Iubesc toamna si iubesc sa gatesc retete culinare de toamna! Poate si pentru ca sunt nascuta intr-o luna de toamna-iarna, poate si pentru ca nu suport caldura excesiva. Sau poate pentru ca imi place prea mult zacusca. Hmmm, nu stiu exact care-i motivul, dar cert e ca iubesc toamna si tot ce inseamna ea. Un strop de ploaie, un strop de varnt, gutui, dovleac, gogosari, kapia, prune, mere.
Toate sunt la sufletul meu si pe toate le voi folosi pe blog, in retetele de toamna pe care vi le voi arata in perioada urmatoare. Incepem in forta cu una dintre cele mai iubite prajituri: cheesecake-ul, de data asta avem insa unul condimentat, cu scortisoara si nucsoara si mai ales plin de dovleac copt! Puteti alege orice fel de dovleac pentru reteta asta, dar eu prefer de obicei dovleacul placintar, cel lunguiet, care e dulceag.
Cum coacem dovleacul? Il taiem in jumatate, scoatem cu o lingura samburii si apoi il coacem in cuptorul incins la 200°C, o jumatate de ora sau pana furculita intra usor in dovleac. Il lasam sa se raceasca putin, apoi il curatam cu grija de coaja si partile care s-au inegrit la copt si il putem consuma asa cum e, il putem pune in prajituri si mancaruri sau il putem la fel de bine congela pentru folosiri ulterioare. Eu am facut anul trecut si o dulceata de dovleac, care a fost foarte apreciata 🙂
NOTA IMPORTANTA: Eu am folosit pentru coacere o forma de 17cm diametru. Daca aveti o forma cu pereti detasabili cu diametru mare, de 25-28 cm, nu uitati sa dublati cantitatile, da?
Ingrediente pentru 8 portii:
- 130 grame piscoturi macinate in blender
- 60g unt topit
- o lingurita cacao
- o lingura faina
- o lingurita mix condimente pentru placinte
- 450g crema de branza natur
- 200g dovleac copt
- 150g zahar tos
- 3 oua
Mai intai incingem cutorul la 150°C si tapetam fundul tavii cu hartie de copt iar peretii cu unt si faina. Apoi ne ocupam de crusta: amestecam in blender piscoturile, cacaua si untul topit. Pasta obtinuta o presam in tava, atat pe fundul ei cat sip e pereti, pana sus. Coacem crusta 10 minute, apoi o lasam sa se raceasca putin inainte de a pune umplutura.
Pentru umplutura, amestecam cu mixerul crema de branza cu zaharul, pana avem o spuma si zaharul nu se mai simte aproape deloc. Punem apoi dovleacul si amestecam. Urmeaza ouale, pe rand, amestecand bine dupa fiecare. Nu uitati sa trageti din cand in cand cu spatula compozitia de pe marginile vasului, pentru ca aceasta sa se mixeze uniform. La final adaugam faina si condimentele si amestecam bine.
Turnam umplutura peste crusta. Coacem cheesecake-ul 1 ora, 1 ora si un sfert sau pana e rumenit usor pe margini, dar mijlocul e inca usor gelatinos daca miscam tava. Stingem cuptorul, deschidem usa pana la jumatate si lasam cheesecake-ul sa se raceasca 30 min. Il scoatem apoi si il lasam la temperatura camerei pana e racit complet, apoi il ungem cu un strat foarte subtire de smantana.
Cel mai bun si mai bun, e daca il lasati la rece peste noapte inainte de-al taia. Dar greu veti putea rezista mirosului de dovleac si condimente, asa ca nu ma astept sa imi urmati sfatul cu asteptatul 🙂 Sa va fie de bine!
Ciao Teo,
Arata fff bine cheesecake ul! Deja ma pregatesc sufleteste sa mai pun un kg pe mine :))
Daaar 130 de piscoturi? e corect?
Mersiii!
Nu-i corect, bunaseama ca nu-i corect :))) sunt 130g…am corectat…sa imi fie rusine! :))
Arata senzationaaaaaal!! o sa incerc reteta!!
