De cele mai multe ori, e mai usor sa recurgem la aluatul cumparat atunci cand anumite retete culinare implica aluat pentru tarte sau placinte. Am incercat diverse retete de aluat pentru tarta si nu am fost niciodata multumita: ba era prea crocant, ba se lasa pe margini, ba se umfla la copt. Am gasit insa reteta perfecta de aluat pentru tarta si de data asta l-am facut in varianta bio, cu ingrediente 100% naturale. Ca de obicei, ingredientele folosite in cadrul retetei sunt oferite de vreaubio.ro
Ingrediente:
– 210 grame de faina din grau integral
– 50 gr de zahar din trestie
– un varf de lingurita de sare
– 115 gr de unt
– 1 ou mare, batut usor
Pentru inceput, masuram faina si o amestecam cu sare. Separat, mixam untul pana cand devine moale, apoi il mixam impreuna cu zaharul pana cand devine ca o spuma. Adaugam oul batut, putin cate putin, mixand pana la incorporarea completa si nu mai mult.
Peste crema de unt punem toata faina o data si, schimband paletele de la mixer, amestecam pana cand aluatul se strange intr-un colt al vasului si este omogen. Aluatul va fi lipicios. Il modelam sub forma unui cerc, il invelim in folie de bucatarie si il dam la frigider 20 de minute. Pudram apoi suprafata de lucru si sucitorul cu faina si intindem aluatul intr-o foaie de 5 mm grosime.
Punem formele pentru tarta cu fata in jos pe aluat si taiem aluatul in jurul lor, lasan 1 cm de la margine. Punem apoi aluatul in forme si ii taiem marginile. Il intepam cu o furculita, punem o bucatica de hartie de copt pe fundul formei, peste aluat si boabe de fasole sau naut care sa previna umflarea aluatului la copt. Dam formele la cuptorul incins la 200 de grade, pentru 20 de minute, pana cand crusta pentru tarta este aurie. Din pacate, una s-a ars pentru ca nu coace uniform cuptorul meu.
Ingrediente pentru budinca:
– un plic de budinca bio de vanilie
– 500 ml de lapte
– 3-4 linguri de zahar
Amestecam praful de budinca, zaharul si 6 linguri de lapte pana cand obtinem o pasta omogena. Restul laptelui il punem la fiert. Cand incepe sa fiarba, tragem oala de pe foc si punem compozitia de budinca. Amestecam bine cu un tel si punem oala din nou pe foc, amestecand in continuu pana cand se leaga bine budinca. Umplem tartele cu budinca, un plic fiind suficient pentru 4 mini tarte.
Cam asa arata rezultatul final, tartele bio, cu budinca de vanilie si decorate cu mere de vara. Budinca de vanilie bio este chiar interesanta, avand in compozitia numai amidon si miezul pastaii de vanilie. Desi nu e galbena ca si cele artificiale, este una dintre cele mai aromate budinci pe care le-am incercat. Sa va bucurati de mini tarte!
Spune-mi te rog unde ai gasit untul bio ? Am fost la VREAUBIO, dar nu am gasit. Multumesc pentru raspuns.
ce bine arata…
Pentru ca aluatul sa nu se umfle la copt, il intepam cu o furculita dupa ce l-am pus in forma…
untul e unt Napolat, cel mai ok din cate stiu eu 🙂
"Il intepam cu o furculita, punem o bucatica de hartie de copt pe fundul formei, peste aluat si boabe de fasole sau naut care sa previna umflarea aluatului la copt." din cate vad eu, am scris in reteta si se vede si in poze ca se inteapa aluatul……….
Imi permit sa te citez : " Am incercat diverse retete de aluat pentru tarta si nu am fost niciodata multumita: ba era prea crocant, ba se lasa pe margini, ba se umfla la copt. ". Fara suparare, dar tu ai scris alceva inainte …
Cred ca nu o sa mai urmaresc blogul tau, pentru ca eu nu sant perfecta…
Cred ca tu ai o problema…citesti selectiv, gen jumatate de fraza dupa care nu mai citesti. Ce scrie dupa bucata pe care ai citat-o tu? Ca dupa diverse incercari am gasit aluatul perfect. Fara suparare, dar as prefera sa NU imi mai urmaresti blogul, ca vad nu vbim deloc aceeasi limba, mi-am dat seama de asta si dupa comentariul tau de la reteta de Ratatouille…
super reteta. o sa o incerc chiar in weekend-ul asta
Este super blogul tau.
Te asteapta un premiu la noi pe
http://reteteilustrate.blogspot.com/.
Felicitari!
teo,am descoperit blogu tau de pyutina vreme si imi place tare mult!poate ai scris pe undeva si n-am desscoperit eu inca,de aceea te intre daca tu folosestiu vase din silicon?am si eu unul dar sincer,mi-e frica sa-l folosesc..ma gandesc ca daca totusi mi se topeste in aragaz.ti-as fi foarte recuboscatoare daca mi-ai raspunde.o zi buna!
Unde gasesc produse bio, la noi in oras nu am dat de asa ceva 🙁
Buna Teo…super blogul tau,il urmaresc de multa vreme,si imi este tare folositor mai ales acum ca voi pleca la facultate,departe de ai mei,si va trebui sa ma descurc singura cu gatitul.
O singura rugaminte am si eu,daca se poate…si anume o reteta de ciulama 😀
Sunt innebunita dupa ea si mi-ar placea sa invat sa fac singura.
mersiii
Buna.
am o intrebare. reteta aceasta merge si fara ingrediente bio? Iar din cantitatiile retetei iese destul aluat si pt o forma mare de tarta (din pacate nu am asa micute – unde se gasesc de cumparat).
Multumesc pt raspuns
Buna Teo si felicitari pentru blogul tau. e cel mai reusit din cate am vazut pana acum si l-am recomandat si prietenelor mele. Am incercat cateva din retetele tale si mi-am propus sa incerc si altele, in limita timpului si a banutilor disponibili:). Am vazut ca uneori esti atacata, corectata si ca nu toata lumea apreciaza ceea ce faci. Continua ce ai inceput si nu pune la suflet rautatile altora fiindca invidia e mare, mai ales intre femei.
Pupic si astept noi retete 🙂
frumoase si tentante… 🙂
draga mea te astept cu un cadou. iti doresc sa ai o zi superba, ca bucatele tale 🙂
F faina reteta, cu siguranta am s-o incerc. Te felicit pt ca ai ales sa consumi cat mai multe produse BIO. Numai bine!
@Anonim din 30-august ; tavile de silicon sunt foarte bune, le poti folosi cu incredere… eu pana acum nu am avut suprize.
@Andra, mult succes in bucatarie, o sa incerc sa pun cat de curand o reteta de ciulama daca asa stau lucrurile 😛
@Anonim din 2-septembrie ; produsele bio sunt o alternativa mult mai sanatoasa a produselor normale, deci nu vad de ce nu ti-ar iesi reteta daca ai folosi ingrediente normale. it's only a matter of choice 🙂
mersi Teo esti o scumpa 😀 >:D<
nu-i de ce, Andra :*