Cum ar arata platoul cu “porcarii” de Craciun fara cartabosii (in zona noastra li se spune cartabosi, desi corect literar e “caltabosi”) facuti in casa? Va spun eu cum ar fi in cazul familiei mele: jale! Cartabosii sunt la mare cautare la noi acasa, mai ales daca sunt facuti dupa reteta traditionala de la tara, de unde e Buni. Cum suntem copii de oras si nu crestem porc in spatele blocului, organele de porc le-am cumparat de la Carrefour, unde am gasit foarte proaspete si la un pret foarte bun.
Ingrediente:
– 2 kg de organe de porc (plamani, ficat, inima, rinichi)
– 400 gr carne grasa de porc (fleica)
– 200 gr de orez
– mate de porc
– cimbru crengute si macinat
– sare si piper dupa gust
– ulei pentru prajit
Cu o seara inainte de preparare, taiem organele pe lung in jumatate si le tinem in apa rece, pentru a iesi orice urma de miros neplacut. A doua zi punem la fiert organele si cateva crenguta de cimbru la fiert in apa cu sare, separate fierbem in apa cu sare bucata de carne si separate orezul. Dupa ce organele fierb pe jumatate, scoatem cimbrul si le lasam sa fiarba asa. Nu uitati sa spumati des apa in care fierb organele.
Cand sunt fierte, le scoatem din apa si le taiem marunt, apoi le dam prin masina de tocat, impreuna cu bucata de carne grasa pe care am fiert-o separat (pastrati apa de pe carne, este foarte important, cu ea se leaga compozitia).
Taiem si ceapa, cu cat mai marunt cu atat mai bine si o prajim in ulei suficient cat sa o acopere. Punem ceapa calita si orezul fiert peste carnea tocata, o condimentam bine cu sare, piper si cimbru, apoi adaugam 3-4 polonice de apa in care a fiert carnea grasa. Compozitia trebuie sa fie foarte bine omogenizata, ca o pasta. Daca nu se leaga, mai adaugati apa de pe carne.
Cand avem o compozitie omogena pe care o gustam si ni se pare ca e perfect condimentata, tragem matul de porc pe palnia speciala de la masina de tocat carne si incepem sa umplem cartabosii.
Ii legam la capete, ii intepam din loc in loc cu o scobitoare. Urmeaza sa fierbem cartabosii 10 minute in apa cu sare.
Gata cartabosii nostri, o sa va pun pozele cu rezultatul final numai dupa ce ii incepem, respectiv dupa Craciun, insa va garantez ca sunt foarte foarte buni!
ei lasa, ca doar o data pe an mancam"porcarii", si in fond mai mult ca asa e traditia, daca se pierde tot..unde ajungem? oricum cam se pierde tot ce o fost bun o data…..uite crede-ma ca chiar daca sunt in canada. sotii nostri au facut azi gasca si s-au dus la o ferma, unde traiesc cei care practica religia amish, sa taie porcul, il cumpara de la ei si-l taie acolo…desi noi nevestele nu vream asa ceva! eu cred ca ei o fac mai mult de fun, un pahar de vorba si probabil sa simta un pic ca vine craciunul! eu m-as duce doar sa-i vad pe oamnenii aia cum pot trai asa rudimentar, nu ma intere porcu!dar astea fiind zise, as manca o bucata de cartabos, facuta de bunu, dumnezeu sa-l odihneasca, care il facea super bun…..uite cum imi dau si lacrimile, pt ca nu a apucat sa ma vada inca o data…de 3 ani sunt in canada, am avut probleme cu actele si nu am putut merge acasa, deabia de o luna sunt si eu rezident, iar in vara a fost in tara sotul cu copilul nostru, si macar ii multumesc lui dumnezeu ca a apucat sa-mi vada copilul….,la o saptamana dupa ce s-au intors a decedat….e cumplit sa nu poti merge nici macar la inmormantare….scuze, ma descarc si eu…nu-mi publica commentul, please! te pup si sarbatori fericite!
of, nu salivez la multe lucruri, dar acum imi ploua in gura. mai ales ca stiu ca oricat mi-as dori nu pot sa-i fac din lipsa de mate…. of, of, Sarbatorile sunt nostalgice pt cei plecati. POfta si mai mare sa aveti, cat si pt noi, si numai bucurii. Multumim pt tot ce faci. Imbratisari din Vancouver.
