O alta reteta din categoria “retete culinare a la mama”. Mama mi-a adus aminte de dobos cand ne plimbam impreuna prin Auchan si am vazut foile de pandispan si mi-a zis “cand erai tu mica, ne lua saracia pana coceam 5-6 foi de pandispan pentru dobos. Cu crema era simplu, da asta ma terminau psihic”. Asa ca, am zis sa ne aducem aminte cu totii de dobosul copilariei noastre, luat de la “cotoferie” cum ii zicea fratele meu cand era mic.
Reteta e din caietul mamei, va dau si ingredientele pentru foi, in cazul in care doriti o experienta 100% “inainte de ’89” si aveti chef de copt foi individual. Eu am modificat pe ici colo reteta, respectiv la glazura. Nu am mai facut glazura crocanta de zahar, ci am imbratisat cu drag glazurile instant Dr. Oetker.
Ingrediente pentru blat:
– 6 oua
– 6 linguri de zahar
– 6 linguri de faina
– esenta de vanilie sau zahar vanilat
– un praf de sare
– un praf de copt
Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul pana se face o crema groasa si isi dubleaza volumul, ca o alifie. Albusurile se bat spuma tare cu in praf de sare si se amesteca, impreuna cu faina (cernuta cu praful de copt), cu galbenusurile, folosind o spatula de lemn, ca sa nu se lase. Se coc foile, una cate una (puteti face 5-6, in functie de dimensiunea tavii).
Varianta cea mai simpla, mai ales in cazul sarbatorilor, cand aveti atatea pe cap, raman foile de pandispan, pe care le gasiti in orice alimentara si sunt absolut delicioase.
Ingrediente pentru crema:
– 250 gr unt
– 2-3 linguri de lapte fierbinte
– 200 gr de ciocolata cu lapte
– 150 gr de zahar
– 5 galbenusuri
– 2 esente de rom
Batem untul spuma, impreuna cu laptele fierbinte. De obicei cand fac spuma de unt pun lapte fierbinte, pentru ca iese foarte foarte cremos. Separat, frecam galbenusurile impreuna cu zaharul, pana cand zaharul este complet topit. Punem crema de unt peste cea de galbenusuri si apoi incorporam ciocolata topita (in bain marie) si racita la temperatura camerei si esenta de rom. Iese o crema foarte moale la inceput, dar care capata prestanta pe masura ca ciocolata se intareste.
Ungem fiecare foaie cu crema de ciocolata si asezam o foaie peste, presand bine. La final, pregatim glazura dupa indicatiile de pe ambalaj si o intindem peste dobos.
Ce ziceti, a fost rapid, nu? Mie mi-a adus aminte cu drag de copilarie, sper sa aveti si voi amintiri placute legate de prajitura Dobos si sa o devorati cu placere alaturi de cei dragi, la masa de Pasti.
Pentru ca foarte multi dintre voi m-ati intrebat cum am decorat aceasta prajitura, am facut un filmulet demonstrativ, pe care il puteti vedea aici
Mama ce mi-am mai blestemat si eu initiativa cand m-am apucat de facut foi pentru dobos…dar si ce bun a fost…
Cum faci modelul acela pe prajitura?
buna teo,
prajitura arata fantastic, dar oul de la final si mai si 🙂 cum ai reusit? 🙂
Sarbatori fericite la toti!
carmina
teo esti super!!zilnic intru sa caut idei de mancaruri si te prajituri mai ales!vine ziua mea si vreau sa fac un tort, imi place cum ai decorat prajitura dobos, cum faci sa iasa asa frumos????stiu ca ai treaba zilele astea dar poate explici mai pe larg cum faci, ce ustensile folosesi???te rooog! sa ai un paste fericit alaturi de cei dragi tie!Georgiana
promit sa revin mai tarziu cu explicatia pt modelul de pe dobos… acum am putina treaba 🙂
carminaca, am reusit cu 13 lei de la Bamboo.. e un ou de plastic si-l folosesc mai mult pt decor 🙂
reteta pentru blatul de la dobos nu eset completa. Sa-mi explice si mie cum face foi din reteta pentru pandispan si cum le intinde ca sa coaca foile? eu nu cred ca ai facut foi in casa
reteta de foi este completa, nu stiu ce ai vrea in plus. Daca stii tu, completeaza.
