Tort umplut cu inghetata

Am avut de sarbatorit ceva foarte special in familie, primele 9 luni cu bebe, asa ca era nevoie de o reteta speciala pentru un tort deosebit. Nu a fost usor sa gasesc reteta perfecta, dar combinand preferintele noastre si retetele culinare pe care le-am mai incercat si steam ca sunt perfecte, am ajuns la reteta ideala pentru un desert racoros, de vara: tort umplut cu inghetata.

Ingrediente:
– 220 gr de unt moale
– 200 gr de zahar
– 4 oua mari
– 220 gr de faina (2 cani de 250 ml)
– un plic de praf de copt
– 2 linguri de cacao
– 2 linguri de apa fierbinte sau lapte
– esenta de vanilie (miezul de la 1/2 baton de vanilie)
– esenta de portocala
– un varf de cutit de colorant alimentar portocaliu

Reteta pentru inghetata de cocos cu care am umplut tortul o gasiti aici.

Pentru inceput, incingem cuptorul, la 180 de grade. Mixam untul spuma, impreuna cu zaharul, pana cand obtinem o crema omogena. Adaugam ouale, unul cate unul, mixand bine dupa fiecare aditie. Punem si faina, cernuta impreuna cu praful de copt si impartim aluatul obtinut in 3 parti egale. In una din parti punem esenta de vanilie, in alta esenta de portocala si colorantul portocaliu si in a treia punem cacaua amestecata cu apa fierbinte.

Folosind o lingura mare, punem cate o lingura din fiecare compozitie intr-o tava pentru guguluf, unsa cu unt si tapetata cu faina. Puneti compozitia in 2 straturi, alternand culorile. Miscati apoi usor tava pana cand se uniformizeaza compozitia. Dam tortul la cuptor, 45 de minute, pana cand trece faimosul test al scobitorii. Cand e gata, il lasam sa se raceasca si il rasturnam pe un platou.

Trebuie sa fie complet rece cand il taiem in doua parti, cea de jos fiind mai inalta, pentru ca cea de sus ramane pe post de capac. Cu ajutorul unei lingurite, scobiti un sant in bucata mai inalta, cam de 2 cm adancime, lasam 1/2 cm la fiecare margine. Umplem apoi santul cu inghetata de cocos si punem capacul tortului. Topim ciocolata alba pentru ornate sau il lasam simplu, in functie de inspiratie, chef si proviziile din camara. Dam tortul la congelator 10 minute inainte de servire.

Este un tort foarte aromat, nu are nevoie de insiropare, iar daca lasati inghetata sa se topeasca putin, va patrunde si mai bine blatul de pandispan.

14 Comments

  1. ana-marian

    multe lunite inainte bebelusului:)fetita mea face astazi 11 lunite:)multa sanatate

  2. foarte bine arata, multe gusturi si culori……cred ca a fost foarte bun. Felicitari!

  3. Ana-Maria, multumim! La multe lunite si voua! Sa creasca mare si sanatoasa printesica ta! 🙂 imediat faceti 1 an!

    Oana, a fost chiar interesant, cu atatea gusturi si combinatii. Chiar ca merita incercat!

  4. Foarte frumos tortul tau si La multi ani bebelusului si tie deasemenea si sa ne dai tot retete una si una!

  5. Privat

    arata super
    Teo de ce nu ai un "benner" ceva…care sa poata fi pus pe site/blog altor persoane care vor sa iti faca reclama???
    sunt multe gospodine si nu numai care iti apreciaza arta si ar vrea sa puna o reclama cu site tau pe al lor….

    bravoooo am gasit multe retete interesante si sfaturi care m-au ajutat. Succes in continuare!

  6. georgeta

    Draga Teo,acum doua saptamani am descoperit blogul tau si de atunci nu a trecut vreo zi in care sa nu te vizitez.Aici ma relaxez si ma inspir pentru activitatea mea culinara din familie.Simt ca te cunosc dintotdeauna si imi esti cea mai buna prietena.Te apreciez si admir pentru tot ce faci. La multi ani pentru bebe, sa va traiasca si sa fiti sanatosi cu totii!

  7. omanescu

    reteta de tort cu inghetata e o variatie a celei aparute in ultimul nr al revistei "bucataria pt toti" interesanta idee cu blatul in 3 culori

  8. @privat, o sa apara in viitorul apropiat la sectiunea "sustinatori"

    @omanescu: am vazut reteta din bucataria pt toti, dupa ce am facut guguluful, dar e total alta reteta, alt blat, inghetata de casa… seamana probabil din cauza gugulufului, daca era un tort normal, n-ar mai fi semanat pt ca in rest, cele doua retete nu au nimic in comun.

  9. Wow! Foarte frumos.
    Felicitari, Teo! Ai un talent minunat.

    Intotdeauna m-au incantat combinatiile de prajitura si inghetata, dar nu am avut niciodata curaj sa incerc sa fac. Poate il incerc pe al tau. Imi plac cele 3 culori ale aluatului.

    O zi frumoasa, Livia.

  10. ce faina si usoara e reteta … sigur am s-o incerc

  11. Anonymous

    bun asucces in continuare si felicitari la bebe

  12. as vrea mai multe retete de inghetata…pentru ca am incredere in tine de aceea te rog asta !

  13. Ileana

    Delicios! Eu nu am avut esenta de portocale si colorant si le-am inlocuit cu 2 linguri de capucino diluate in 2 linguri de lapte. am adaptat si inghetata putin deoarece nu am avut lapte de cocos si l-am inlocuit cu crema de lapte Nestle.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.