Fie vara cat de vara si caldurile cat de mari, la noi se face macar o ciorba pe saptamana. Ori eu ori Buni, cineva se sacrifica la o ora de arsita cumplita si face o oala mare de ciorba sau supa. Dar parca nu e bine daca trece mai mult de o luna si nu repetam ciorba de cartofi, cu un pic de afumatura si un pic de rantas, nu mult, numa’ asa cat sa nu zicem ca ne-am indepartat foarte mult de la reteta initiala.
Ingrediente:
– 5-6 cartofi potriviti
– o jumatate de gulie
– o ceapa alba mica
– 3-4 morcovi
– 300 gr pastrama de porc
– o cana de bulion
– 4 linguri de ulei
– 2 linguri de faina
– sare, piper dupa gust
– busuioc si patrunjel proaspat
– 4 litri apa
Am incins 2 linguri de ulei intr-o oala si am pus la calit ceapa. Cand a fost transparenta, am adaugat pastrama de porc si am mai calit-o 1 minut. Apoi am completat cu apa, in care am pus cartofii taiati cuburi, morcovii rondele si gulia (pe care o puteti lasa intreaga si scoate din supa sau o puteti taia ca mine, marunt si o mancati fain frumos). Saram dupa gust si le lasam sa fiarba.
Cand legumele sunt fierte, face un rantasel: incingem putin ulei, cat sa acopere fundul tigaii (o tigaie mica folosim), adaugam faina si amestecam bine. Lasam pe foc cam 1 minut, sa nu apuce faina sa se prajeasca, ci doar sa faca ineluse pe margine si atunci stingem totul cu bulion si adaugam rantasul peste supa. Amestecam bine, punem patrunjel si busuiocul, mai potrvim la gust de sare daca e nevoie si gata.
Sunt foarte multe variatuni pe aceeasi tema in ceea ce priveste ciorba de cartofi, dar cum m-am invatat Buni sa o faca, asa v-am prezentat-o si voua. De altfel, m-am auto-sesizat ca dupa 3 ani de blog inca nu v-am pus o banala reteta de ciorba de cartofi. Sa va fie de bine!
buna!am gasit blogul tau acum cateva zile cand cautam o reteta de amandine…le-am facut aseara si au iesit f. bune…doar ca am facut o prostie cu crema…am adaugat apa…am vrut sa imi iasa mai multa crema…si a iesit…dar si mai lichida…oricum conteaza ca sunt bune…felicitari pt. retete
Wow, super. Cred ca fara blogul tau as muri de foame. Ador ciorbele! Nimic nu se compara cu ciorba "banala" facuta de o bunica:D
eu de ciorba cu rintas nu am auzit si nici nu am mincat..dar ma rog ..cit despre calitul cepei nu crezi ca e prea gras??eu zic ca e destul de grasa afumatura,:eu fac asa:pun zarzavaturile,afumatura apoi dreg cu galbenus &smintina,ceapa o pun necalita,poti face si zdrente din ou fara a pune smintina..
Salut. Super reteta, as usual. Azi fac. Am decis sa pun si jumatate de telina, ca la noi in familie nu se prea egzista (lol) ciorbe, supe fara telina. Dar, oricum, tu mereu zici sa indraznim sa schimbam o reteta dupa propriile gusturi. Mersi frumos pt blog Teo, nu am cuvinte sa iti spun ce ajutor urias reprezinta retele tale pentru mine. Am ajuns sa iubesc gatitul, curajul in bucatarie… Multumesc.
O reteta f buna la fel ca si ciorba:)imi place ciorba de cartofi ffff mult, e printre preferatele mele… chiar daca e mai "taraneasca" :)))
Mie imi place sa o mananc numai rece, si pe caldurile astea chiar se potriveste.
Orice fel de mancare mai mult sau mai putin extravagant s-a inventa ciorba este o minunatie…
O zi minunata iti doresc
http://dexonline.ro/definitie/ciorb%C4%83
daca nu e acrita se mai cheama ciorba?
da, e ciorba 🙂 e acrita cu BULION 🙂
Teo, esti prea tare! imi place cum le dai peste nas (din doua vorbe) astora carora le sta dex-ul in gat… la masa.
fratilor, ciorba, neciorba… ce mai conteaza, poate sa-i spuna si zeama sau cum vrea ea… ce tre sa intelegeti e ca femeia asta isi "arde gazu" (pt unii ca voi, chiar de pomana.. se pare) sa ne invete, sa imparta cu noi pasiunea ei, iar voi dati cu mucii in fasolea neacrita s-o faceti ciorba.
Teo, tot respectul!
Ciorba asta e bună tot timpul anului. 🙂
Ciorba cu rantas e specifica Ardealului, imi cer scuze Teo ca raspund in locul tau, dar imi permit ca-s vecina de-a ta 😀 (bistriteanca adica)
Zama de cartofi si eu tot asa o stiu de la bunica mea (draga de ea in tot ce gatea cu cartof adauga obligatoriu tarhon)
E asa de gustoasa o farfurie de zama de cartofi acrisoara cu multa verdeata deasupra!
Foarte apetisanta ciorbica ta!
acum ma apuc sa o fac.arata foarte bine,felicitari,ai postat cele mai interesante si bune retete.pulpele de pui pe pat de cartofi e preferata noastra.multumesc mult
Imi cer scuze daca am ofensat pe cineva punand link-ul cu dex nu asta a fost intentia mea; eu sunt din Galati si pe la noi ciorba se acreste cu bors iar bulionul se foloseste in special la tocanite. Eu stiam ca in Ardeal ciorbele se acresc cu otet sau prune verzi sau zeama de lamaie.
daca pun costita afumata are ceva
Delicioasa ciorbita, varianta aceasta chiar nu o stiam, trebuie sa recunosc ca ii schimba gustul foarte mult.
Felicitari
Mili
silvia, fara blogul acesta, sigur erai moarta de foame! intrebarea logica e : cum de ai rezistat pana la aparitia acestuia????????????/??!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
TEO..AI PUTEA SA NE DAI CEVA GEN:MENIUL ZILEI CA EU NU MAI STIU CE SA GATESC???MA UITAM PESTE CIORBITELE TALE DAR NU STIU LA FELUL 2 CE SA GATESC..UN MARTISOR DE 1 martie din partea mea,(ne poti zice si ce-i gatesti lui LUCA zilnic)
Ciorba de ciorba…
da da, ca la bunica, prea bun, prea ca la tara, vorba aia 🙂
Cu tot respectul, dar cu rantas si fara bors
pare mai mult o tocana zemoasa,nicidecum ciorba.
Oricum,gusturile nu se discuta !
cu tot respectul, dar rantasul este super nesanatos iar la noi acasa, nu se foloseste borsul pentru supa de cartofi, ci pentru…bors 🙂 asa e, fiecare casa cu obiceiurile ei