Nu, foile folosite de mine, asa cum se vede si din poza si cum am si spus, sunt din comert. Dar da, asa se fac foile, cum am zis.
cu ce ai batut untul? cu mixeru?
mama ce mandra-s ca ma cheama Dobos :>
sunt atat de duuuuuuuuuuuuulce!
iti lasa gura apa la prajiturile astea 😉
pt comentariu de mai sus reteta este completa faza e sa le coci pe dosul tavi eu am facut dobos cu foi de pandispan si vreau sa va spun ca nu sunt deloc multumita nu se compara cu foile facute in casa muncesti mai mult………..dar merita
la aspect sunt la fel foile darrrrrrrrr gustul face diferenta prajitura de casa ramane de casa
foile se coc in cuptor sau se pot praji in tigaie ca pe clatite,daca vreau rotund…am auzit si de o varianta asemanatoare…este adevarat?
multumesc de reteta,am si eu o vecina "unguroaica "care face aceasta prajitura ,sub forma de tort,dar este secretul ei profesional, pentru ca-l vinde cu 30 lei kg.Am cumparat si eu o data si vreau sa spun ca a fost super bun.Asa ca, m-am ambitionat,si iata ca am cautat pina am gasit aceasta reteta de la tine,MULTUMESC !
asa e, foile de casa sunt mult mai gustoase. se coc la cuptor, pe fundul tavii.
Ce bine ca am dat si de reteta aceasta. De-ai sti ce pofta imi e de ceva vreme de un dobos bun, da… am prins tot rateuri. Am cescut in Baia Mare, am stat ani buni la studi prin Cj si am invatat de pe acolo ca dobosu are un anume gust asa mai de caramel. M-am maritat in Timisoara si aici am gasit numai dobos la denumire ca la gust… Mi tare dor de DOBOSU de acasa, si de prajitura SPUMOS pe care eu am gasit-o doar in cofetariile clujene. Ai cumva reteta de spumos si de ciocolata de acsa? Tare dor mai imi este de prajiturile astea.
Maggie Z
pana la urma cum ai facut modelul de pe prajitura. aproape am terminat prajitura, ma pregatesc sa fac glazurile ( de cacao si de caramel) si nu stiu cum sa fac modelul. Te rog, imi poti raspunde? Mihaela
Scrie foarte clar la finalul retetei cum am facut glazura si e si un filmulet pe tema asta "Pentru ca foarte multi dintre voi m-ati intrebat cum am decorat aceasta prajitura, am facut un filmulet demonstrativ, pe care il puteti vedea aici".
Va rog sa cititi mai atent si in totalitate retetele.
immmm ce bine arata…
Andreea
Buna Teo! Sunt minunate retetele tale si mereu ma inspir de la tine mai ales ca sunt la inceput de drum. Acum ca se apropie Craciunul vreau sa fac mancare si prajituri sa iasa perfect totul (e primul Craciun cu sotul meu :D) si am nevoie de sfatul tau. De exemplu daca vreau sa fac cozonaci si mai trebuie sa fac si niste blaturi la un anumit fel de prajitura pot sa bag si cozonacii si blatul de prajitura impreuna la cuptor sau nu e voie? ptr ca asa as economisi din timp :D. Nu stiam pe cine sa intreb caci nu am auzit pe nimeni sa faca asa si m-am gandit ca poate cum tu ai experienta ai putea sa-mi zici :D. Astept raspuns. pupici multi. pa pa
Buna Teo!
Sunt unul dintre cei mai mari fani ai blogului tau. Nici nu sti cat m-ai ajutat si cat am avansat in ale bucatariei de cand te-am descoperit.
Am facut un "Dobos" cu blat din comert. A iesit foarte sec. Trebuia insiropat? Se mai inmoaie in zilele ce urmeaza?
Buna Teo !
An Nou cu sanatate si multe bucurii !
Chiar daca am inceput sa fac prajituri abia acum 1 an, tortul Dobos mi s-a parut cel mai bun si l-am fct.cel mai des. Asa ca am incercat mai multe retete pt. crema si dintre toate ,am ramas fidela unei retete dintr-o revista italiana,cu crema facuta din unt,ciocolata si bezea de albus. Mi se pare mult mai usoara…
c.von.somova
ce prajitura buna! o fac si eu de Paste anul asta. dar din pacate aici pe meleaguri americane nu gasesc foi de pandispan, asa ca nu imi ramane decat sa fac eu foile (dureros proces si intr-adevar te ia durerea de cap intinzand la foi si asteptand sa se coaca!).
bn ca ai postat aceasta reteta…………..multa lume vrea aceasta reteta
prajitura arata super si din filmulet am invatat imediat cum se face modelul glazurat
exiplaca-mi totusi, te rog, cum se face glazura crocanta; de mult timp vreau sa stiu cum se face si n-am gasit nicaieri explicatii
iarta- mi intrebarea prosteasca insa gatesc de putin timp si aproape tot ce stiu sa gatesc am invatat de la tine si site-ul tau..gatitul a devenit un hobby iar prietenul meu a pus deja 10 kg :))
Multumesc pentru tot.
