Crema clasica de zahar ars

In fiecare carte de bucate pe care o am, de la Sanda Marin si Silvia Jurcovan si pana la Colea, este o reteta de crema de zahar ars. Dar nu am consultat nicio carte de bucate si nicio reteta culinara consacrata, ci am sunat-o pe mama. Intodeauna mamele noastre fac cele mai bune dulciuri si fiecare mama exceleaza la o anumita prajitura sau desert. Mama mea face o crema de zahar ars absolut mortala si de asta m-am gandit sa va impartasesc aici reteta ei.

Ingrediente:
– 8 oua
– 1 litru lapte
– 250 gr zahar pentru sos
– 150 gr zahar pentru compozitia de oua
– 2 pliculete de zahar vanilat

Intai pregatim sosul: punem intr-o cratita cu peretii grosi cele 250 gr de zahar si le lasam sa se topeasca la foc domol. Eu nu las zaharul sa se arda foarte tare, pentru ca mi se pare ca iese siropul prea amar.

Asa ca, la primele semne de topire, amestec constant zaharul pana se topeste complet si este mai degraba auriu decat maro inchis. Apoi prind cratita de toarte cu un prosop si o rotesc pe toate partile pana cand i-am tapetat complet peretii cu zahar topit si o dau la rece o ora.

Apoi pregatesc compozitia: bat ouale ca pentru ompleta, apoi adaug zaharul si zaharul vanilat si la final laptele. Torn compozitia in cratita tapetata cu zahar ars si o dau la cuptorul preincalzit la 200 gr, timp de 10 minute, pana se rumeneste usor, apoi scad temperatura la 150 de grade si las crema alte 45 de minute. Cel mai bine e sa o testati sa vedeti daca e gata. Asa fac si eu mereu.

Crema de zahar ars ne place si fierbinte, proaspat scoasa din cuptor, dar si rece, dupa ce a stat o noapte la frigider. Eu am ornat-o cu miere si nuci, dar puteti sa o serviti simpla, sau alaturi de un glob de inghetata sau sa ii adaugati un simplu mot de frisca. E numai o chestiune de gust 🙂 Sa va fie de bine!

74 Comments

  1. Anonymous

    Super Teo! You are the best! In aceasta dupa-amiaza imi voi rasfata sotul cu o crema de zahar ars! Pupici! Georgiana .
    p.s. maine te anunt cum mi-a iesit

  2. Anonymous

    Buna Teo ,
    Si eu fac destul de des crema de zahar ars, e preferata prietenilor mei. Vroiam sa te intreb de ce n-ai facut-o in bain marie la cuptor, asa cum stiam ca se face clasic.

    O zi buna !
    Felicitari pentru toate retele!

  3. Sweetmiha

    Super fain:D Am aceeasi reteta de la mama si intr-adevar iese cea mai buna crema de zahar ars ever:D

  4. Anonymous

    Si eu o fac la fel, doar ca pun cratita pe o alta in care e apa rece jos, fiind atenta ca cratita cu zahar ars sa nu intre in contact cu apa. Asa nu mai face pori, iese ca o budinca gustoasa. Chiar nu am mai facut de ceva vreme: MERSI DE IDEE.
    Maggie Z

  5. Eu o fac cu 4 oua la un litru de lapte si iese excelent :). Nu e deloc moale

  6. raluca

    Cate dreptate ai Teo, si cu varietatea retetelor de crema de zahar ars, si cum cea de la mama e cea mai buna; cu asta am crescut, si pe asta o fac si copiilor; minunata. un week-end minunat.

  7. AndreeaR

    Salut Teo,
    Mamica mea facea totul "ochiometric" si spunea ca pune cate oua atatea linguri de zahar (si ea tot cu 8 oua face crema de zahar ars).
    Ce bine ca pui retete care ne aduc aminte de copilarie.

    Pofta buna!

  8. Anonymous

    La fel o fac si eu si e delicioasa; prima mea mea crema de zahar ars a fost o minunata omleta dulce pentru ca am uitat sa pun laptele; ma rog, aveam vreo 16 ani :)Sys

  9. Anonymous

    Femeieeeeeeee!!!! Arata de-mi vine sa ling monitorul… Si tocmai pe cand l-am bagat pe ursul meu la cura de slabire… :))
    Eli

  10. AlesandraS

    Geniala , defapt delicoasaaaaaaaaaaaaaaa

  11. Simina

    Chiar am incercat mai multe retete de-ale tale si au iesit perfect 🙂 am vazut ca folosesti produse bio, asa ca te rog daca ai timp sa imi completezi un chestionar despre promovarea lor…pt licenta 🙂 Mersi mult! http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dDBTQkdPX1ItY3hqcW9pUk1VeTVtYnc6MQ

