Pe 11 septembrie, Teo’s Kicthen a implinit 4 ani 🙂 Va multumesc ca ati facut asta posibil, pentru ca pana la urma, blogul acesta nu ar exista sau nu ar avea pentru cine sa existe daca nu ati fi voi. Voi, cei care il vizitati zilnic, care ne urmariti pe pagina de facebook. Va multumesc pentru fiecare vizita, comentariu, like 🙂
Apropo de comentarii, dupa cum ati vazut, de cateva luni nu se mai poate comenta anonim. Pentru a comenta pe Teo’s Kitchen aveti nevoie de un cont de google, respectiv adresa voastra de gmail sau contul de blogger.
De ce s-a intamplat asta? Pentru ca foarte multi viteji comenteaza anonim si nu au curajul sa isi assume comentariile pe care le fac. Nu poti intra in casa cuiva (pentru ca pana la urma blogul meu este casa mea) si sa ii spui ce iti vine la gura numai pentru ca esti protejat de anonimatul oferit de internet. Eu sunt o persoana foarte deschisa, accept critica constructiva, sfaturile, raspund la intrebari, dar nu mi se pare normal sa public comentarii deplasate. Anonimi, multi viteji se arata 🙂 Asa ca eu vreau sa vad parerile voastre stiind cine sunteti, aa cum voi stiti cine sunt. Sper ca ne-am inteles 🙂
Astea fiind spuse, in 4 ani de blog mi-a fost groaza sa ma apuc de reteta de aluat frantuzesc sau aluat de foietaj si asta pentru ca, recunosc, e o reteta destul de laborioasa. Insa rezultatul merita cu adevarat! Nu se compara cu aluatul frantuzesc cumparat din magazin si o data ce prindeti miscarea, veti vedea ca se face destul de repede si usor. In plus, il puteti congela si il aveti la indemana oricand aveti nevoie. Din cantitatile date ies in jur de 800g de aluat de foietaj.
Ingrediente:
– 500g faina
– 15g drojdie uscata (2 pliculete standard)
– 100g zahar
– o lingurita sare
– 300ml lapte caldut
– 350g unt la temperatura camerei
Punem toate ingredientele, in afara de unt in mixer si framantam 5 minute, pana avem un aluat elastic.
Scoatem aluatul din mixer, il mutam intr-un bol cu faina, il pudram cu putina faina, apoi il acoperim cu un prosop curat si il lasam la dospit cca 2 ore sau pana isi dubleaza volumul.
Intre timp, intindem o bucata de folie transparenta si punem untul pe ea. Acoperim untul cu alta folie transparenta si folosim sucitorul pentru a intinde untul intre cele 2 folii, intr-un dreptunghi de 20x25cm. Punem untul la frigider pana aluatul sta la dospit.
Dupa ce au trecut cele 2 ore, scoatem aluatul din bol, il framantam putin pentru a iesi aerul din el, apoi il intidem pe planseta pudrata cu faina (si sucitorul trebuie pudrat cu faina). Intindem un dreptunghi din aluat, suficient de mare pentru a cuprinde untul. Punem untul in partea superioara a aluatului si apoi inchidem aluatul in jurul untului, exact ca in poza.
Intoarcem apoi alutul astfel incat inchizatura sa fie pe verticala si intindem un nou dreptunghi, cu untul inauntru. Impachetam aluatul in 3 parti, indepartand cu o pensula faina in exces. Invelim aluatul in folie si il dam la rece 30 de minute.
Dupa cele 30 de minute scoatem aluatul, il punem pe planseta tapetata cu faina, astfel incat inchizatura sa fie pe verticala. Intindem alt dreptunghi, il impaturam in 3, il dam in folie si il dam la rece alte 30 de minute. Dupa cele 30 de minute, repetam operatiunea, apoi il dam la rece si il lasam peste noapte.