Multumesc de aprecieri! Sa imi spui daca ti-a placut 🙂
Mi-ai luat-o inainte. Chiar in seara asta ma gandeam ce bun ar fi un cheesecake cu dovleac (ludaie)daca tot am branza dulce si dovleac prin casa. Arata bine si cred ca e delicios!
A fost delicios, ca s-a evaporat inainte sa imi dau seama ce se intampla :)) daca dovleacul e dulce, el ii da toata aroma 🙂 te pup si ma bucur ca am fost gand la gand cu dovleacul 🙂
Asta este prajitura gen OMG, wow!!! Arata senzational si este atat de apetisanta! Am programat-o pentru sambata ca momentan sunt in deplasare cu serviciul din pacate…Imi poti spune te rog de unde ai luat bulinele de ciocolata? O zi de toamna frumoasa iti doresc!
Anca draga, asta sunt ramasite dintr-un pachet mai mare, pe care l-am luat de la Real, acolo am gasit, de la Festina sunt si sunt intr-un borcanel de 300g cred.
Teo, sunt 130 de pișcoturi sau 130 gr. pișcoturi? Rețeta e minunată, mi-am propus s-o încerc în week-end, mai ales că tocmai am primit un dovleac plăcintar de toată frumusețea. Mulțumesc pentru această sugestie minunată!
Imi cer scuze maxime! Nu-s 130 de piscoturi :)))) am corectat si in reteta si inca o data, imi cer scuze!
Buna. As vrea sa fac si eu reteta, ce fel de branza natur ai folosit?
De la Lidl, marca lor proprie, PIC FRISCH sau ceva de genu asta ii zice
Complimenti, questo blog è fatto veramnete bene. Ci sono tante ricette che mi piacerebbe provare.
Grazie molto molto gentile! 🙂
Cu dovleac inca nu am incercat, dar varianta cu morcovi e delicioasa! 🙂
carrot cheesecake seamana mult cu pumpkin cheesecake 😀 cum o fi oare broccoli cheesecake? :))
Draga Teo,
Dovleacul e cumparat asteapat sa fie copt, picoturile sunt rase pe razatoare, branzica e la frigider, condimentele sunt si ele prezente toate asteapta weekendul sa devina cheese cake. Multumim pentru reteta. O intrebare, poate fi inscrisa la concursul aniversar?
Cu drag,
Andreea
Andreea draga, ma bucur ca ti-a placut reteta si o incerci 🙂 Ai lasat comentariu la postul cu concursul?
acum e la cuptor…e ziua mamei mele maine si abia astept sa vad ce iese
cum ce iese? va iesi ceva minunat! 😀
Buna Teo,
in weekend am bucatarit 2 dintre retele tale: aceasta minunata placinta cu branzica si dovleac si lasagna cu pui si ciuperci!Delicioase!!Tin sa precizez ca lasagna-in aceasta forma- nu e grea deloc, ba dimpotriva dupa o portie mai vrei una. Bravo Teo!
Pentu cei care nu au toate ingredientele in casa, eu am schimbat partial din ele cu rezultate foarte bune:
– in loc de piscoturi, am folosit seminte de mac, fl soarelui si susan (blenduite/macinate)
– iar crema de branza nu aveam asa ca am folosit branza de vaci (400gr) si smantana (50gr)
Placut mult la toata lumea, multumim de retata!
Am facut si eu cheescake-ul aseara, l-am bagat la frigider si abia astept sa ajung acasa sa-l pap! Sunt sigura ca e minunat, cel putin asa parea 🙂
ti-a placut??? 😀
Maxim!!! In weekend fac din nou. Geniala combinatia!
Arata exceptional si ma gandeam ca n-am nevoie de noi motive sa-mi placa dovleacul, dar uite ca tocmai am mai gasit unul. Chiar imi place!
as manca prajitura cu dovleac sus pe sfinxul din bucegi;)
Scuze,ma grabesc rau si nu am inteles cum trebuie sa fie dovleacul atunci cand il punem in branza…ras,fiert,prajit:))Ma intorc maine sa vad.Multumesc.
