Ne pregatim incet incet cu retete de prajituri pentru Craciun? Daca da, atunci sa stiti ca asta e rulada cu ciocolata perfecta pentru a-l astepta pe Mosul, langa un pahar de lapte rece. Blatul se face foarte simplu, este acelasi blat folosit pentru rulada de la “Sarlota cu fructe”, reteta pe care o gasiti AICI. Doar ca de data asta, nu am mai umplut rulada cu gem, ci am facut un ganache de ciocolata, unul mai special, pentru ca am folosit ciocolata cu lapte si alune de padure intregi si nu orice fel de ciocolata, ci una Lindt, foarte foarte fina. Da, stiu, si mie mi-a fost putin mila sa folosesc asa o ciocolata pentru un ganache, dar credeti-ma, face o foarte mare diferenta si rezultatul nu se compara cu ganach-ul pe baza de ciocolata de menaj, fie ea chiar si cu lapte. Ce am mai schimbat la reteta? Am pastrat 3-4 linguri din aluat, in care am pus 2 lingurite de cacao si putin rom, apoi, dupa ce am intins blatul in tava, am pus din loc in loc compozitia de cacao si am folosit o frigaruie pentru a marmora blatul. Asa a iesit rulada pe care o veddeti in poza, arata spectaculos si a impresionat pe toata lumea, desi am muncit la ea…vreo 20 de minute 🙂
Ingrediente pentru blat:
– 6 oua
– 180g zahar
– 2 lingurite zahar vanilat
– 100g faina
– 100g amidon
– ½ lingurita praf de copt
– 2 lingurite cacao
– 2-3 lingurite zahar pudra
Mai intai si mai intai incingem cuptorul la 200 °C (sau o treapta inalta, cuptorul trebuie saa fie bine incins). Intr-un bol mare, batem bine ouale cu zaharul si zaharul vanilat, cu mixerul la viteaza mare, 7-8 minute sau pana aoua sunt albe si spumoase.
Punem faina, amidonul si praful de copt (pe care le cernem impreuna peste amestecul de oua si zahar) si amestecam bine cu o spatula. Intindem compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si nivelam folosind o spatula. Puteti folosi cea mai mare tava pe care o aveti, a mea a avut 35×40 cm, ceva de genul. Dam tava la cuptor si coacem la foc iute 7-8 minute sau pana trece testul scobitorii.
Intre timp, intindem pe masa de lucru un prosop de bucatarie curat, cel putin la fel de mare ca si tava in care facem prajitura si il pudram cu zahar pudra. Cand blatul e gata si l-am testat si cu scobitoarea, il rasturnam pe prosop, peste zahar.
Cat blatul e inca fierbinte, il rulam cu ajutorul prosopului, cat de strans putem si il lasam asa 10-15 minute sau pana se raceste.
Ingrediente pentru ganache de ciocolata:
– 300g ciocolata cu lapte si alune de padure intregi
– 100ml smantana dulce/frisca lichida
– 2 linguri miere
– 50g unt gras
Intr-o tigaie cu fund dublu sau la bain-marie, topim untul si ciocolata, la foc foarte mic, amestecand foarte des, pana ciocolata e topita.
Adaugam smantana lichida, mierea, amestecam bine (fara ca oala sa fie pe foc) pana avem o crema omogena si lucioasa. O lasam la rece pana umplem rulada.
Cand blatul este racit, derulam prosopul, ungem blatul cu ganache-ul de ciocolata si rulam la loc, la fel, foarte strans, apoi invelim rulada intr-o folie alimentara transparenta si o dam la rece cel putin 2 ore inainte de a o taia in felii de cca 1 cm grosime.
Pe masura ce lasati rulada sa se raceasca, de preferinta peste noapte, ganache-ul de cioclata se intareste complet, si rulada se taie perfect. Eu, desigur, nu am facut asta, am taiat-o cat era inca putin moale, pentru ca sincer, fotografiile sunt mult mai “apetisante” cand curge un pic de ciocolata. Stiti ca eu si ciocolata avem o relatie speciala… 🙂 Este o rulada decadent, foarte aromata, plina de ciocolata si perfecta pentru Sarbatorile de Iarna! 🙂 Daca va ramane umplutura de ciocolata, puteti sa ungeti rulada la exterior si sa o dati rpin nuci tocate grosier, din cutit, si trase putin la tigaie in putin unt si zahar brun. Sa va fie de cel mai bine! 🙂
Arata foarte bine, multe felicitari si multumiri pentru ca impartasesti cu noi retetele tale! Am o singura intrebare, unde gasim aceasta ciocolata? Multumesc si sarbatori fericite alaturi de frumoasa ta familie!
