Lichior de oua

Iubesc lichiorul de oua desi e unul dintre cei mai mari inamici ai siluetei. Cum sa nu fie bun cand are lapte, vanilie si rom si cum sa nu ingrase cand are 8 galbenusuri si 10 linguri de zahar?

Dar asta e, o data pe an, in perioada Sarbatorilor de Iarna sau iarna in general este o bautura delicioasa, numai buna de savurat langa foc. Pentru vara sau in restul anului fac o varianta mai light a faimosului eggnog, dar fara alcool si mai putin dulce. Am sa o postez si pe aceea cand vine caldura 🙂 Pana atunci, eggnog sau lichior de oua cu rom.

Ingrediente:
– 1 litru lapte
– 8 galbenusuri
– 10 linguri cu varf de zahar tos
– 3 pliculete de zahar vanilat (+ o esenta de vanilie optional)
– 200 ml de rom (il puteti inlocui cu whiskey sau cognac)

Punem la fiert laptele cu vanilia, la foc mic. Intre timp, frecati galbenusurile cu zaharul tos, pana cand aveti o crema groasa, ca o alifie. In tot acest timp, tineti un ochi si pe laptele care fierbe, ca sa nu aveti surprize neplacute. Peste crema de galbenusuri adaugam in fir subtire laptele, amestecand in continuu cu mixerul la viteza 1 sau cu o lingura de lemn.

Compozitie obtinuta se pune in aceeasi oala in care a fiert laptele si se tine la foc mic pana cand incepe sa se ingroase, fara a da in fiert si amestecand in continuu, cu mare grija, ca sa nu se taie. Ne dorim o consistenta cremoasa, care sa acopere lingura ca o glazura. Cand laptele nostru are aceasta textura il luam de pe foc si il strecuram, folosind o sita fina sau un tifon, intr-un vas curat. Adaugam romul, amestecam bine si lasam lichiorul sa se racoreasca. Il turnam apoi ii sticle si il tinem la rece.

O idee buna este sa imbuteliati lichiorul de oua in sticle mai mici, sa le ornati de sarbatoare si cu etichete hand-made si sa le faceti cadou celor dragi. Eggnog e cel mai bun rece, iar pentru cei care nu consuma alcool, il puteti omite sau inlocui cu esenta de rom.

20 Comments

  1. Heh, chiar ma uitam zilele astea de reteta pentru Eggnog. Desigur nu o cautam la romani ca nu ma asteptam ca ei sa stie, dar uite ca m-am inselat.

  2. Anonymous

    foarte gustos

  3. Suna nemaipomenit, am si eu rom acasa si nu stiam ce sa fac cu el, ca parca nu e asa bun gol. Cam cat se poate pastra si unde il pastram, in camara sau in frigider?

  4. Anonymous

    buna,
    vreu si eu sa te intreb, daca laptele trebuie clocotit sau doar incalzit.
    esti super, mi-au iesit toate retetele care le-am incercat de la tine.

  5. viorica

    De mult ma gindeam la acesta retea care nu am mai facut-o de 30 de ani .Ma gandeam sa sun in tara .dar iata ca am gasit reteta.Multumesc mult Teo un an fericit iti doresc alaturi de cei dragi .

  6. wow, poti sa iti inchipui ca cineva a folosit alcool dublu rafinat aproape in aceeasi proportie cu laptele? ca asa i-a zis o prietena mai cheflie ca iese bun ….

  7. Anonymous

    unde pot gasi anason stelat,stii cumva?

  8. Ursitoare

    Lichiorul de oua, bautura preferata in America, poate prinde si la noi la fel, si asa le-am adoptat foarte multe obiceiuri…

  9. Anonymous

    unul dintre cei mai mari inamici ai siluetei??
    U must be kiddin' me!!! Doar nu bei 1 litru odata, asta de consuma 50-100 ml odata, deci nicidecum nu este o bomba calorica, asa cum sustii tu!!

  10. @anonim – ai citit cu atentie ingredientele?

  11. Teo, ajutor!!!!!!!!!!!!! Am facut acum o transa si mi s-a taiat. Cred ca am tinut prea mult pe aragaz laptele cu galbenusuri. N-am inteles exact ce inseamna "ca o glazura". Imi poti spune in minute cam cat sa il tin pe foc? Maine vreau sa incerc alta transa. Multumesc!

  12. Anonymous

    Imi poti spune,te rog,cam ce cantitate de lichior iese din aceste ingrediente?

  13. angela

    prea bun!delicios!

  14. angela

    pai un litru de lapte cu 200ml lichior….nu?

  15. bogdan

    Salut. Doar ce-am terminat de preparat aprox 1 litru de potiune magica. Reteta iese ok si dak micsorezi cantitatea dar pastrezi proportia (eu am folosit 6 galbenusuri, 7 linguri de zahar,700 ml lapte, 2 plicuri zahar vanilat). In alte retete am vazut ca se foloseste frisca lichida in loc de lapte, asa ca am incercat si eu sa combin. Am folosit in loc de 700 ml lapte doar 500 ml lapte si 200 ml frisca pe care am obtinut-o dintr-un plic dr. Oetker si 150 ml lapte. Ca alcool am folosit rom alb pentru ca doar de asta aveam prin casa. Pot sa zic ca a iesit foarte bun lichiorul.

    Ps. La ultima etapa, cea in care se pune la foc mic amestecul pentru ingrosare, am amestecat continuu si am tinut compozitia pe foc aprox 5 minute pana a devenit mai densa, insa tot mi s-a taiat cand a inceput sa se raceasca. Asa ca am luat iar compozitia la mixer si in mai putin de 1 minut s-a omogenizat. Am turnat alcoolul si m-am imbatat.

    Sfarsit!

  16. carmen

    Pregatesc o cina cu prietenii! Cred ca lichiorul de oua va fi perfect ca aperitiv!

  17. carmen

    Delizioso!!!

  18. cine mai intelege pe americanii astia ?daca e bautura ce cauta smantana acolo ?e crema bauturilor !ouale sunt cam multe, cam ca la maioneza…si putin burbon si rom .eu zic sa incercam cu alcool dublu rafinat 250 g plus rom 250 g.daca il pastram la rece suficient timp nimeni nu va mai vrea si smantana?Merry Cristmas !

  19. Olivia

    Foarte buna reteta,am incercat-o azi,si cu toti am fost incantati.

  20. Olivia

    Foarte buna reteta,am incercat-o azi,si cu toti am fost incantati.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.