Dulceata de dovleac

Dulceata de dovleacNu stiu de ce, dar nu am avut niciodata incredere in retetele culinare de dulceata din legume. Am zis mereu ca legumele sunt pentru alte lucruri. Dar cum anul acesta e anul incercarilor in domeniul pusului pe iarna, de ce sa nu facem o dulceata noua? Dulceata de dovleac, mai exact! Oricum, dovleacul pentru placinta sau squash este perfect pentru retetele de dulciuri. Si cum tarta cu dovleac este una dintre preferatele familiei, am indraznit sa fac dulceata. Si bine am facut, pentru ca a iesit foarte buna, interesanta chiar!

Ingrediente:

  • dovleac pentru placinta
  • zahar
  • ghimbir proaspat
  • scortisoara dupa gust
  • esenta de vanilie dupa gust

Mai intai si mai intai, taiem dovleacul in jumatate, il asezam in tava tapetata cu hartie de copt, apoi il coacem cca 30 de minute la 220 de grade sau pana furculita intra usor in dovleac. Il curatam apoi de coaja si il taiem in bucatele mici. Puteti sa il si paserati, dar mie imi place dulceata cu putina textura, asa ca l-am taiat cubulete mici si oricum s-a mai strivit la fiert. Acum e momentul sa cantarim dovleacul. Pentru fiecare 500g de dovleac punem 400g de zahar.

Punem totul intr-o oala mare si adaugam vanilia si ghimbirul dat pe razatoare (la 1500g de dovleac am pus cam 2 lingurite de ghimibr ras). Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand des ca sa nu se lipeasca. Dulceata a fiert cca o ora, apoi am verificat daca s-a gelifiat (puteti adauga si o lingura de zeama de lamaie). Am sterilizat borcanele in cuptor, apoi am pus dulceata in borcane (pana unde incepe gatul borcanului), am sigilat borcanele si gata… sa vina clatitele!

Dulceata de dovleac se poate folosi ca orice alta dulceata, de la clatite la prajituri dar si a umplutura pentru tarta cu dovleac. Sa va fi de bine si sa intrati mereu in bucatarie cu mintea si sufletul deschise, pentru ca numai incercand combinatii inedite de ingrediente puteti descoperi gusturi noi, pe care nu credeati vreodata ca le puteti iubi!

8 Comments

  1. N-am mancat inca asa ceva dar dupa cum descri tu aici trebuie sa fie un deliciu….
    Te tzuc Teo !

  2. Petruta

    Inca nu mi-a trecut prin cap sa fac asa ceva desii fac dulceturi si gemuri din orice aproape, dovleacul este iubirea mea din copilarie, am sa fac si eu cred ca este un deliciu. Multumesc Teo

  3. trebuie sa incerc si eu , pt ca din curte am adunat 3 dovleci si eu nu mananc dovleac copt; doar in placinta.ms pt idee:*

  4. Felicitari!
    Ma bucur tare mult sa vad ca ai facut reteta asta. Dovleacul e putin tabu in Romania 🙂

    Eu sunt foarte pasionat de dulceata, am facut de exemplu dulceata de dovleac, mere si stafide.

    Va pup

  5. Este excelenta! Am facut si eu, dar dupa o alta reteta; a ta insa, mi se pare mai buna si vreau sa mai fac o serie dupa ea. 😉

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.