Poate v-ati dat seama deja ca am o mica obsesie pentru cheesecake, dar este de departe prajitura mea preferata. Orice reteta culinara ce contine crema de branza, este cu siguranta pe lista de asteptare a retetelor pe care urmeaza sa le incerc. Dupa cum v-am mai spus eu, am inceput sa dau cate o raita pe blogurile americane, sa vedem ce se mai misca in blogosfera culinara si am fost foarte placut surprinsa: retete usoare, majoritatea ilustrate foarte foarte frumos, retete explicate pas cu pas, pe care nu ai cum sa le treci cu vederea. Pe blogul dailydelicios am gasit insa o reteta care a luat bookmark instant: Cheesecake Cups. Asa ca, trebuia incercata: mini-cheesecakes cu sos de zmeura.
Ingrediente pentru crusta de biscuiti:
– 120 gr de biscuiti graham
– o lingura de zahar
– 60 gr de unt
Topim untul (la microunde e cel mai rapid), maruntim biscuitii cu robotul de bucatarie, apoi amestecam toate ingredientele pentru a obtine o compozitie omogena. Intr-o tava pentru briose, punem 12 hartiute pentru briose si impartim compozitia de biscuiti uniform intre ele (cam o lingura cu varf in fiecare). Uniformizam compozitia cu degetele si dam tava la cuptor (deja incins) la 180 de grade (foc mediu) pentru 10 minute, pana cand crusta devine usor aurie si crocanta.
Ingrediente pentru crema de branza:
– 350 gr de crema de branza (nu dati niciodata gres cu Philadelphia)
– 150 gr de zahar
– esenta de vanilie (dupa gust)
– o lingurita de coaja de lamaie
– 1/2 lingurita sare
– 2 oua mari + 1 galbenus
– 120 gr de smantana
Batem crema de branza (care trebuie sa fie la temperatura camerei) pana cand e moale si cremoasa, cam 2 minute la viteza maxima. Adaugam apoi zaharul si mixam din nou pana cand acesta este complet incorporat. Urmeaza coaja de lamaie, vanilia, sarea si smantana. Mixam din nou si adaugam ouale si galbenusul, pe rand, mixand bine dupa fiecare. Impartim compozitia egal intre fiecare forma de briosa.
Umpleti formele pana sus (pana unde se termina hartia) pentru ca cheesecake nu creste la cuptor si imediat dupa ce le scoateti din cuptor se vor lasa, numai bine pentru a adauga sosul de zmeura.
Dati din nou tava la cuptor, cam 40 de minute, la foc mediu, pana cand apar crapaturi in crema de branza. Fiti foarte atenti la timpul de coacere si la intensitatea focului, mai bine le coaceti mai mult timp decat sa le ardeti la flacara prea puternica. Ale mele sau prajit putin cam mult pentru ca intre timp am avut program administrativ cu bebe. Dupa ce sunt coapte, prajiturelele se lasa la racit, pana cand sunt complet reci.
Ingrediente pentru sosul de zmeura:
– 300 gr de zmeura proaspata
– 70 gr de zahar
– o lingura de amidon
– o lingura de apa rece
Dati zmeura prin blender, 2-3 minute. Apoi, pentru a scapa de samburi, treceti pireul de zmeura obtinut dupa blenduit printr-o sita deasa. Puneti pireul pe foc, intr-o tigaie groasa si adaugati zaharul. Amestecati pana cand zaharul e complet topit si zmeura incepe sa fiarba. Trageti tigaia de pe foc si adaugati amidonul amestecat cu apa. Puneti din nou pe foc si lasati sa fiarba la foc foarte mic, amestecand in continuu, aproximativ 2-3 minute, pana cand siropul incepe sa se lege. Lasati-l apoi sa se raceasca si distribuiti-l egal pe fiecare mini-cheesecake.
Au iesit foarte bune, chiar daca au fost putin mai bronzate! Chiar daca reteta vi se pare putin cam complicata, sa stiti ca nu e, e numai foarte lunga. Si daca reteta culinara va descurajeaza, eu sper ca pozele o sa va ridice moralul si o sa le incercati, pentru ca mini-cheesecakes cu sos de zmeura sunt un deliciu, mai ales in dupa-mesele calde de vara. Nu uitati sa le pastrati la frigider!
cheescake-urile sunt si preferatele mele:)
Foarte interesanta reteta si as face-o si eu numai daca as stii de unde sa iau tavita aceea cu forme pentru briose. hartiute am vazut in carref… dar nu am vazut si tavita. ai putea sa-mi zici de unde ai luat-o? Nota 10 pentru reteta!!
foarte apetisant 😀
Buna Teo.Multumesc mult ptr blogul tau…e foarte, dar foarte util…si eu si mama ne uitam zilnic sa vedem ce ai mai facut de papica bun si daca avem timp, mai facem.(App.,mi-e imi place foarte mult tortul de capsuni…:X):D.pup dulce!!!
