Zacusca de vinete

Zacusca de vinete“Cate bordeie atata obiceie”, nimic mai adevarat, mai ales cand vine vorba de o reteta de zacusca. Fiecare gospodina are aport personal, fiecare reteta de zacusca e una deosebita. Chiar si facuta dupa aceeasi reteta, zacusca poate avea un gust diferit. Dar ceva parca ramane totusi neschimbat. In cazul meu e amintirea legata de familia mea, de Buni Sia si zacusca noastra, asa cum o stiu de cand eram mica. O fi foarte buna, o fi mai buna sau mai putin buna ca zacusca altora, nu conteaza, atata timp cat noi o mancam cu drag. Si cei care au gustat din zacusca pe care am facut-o in toamna au fost incantati de ea si asta m-a bucurat foarte tare.

Povestea a fost cam asa: am pregatit o portie de zacusca (ies in jur de 32 de borcane de 400g) undeva pe la sfarsitul lui august. Apoi am realizat, pe la inceputul lui octombrie, ca are o trecere foarte mare si am decis sa mai pregatim o portie. Respectiv sa coacem legumele pe care sa le tinem insa la congelator si sa pregatim zacusca numai cand e gata prima portie. Cum s-a terminat ultimul borcan, am inceput planurile pentru zacusca de primavara 2011.

Ingrediente Zacusca de vinete

  • 10 kg vinete
  • 7 kg gogosari
  • 7 kg ardei kapia
  • 2,5 kg ceapa alba
  • 3 l ulei
  • 2 litri suc de rosii (sau bulion amestecat cu apa)
  • sare grunjoasa dupa gust
  • foi de dafin (8-10 bucati)

Mai intai si mai intai, am copt vinetele, ardeii si gogosarii pe gratar. Daca le coaceti acasa, vinetele le coaceti pe plita, pe aragaz, iar ardeii si gogosarii ii coaceti in cuptor. Asezati in tavi tapetate cu hartie de copt. Important e sa ii intoarceti de mai multe ori, ca sa fie copti uniform si sa va fie mai usor sa ii decojiti. Imediat ce ii scoteti din cuptor ar fi bine sa ii puneti intr-un vas, ii presarati cu sare si ii acoperiti cateva minute. Astfel coaja se desprinde cel mai usor. Vinetele se decojesc ca si pentru salata de vinete, iar in cazul gogosarilor si ardeilor avem grija maxima sa inlaturam nervurile si samburii. Astea fiind spuse, am pus legumele in pungi si le-am dat la congelator pana… acum doua zile.

Apoi am dat legumele prin masina de tocat. De data asta insa treaba a mers repede. E primul an in care avem ca ajutor la zacusca mixerul KitchenAid si accesoriile lui.

Nu va mint, Buni Sia l-a privit cu ochi rai la inceput, pentru ca “masina de tocat ii aia manuala, care se prinde de masa!”.

S-au imprietenit instant cand a vazut cat de repede si de bine isi face treaba.

Am curatat ceapa si de maruntirea ei s-a ocupat tot KitchenAid-ul, robotul de bucatarie de data asta. Buni din nou l-a privit cu scepticism. Era sigura ca va taia ceapa prea marunt. Insa am folosit functia de pulse si totul a fost perfect. Ceapa a fost maruntita fara a lasa prea multa apa.

Am calit apoi ceapa intr-un litru de ulei, pana a devenit translucida.

Peste ceapa am adaugat legumele, am amestecat bine, apoi am pus restul de ulei, frunzele de dafin si bulionul. Am amestecam iar si iar, timp de 4 ore ca sa nu se prinda zacusca de fundul cratitei. Desigur, mai e si varianta in care dati cratita la cuptor la foc foarte mic si va scutiti de amestecat. Insa tot aveti sanse sa se prinda putin de fundul oalei sau sa se afume. Nu e insa o regula, fiecare face cum ii e mai usor. Stim ca zacusca este fiarta cand se ridica putin ulei la suprafata.

Am sterilizat apoi borcanele, 5-6 minute in cuptorul incins si in borcanele fierbinti (nu uitati sa folositi manusi de bucatarie) am turnat zacusca, la fel de fierbinte, folosind o cana cu cioc. Am umplut borcanele pana la filet.