  12. Jocuri Online

    Miammii…preferata mea, mi-ati facut pofta. BRB! 🙂

  13. E la cuptor. Ar face bine sa iasa, de nu, fiu-meu va fi foarte dezamagit. Isi dorea de mult sa-i fac si pana acum n-am stiut cum… Mai vedem dupa vreo 45 de minunte

  14. Cum o testez s-a vad ca este gata?

    Multumesc

    Ana

  15. Marima

    Oare cum poate fi facuta reteta de crema de zahar ars, ca sa iasa cu crusta groasa, asa cum o fac francezii?? E delicioasa si deosebita, insa n-am gasit pe nicaieri reteta…

    • Miruna

      Crusta groasà cum o fac francezii e de fapt un alt mod de a prepara. Ei nu pun caramelul pe fundul cratitei, ci pun un strat de zahàr pe deasupra, care se caramelizeazà la cuptor, sau cu un arzàtor special înainte de a servi.

    • Se presara zahar deasupra si se caramelizeaza cu un arzator special

    • La francezi este o diferenta intre creme brulee si creme caramel

      reteta noastra de crema de zahar ars este la francezi creme caramel

      creme brulee este o crema de vanilie peste care se presara zahar tos si apoi se trece o flacara peste zaharul tos ca sa se caramelizeze si sa faca crusta groasa si crocanta

  16. Anonymous

    Marima, ceea ce fac francezii nu e crema de zahar ars, se numeste "creme brulee" si e defapt ca un fel de budinca rece pe care se presara zahar brun si apoi cu o torta se arde doar zaharul de deasupra cat sa se topeasca si sa formeze crusta respectiva (sau se flambeaza). Cauta pe net retete sunt o gramada, dar e cam greoaie pt stomac, eu prefer crema de zahar ars de la frigider…… yumyyyyyyyy

  17. Cristi

    am şi încercato….delicoasăăăăăăăă!!!

  18. smaranda

    este super faina si superv buna!!!!!!!!!!!asa o am si eu de la mama mea ….. asa o mancam cand eram co[pil la mama acasa…la Tg Mures….ce repede trece timpul asta….
    Este delicioasa , imi place ornarea ei…super faina!!!!!!

  19. Ioana Stefanopol

    @Ana: daca atunci cind clatini cratita, crema se dezlipeste de pe peretii cratitei pina jos, e gata!
    @Marima: Se pune zaharul in strat fin peste crema intarita (dupa ce e gata) si se arde efectiv la flacara (ai nevoie de o torta cu gaz).
    @Teo: daaaaaa, faci retete delicioase!

  20. Raluca

    Ca si aroma, eu prefer sa adaug esenta de rom.Am incercat si cu zahar vanilat,dar tot la esenta de rom am ramas.

  21. Delicioasa si savuroasa!

  22. Lavinia

    Laptele rece sau cald?

  23. Anonim

    Bravo,Teo!!! A m incercat si aceasta reteata si mia iesit minunat!

  24. Pingback: Caramel Flan | Claudia's Home Cooking

  25. Aceasta reteta a devenit nelipsita din bucataria mea. Gatesc cu regularitate acest desert, foarte bun! Multumesc pentru inspiratie, Teo! Iata cum mi-a iesit mie: http://www.claudiashomecooking.com/caramel-flan/

  26. o incerc si pe asta 🙂

  27. Ii multumesc ioanei stefanopol pt sfat, deoarece nu știam când e gata… Ms pt pont! Iar lui Teo ii multumesc pt retete ( aceasta si multe altele, pe care le găsesc minunate si de un real folos). Multumesc!

  28. am facut pt 1 data in viata mea, iar rezultatul… DELICIOS (A ZIS SI CUMNATA, SI SOTUL, SI NEPOATELE…SI EU) MULTUMIM inca o data, pt inca o reteta pe care am incercat-o, si, care a fost rezultata cu un imens si delicios succes

  29. Azi e prima data cand o fac si eu, din pacate aragazul meu e de cand s-a maritat mama si merge mai greu o am deja de o ora la cuptor dar inca nu s-a inchegat de tot, ma gandeam sa ma duc sa cumpar o ciocolata si sa o ornez frumos ca vreau sa-i duc si lu soacramea sa fac impresie buna 😀

  30. delicoasaaaaa

  31. asa face si mami
    :)’)

  32. siminuk

    Acum e la cuptor..pana acum arata f bine,mai asteptam vreo 10 min:)Eu (ca o nota strict personala ) am adaugat si putina coaja de lamaie rasa:)O zi frumoasa!

  33. Andrei m.

    Este o reteta buna.chiar foarte buna!:)

  34. super gustoasa!!!!!!!!!!!

