Ne-am intors pe meleagurile noastre si se pare ca am adus iarna cu noi. In ultima vreme ma simt ca in familia Adams, parca am un nor plin de zapada care ma urmareste cand la Bucuresti, cand la Cluj. Imi spuneau oamenii ca la Bucuresti e cald si bine, insa la lansarea cartii a fost frig, lapovita si ninsoare. Cand am ajuns la Cluj, am adus zapada cu mine. Asa ca, e nevoie de o reteta care sa ne incalzeasca sufletele: costite de porc, glazurate cu tot felul si date la cuptor.
Ingrediente:
– 2 bucati costite de porc (cca 1.5 kg)
– 2 cepe albe
– 8 linguri sos de soia
– 5-6 stelute de anason
– 1 lingurita de cuisoare
– 2 batoane de scortisoara
– 2 lingurite amestec de condimente (boabe de mustar, seminte de fenicul, boabe de coriandru etc)
– 2 linguri ulei
– 1 lingura ghimbir proaspat macinat
– 6 linguri miere (cca 120g)
– 2 linguri zahar brun
– 2 linguri sos Worcestershire
– 1 lingura suc de lamaie
– 1 lingura amidon alimentar
– sare si piper dupa gust
Spalam bine costitele si le punem intr-o cratita adanca. Adaugam o ceapa taiata julien, 4 linguri sos de soia, piper, stelutele de anason, cuisoarele, scortisoara si amestecul de condimente. Turnam apa cat sa acopere costitele si punem totul la fiert pana se fragezesc costitele, cam o ora si 15 minute.
Intr-o tigaie sau wok incingem uleiul, in el punem o ceapa tocata marunt si o calim pana se inmoaie. Adaugam apoi ghimbirul, mierea, zaharul brun, sosul Worchestershire, restul de sos de soia, sucul de lamaie, amidon, sare si piper dupa gust (eu nu am mai pus deloc sare si piper, sosul e foarte aromat asa cum e). Amestecam totul in tigaie pentru un sos omogen, pe care il lasam pe foc 2-3 minute, pana capata consistenta. Tragem apoi sosul de pe foc si il lasam sa se racoreasca putin.
Incingem cuptorul la 200 grade. Asezam costitele in tava, pe hartie de copt si le ungem bine cu sos, pe ambele parti. Le dam la cuptor 25-30 de minute.
Costitele au fost exact cu mi-am dorit: fragede si zemoase! Le-am servit cu mazare, pe care am oparit-o putin la steamer si apoi am tras-o la tigaie cu unt si marar proaspat tocat marunt. Sa va fie de bine si promit ca de indata ce am toate pozele de sambata, va voi povesti in detaliu cum a fost la lansarea cartii.
arata foarte mmmmmm….felicitari pt carticica…si la brasov ninge offf vreau caldura…
Delicioase costitele tale si chiar cautam o reteta potrivita ca sa le incerc, caci pe aici sunt "la moda" 🙂 O zi frumoasa!
Felicitari pentru lansare si la cat mai multe carti decum incolo!
Costitele arata minunat! Insa unde pot gasi anason stelat? Nu am vazut niciodata prin magazine. Se pot inlocui cu alte mirodenii?
Anason gasiti mai repede la farmacii naturiste, eu de acolo am luat 🙂
A facut si sotul meu reteta asta, a distrus bucutaria in stilul caracteristic, si au iesit fff fragede, unii au fost f incantati de ele, dar, dupa cum ti-am mai spus, eu nu mananc ciocolata sarata si nici carne dulce 😛
felicitari pentru lansarea cartii,as dori sa stiu cum se numeste ca sa pot sa o cumpar ;te pup si tineo tot asa ca multumita tie mancarurile facute dupa tine mereu au succes!
multumesc 🙂 cartea se numeste De-a bucatarii – 50 de retete de dulciuri pentru mamici iscusite si copii isteti 🙂
Au iesit geniale costitele dupa reteta ta! Usor de facut si greu de terminat portiile:D