Teo,ajuta-ma te rog sa nu te pierd.Trimite-mi un mail ceva.Cautam reteta de gulas si te-am gasit intimplator.Imi placi…Acum ma duc sa fac gulasul.Ma intorc:))…
Minunata reteta! De incercat si asta http://passthesushi.com/so-maybe-your-step-dad-is-a-zombie/ Yummy!
Buna Teo!Foarte buna prajitura desi nu am respectat intocmai reteta: am folosit esenta de rom pentru crusta, doar scortisoara in loc de mixul pentru placinte(nu il aveam inca pregatit…maine e in plan:)) si am facut gramajele tale *3 pentru o tava de aprox 25 cm diametru.Crema de branza am pregatit-o din branza proaspata nesarata, smantana si putin lapte. Cred ca spre deosebire de prajitura ta a iesit doar putin mai inalta si…insiropata.
Tocmai am descoperit site-ul si mi se pare grozav! O sa mai incerc cate ceva 🙂
Multumesc!
Ma bucur ca m-ai descoperit si mai ales ca ai incercat reteta 🙂 te mai astept cu drag oricand ai nevoie de inspriratie in bucatarie! 🙂
pare foarte gustos… iar prezentarea ti-a iesit foarte bine
O prajitura delicioasa, pozele vorbesc de la sine..
Primul cheesecake produs in bucataria proprie. Imi doream sa fac ceva cu dovleac si ador cheesecake-urile, deci reteta asta a picat la fix. Am avut ceva emotii, dar cred ca a iesit perfect in final, f gustos si arata ca in pozele tale.
Multumim de reteta!
ma bucur foarte tare ca ti-a iesit! 🙂 sa va fie de bine
ce bine arata ,cred ca miroase si mai si :))
O reteta foarte interesanta !Mi-a iesit foarte bun, zic, sa traiesti pentru asta !! (M-am gandit sa inlocuiesc dovleacul cu mar, crezi ca o sa iasa ok?) Mult succes, e un blog foarte reusit !!
Am dat ca de asta vara peste reteta asta dar saptamana asta, “frunzarind” pe aici am redescoperit-o. E o combinatie care mie mi s-a parut intriganta, dar s-a dovedit delicioasa! Multum+esc!
Ma bucur tare ca te-ai incumentat sa o incerci 🙂 Stiu ca poate suna ciudat combinatia de dovleac+cheesecake, dar chiar este foarte buna 🙂 sa iti fie de bine!
Buna!Maine experimentez si reteta asta de pe blogul tau si vreau sa stiu daca mascarpone e ok in loc de branza natur?
numai daca e crema de branza natur, de genul Philadelphia 🙂
Sa vad daca am inteles bine: dovleacul se coace si apoi se pune in umplutura?
Multumesc, Teo 🙂
Da, Cristina, dovleacul se coace, apoi se da prin blender sau se face piure cu furculita si se foloseste asa.
Chiar azi ma apuc sa fac, cu ocazia aniversarii relatiei mele cu pr. As vrea sa stiu, daca pot sa pun altceva in afara de smantana? Sau ce fel de smantana pot pune? Cea dulce sau cea grasa? Merge sa presar si deasupra niste cacao? Mersi si la cat mai multe retete buune!
Buna Alexandra si La Multi Ani voua 🙂 Smantana este smanta afermentata, smantana “normala”, grasa si merge si sa presari cacao deasupra. Spor!
Buna ziua,am cumparat crema de branza classic de la kaufland,este sarata,asa trebuie sa fie?Pic frish la lidl nu am gasit.multumesc
Brnza de 0,2 % e ok?sper ca aceasta sa fie dulce
Este cam slaba branza, asta inseamna ca are un continut mare de apa si va trebui sa pui mai multa faina ca sa se lege
ador retetele tale
sunt facute cu multa pricepere si dedicatie
Va multumesc.
absolut divin!!! 🙂 ma bucur ca te-am descoperit 🙂
urmeaza pumpkin spice latte 🙂
Iti multumesc frumos!