Piept de porc umplut

Retetele culinare clasice, cele concepute de marii bucatari ai lumii isi vor gasi mereu variatiuni de tot felul, vor fi adaptate, facute si refacute pana cand rezultatul final va fi o reteta nou-nouta, care are doar cateva ingrediente sau tehnici de preparare asemanatoare cu reteta originala, dar care poarta in continuare numele acesteia. La fel se intampla si cu reteta de Veau Orloff sau Vitel Orlof. In raionul de carmangerie al hypermarket-urilor gasim o varianta fara ciuperci sau béchamel, respectiv porc orloff: piept de porc umplut cu sunca si cascaval.

Eu am facut propria mea reteta de piept de porc umplut, pastrand unele elemente din reteta Orloff si adaptand-o dupa gusturile noastre. A iesit o nebunie, a fost batalie pe tava. La noi totul decurge de obicei asa: mama ma intreaba ce e cu carnea aia din frigider, vreau sa faca snitele? Eu zic ca nu, e pentru ceva deosebit. Ea ma intreaba de ce trebuie sa ma chinui sa fac nu-stiu-ce, ca mai bine face ea repede snitele. Eu insist. Fac reteta. La final, nimeni nu mai zice nimic de snitele si cere supliment 🙂

Ingrediente:
– 600 gr piept de porc
– 5 felii pastrama de porc sau sunca
– 5 felii cascaval
– 100 gr cascaval ras
– 200 ml de smantana dulce pentru gatit (nu cea pentru frisca)
– 500 gr de ciuperci
– sare, piper, condimente pentru friptura
– 5 linguri ulei pentru prajit

Spalam bine carnea de porc. Intre timp, punem uleiul la incins si rumenim carne ape toate partile, apoi o scoatem pe un gratar si o lasam sa se racoreasca. Apoi, feliem pieptul de porc, insa nu pana la capat. Aveti grija cand taiati carnea, pentru ca feliile nu trebuie sa se desprinde una de cealalta. In fiecare taietura puneti cate o felie de cascaval si una de pastrama sau sunca, iar apoi legati bine carnea cu o sfoara, ca sa ramana intacta la copt. Condimentati bine cu sare, piper si condimente pentru friptura.

In uleiul in care s-a prajit carnea, punem ciupercile curatate si taiate marunt (cu tot cu picioruse). Le lasam la sotat pana sunt moi, apoi adaugam si smantana si amestecam bine, pentru a obtine un sos de ciupeci omogen. Intr-o tava potrivita turnati sosul de ciuperci pe care l-ati preparat mai devreme si peste sos asezati pieptul de porc umplut. Asezonam totul cu branza rasa si dam tava la cuptorul incins, la foc mediu o ora sau pana cand carnea este bine patrunsa.

Va sugerez sa serviti pieptul umplut imediat ce l-ati scos din cuptor, atunci va fi cu adevarat savuros. Atentie la sfori, nu uitati sa le indepartati… indiferent cat cascaval au si cat de bine le-ati condimentat, nu fac bine la stomac 🙂 Pofta buna!

15 Comments

  1. Super! f apetisant arata!

  2. Miches Alexandra Sorina

    la multi ani multa sanatate si fericire si noul an sa va aduca numai bucurii in suflet

  3. Anonymous

    tot nu inteleg cum l-ai taiat?????

  4. tequila.cu.varza

    La multi ani, Teo, un an nou plin de bucurii si impliniri!

    E o reteta minunata si suficient de sanatoasa 😉

  5. Bucataria-Paradis

    Fiecare moment al zilei este important. Dimineata aduce SPERANTA. Dupa amiaza aduce CREDINTA. Seara aduce DRAGOSTEA. Noaptea aduce ODIHNA, Iti doresc sa ai parte de toate acestea astazi in noul AN. LA Multi Ani 2010 !

  6. Anonymous

    cum l-ai taiat asa dupa ce a fost gata????

  7. Anonymous

    In primul rand vreau sa iti urez si eu La Multi Ani si un an nou plin de bucurie, de retete cat mai multe si de sanatate.

    Multumesc pentru retetele tale extrem de bine explicate, pentru timpul tau liber, in care postezi retetele, pentru altruismul tau de a ne impartasi si noua secretele tale intr-ale bucataritului. 🙂
    Esti, intr-adevar, cartea mea de bucate preferata, si spun asta cu tot respectul ce i se cuvine unui maestru bucatar. 🙂
    Reteta asta de piept de porc o sa o incerc maine, de Boboteaza, pentru ca sunt sigura ca o sa fie toata familia mea multumita. Initial, si eu vroiam sa fac snitele din carnea aceea.
    Noroc cu tine.
    Multumesc, draga mea Teo!
    Cu prietenie, Alexandra

  8. Anonymous

    Da , chiar , cum e taiat?

  9. Anonymous

    Draga Teo,

    Am facut aceasta reteta de Sf Ion si a iesit super buna, DAR, nu stiu cum ai facut de ti-a iesit pe o bucata de carne jumate cascaval,jumate sunca,noua dupa ce am taiat-o ni s-a vazut doar sunca,nu s-a vazut jumatate sunca, jumatate cascaval … nu ne-a iesit ca in poza 🙁
    Cred ca ai uitat sa ne dai tips-ul 😛

    Multumesc,
    Ioana

  10. Rain Girl

    Yummi 🙂

  11. Anonymous

    Teo,vreau sa fac si eu friptura asta,arata foarte bine,dar nu pricep cum de ai taiat-o astfel incat pe o felie sa se vada si sunca si cascavalul!Te rog sa ne lamuresti!

  12. Anonymous

    Si eu vreau sa fac frriptura maine,dar nu m-am prins cum ai taiat-o sa se vada si sunca si cascavalul pe aceeasi felie de carne???

  13. carnea fiind crestata de la bun inceput, daca mergi cu cutitul pe taietura deja facuta, e clar ca o sa se vada si carnea si cascavalul.

    urmareste cu atentie pozele de la asamblare, iar la taiere, finalizezi taietura initiala

  14. Anonymous

    buna Teo. Am facut reteta de ziua mea. mi-a iesit ceva ce nu pot explica in cuvinte. Sotului i-a placut la nebunie. felicitari pt. site si pt retetelr minunate pe care ni le impartasesti. te pupic si sa-ti traiasca bebe.

  15. Anonymous

    Salut Teo! te-am descoperit pe fb si de acolo am ajuns pe blog. am facut reteta de revelion. sa stii ca l-am dat gata pe nasu, el fiind cel cu comentariile :D…dar si ceilalti s-au lins pe "botisor"…a iesit o bunaciune, mmmmmm.
    sunt deosebite: retetele, ideile, explicatiile si tu 😉 merci ca iti faci timp si imparti cu noi ce stii sa faci! un an cat mai bun!!!!
    Iri

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.