Prajitura cu dovleac

Prajitura cu dovleacV-am promis ca va mai pun retete de toamna si de data asta m-am axat pe dovleac, pentru ca imi personal imi place foarte mult si vreau sa va incurajez si pe voi sa nu mai treceti indiferenti pe langa dovleacul placintar, care e super accesibil ca si pret si il gasiti practic oriunde.

Stiti deja cum se prepara piureul de dovleac, nu? Taiam dovleacul in jumatate, il asezam in tava tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul incins la 200 de grade si il coacem 30-40 de minute sau pana furculita intra foarte usor in el. Apoi il curatam de coaja, il dam prin bleder (sau il paseram cu furculita sau il trecem prin sita) si gata piureul. Acum sa vedem si ce putem face cu el.

Ingrediente:
– 4 oua batute ca pentru omleta
– 450g piure de dovleac
– 300g zahar tos
– 250ml ulei
– 250g faina
– 2 lingurite praf de copt
– 1 lingurita bicarbonat de sodiu
– 1 lingurita sare
– 2 lingurite mix de condimente (sau doar scortisoara)

Ingrediente pentru crema:
– 100g crema de branza
– 60g unt
– 1 lingurita esenta de vanilie
– 250g zahar pudra

Am amestecat in mixerul KitchenAid intai ouale, dovleacul, zaharul si uleiul pana la omogenizare. Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt, bicarbonatul, sarea si condimentele. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul incins la 180 de grade. O coacem 25-30 de minute sau pana trece testul scobitorii. Eu am folosit o tava de 25×38 cm dar daca vreti ca prajitura sa iasa mai inalta, puteti folosi o tava de 22×33 cm. Cat prajitura sta la cuptor, pregatim crema: amestecam toate ingredientele pana nu se mai simte zaharul pudra si o dam la rece. Cand prajitura e coapta si racita, intindem crema in strat subtire peste prajitura.

Prajitura este senzationala, nimeni nu a crezut ca e cu dovleac 🙂 Puteti inlocui dovleacul cu morcov sau cartof dulce. Sper sa tineti minte reteta asta, pentru ca o vom folosi in curand (la ziua lui Luca) ca reteta de baza pentru o gustare super-simpatica pentru copii. Pana atunci, sa va fie de bine si sa aveti un weekend fain!

20 Comments

  1. Diana

    Ce faina e, Teo! Sunt sigura ca a fost un deliciu! Te pup, iti doresc o saptamana minunata!

  2. foarte bine arata! Am mai incercatcateva retete de la tine si au fost exceptionale!
    Imi poti spune te rog ce este crema de branza?
    Multumesc

  3. Multumesc, Diana, la fel iti doresc si tie 🙂

    Mada, crema de branza este branza tartinabila, aceea pe care o folosim in general la micul dejun (Philadelphia, Dorna, Exquisa, Campus etc). Iti recomand cu drag creme de branza marca proprie de la Lidl Si Penny Market, care sunt foarte bune si foarte acceptabile ca si pret.

  4. IMR&Collection Bug Tracking tool

    Teo, vreau s afac reteta asta.Am cumparat acum cateva zile un dovleac de 5 kg, am facut cam din 1.5 kg de miez o placinat deja, deci mai am o gramada.E ras deja, tinut in frigider.daca e deci deja ras, cum mai pot sa obtin piure-ul?Pot pune miezul asta ras la copt intr-o tava asa pur si simplu si il iau cand s-a inmuiat si il dau prin blender?

  5. IMR&Collection Bug Tracking tool

    Teo, vreau s afac reteta asta.Am cumparat acum cateva zile un dovleac de 5 kg, am facut cam din 1.5 kg de miez o placinat deja, deci mai am o gramada.E ras deja, tinut in frigider.daca e deci deja ras, cum mai pot sa obtin piure-ul?Pot pune miezul asta ras la copt intr-o tava asa pur si simplu si il iau cand s-a inmuiat si il dau prin blender?

  6. IMR&Collection Bug Tracking tool

    Teo, vreau s afac reteta asta.Am cumparat acum cateva zile un dovleac de 5 kg, am facut cam din 1.5 kg de miez o placinat deja, deci mai am o gramada.E ras deja, tinut in frigider.daca e deci deja ras, cum mai pot sa obtin piure-ul?Pot pune miezul asta ras la copt intr-o tava asa pur si simplu si il iau cand s-a inmuiat si il dau prin blender?