  35. Wow! Super! Sunt copil , am 13 ani si am gatit crema de zahar ars dupa reteta dumneavoastra! Mi-am asteptat fammilia cu desert de la serviciu , iar veriosorul meu adora aceasta reteta! Se face foarte usor si este foarteee delicioasa! Multumesc frumos! Succesc in bucatarie in continuare! :*

  36. Pentru cate persoane e reteta?

  37. Draga mea Teo nu mi-a iesit ! Ajuta-ma sa invat unde am gresit ! Am folosit 8 oua , zahar cant corecta, lapte 1 l si in loc de vanilie un pic de cogniac , prima greseala poate sa fie faptul ca am batut ouale cu zaharul in acelasi timp ? Am folosit exact gradele minutele tale si mai o chestie in plus am pus la 4 cm sub o tava cu apa ! Dupa racire am rasturnat cu grija si mi-a iesit flescita :-)) in mijloc era consintenta dorita dar pe margini de jur imprejur era branzoasa ! Ce n-am facut sau ce-am facut in plus de mi-a iesit asa ? Tin sa mentionez ca gustul este sublim! ( macar atat:-)))

    • Gia, in general eu bat oaule bine, apoi adaug zaharul pe rand, cate putin o data si amestec pana e topit tot inainte de a adauga alt zahar. In rest, nu vad ce ar fi putut iesi gresit 🙁

  38. este bomba retzeta . bv teo

  39. Teo, multumim pentru reteta. Darrr, te rog frumos sa ne spui cum s-ar putea realiza o prajitura(am vazut doar o poza postata de cineva, fara reteta) care sa aiba la baza blat maro(cu cacao???), un stat de crema de zahar ars si deasupra frisca cu un toping de ciocolata. Te rog, imi dai o idee? Multumesc frumos.

  40. Anonymus

    Te rog frumos sa imi spui si mie cum o pot testa daca e facuta sau mai trebuie lasata 😛

    • trebuie sa fie ca o gelatina, sa se miste cand scuturi tava, dar sa fie bine legata pe margini, dor mijlocul sa ramana usor gelatinos, apoi, pe masura ce se raceste, sa intareste si el

  41. foarte buna…….
    este delicioasa,cu ea imi rasfat copilul si sotul

  42. draga teo eu am respectat toti pasii corespunzator dar nu stiu din ce cauza crema mea nu s-a intarit si nu inteleg de ce?..,Sa fie din cauza cuptorului pentru k e un cuptor electric la care nu pot sa ii controlez temperatura

    • nu cred ca e din cauza cuptorului…chiar nu stiu ce sa zic, sunt foarte multe cauze pentru care se poate sa nu se fi intarit. La ce temperatura ai copt?

      • draga teo am reusit pana la urma sa fac crema de zahar ars si a iesit super buna,,trebuia doar sa mai astept ink putin timp ca sa se faca dar eu fiind gravidutza nu mai aveam rabdare si vroiam sa o incerc cat mai repede,,pana la urma m-am racorit ff bn cu ea(normal fara sa exegerez cu prea multa) 🙂

  43. Bianca

    Buna. Vreau sa incerc reteta ta dar as vrea sa pun mai putin zahar la oua? Crezi ca e vreo problema? E posibil sa nu se intareasca? As pune jumatate din cantitate… Cred ca va fi sufucient de dulce de la siropul de zahar ars! Merci

  44. Roxana

    Arata minunat 🙂 De mult imi doresc sa fac doar ca nu am oala cu manere care sa nu aiba ebonita :)) Crezi ca se poate face intr-un vas de yena? 😀 Multumesc 🙂

    • Bogdan

      Se poate foarte bine si in vas de yena – eu asa ceva folosesc totdeauna (ori vas de yena, ori vas ceramic – ce e pe la indemana 🙂 ).

      In plus, vasul de yena are si avantajul ca e foarte usor de spalat la masina de spalat vase 😉

      • Si zaharul il topesti direct in vasul de yena? mentionez ca eu am unul din sticla si am o mare teama ca as putea sipune vasul l o tem care il poate crapa? Ma gandesc sa incerc arderea vasului in cuptor, dar nu stiu din nou daca functioneaza. Ma poti ajuta cu mai multe detalii, daca utilizezi inclusiv vasul de yena la aredrea zaharului. Multumesc

        • Salut, Diana. Zaharul se caramelizeaza separat intr-o alta oala sau cratita, apoi se toarna in vasul yena.

  45. Mariia

    Credeti ca pot sa o pun pe ochiul de la aragaz in loc de cuptor?

  46. Buna, buna, megabuna! Dar abiesit cam subtire….ce diametru ar trebui sa aiba cratita? Eu am pus si coniac si coaja de citrice….prima data cand fac reteta, dar mega super califragilistic de buna!

  47. Super acum am bagat o la cuptor,daca nu iasa o sa mi dezamagesc sotul,sper sa iasa.

  48. andreea

    testata! rezultatul: un deliciu!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.