De aici incolo, puteti face ce doriti cu aluatul vostru frantuzesc: fie il folositi pentru croissante, asa cum am facut noi (muama ce croissante cu ciocolata au iesit!) sau il puteti folosi ca baza pentru tarte, pentru carnaciori in aluat, pentru tot felul de foietaje sau haiose, puteti sa il impartiti in 2 parti egale, sa intindeti 2 foi pe care sa le coaceti pe fundul tavii si aveti foi pentru cremsnit etc.
Aluatul frantuzesc este foarte versatil, il puteti folosi cum va dicteaza imaginatia. Sfatul meu e sa faceti aluatul asta intr-o zi cand aveti treaba mai putina prin casa si sa il dati la congelator pentru cand va vine pofta sa il folositi. Cam asta e reteta, maine va arat cum am facut croissantele cu ciocolata, da? Sa va fie de bine!
Este foarte bine ca faci cunoscuta reteta ta. iti multumim. Cred ca e un aluat foarte bun. Felicitari pt cei 4 ani de blog, sa ai multi, foarte multi de acum inainte.
la multi ani si la cat mai multe retete!nu stiam ca aluatul cu drojdie se poate congela.este a doua oara pe ziua de azi cand vad asa ceva,si urmand proverbul..daca doi oameni iti spun ca esti beat mergi acasa de te culca ,cred ca aveti dreptate:))
in ce priveste comentariile anonime,iar ai dreptate.protejati de sfantul anonimat oferit de internet ,vine orice neica nimeni sa iti faca "complimente" care nici macar n-au legatura cu reteta.inca o data la multi ani blogului si tie!
Foloseam si eu reteta, dar e putin mai diferita. Poate vrei sa incerci… in loc de unt faceam o pasta de unt topit cu faina, cu care acopeream foile si le pliam. Repetam aceeasi pasi pe care i-ai urmat tu, cu singura deosebire ca de fiecare data cind intindeam foaia, o acopeream cu pasta de unt(margarina) cu faina. Apoi o dadeam la rece peste noapte… o sa incerc reteta ta sa vad care este diferenta. Daca o incerci pe a mea, spune-mi ce parere ai… vreau sa iti spun ca te admit si admir site-ul tau. Faci ceea ce mi-as fi dorit sa fiu si eu in stare sa fac la rindul meu. Felicitari si succes in continuare.
Off.. de cand o caut! Cred ca te`am intrebat de reteta, acum ceva timp intr`un comentariu. Am salvat`o si o voi incerca cat mai curand.. cu un cremsnit, cred.. Revin sa`ti spun cum mi`a iesit 🙂 O saptamana frumoasa! Pupici
Te felicit pentru cei 4 ani impliniti si iti doresc sa ne incanti in continuare cu bunatatile tale.
Si multumesc mult pentru reteta…am si eu ceva asemanator dar am sa o testez pe a ta cu siguranta.
Te tzuc cu drag !
Felicitari pentru cei 4 ani de blog, mult succes in continuare!
untul,trebuie sa fie la temp camerei sau rece?
sara, am scris in reteta la ingrediente:
– 350g unt la temperatura camerei
Buna seara, ne puteti spune va rog ce unt ati folosit? Poate mai stiti ce scria exact pe el, eu am folosit azi ceva unt si nu a iesit foietajul, untul fiind prea moale (am folosit cremino cu unt, lactofood), un dezastru…
e foart bun untul Pilos, de 85% grasime de la Lidl 🙂
sooper! am sa fac si eu aluatul asta mai ales ca poti sa il tii la congelator e f bine.
Teo pur si simplu te ador… :))
demult cautam sa fac aluat frantuzesc… insa doar exlicatiile, descrierea si pozele tale mi-au dat curajul sa incerc si eu 🙂
Buna Teo!Imi place foarte mult blogul tau si am incercat cateva retete de aici!Te-as ruga sa-mi spui daca in loc de lapte nu am putea folosi apa(pentru foietaj de post)!Multumesc!felicitari pentru ceea ce ai facut si succes in continuare!!!
