Am avut multe legume in camara si tot felul de plante aromatice in ghiveci, asa ca le-am pus pe toate la treaba intr-o reteta foarte simplu de realizat. Ierburile aromatice pe care le-am folosit (toate proaspete): busuioc, maghiran, cimbru si rozmarin, dar si florile de lavantica, sunt cele care au dat aroma acestor legume, pe care le-am servit langa un cuos-cous pregatit simplu: o cana de cous-cous peste care am turnat o cana si jumatate de apa fierbinte, am acoperit vasul cu folie, am lasat 5 minute si am amestecat bine cu furculita.
Ingrediente:
– un zucchini verde si unul galben
– o vanata
– 1 ardei gras
– 3 morcovi rasi
– O conserva de ciuperci (400 gr)
– 3 catei de usturoi
– O ceapa alba, mare, taiata julienne
– O conserva (600 gr) de rosii intregi, decojite
– plante aromatice proaspete (daca nu aveti, folositi uscate)
– sare, piper
– 3-4 linguri ulei de masline
Am incins uleiul si in el am calit ceapa, putin, pana cand a devenit sticloasa. Am adaugat dovleceii taiati felii subtiri, am pus si un stop de apa, am condimentat totul cu sare si piper si le-am lasat sa se caleasca pana dovleceii au devenit moi. Am pus toata compozitia intr-un vas termorezistent, uns cu putin ulei.
Peste am pus jumatate din cantitatea de morcovi rasi, apoi ciupercile, apoi vanata taiata felii subtiri si deasupra rosiile, cu tot cu zeama. Am sarat si piperat.
Peste rosii am pisat usturoiul, apoi am pus plantele aromatice tocate marunt, apoi restul de morcovi si la final florile de lavantica. Am mai sarat si piperat putin si apoi am dat tava la cuptor, 40 de minute, la 200 de grade, pana cand au fost si vinetele moi. Gustati inainte de a declara legumele ca fiind gata, pentru ca timpul de coacere difera de la un cuptor la altul.
Pentru ca legumele sunt atat de aromate, nu au nevoie de o garniture prea sofisticata. Puteti fierbe pur si simplu orez sau le puteti servi langa un piure de cartofi sau de ce nu, le puteti servi pur si simplu, ca si fel principal. Sa va fie de bine!
doamne ce bunatati faci!o minune cu ingrediente simple…imi inchipui ce gust tre sa aiba!
Mie imi plac mai mult proaspete legumele decat la cuptor
foarte foarte foarte foarte fain 🙂
deci e super 🙂
Salut!
felicitari pentru blog 🙂
Am eu unul de acest gen si vreau sa construiesc un blogroll de bloguri culinare. Vrei sa facem link exchange?
Daca da, ma gasesti la http://hapleablog.wordpress.com
Succes!
Dabia astept sa o fac sa vad cum e pare foarte foarte buna :X
Mais oui… des legumes a la provencale!!! olala! francofonii din noi freamata de placere, la gindul festinului culinar, dar si al degetului de coniac de dupa. Pentru minunatia asta usoara de vara, as zice ca merge de minune un Remy Martin VSOP, cu un buchet lejer de fructe, si suficient de tinar cit sa nu isi mestereasca niste arome mai puternice de rancio, care sa domine savoarea deliciului TEO-retician.
io is mai de la tara, asa ca intreb: ce e ala "zucchini"?? multam fain, Anisoara
@fatduck, senchiu, mon cheri, senchiu 🙂
zucchini = un soi de dovlecei
foarte bune atat calde cat si reci.Le mai gatesc f curand.