Stiu ca va intrebati daca titulul retetei e pe bune sau am exagerat spunand ca puteti pregati o masa completa in 5 minute, insa asa e! Tot ce trebuie sa faceti e sa folositi pasta express, care se fierb in 3 minute. Gasiti in magazine astfel de paste de la mai multi producatori, eu de exemplu am folosit Panzani.
Ca sa va fac o mica introducere, arrabbiata este unul dintre sosurile de baza din bucataria italiana si pentru necunoscatori, am putea traduce numele reteti ca “penne cu sos nervos”, adica un sos foarte picant. Ingredientele de baza sunt usturoiul, rosiile si fulgii de chili insa puteti adauga si alte cele pentru a face reteta mai savuroasa.
Ingrediente:
– 400 gr penne
– 750 gr passata (rosii decojite si macinate cu blenderul)
– 3-4 catei de usturoi
– o lingurita de fulgi de chili
– 2 linguri de busuioc proaspat, tocat marunt
– o lingurita de oregano (uscat sau proaspat, de care aveti la indemana)
– o lingura de unt
– ulei de masline
Intr-o tigaie anti-aderenta (asa folosim mai putin ulei) incingem untul. Cand e topit, punem usturoiul taiat felii subtiri si 3-4 linguri de ulei de masline (am pus dupa ochi). Sotam usturoiul 2 minute, apoi adaugam fulgii de chili si mai sotam cateva secunde, apoi adaugam passata. Amestecam totul bine si lasam sa dea un clocot (alte 2 minute) si la final punem busuiocul, oregano si potrivim de sare si piper. Toate astea se vor intampla in timp ce se fierb pastele.
In mod traditional, la aceasta reteta se folosesc pennele, dar nu e musai, puteti folosi orice tip de paste aveti in camara. Am pus pastele in bol, putin sos peste (usor cu sosul, pentru ca in functie de cat de iuti erau ardeii din care au fost facuti fulgii, poate fi foarte picant) si am garnisit cu parmesan proaspat razuit si o frunza de busuioc, pentru culoare. Sa va fie de bine!
P.S. – va provoc sa-mi aratati retetele voastre de paste (de orice fel) pe www.gospodini.ro
cit nu ma dau eu in vint dupa paste, reteta asta merita incercata. dar, pentru numele lui michelangelo si berlusconi, incercati numai cu penne de griu dur, ca sa nu se pleosteasca prea tare la fiert.
Taree
Foarte faina reteta, multumim Teo :). Fulgi de chili se pot lua din super-market? Ai stors cumva rosiile pasate sa nu lase prea multa apa (mie tot timpul imi iese apos sosul)?
Mersi,
Mada.
Deosebit dar parca is mai bune daca tragi si penele impreuna cu sosul, si cu niste paste stagionate chiar daca dureaza 7 min in plus pana se fierb. Foarte tare blogul.
adevarat tot ce spui! dar atunci nu le mia puteam zice penne in 5 minute 🙂 insa aia poate fi o reteta separata, nu? multumesc de aprecieri si de idei! 🙂
Nu gasesc pe nicaieri fulgi de chili. Tu de unde cumperi, Teo?
ultima data am luat de la Lidl 🙂
Arrabbiata sunt favoritele mele.E un restaurant la mine in oras, “Al Forno” se numeste iar ala e singururl loc unde se gateste italienesc.Ei, acolo am mancat cele mai bune paste. Dar ca sa fiu sincera, parca as incerca sa-mi fac singura, numai asa, ca sa vad daca mai are rost sa cobor pana in oras si sa dau o avere pe o portie de paste (caci sunt destul de scumpe). Asadar, daca tot am toate ingredientele in camara, cred ca ma pun pe invartit in cratita.
Mersi mult Teo pentru reteta 🙂