De cand am incercat prima data aceasta reteta de negresa, a ramas una dintre prajiturile preferate ale familiei. Nu e foarte dulce, nu are crema, este genul de prajitura care nu trebuie sa lipseasca de pe platourile de sarbatori. In plus, din cantitatile date iese o portie foarte generosa (folositi tava de 33 x 23 x 5 cm).
Ingrediente: (folosim o cana de 250 ml pentru a cantari ingredientele)
– 200g margarina Rama Maestro
– 2 ½ cani zahar
– o cana lapte
– 5 linguri cacao
– 2 cani faina
– 5 oua
– un pliculet praf de copt
– 2 plicuri zahar vanilat
– 2 fiole esenta de rom
– o cana de nuci tocate
– fulgi de migdale pentru decor
Intr-o craticioara cu fund dublu sau in bain-marie punem laptele, zaharul, cacaua si esenta de rom. Le fierbem la foc mic pana se topeste tot zaharul si obtinem un sirop gros. Lasam siropul sa se raceasca.
Separat, spumam margarina (care trebuie sa fie la temperatura camerei si o amestecam cu ¾ din siropul de cacao). Adaugam pe rand galbenusurile, amestecand bine dupa fiecare. Adaugam apoi faina, zaharul vanilat si praful de copt; amestecam bine.
Urmeaza sa adaugam nucile si sa amestecam temeinic. La final se adauga albusurile batute spuma tare. Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si coacem cca 30 de minute, dau pana trece testul scobitorii. Scoatem prajitura de la cuptor si cat e calda turnam peste ea siropul pe care l-am pastrat. Presaram fulgii de migdale si dam la rece cel putin o ora inainte de servire.
A iesit o prajiturica aromata, usor crocanta, total opusul prajiturilor cu multa crema si foarte dulci. A fost atat de apreciata incat unii musafiri, cei mai speciali asa, au primit chiar si o portie la pachet. Sa o incercati pentru petrecerea de Revelion, astept sa ii spuneti cum v-a iesit. Sa va fie de bine!
P.S. Puteti impartasi cele mai bune retete de prajituri pe Prajituria.ro
mhhh ce bine arata,chiar nu stiam ce praji sa fac de revelion ! Merci Teo si felicitari!
Te urmaresc de aproape 2 ani, dar pana acum nu ti-am scris. Am 2 copii mofturosi si un bebe de 3 luni si cand nu stiu ce sa le mai fac de mancare sau ceva dulce…ma inspir din retetele tale. Retetele tale sunt nemaipomenite. Esti o dulce. te pup. Angi
Îti doresc un An Nou fericit alaturi de cei dragi! :-*
Deliciosa prajitura….e aproape gol platoul.LA MULTI ANI!
Am incercat reteta si a iesit foarte buna. Foarte buna.
Am respectat intocmai cantitatile si am avut o tava cu aceleasi dimensiuni ca a ta, insa a crescut foarte mult blatul, mai mult decat se arata in poze. A iesit tare pufos si bun 🙂
Buna ziua! Nu sunt nicio priceputa, nicio pasionata a bucatariei. Am facut acesta reteta si ma ling pe degete. Va multumim.
arata super am sa o incerc si eu
am facut reteta acesta de negresa si am tot facut-o si refacut-o .iar copii mei cei MOFTUROSI NU S-AU SATURAT DE EA. MULTUMIM DE RETETE.
cu cel mai mare drag! nimic nu ma bucura mai mult decat comentariile de la mamici…stiu si eu cum e sa ai un mofturos caruia nu ii intri in gratii cu nimic 🙂
LA CE TEMPERATURA ATI PUS PRAJITURA LA CUPTOR?MULTUMESC!ALY
180 de grade 🙂
AS VREA SA INCERC SA FAC SI EU NEGRESA,DAR MI-E FRICA SA NU-MI IASA.AM DOAR 19 ANI SI INCERC SA INVAT SA GATESC!MULTUMESC!
Nu ai de ce sa iti fie frica, sigur va iesi bine 🙂
Am si eu o intrebare: Vreau sa o gatesc in seara asta si as vrea sa stiu daca pot inlocui margarina cu unt? nu folosesc margarina de principiu si nu am in casa!
Sa stii ca ti.am urmat exemplul si o pun si eu pe Alma (3ani) sa faca lucruri similare pe care le face Luca, si e tare placut sa iti implici copii la gatit, petrece timp cu mami si se bucura sa ajute!
te pup Teo, cred ca am incercat 90% din retetele tale de a lungul timpului
Mada, imi cer scuze ca nu am raspuns pana acum, am fost plecati, apoi implicati in diverse etc Se poate inlocui untul cu margarina, da! cat despre cea mica, e foarte bine sa o implici la gatit, asa va aprecia mai mult mancarea si va faceti amintiri frumoase impreuna 🙂
Ti-o zic ca pasionata de bucatarie eu-insami si ca doctor :):incearca cu suc de portocale in loc de lapte (si asa nu exista pericolul ca laptele sa se prinda pe fund sau sa se afume) si pune si coaja de portocala in aluat-asa va capata un parfum de portocala cu ciocolata absolut rafinat. Iar in loc de margarina, care ar trebui complet evitata, de pus unt sau, mai bine 50% unt si 50% unt de cocos, mai sanatos. Pofta buna!
Am facut.o si eu!:)A iesit super..Eu am prajit nucile si apoi le.am pus:D Multumesc pentru retetă!:*
Super reteta! Am incercat-o azi de dimineatza, a iesit ft bine, se pare ca am nimerit…canile :D.Mi-era ca nu avem aceleasi cani 😀 O mai fac;) Merci
Cum adica spumam margarina?
adica amesteci margarina cu mixerul pana devina ca o spuma.
a iesit minunat
gustoasa, consistenta, fara a fi uscata
este de acum si noua mea reteta de negresa
deci mi’a iesit super bun!!e prima reteta de negrese care imi iese…sunt pufoase,crocante…si multe:)))…de acum numai de la tn fac retete..superb!!!
La ce temperatura se coace?reteta este foarte usoara si acum astept sa se faca…. 🙂
Raluca, la 180 e grade sau cuptorul la treapta medie-superioara 🙂 A iesit?
Buna, Teo! Îmi poți spune, te rog, ce dimensiuni are tavă pe care ai folosit-o? Mulțumesc anticipat!
Andreea
Am citit mai atent și am descoperit și dimensiunea tăvii, scuze! 🙂
Super prajitura…..eu i.am pus si frisca ….
2 cani si jumatate de zahar?nu este cam mult?
Poti sa pui mai putin. 🙂