Cum incepe perioada postului, caut retete care sa fie de post pentru cei din casa care il tin, dar care sa poata fi usor adaptate si pentru cei care nu tin post. Paste cu sos de post este exact genul acesta de reteta! Este un sos delicios, plin de legume si arome, un sos care poate fi folosit pentru paste dar si piure de cartofi sau alaturi de orez, naut, fasole etc. Vezi mai multe retete de post AICI!
Paste cu sos de post este o reteta de salvat! Este un sos pe care il puteti personaliza usor, de exemplu ii puteti adauga cubulete de bacon, felii de carnaciori sau carne tocata, pentru cei care nu tin post, cum ar fi copiii. Sosul se pastreaza foarte bine la frigider pana la o saptamana sau il puteti congela si il aveti la indemana cand aveti nevoie de el.
La capitolul paste, am folosit, bineinteles, spaghetti fara ou de la Paste Baneasa, pastele mele preferate all time. In portfoliul Baneasa gasiti paste din grau dur, paste din grau moale sau paste cu ou, in diverse forme si combinatii, pentru orice reteta aveti in plan!
Paste cu sos de post - Ingrediente pentru 6-8 portii
- 50ml ulei de maslime
- o ceapa rosie mare
- un ardei gras rosu
- 1 morcov mare
- 2 lingurite boia afumata
- 1 lingurita sare
- ½ lingurita piper
- 1 lingurita mix ierburi aromatice
- 1 lingura zahar brun
- 2 linguri patrunjel
- 4-5 catei de usturoi trecut prin presa
- 2 foi de dafin
- 2-3 linguri pasta de tomate
- 2 conserve (2x400g) rosii cubulete in suc propriu
- 150-200ml apa
- busuioc proaspat tocat marunt
Mod de preparare Paste cu sos de post
- Taiem legumele cubulete mici.
- Incingem uleiul de masline, adaugam legumele, calim pana sunt sticloase.
- Adaugam condimentele, zaharul brun, pasta de tomate si ierburile aromatice, le calim impreuna cu legumele un minut.
- Adaugam conservele de rosii in suc propriu, adaugam si apa, amestecam.
- Lasam sosul sa fiarba la foc mic, 30 min sau pana legumele sunt moi. Tragem de pe foc, adaugam busuiocul taiat marunt si sosul e gata de servire!
Fierbem pastele preferate conform instructiunilor de pe amabalaj, timpul de fierbere difera. Ca regula, adaugam pastele numai cand apa clocoteste. Adaugam si putina sare in apa. Pentru fiecare persoana cantarim 80g paste uscate. Pentru fiecare 100g paste, punem la fiert 1 litru de apa. Astfel, pastele au loc sa fiarba fara a se lipi intre ele. Scurgem bine pastele, dar NU le trecem pe sub jet de apa. Clatim pastele cu apa numai cand le folosim reci, la salatele de paste. Altfel, amidonul de pe pastele fierbinti ajuta orice sos sa se “lipeasca” mai bine de paste. In plus, nu uitati sa tineti deoparte o cana din apa in care au fiert pastele, se poate adauga in sos pentru a-l face mai cremos, datorita amidonului din apa. Daca adaugam apa de pe paste in sos, il lasam sa ma idea un clocot bun inainte de servire.
Enjoy, sa va fie de cel mai bine si, alaturi de Paste Baneasa va dorim un post cu folos!