Just me, te inteleg foarte bine…mi-au dat lacrimile cand am citit ce ai scris. Dumnezeu sa ii odihneasca in pace pe bunicii nostri 🙂
Raluca, Just me, Craciun Fericit iti doresc si multa pace in suflet 🙂
Craciun Fericit!!!Sa aveti parte numai de bucuriiiii!
Sarbatori fercite!
Retetele tale sunt minunate.
Sarbatori fericite.
pls pls pls ne ajuti cu o reteta de panettone homemade cu ilustratii? 🙁 nu am gasit nimic asa bine explicat cum faci tu toate retetele :-<
Sarbatori fericite cu multe bucurii!
Ce pofta mi-ai facut Teo….chiar am salivat. Imi este dor de o bucata de caltabos proaspat facut….vai bine era la "cina porcului". Nemtii astia nu fac mezelurile pe gutul nostru.
Iti doresc din suflet Craciun fericit si un an nou cu pace si lumina in inima si multe binecuvantari de la Cel de Sus.
Cu drag.
Sarbatori fericite cu bucurii si impliniri alaturi de cei dragi! Sa va gaseasca Mosul cu masa bogata si sufletul curat! La multi ani !
Reteta perfecta!
Teo iti urez sa ai parte de Sarbatori fericite tu si familie ta! De asemenea doresc sa urez Sarbatori fericite si celor care isi vor petrece sarbatorile departe de tara ca si mine si familia mea! Multa sanatate si sa aveti parte toti numai de bucuri!
ps: am facut singura singura ciorba de pui a la grec cu ajutorul blogului si a iesit exact asa cum ii iese lu mami 😀
draga teo,
acum am descoperit si eu blogul tau, cautand o reteta de amandine. foarte apetizante toate mancarurile tale. vreau sa te rog si eu ceva, daca vrei si ai timp: luna decembrie este dedicata mancarurilor romanesti la My Kitchen, My World… mi-ar placea sa dam mana cu mana si sa aratam lumii cum se manaca romaneste de Craciun…
daca nu gasesti blogul cu pricina, da fuga la mine pe blog ca am un post cu linkul
Sarbatori fericite!
Draga Teo multumesc pentru talentul tau,imi place tot ce pui pe hartie .Eu in fiecare an fac carnati si cartabos ,adevarat ca nu puneam orez dar anul acesta am sa incerc .De doi ani la mine acasa vin catva medici sa-i invat sa faca carnati si sa afumam muschi de porc .Este o sarbatoare mare la noi cand in luna septembrie vin americani sa savureze mancarurile romanesti .
eu traiesc in upstate New York si se gasesc mate.Va doresc la toti stomac sanatos!
Buna Teo,
Mi-e o pofta de caltabosi de nu maaaai rezist asa ca o sa fac cat de curand reteta ta!
Am doar o nelamurire:
La ingrediente sunt trecute separat: – 400 gr carne grasa de porc (fleica)
– o bucata de carne grasa pentru fiert… In poze si in reteta vad doar fleica, deci cele 400 gr. E cumva dublu la ingrediente sau cum? 🙂 Mersiii mult!
Georgiana, am verifivat, am corectat 🙂 mii de scuze si spor la pregatirile pentru Craciun 🙂
Mersii!
Inca 1 intrebare si ma apuc 😀
Cata ceapa trebuie?
:*
Te pup!
Mersi f mult Teo!
Iti doresc si tie spor la pregatirile pentru Craciun si iti doresc inca de pe acum Sarbatori fericite si un an nou fericit, sa fii sanatoasa si sa ne incanti si in noul an cu talentul tau! 🙂
Tu esti cea care m-a invatat sa gatesc- urmaresc blogul tau din 2008 si o sa iti fiu mereu recunoascatoare! Cu ocazia asta vreau sa te felicit pentru evolutia ta!
:*
multumim pentru retete sunt excelente
Pingback: Trei modalităţi simple de a prepara caltaboşi - Hunedoara Libera
Pingback: Trei modalităţi simple de a prepara caltaboşi - RTV
Pingback: REŢETĂ CALTABOŞI DE CRĂCIUN. Trei modalităţi simple de a prepara caltaboşi | Lupul Dacic
Este prima oara cand fac caltabos. Pe ce parte se umple matul ? Multumesc