P.S.:esti o bucatareasa pe cinste.:D
Apropo, stii cum se face panini?
Si eu m-am indragostit de cheesecake, si chiar daca am vazut multe combinatii cu arome mai deosebite, nu cred ca ma voi indeparta de la reteta clasica prea curand. Ideea de a le face sub forma de briose e foarte faina si cred ca o sa incerc si eu in curand, multumesc ca ia impartasit-o cu noi 🙂
se pot folosi si altfel de biscuiti (de ex petit beurre) in locul celor graham?
eu nu as recomanda alti biscuiti, pt ca cei graham au o alta "tinuta" in sensul ca sunt mai tari… dar daca folosesti petit beure, atunci neaparat sa scazi cantitatea de unt, pt ca blatul sa nu devina moale.
ce bunatati de mini-cheesecakeuri mi-au iesit!!! am folosit afine in loc de zmeura, dar ies ffff bune, o reteta excelenta! teo, mii de multumiri pt timpul si rabdarea dedicate acestui blog, sa stii ca ma uit in fiecare zi peste retetele tale, am devenit "dependenta" :))) sanatate tie si familiei! dana banana
Dana, sa va fie de bine! Sigur ier la el de bine cu orice fruct, mai ales astea de padure!
foarte bine arata…acum am si eu mini cheese cake la cuptor.. mai au un pic. Numa nu stiu de ce ale mele or crescut.. sper sa iasa totusi:)
Si ale mele au crescut O_o
as vrea sa pun dulceata de zmeura deasupra, ca nu am zmeura, dar da-mi o idee , sa o pun pur si simplu sau sa o amestec cu ceva?multumesc anticipat
Poti folosi dulceata de zmeura, amestecata cu gelatina. Pui un plic de gelatina in 100 ml de apa, o lasi 5 minute sa se umfle, apoi o topesti la bain-marie si o amesteci cu dulceata.
Le-am facut si eu si au iesit foarte bune. Desi am avut doar vreo 200g zmeura, mi-a iesit prea mult sos, asa ca am pastrat o ce a ramas in frigider pentru o portie pe care o sa o fac probabil in weekend. Oricum, combinatia de gusturi e EXCELENTA! Multumesc, Teo!
buna,Teo! crezi ca as putea sa fac aceeasi reteta si sa o pun intr.o forma mai mare-clasica pt cheesecakes-folosind aceleasi cantitati? As aprecia mult un raspuns.
Monica, folosind aceleasi cantitati nu, pentru ca ar iesi foarte subtire. pentru tava normala de tort (22-28 cm) trebuie cantitate dubla de compozitie 🙂
Mersi mult pentru raspuns! Blogul tau imi este de un real ajutor, iar retetele tale sunt foarte detaliate, ceea ce este util pentru oameni care nu au foarte multa experienta in bucatarie, asa ca mine. Mersi inca odata pentru tot ceea ce faci:)
cu cel mai mare drag <3
Buna Teo!
Prajitura arata fenomenal, abia astept sa o incerc si eu. Vreau sa-ti spun ca inainte de a intra pe blogul tau, stiam sa fac doar clatite (in materie de prajituri), iar acum sunt dependenta!!! Fara nicio exagerare!
Vreau sa te intreb daca pot pune crema de zmeura la borcan, ca pe o dulceata? Eu am vreo 2 kg de zmeura si, initial, am vrut sa fac dulceata, dar am vazut reteta de mai sus si m-am gandit ca-ar fi mai bine asa, mai ales ca scapi de samburi… Ideea e sa nu se strice, de-asta te intreb.
Mersi! Si felicitari pt blog!!
Buna, Irina 🙂 din pacate nu sta la borcan, pentru ca nu are niciun fel de conservant, nici zeama de lamaie. Poti face insa dulceata de zmeura (reteta e aici pe blog) si sa dai fructele prin sita inainte de a le pune la fiert, dcaa nu iti place cu samburi. Te pup
Servus Teo,
oare merge si cu zmeura congelata?
Mersii mult!
Salut draga 🙂 da da, poti sa incerci si cu zmeura congelata. te pup!
Salut Teo! Cate bucati de mini-cheesecakes ti-au iesit la reteta aceasta?
Multumesc!
12 bucati. Abia acum am citit mai cu atentie. Multumesc! :))