Apoi cu lingura am apasat usor, ca sa iasa bulele de aer de pe margini. Am pus capacul, pe care l-am strans si le-am pregatit un culcus. Pe o patura groasa am asezat pungile de plastic in care am pus borcanele. Am rulat cu grija pungile, astfel incat sa ajunga pana la gatul borcanelor. Cand le-am terminat de asezat pe toate in culcus (au iesit fix 16 borcane de 800g) le-am acoperit bine de tot cu o patura si mai groasa. Le-am pupat pe frunte si le-am dorit noapte buna. Au stat in barlog 2 zile, pana s-au racit complet si azi le-am mutat in camara.

Pentru prima data de cand imi aduc eu aminte, Buni nu ne-a putut ajuta la zacusca, pentru ca nu este in cea mai buna forma. Chiar radeam la un moment dat, cand a zis, uitandu-se cum mixerul toaca legumele “imi pun si eu un sort, sa dau impresia ca ma implic la zacusca”. Am vrut insa sa fie cu noi, sa facem zacusca sub supravegherea ei. Si mai ales sa simta cat de importanta este pentru mine. Cat ii multumesc pentru fiecare sfat, cum ii tin caietul de retete ca pe o carte sfanta si cat de mult o iubesc. Sa va fie de bine!

31 Comments

  1. Ella blog"s

    un borcan prin posta pana la bv nu se poate…:) stau si inchit in sec…

  2. putem incerca, insa e destul de riscant… daca se sparge pe drum? punem in pericol asa bunatate de zacusca… mai bine faci un drum de cluj sa fi sigura ca e in siguranta 🙂 posta cannot be trusted! 😛

  3. Anonymous

    Yamy Yamy……minunat ce ai facut tu aici…pupiki Teo

  4. Anonymous

    Asa o face si mama mea 🙂 si este f gustoasa. Multa sanatate bunicii. Angi

  5. Anonymous

    foarte bun

  6. @ndreea

    Asa pofte starnite in mijlocul iernii … sau ma rog, ce-o fi! Ca numai sezon de "zacusti" nu e!

    Ne-ai facut pofte! Si de zacusca si de Kitchen Aid! Eu am primit cadou un set de palnii de la ei (cadou de la mama), printre care si o palnie de borcane … Just in case de zacusca! 😉

    Te urmaresc cu drag!

  7. Anonymous

    Cristina:
    Teo, imi face o deosebita placere sa iti citesc retetele care, pe langa savoarea lor sunt redate de catre tine intr-un mod propriu si personal! Ai un stil narativ minunat pentru care te felicit! Referirile tale la "buni Sia" imi aduc mereu lacrimi in ochi, pentru ca si eu am o buni cu par coliliu si experienta culinara deosebita! Te imbratisez cu mult drag si te asigur ca nicio reteta de-a ta nu imi scapa; poate nu le incerc chiar pe toate din lipsa de timp, dar sigur le citesc deoarece le prezinti extraordinar!

  8. Semida

    Teo, dupa care reteta de zacusca sa ma iau? Aceasta sau http://gospodini.blogspot.com/2008/10/zacusca.html? Difera cantitatea de ceapa si ulei la cele doua. Te rog ajuta-ma. Multumesc

  9. Semida, difera cantitatile pentru ca sunt doua retete diferite, insa ambele sunt la fel de bune! Indiferent care o alegi, respecta ingredientele retetei cu pricina, nu le combina ca nu-ti pot garanta succesul 🙂

  10. buna Teo din nou :d super minunata reteta ta de zacusca..acum e gata preparata deja asezata in camara la locul ei asteptandu-si timpul….cert e ca am gustat apoi un borcanel minunata..multumescc de reteta este primul an in care fac desi cu mici modifcari ca sunt in Italia si nu am gasit gogosari dar am pus putini morcovi caliti cu ceapa pt un pic de dulceata….revin la subiectul cu cartea de bucate semnata a la’ Teo..ce ne zici scoti una?sau ne pregatesti vreo surpizaa? sper sa fie un raspuns pozitivv pupici si forta la bucatarit :*

    • Oana, am deja o carte de bucate publicate, urmatoarea nu stiu insa cand va veni 🙂 va felicit insa ca aveti rabdare sa tineti zacusca pe raftul ei, la noi e musai sa se pune 2-3 ture de zacusca, asa trecere are 🙂

  11. wow Teo nu am stiut,soooper! cand vin in ro e musai sa o caut,inca o intrebare,e vreo librarie in care se vinde,sau o pot gasi si la un chosc cu carti ,reviste de exemplu, este distribuita in toata tara eu sunt din Tulcea,deaia intreb.pupici

  12. garna maria

    Aceasta zacusca arata bine,o fi buna si la gust insa este seaca ,si nu are cremozitaea si finetea de care trebuie sa dispuna o zacuscca.