Multumesc, Nicoleta, te pup! 🙂 Ciocolata Lindt am vazut la Auchan si la Carrefour, dar au si la Lidl un sortiment asemanator, foarte buna, cu alune de padure intregi si mult mai convenabila ca si pret 🙂
De ce arata blatul ca si cum ar avea cacao in el daca la ingrediente nu se gaseste cacao????
Scuze…….gresala e a mea …..are cacao….
Manuela, ma bucur ca ai gasit-o 🙂 Acum sau amu ni, cum zice ardeleanu, o sa bolduiesc partea cu cacaua, ca vad ca lumea nu o gaseste :p
Felicitari pentru acest blog minunat. Rulada este extraordinar de delicioasa, perfecta pentru Sarbatori. Am facut-o astazi si am o rugaminte…cum sa pun crema de ciocolata astfel incat sa nu iasa afara din rulada la exterior? Multumesc si Sarbatori fericite!
Cristina draga, multumesc pentru cuvintele frumoase 🙂 Daca lasi crema sa se raceasca bine bine, cateva ore pe balcon (daca era vara iti spuneam la frigider) si va fi ca o nutella foarte groasa, care nu va iesi din ruleaada la…rulare 🙂 Gandeste-te ca din aceasta compozitie se pot face si trufe de ciocolata, deci se intareste ea 🙂 Te pup si mult spor sa ai :*
am citit si rascitit si nu regasesc in blat cacaoa, desi in foto se vede ca e marmorat. Cum procedez ca sa iasa blatul asa zebrat?
Andreea, cred ca ti-a scapat la ras-citire :p GLUMESC…dar totusi, scrie in paragraful de introducere asa: “Ce am mai schimbat la reteta? Am pastrat 3-4 linguri din aluat, in care am pus 2 lingurite de cacao si putin rom, apoi, dupa ce am intins blatul in tava, am pus din loc in loc compozitia de cacao si am folosit o frigaruie pentru a marmora blatul.”
am sa ii dau bunicii mele aceasta reteta, si am sa revin cu un comentariu si poze cum mia iesit
nu inteleg de ce trebuie sa o rulam cu prosopul simpla..adica fara umplutura .am rulat-o si cand am desfacut-o a ramas in aceeasi pozitie abia am mai desfacut-o cu mare atentie sa nu se rupa.in reteta scrie sa o lasam rulata cu prosopul pana se raceste asa am facut dar nu prea am mai desfacut.iar crema,crema a iesit foarte moale…ma rog cum nu ai specificat sa o lasam mai multe ore la rece(eu am lasat-o cam 30 minute si nu s-a intamplat nimic)si bineanteles ca in rulada am mazgalit doar cu niste crema mai mult lichida…a iesit un rahat cu apa rece.niste “chec” manjit in mijloc.Specifica si pentru incepatoare ca crema aia trebuia lasata mai multe ore afara ca trebuie pusa foarte groasa.Ori dai reteta cum trebuie ori nu mai da.
Elly, incearca sa rulezi tu un blat rece sau sa pui crema pe unul fierbinte. Tocmai asta e motivul pentru care se ruleaza in prosop, ca sa isi pastreze forma si sa mai ai vreo sansa sa o rulezi. Inteleg ca esti incepatoare, ce nu inteleg este agresivitatea asta din tonul tau. Da, la fel ca la orice crema, se lasa la racit pana este rece complet, nu calduta, cu calaie, RECE. Si cand e rece, ciocolata se intarese. Nu, nu e nevoie de “mai multe ore la rece” pentru ca asta ar insemna ca ganache-ul de ciocolata se face bocna…aceasta este reteta dupa care se face si tufele de ciocolata, asa ca NU, nu trebuie ore bune la rece, asta daca nu vrei sa umpli rulada cu trufe. Spor in toate iti doresc!
Din cauza amoniacului am stricat toata foaia!miroase ingrozitor! Cantitatea este gresita?
Nu, draga mea, cantitatea nu este gresita, doar ca NU este vorba de AMONIAC, ci de AMIDON…este o mare diferenta…cred ca nu ai citit reteta cu atentie…