Acuma ce sa mai zic, decat sa va multumesc ca sunteti asa dragute si ca eforturile mele de a duce la bun sfarsit aceasta reteta complicata au fost apreciate 🙂
Bety, poti folosi lapte de soia sau aoa, numa ce faci cu untul? El e ingredientul principal si nu se poate omite si nici inlocui cu margarina (nu iese la fel).
buna Teo! felicitari pentru blog, il urmaresc cu interes (si multa pasiune) de ceva vreme! am facut reteta de mini cheesecakes si este un succes http://i1271.photobucket.com/albums/jj626/crina_sorina_radulescu/Photo0077.jpg
am o intrebare legata de aluatul acesta: daca il congelez, cum trebuie decongelat corect? sa il tin o zi in frigider sau in scot in bucatarie? multumesc
Salut Crina si ma bucur ca ti-au placuit mini cheesecakes 🙂 eu il dezghet in frigider si abia apoi, cu 30 de min inainte de folosire il scot la t camerei 🙂
Arata foarte bine:x multumesc pt reteta. Maine cred ca am sa incerc si eu si enetual sambata am sa fac cornuletele cu cioco.
nu stiam ca aluatul foietaj se face cu drojdie 🙁
am sa incerc si eu varianata ta.:)
am facut aluatul, toate bune si frumoase pana la faza cu impachetatul untului, moment in care pe alocuri a iesit untul afara din aluat….
1. afecteaza major calitatea foietajului?
2. cum trebuie procedat sa nu mi se mai intample?
mersi
Buna Teo,
Pentru ca nu am mixer, crezi ca pot sa fac aluatul in masina de facut paine? exista un program de facut aluaturi, unde doar il framanta si-l dospeste, fara coacere.
Multumesc,
eu zic ca daca nu ai mixer, cel mai bine e sa il faci de mana, trebuie framantat de mai multe ori si cel mai bine il controlezi cu mana
sunt foarte gustoase
salut teo daca folosesc unt unirea o sa imi mai iasa foietajul ???
Buna Teo! sunt o incepatoare in ceea ce priveste bucataria. As vrea sa incerc aceasta reteta, dar vreau sa stiu daca se pot injumatatii cantitatile ( in cazul in care nu imi iese ).
Ah si se poate folosi drojdie proaspata? daca da cat?Multumesc :*
asi putea folosii si margarina ? speciala de prajituri bineinteles:)
vad intrebari fara raspuns…daca tot ai afisat o reteta ar fi frumos sa raspunzi si la intrebari….nu toate intrebarile isi gasesc raspuns in ceea ce ai scris tu mai sus…sunt bucatar de meserie nu dau amannte dar orice aluat facut din faina ca sa poata sa fie model asa cum ai descries tu trebuie sa contina in egala masura faina si lichid…faina ai pus 500 g lapte 300 plus unt 350 in total e parte lichida 650 mai mult decat partea de faina cu 150 …deci sa nu va mirati ca va iasa untul din aluat afara :)))))) daca tot folositi un unt mai gras atunci trebuie specificat exact ce fel de unt si fff important marca pt ca nu toate sunt la fel …La croissante aluat nu e simplu de facut daca nu ti cont de absolut tot…nu am nimic cu nimeni dar vorbesc din experienta .O zi buna va doresc…
Simona, hai sa iti spun ceva si tie si celorlalti carcoitasi: retetele sunt explicate foarte amanuntit, cu poze sugestive, tocmai ca sa fie foarte clar. Reteta asta e impecabila, nu ai ce sa ii reprosezi, cantitatile sunt foarte bune, am facut-o de foarte multe ori si a iesit perfect, asa ca ale tale comentarii si ras ironic ma lasa cel putin rece. Si doi la mana, raspunde tu la toate comentariile daca esti asa pornita, ca dupa voi ar trebui sa stau pe blgo de dimineata pana seara si totodata tot voi sunteti nemultumimti acnd apare o reclama pe blog, ca eu ar trebui sa traiesc si sa imi cresc copilul cu aer, dar totusi sa fie blogul jobul meu princial si ocupatia mea 24/24. Vezi nesimtirea, sau trebuie sa o scot si mai mult in evidenta? multumesc pentru urari, o zi superba sa ai si tu, la fel ca sufletu-ti 🙂
Teo, pot folosi si drojdie proaspata? Daca da, cum sa fac?