    • Pot sa rad? :)) si daca nu imi permiti, tot am sa zambesc macar :)) ma amuza sa vorbim despre zacusca in asa termeni academici si nu staim ca zacusca trebuie sa “dispuna” de ceva :)) in alta ordine de idei, e cam nedrept sa judecam o mancare dupa o poza, nu crezi? cand o gusti atunci sa imi vorbesti despre cremozitati si fineturi. MULTUMESC!

  13. Catalina

    No si eu oare ce am gresit ? Mi-a mucegait zacusca :=(( Dupa ce am muncit la ea sambata trecuta toata ziua … Am si fiert borcanele, le-am tinut in patura … Help please.

    • Catalina, sunt foarte multe cauze, de la calitatea uleiului folosit si pana la timpul de fierbere al zacustii. Ce fel de ulei ai folosit? CAt ai fiert zacusca? A mucegait toata sau a facut numai un pic de floare deasupra? da-mi mai multe detalii ca sa vedem ce se poate face 🙂

  14. Pentru a nu mucegai, va dau un sfat foarte sanatos si natural: deasupra oricarui produs asezat in borcan (zacusca, tocana de legume, gogosari in otzet, fasole verde, zarzavat pentru ciorbe, chiar si la gem de prune, …)punetzi o bucata de inflorescentza de busuioc, 2-3 cm floare, sau chiar cu 2 frunzulitze de sub flori. Nu va temetzi, gustul nu se imprima. Femeile credincioase spun si cate un “Doamne ajuta”!

  15. nicoleta

    Voiam sa intreb daca aceste cantitati trebui cantarite inainte de coacere sau dupa?multumesc!

  16. vatco adela

    am aflat de retata te de zacusca doar ca undeva am citit la un comentariu alte cantitati pt a nu te durea stomacul sa punem mai mult ceva dar nu mai stiu exact ma poti ajuta cu un raspuns? multumesc amticipat

    • De la o zacusca in care toate legumele sunt coapte si curatate de coji, uleiul nu este pus in exces si este fierta suficient, nu are dde la ce sa ne doara stomacul 🙂

  17. Lavinia

    Cea mai buna reteta de zacusca!!! Multumesc, Teo!

  18. Dementiala reteta, savoarea pe care o dau vinetele coapte pe gratar si ardeii, nu se compara cu nimic.

  19. Vreau sa fiu scurta. Nu am mancat niciodata zacusca rea,indiferent cum a fost facuta. Si eu am reteta de la bunica si sunt ardeleanca.(parca mi-e pofta si as deschide un borcan, dar mai am numai 4 si le grijesc ptr. copii).De cantitati nu comentez, dar eu fac aprox.asa, dar fiind o persoana care-mi place sa ma complic (asa spune mama si in fiecare an spun ca nu mai fac asa ca e prea mult de lucru si tot asa fac),Deci dupa ce coc tot,vinetele le bat-toc cu batatorul de lemn (eu securit),putin mai mare, ardeii si gogosarii ii rup fasii.Deci nu masina, nu robot.Ceapa taiata cu mana fideluta.,apoi calita si mersul cum il sti.Aa,si nu bulion ci rosii decojite,taiate patratele.Si la fiert cate ore e necesar.Fierband si mestecand nu mai raman buc,se terciuiesc,dar cate 1-2 tot raman si e f.placut sa simti in gura cate o buc.de vanata, gogosar….etc.F. buna este. Dar mult de lucru.Succes in continuare.

  20. Mari Mihaica

    Buna Teo! Eu am niste vinete si niste ardei copti. As face niste zacusca dar nu stiu ce cantitati se folosesc atunci cand legumele sunt deja coapte. Stii tu cumva?

  21. Alina

    Teo, fac zacusca dupa reteta ta de vreo 4 ani , in ultimii 3 fac tot cate doua portii, in fiecare an promit ca e ultiul an in care pregatesc zacusca, din cauza celor 4 ore de amestecat, iar anul acesta iar m-am apucat, asa mult le place copiilor. Te pup!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.