Budinca de orez e unul dintre deserturile mele preferate din toate timpurile. Imi aduce aminte de copilarie, de gradinita si de dupa-amiezele petrecute la Buni. Pentru ca mi-a fost dor de budinca de orez, am adaptat reteta clasica pentru ingredientele BIO oferite de vreaubio.ro si am ajuns la o budinca de orez cu miere mai buna chiar decat cea din amintirile mele.
Ingrediente pentru budinca de orez bio:
– 300 gr de orez cu bob lung
– 1 litru de lapte
– 100 gr + 2 linguri de zahar din trestie
– 4 linguri de miere
– 100 gr de unt
– 100 gr de stafide
– 4 oua
– vanilie (miezul de la 1 baton de vanilie)
Pentru ca orezul bio fierbe mai greu decat orezul normal, este indicat sa il fierbeti cel putin 45 de minute inainte de a incepe operatiunea budinca, astfel incat sa nu il folositi crud, ci prefiert.
Acestea fiind spuse, punem la fiert laptele, orezul prefiert si vanilia, la foc mic, intr-o tava cu fund dublu. Cand orezul e aproape fiert si laptele a scazut la jumatate, punem si zaharul si un varf de cutit de sare. Le lasam sa fiarba la foc mic, pana cand a scazut tot laptele si orezul e moale.
Tragem oala de pe foc si lasam orezul cu lapte sa se raceasca complet. Separat, frecam untul spuma, apoi incorporam si galbenusurile. Albusurile le batem spuma, impreuna cu 2 linguri de zahar.
Cand orezul e rece, incorporam crema de unt si apoi spuma de albusuri. Omogenizam, amestecand usor cu o spatula, de sus in jos; punem si stafidele, apoi punem cele 4 linguri de miere. Turnam compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si o dam la cuptor 20-25 de minute, pana cand se rumeneste frumos.
Daca turnati budinca intr-o tava si doriti sa o serviti taiata cubulete, ca si prajitura, trebuie sa o lasati sa se raceasca complet inainte de a o taia. Daca o turnati insa intr-un vas yena sau intr-o forma de chec, puteti sa o serviti cu lingura, calda, imediat dupa ce ati scos-o din cuptor.
Teo, unde ai gasit baton de vanilie pentru ca eu caut de foarte multa vreme 🙂
Batoanele de vanilie le gasesti cam in orice hypermarket, trebuie sa cauti mai bine 🙂 In principiu ar trebui sa fie pe la raionul de dulciuri-patiserie, pe langa zaharul vanilat sau esenta de vanilie 🙂
Mult succes!
Buna Teo. Super site, super prezentare.
Imi plac retetele tale si am si incercat o parte din ele.
Spor la gatit, mai ales ca ai si un bebe si stiu din proprie experienta cat timp iti ocupa.
Astept cu nerabdare si alte retete si idei. Sa ai spor……..
Multumesc mult! E greu si cu bebe, dar cumva trebuie sa impac activitatea de mamica si pasiunea pt bucatarit 😀
Teo,crezi ca ar merge in budinca asta si mere calite?Ca mie tare imi place budinca de orez cu mere,dar o faceam fara lapte,orezul fiert doar in apa si fara albusuri batute..As incerca sa fac dupa reteta ta,dar ma intreb daca e buna combinatia cu mere..
Teo,te-am descoperit deabea acum.M-ai cucerit cu talentul tau.Eu nu sunt o mare specialista la gatit si nici nu am intotdeauna chef,asa ca doresc sa aflu numai retete usoare si bune.Iti multumesc daca ma poti ajuta!