Momentan numai drojdie proaspata am prin frigider. 🙂
Multumesc!
Ionela, se poate folosi si drojdie proaspata. Trebuie sa pui cubul de drojdie intr-un bol, deasupra lui torni o lingura de zahar si amesteci pana devine lichida, dupa care o adaugi in compozitie.
Genială rețetă. Felicitări.
buna ziua,
am facut reteta, este foarte buna.
insa eu am o problema cu coacerea… pun tava la mijloc la foc mediu, cuptorul incalzit deja…insa mie partea de jos se coacere f repede , dar de asupra deloc…. cum tb sa procedez?
ca am facut de doua ori, dar nu am rezo;lvat aceatsa pb….
mutlumesc anticipat
andreia
mie mi-a iesit f pufos aluatul, plin de aer, dospeste chiar si la frigider… si mi s-a rupt si a iesit untul afara in multe locuri… mai pot face ceva cu el?
sigur ca da! continua sa il impaturi si totul o sa fie ok 🙂 ai pus mai multa drojdie decat scrie in reteta? incerc sa inteleg ce n-a mers bine
Felicitari pt blog!Il urmaresc de mult timp si retetele tale sunt deosebite si usor de preparat.Instructiunile sunt precise si pozele sunt de mare ajutor.Intrebarea mea este:in cazul drojdiei de bere cantitatea este aceeasi?Multumesc mult.
25g drojdie proaspata = 7 g (un plic) drojdie uscata.
bravo fetita, mi-a placut!imi amintesc de …descoperirea acestui aluat in Franta. a fost un incident, in sensul ca un pasticier… casca gura la trecerea lui Napoleon si se tot intrerupea din treaba si….ungea mereu foaia cu unt…te pup cu drag de la Firenze-IT
Va pup 🙂
Teo, esti o mama si o femeie minunata! Am facut aluatul deja de foarte multe ori (de fiecare data a iesit extraordinar) si nici macar o data nu am zis saru-mana! Iti multumesc din suflet pentru toate retetele si sfaturile impartasite aici, numai io stiu cate laude mi-am luat cu mancarica facuta de pe blogul tau! Mult succes, fericire si multa sanatate tie si piticului tau! Te imbratisez!!
Vio
Am facut si eu ieri foi de cremes din acest aluat. Au iesti f bune!!! Nu e greu deloc!!
Ma bucur mult ca ai incercat! Poate parea un aluat dificil de preparat si intr-adevar e ceva de munca, dar gustul nu se compara cu cel al aluatului frantuzesc de cumparat 🙂
mi-am luat inima in dinti si m-am apucat de treaba… nu am mixer, l-am framantat cu mana… insa a iesit super lipicios, asa trebuie sa fie? acum e la crescut, vad mai tarziu ce iese..:) inca o intrebare: merg facute croissante simple? ies in genul celor cu unt? Multumesc!
Sigur ca da, merg facute si croissante simple 🙂
caut reteta pt CRONUT daca poate cineva sa ma ajute ?
nu stiu exact despre ce vorbesti! 🙂
Felicitari pt blog.
Se poate sa vedem si poze cu foietajul copt?
Multumesc! 🙂 Aici e o reteta la care am folosit foeitajul acesta: https://teoskitchen.ro/2011/09/croissante-cu-ciocolata.html 🙂
Am incercat reteta. Iese super, desi imi iesise untul si ma gandeam ca am pierdut timpul degeaba incercand. Dupa o noapte la rece se intinde foarte frumos si am facut niste “pachetele” cu cascaval superbe.