Sarmalute cu ciuperci

Sarmalute cu ciuperciNe pregatim pentru Postul Craciunului, un post al bucuriei, deci nu la fel de aspru ca si Postul Pastelui. Insa postul nu se referea numai la abtinerea de la anumite alimente, ci mai ales o purificare sufleteasca. Daca oricum suntem vegetarieni, nu putem spune ca tinem post.

Chiar despre asta vorbea acum cativa ani unul dintre preotii mei favoriti, care povestea despre niste calugarii de la o manastire din Grecia, care nu mancau oricum produse de provenienta animala, dar marea lor bucurie erau portocalele care cresteau chiar in curtea manastirii, asa ca in perioada de post au renuntat la portocalele atat de mult iubite.

Fiecare persoana alege sa tina postul cum crede ea de cuvinta, eu de exemplu sunt greco-catolica si la noi postul inseamna mai degraba abtinerea de la carne, dar am sa pun retete si pentru cei care tin postul ortodox. Fiind un post al bucuriei, postul Craciunului are oricum multe dezlegari la peste si vin. Cat despre reteta de sarmalute cu ciuperci, este perfecta si pentru restul anului, nu doar pentru zilele de post.

Ingrediente:
– o varza mare si indesata (undeva la 2 kg a avut a mea)
– 600g ciuperci proaspete
– 1 morcov taiat cubulete mici
– o ceapa mare, taiata marunt
– 200g orez
– 500ml bulion
– ulei
– crengute de marar si cimbru
– sare, piper, cimbru uscat, vegeta de casa dupa gust

Incepem prin a pregati compozitia: calim ceapa in putin ulei, pana e translucida. Adaugam orezul si il calim impreuna cu ceapa pana devine transparent, apoi adaugam morcovii si ciupercile. Amestecam bine, condimentam cu sare, piper, cimbru, vegeta de casa si le calim impreuna pana ciupercile sunt moi.

Cam asa arata la final compozitia pe care o folosim pentru a umple sarmalele.

Urmeaza sa oparim varza, sa facem sarmalutele si sa le asezam in oala. Detalii despre toate aceste operatiuni gasiti la reteta de sarmale in vas roman, nu am vrut sa ma repet.

Timpul de fierbere al sarmalutelor cu ciperci este de o ora si jumatate, la foc mic, dar cum stiti voi ca timpul este relativ, cel mai bine e sa mergeti pe testate, va veti da seama singuri cand sunt gata. Sa va fie de cel mai bine si sa incepe postul dar si sa il ducem la capat cu bine 🙂

7 Comments

  1. pansy

    mai e putin pana la post.sarmalutele tale sunt de exceptie.si eu sunt prctic greco-catolica,pentru ca toata familia mea este asa,atata doar ca eu m-am nascut dupa ce a fost interzisa aceasta religie,asa ca sunt ortodoxa.asa ca eu trecand cu brio prin epoca comunista,sunt oarecum pervertita.nu cred ca postul,lipsirea de hrana rezolva ceva,ci exact ca preotul de care spui,imi impun alte restrictii.

  2. pansy

    acuma te-as intreba si eu,daca tot ai activata moderarea comentariilor de ce ne mai chinui cu cuvantul de control?mi se pare inutil si neproductiv.

  3. wmelania

    abia astept sa incerc

  4. manuela

    Mie imi plac foarte mult ciupercile, cu toate ca odata era sa o incurc rau de tot de la ele.Cele chapinions le mananc crude.Am facut si eu sarmalute cu ciuperci,le-am fiert cu bors cand am folosit varza dulce sau le-am facut cu varza murata.Eu mai fac ciorbita acra cu ciuperci.Asta daca e post,de dulce o dreg ca pe ciorba de burta.E buna, buna.
    Doamna Teo va felicit pentru blog.Desi comentez pentru prima data,va citesc demult si chiar m-am inspirat din retetele dumneavoastra.
    Va urez sa ne incantati cu cat mai multe retete bune.

  5. Pansy, cuvantul de control e necesar pentru a evita postarile de tip spam si se pune automat de google, nu am ce face in privinta asta 🙂

  6. Melania, sa ne spui daca le-ai incercat si daca ti-au placut 🙂

    Manuela, multumim de idei 🙂 De maine e post si orice idee legata de mancarurile de post e foarte bine-venita!

  7. Am facut si eu o singura data sarmalute cu ciuperci, era in post si am mancat numai eu. Sunt foarte gustoase dar ai mei…sunt carnivori.O sa fac reteta ta numai pentru mine. Cred ca este delicioasa!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.