  7. Nu e indicat sa coci miezul ras de dovlec, se va usca. Trebuie sa il fierbi, apoi sa il scurgi bine si sa il treci prin bleder sau sita pentru a obtine piure.

  8. IMR&Collection Bug Tracking tool

    Buna Teo,
    Am facut reteta…a iesit super.I-am dat-o si unei colege de la birou si a facut-o si ea….insa a micosrat cantitatea de zahar si de ulei si de crema de branza ca voia sa fie mai deieteica.Eu am facut fix dupa cantitatea tea si a iesit ft bune..o meg abomba calorica dar ft bune.Au mancat-o cei de acasa cu mare placere.Am copt acel dovleac ras, nu l-am fiert, ca nu vazusem raspunsul tau.L-am copt putin, cat sa nu inceapa sa se usuce.si apoi l-a dat prin blender.Super teteta! Merci frumos

  9. IMR&Collection Bug Tracking tool

    Buna Teo,
    Am facut reteta…a iesit super.I-am dat-o si unei colege de la birou si a facut-o si ea….insa a micosrat cantitatea de zahar si de ulei si de crema de branza ca voia sa fie mai deieteica.Eu am facut fix dupa cantitatea tea si a iesit ft bune..o meg abomba calorica dar ft bune.Au mancat-o cei de acasa cu mare placere.Am copt acel dovleac ras, nu l-am fiert, ca nu vazusem raspunsul tau.L-am copt putin, cat sa nu inceapa sa se usuce.si apoi l-a dat prin blender.Super teteta! Merci frumos

  10. IMR&Collection Bug Tracking tool

    Buna Teo,
    Am facut reteta…a iesit super.I-am dat-o si unei colege de la birou si a facut-o si ea….insa a micosrat cantitatea de zahar si de ulei si de crema de branza ca voia sa fie mai deieteica.Eu am facut fix dupa cantitatea tea si a iesit ft bune..o meg abomba calorica dar ft bune.Au mancat-o cei de acasa cu mare placere.Am copt acel dovleac ras, nu l-am fiert, ca nu vazusem raspunsul tau.L-am copt putin, cat sa nu inceapa sa se usuce.si apoi l-a dat prin blender.Super teteta! Merci frumos

  11. Ma bucur mult ca ti-a iesit si mai ales ca ti-a placut! 🙂

  12. GEORGIANA

    ARATA FF BINE PRAJITURILE !
    AM INCERCAT CAKE POPS-URILE SI AU IESIT SUPER !
    MERSI PENTRU IDEI!

  13. Georgiana, cu tot dragul! 🙂

  14. Alexandra

    Buna. Spune-mi te rog daca untul pt crema trebuie sa fie la temperatura camerei, sau topit si racit sau… Multumesc.

  15. Delicioasa!!!!

  16. mikaela

    Teo,in cazul in care inlocuim dovleacul cu morcov/cartof, folosim leguma in stare cruda,zic bine?

    • Catoful dulce, dovleacul, trebuie coapte, morcovul nu 🙂 Sper ca ti-am fost de ajutor! 🙂

  17. Buna, Teo,

    Ma poti ajuta, te rog? Am facut ieri tortul pentru ziua fetei mele cele mici, un tort de ciocolata, crema fiind de unt cu zahar pudra si extract de vanilie. Am mixat la crema asta pana am obosit, sperand sa nu se mai simta zaharul pudra, insa fara succes. In final am adaugat gem de capsuni ca sa o dreg, sa ii spunem asa. Gustul a fost unul bun, insa pe limba se simtea zaharul si nu a fost prea placut. Peste doua saptamani e ziua fetei mele cele mari, iar acum sunt in cautare de retete de crema. Vreau si eu sa imi iasa crema perfect, sa fie fina, sa nu se simta zaharul absolut deloc si sa pot aplica fondant peste. Nu ma pricep la creme, torturi, de aceea am nevoie de un sfat de la cineva priceput. Crema ta din unt, crema de branza si zahar iese fina? Sta vreun secret la baza mixarii?
    Multumesc mult anticipat si toate cele bune! Craciun fericit!

    • Salut, Ana. iti spun sincer ca nu mi s-a inamplat sa fac creme cu zahar pudra si acesta din urma sa se simta. Eventual, daca ai o rasnita, trece zaharul pudra prin rasnita si macina-l fin fin de tot.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.