta si 2 lgt bicarbonat. Si apa multa,multa, pt ca nauta trebuie sa isi tripelze cantitatea. In aprox 8 ore e gata de preparare, fata a mai fi nevoie de fierbere. Pe urma eu as sugera folosirea masinii de tocat carne, nu a blenderului. De asemenea recomand adaugarea unui ardei gras, rosu de preferinta. iar la capitolul condimente se adauga vreo 3 linguri seminte de susan, jumatate de lingurita bucarbonat, si jumatate lingurita curry, aprox o linguritade cumin, coriandru pudra, sare si piper. Va garantez eu ca nu va fi nevoie de ou sau de faina, compozitia se va lega iar chiftelele de naut vor putea fi modelate dupa plac.

  23. imi cer scuze pentru greseala, era vorba de turmenic, o jumatate de lingurita si nu curry.

  24. Mie imi place foarte mult falafelul. De curand am descoperit la un fast food cunoscut ca folosesc, in loc de maioneza, un sos diluat de tahini (pasta de susan, care se gaseste prin supermarketuri). Gustul – extrem de bun si preparatul e mult mai sanatos decat cel cu maioneza, mai ales ca exita deja prajeala la chiftelute. Incercati, eu zic ca merita.

  25. Mihaela

    eu le fac aceeasi reteta, mai putin prajitul. In loc de prajire, le dau prin pesmer, le asez in tava de copt pe hartie de copt apoi le stropesc cu putin ulei de masline. Le tin 15 min la 200 grade (de fapt pana se rumenesc un pic. Sunt mai sanatoase. Apoi fac separat in blender 1 leg de patrunjel frunze cu 2 rosii, sare piper, ulei de masline si daca aveti 10 frunze de busuioc, 1 lingura de miere si zeama de la o lamaie. Iese o pasta delicioasa cu care puteti unge chiftelutele. Pooooofta buna!

  26. alice

    le fac si eu azi.Nautul imi place foarte mult,deci de-abia astept sa vad cum iasa.

  27. Chiar o sa incerc reteta ta. Eu am facut-o pe asta http://mideastfood.about.com/od/maindishes/r/falafelrecipe.htm si mi s-au destramat in tigaie chiftelutele 🙁

  28. Adriana

    Daca nautul sta 24 de ore la inmuiat si e schimbata apa de mai multe ori, nu se faramita nimic… Chiar si fara ou si cu f putin ulei! 🙂 Adriana

  29. maria

    Chiftelutele de naut de post sunt ceva mai delicate pentru ca nu au ou care sa le lege bine si se pot desface. Scriu mai jos cateva lucruri importante care asigura reusita lor, lucruri pe care le-am descoperit incercand, esuand, reparand, testand. De asemenea am gasit pe internet si un truc care contribuie decisiv la reusita.
    Deci iata cum sa procedati ca sa fiti siguri ca nu se vor mai faramita si topi in tigaie chiftelutele de post:

    1) Asa cum zicea Teo, chiftelutele odata modelate nu trebuie sa aiba/faca crapaturi, ci sa aiba un aspect omogen. Daca se observa crapaturi, se mai adauga putin ulei de masline in compozitie.
    Din experienta mea – am tinut nautul 16 ore la inmuiat in frigider si n-a fost suficient, inca erau tari – de aceea le-am mai fiert cam 2 ore.

    2) Chiftelutele se modeleaza toate de la inceput, se dau prin faina si se asaza pe o farfurie intinsa.

    3) Inainte de a trece efectiv la prajit chiftelutele se tin in frigider pentru 30-40 de minute ca sa se intareasca si sa se lege mai bine – NEAPARAT !!

    4) Se prajesc la foc iute, in uleiul incins. Nu se prajesc la foc mai mic deoarece ar sta prea mult in tigaie, ar incepe sa se inmoaie si – dezastru – sa se desfaca dupa un timp.

    4) Nu se pun multe chiftelute la prajit odata, ci mai putine, sa aiba spatiu intre ele – de ex, cam 10-12 chiftelute intr-o tigaie cu diametrul de 25 cm.

  30. Văd atâtea bunătăţi descrise de voi aici, maeştrii bucătăriei, dar ca pt un începător ce sunt în domeniul ăsta, doresc să ştiu ce sunt şi de unde se pot achiziţiona aceste lucruri “exotice” (pt mine), de care n-am auzit niciodată până la citirea acestei reţete : turmenic, cumin, salată verde Iceberg, etc. De asemenea, uleiul în care se prăjesc chifteluţele este tot de măsline ? Dacă da, ce sortiment / marcă şi la ce cantitate să iau / să pun ?

    Mulţumesc pt “luminare” . 🙂

  31. Victor G.

    Buna! Daca nu am blender, e posibil sa sfarm cu furculita nautul?

  32. jeni mirea

    maine seara fac aceste chiftele sa vad cum mi-o iesi, n-am mancat in viata mea naut,dar mi-ati facut o pofta…….daca n-am ulei de masline se poate si cel vegetal?

  33. Falafelul e una mancarurile mele preferate. DAR as vrea sa precizez ceva: nautul NU se fierbe, daca il fierbeti nu numai ca se desface la prajit, dar se face asa ca o crema inauntru, nicidecum cum trebuie sa fie falafelui si gustul e total altul. Nu am mancat niciodata falafel in romania, dar in Egipt mancam aproape in fiecare dimineata haha . Ei mai pun si coriandru (frunze) o legatura mai mica si chimen pudra in compozitie. (mie nu imi place coriandru, dar poate voua va place)

    Felicitari pentru reteta 🙂 Sa incerci si varianta la cuptor, mai dietetica

  34. Ah scuze, am uitat: Daca pui si 2-3 linguri de faina in compozitie si un varf de cutit de bicarbonat, se leaga si ies sigur. Eu nu pun deloc ulei si nici nu le dau prin faina, la fel ou, nu am pus niciodata dar mereu ies.

  35. Inca ceva, sa ma scuzi Teo pentru ca am lungit-o atat, dar mi-am amintit pe parcurs 😀

    Sunt ffff bune daca inainte de a le praji, le dai prin susan (nu le mai dai prin faina) si le prajesti in ulei mult pana sunt maronii (dar nu arse bineinteles). In Egipt le mancam cu tahini asa simple sau in sandvici cu rosii, castraveti, tahini cartofi prajiti si patrunjel tocat. se mai pot manca cu ful (o mancare din niste boabe gen fasole) sunt fff bune 🙂

  36. daca faceti de post se pune in compozitie pesmet sau faina altfel riscati sa se imprastie in tigaie

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.