Roxx (un discipol indepartat)
Roxx, poti sa incerci glazura ganache, pe care am folosit-o eu la tortul de ciocolata 🙂
Teo, Teo, Teo… multe ne mai inveti tu pe noi si mult ne mai ajuti!!!
Am cateva intrebari: foile le tinem la cuptor pana primesc o culoare aurie, sau este o alta modalitate de a ma asigura ca sunt gata? pot iesi mai mult de 6 foi (pe tava 9×13 inch)? trebuie sau pot folosi hartie de copt?
Inainte sa inchei, vreau sa iti multumesc ca iti iei timp sa pui poze si sa scrii toate textle si iti mai cerem sa ne mai si raspunzi la intrebari, dar daca esti asa inzestrata cu asa stiinta si manuiala… mersi mult si an nou fericit, plin de sanatate, dragoste si succes!!!
Buna Teo,
Am mancat cu ceva timp in urma un dobos cu glazura crocanta din zahar. Ai cumva reteta pentru aceasta glazura.
Multumesc
Buna Teo,
Ma cam uit pe site ul tau, mi-a placut foarte mult reteta dobos, dar am o intrebare ptr tine.
La ce temperatura ar trebui sa tinem foile de dobos in cuptor?
Nu am gasit in reteta Dobos temperatura.
Merci
oana
Foile se coc la 160 de grade, 10-12 minute, pe functie cu ventilatie 🙂
Iti multumesc pentru reteta, a iesit tare gustoasa prajitura.Intrebare: cum e cea crocanta sau cu crema crocanta? 🙂
iti multumesc pentru reteta…mi-a iesit super buna…doar ca eu am inlocuit deasupra ca decor ciocolata alba si neagra….o sa mai incerc o parte din retetele tale….
Simona, ma bucur ca ti-a iesit frumos si te ros sa imi spui cand mai incerci retete si cum ti-au iesit 🙂
vai de capul meu cat am mancat!!!am facut foile in casa si nu a fost asa creu cum credeam.am gesit numai la compozitia cremei(am pus pra multa).cred ca ar trebui micsorate cantitatile la crema pt ca mie mi-a iesit prea multa si am respectat reteta mot-a-mo pt ca imi era frica sa nu gresesc.oricum a fost un succes total si abia astept sambata viitoare sa o refac.Multumesc
:)) Paula, esti mortala!!!!
Buna! Am si eu o intrebare. Nu am stat sa citesc toate comentariile si sper sa nu ma repet. Aceste cantitati ajung pentru o tava normala de aragaz?
Buna! eu coc de obicei foile de dobos pe fundul unei tavi de copt, de cam 20-25 cm
si inca o intrebare: se coc in tava sau pe dosul ei?
pe dosul ei
=))
Am si eu o nelamurire legata de reteta, poate n-am citit cu atentie si din aceasta cauza apare intrebarea, compozitia pentru blat este pentru toate foile sau pe foaie?
este pentru toate foile, se coc pe rand 🙂
Gălbenușurile se pun crude în cremă?
da, de aceea e important sa folosim oua proaspete si dintr-o sursa controlata
teo coc foile pe dosul tavi de la aragaz?
da da 🙂 te pup!
o intrebare legata de blat: peste albusurile batute spuma se adauga faina si galbenusurile, sau invers peste galbenusuri vin albusurile si faina? si daca da in ordinea asta?scuze dar m-am pierdut putin in detalii 😀
mersi
Oricum e ok, atata timp cat nu amesteci foarte mult, ca sa nu iasa aerul din albusuri 🙂
Mi-a iesit foarte buna, 5 foi am reusit sa fac, data viitoare daca dublez portia pentru blat imi ies 10 foi sau mai multe? si atunci automat trebuie sa dublez portiile si la crema nu?
Am uimit-o pe maicamea cu reteta asta, ea nu a facut niciodata, dar data viitoare cu portiile duble fac impreuna cu ea 🙂 te pup
Ma bucur foarte tare ca ti-a placut, e o clasica 🙂 te pup!
Buna Teo,
Imi spui si mie te rog din suflet cat timp trebuie sa stea la cuptor o foaie? aproximativ?
Multumesc!
Ralu
Cca 8-10 minute sau pana se aureste (nu rumenit, ca se arde foarte repede) pe margini. Spor mult!