O idee rapida si delicioasa pentru post, dar si o reteta care poate fi usor adaptata pentru cei din familie care nu tin post – Paste cu ciuperci si sos alb. Astfel de retete rapide de paste sunt ideale pentru mesele din timpul saptamanii, pentru ca sunt gata in mai putin de 20 de minute, cu tot cu pregatirea ingredientelor. Iar apoi, pana fierb pastele, noi preparam sosul, astfel incat ambele sa fie gata in acelasi timp si masa sa fie servita intr-un timp foarte scurt.
Paste cu ciuperci si sos alb – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Folosim ciuperci champignon brune, care isi pastreaza foarte bine forma la gatit. In plus, nu le decojim si nu le spalam, ci doar le stergem foarte bine cu o periuta de bucuatarie sau o laveta curata.
- Puteti folosi si alte tipuri de ciuperci, in functie de gusturi si de ce aveti la indemana, chiar si ciuperci congelate.
- Vinul nu este obligatoriu, insa da o aroma desebita si, prin gatire, este elimnat alcoolul, reteta fiind astfel potrivita si pentru copii
- Daca nu toata familia tine post, intr-o tigaie separata puteti praji cubulete de bacon sau de pui, pe care le adaugati ulterior in farfurie. In varianta de post nu folosim parmezan, dar putem folosi fulgi de drojie inactiva, cunoscuta ca “parmezanul vegan”.
- In functie de smantana vegelatal folosita, daca este mai lichida sau mai vascoasa, putem adauga si 2 linguri de amidon sau faina in sos. Adaugam amidonul sau faina in smantana, inainte de adaugarea ei in sos. Amestecam bine cu telul, pana nu mai sunt cocoloase si apoi o putem adauga in sos si lasam sosul sa fiarba, la foc mediu, pana avem consistenta dorita.
La capitolul paste, am folosit Conchiglie de la paste Benasa. Sunt paste din grau moale, cu timp de fierbere scurt si perfecte pentru perioadele de post. In plus, conchiglie sunt ideale pentru retetele de paste cu sos, datorita formei, care retine mai bine sosul delicios!
Paste cu ciuperci si sos alb – Ingrediente pentru 4 portii
- 250g conchiglie Baneasa
- 50ml ulei de masline
- o ceapa alba mare
- 500g ciuperci brune
- Sare si piper
- Usturoi granulat sau 2-3 catei usturoi
- 100ml vin alb
- 500ml smantana vegetala pentru gatit
- 1-2 linguri amidon (optional)
Mod de preparare
- Intr-o cratita incapatoare am pus uleiul de masline si ceapa taiata marunt. Am calit pana ceapa a devenit translucida.
- Apoi am adaugat ciupercile pe care doar le-am sters foarte bine si le am taiat in felii mai groase. Am condimentat cu sare, piper si mult usturoi granulat, apoi am stins totul cu vin.
- Am lasat sa dea cateva clocote pentru a se evapora vinul.
- Apoi am adaugat smantana pentru gatit in varianta ei vegetala.
- Am pus si patrunjel tocat marunt si am lasat sa fiarba pana a avut consistenta dorita.
- Intre timp am fiert si pastele in apa cu sare. Le-am fiert in timpul indicat pe ambalaj apoi le am scurs fara a le trece sub jet de apa rece.
Este o reteta foarte simpla dar foarte aromata. Este perfecta pentru pranz sau cina in zilele de post si gata in mai putin de 20 de minute. Pofta buna!