Tineti minte ca va povesteam cand am pus reteta de rasturnata de prietenii nostri arabi de la care mama a invatat o sumedenie de retete cu? Printre ele se afla si reteta de kafta cu cartofi, care la o prima vedere (si chiar si la a doua) seamana foarte bine cu o musaca. Kafta este de fapt un preparat libanez, respectiv carnea tocata preparata cu ceapa calita si diverse condimente. Prietenii nostri, pe care nu o sa uit never ever, desi nu i-am vazut de foarte multi ani – Abi, Tarek, Amir & co gateau kafta cu cartofi cel putin o data la 2 saptamani, si o serveau de multe ori langa o salata foarte interesanta, Fathi sau ceva de genul, care se facea cu miez de paine (proaspat, nu crutoane), mujdei de usturoi, carne de pui si mult usturoi verde. Nu o am notata si sufar de mor. Dar o gasesc eu si pe asta 😀
Pentru kafta cu cartofi avem nevoie de:
– 1 kg de cartofi
– 1 kg de carne tocata
– o ceapa mare
– cateva rosii
– condimente specifice arabesti (nucsoara, 4 epices, sare, piper etc)
– un bol de sos de rosii
– un bol de apa
– patrunjel verde (care lipseste din poza pentru ca era inca in masina sotului)
– 100 ml de ulei
Sa trecem la treaba: fierbem cartofii in coaja, in apa cu sare, ii curatam, ii taiem rondele. Intr-o tava sau o cratita, punem ulei cat sa ii acopere funduletul si o tapetam cu feliile de cartof. Preparam carnea: tocam ceapa marunt marunt, cel mai marunt :)) si o calim in ulei. Cand se sticleste, punem si carnea si le calim impreuna. Puteti pune si putina apa, dar in general carnea va lasa apa suficienta. Condimentam bine carnea, punem si patrunjelul verde tocat marunt.
Carnea astfel preparata se pune in tava, peste cartofi. Urmeaza sa amestecam sosul de rosii cu apa si sa il turnam peste carne, apoi sa acoperim carnea cu felii de rosii. Kafta se da apoi la cuptor, 30-40 de minute, pana cand rosiile sunt moi. Se serveste calda si sa savureaza din plin! Merita incercata reteta asta, va promit eu 🙂
P.S. daca aveti o reteta pentru salata pe care v-am descris-o, va rog sa mi-o trimiteti neaparat 🙂
Draga Teo,
Este o reteta excelenta (eu sunt fan musaca si toate derivatele imi plac la fel de mult). Felicitari pentru blogul tau minunat! Pentru reteta arabeasca pe care o cauti incearca pe http://www.rasarit.com, am vazut multe retete arabesti acolo. O zi buna! Dana
rapida si foarte apetisanta
Fatteh cu pui
Pentru prepararea acestei mancari libaneze este nevoie de urmatoarele ingrediente: piept de pui bucatele, paine arabeasca (lipie), tahina (ulei de susan), 500 gr. iaurt, usturoi (praf), boia de ardei iute, condimente pt. pui, lamaie, 2-3 linguri ulei de masline. Bucatelele de pui se fierb in apa cu condimente (piper, foi de dafin, boia, curry). Painea se rupe bucatele mici si se prajeste foarte putin in ulei. Sosul se pregateste astfel: se amesteca iaurtul cu 2-3 linguri de tahina (ulei de susan), cu praf de usturoi si lamaie dupa gust. Se aseaza painea prajita pe un platou, peste ea se pune puiul si peste pui se asaza sosul. Se prajesc 2 linguri de boia de ardei in uleiul de masline cateva secunde si apoi se toarna peste compozitia de pe platou.
sper sa-ti fie de folos reteta pe care am gasit-o pe http://www.info-ghid.com
yamy – yamyyyy
Draga Teo
Eu am cetit Kafka, ce ti-e si cu automatismele astea mentale. In aceasta ordine de idei si foarte offtopic (stiou ca scrii despre culinareala dar sigur ai si o carte favorita, poate chiar una de bucate 🙂
O leapsa de la mine.
http://madelin.wordpress.com/2009/04/15/cetitoarei-cu-perna-albastra-pisica-in-poala-si-lampadar/
Multumesc.
Draga Teo,
Inca o reteta excelenta. Si noua ne plac astfel de preparate. Fac destul de des, cartofi cu carnati si oua la cuptor, asa ca urmeaza sa o fac si pe asta saptamana viitoare, pentru ca de Paste plecam la ai mei la Alba, deci nu gatesc pana ne intoarcem. Apropo, sotul meu este din Turda,iti spun pentru ca am vazut ca esti din Cluj sau locuiesti in Cluj. Asta ca o paranteza.
O sa fac reteta ta si o sa-ti spun ce parere au avut ” mancatorii”.
Iti doresc Paste fericit alaturi de persoanele pe care le iubesti.
Naty
Draga Teo,
Iata o reteta pe care am gasit-o pe YouTube pentru fatteh :
http://www.youtube.com/watch?v=CFQr6PnwBx8
O zi buna :):)
Andreea
…aaa.. buna.. retet am facut o si eu.. desi nu prea gatesc dar.. am incercat aceasta reteta.. si mi.a iesit.. ff buna:)
Daca nu calesti ceapa si carnea o sa aiba un gust rau?Sotul meu are un regim sever in care i-au fost interzise prajelile si as vrea sa o incerc si eu.O zi buna!
sincera sa fiu, mi se pare o mancare destul de grea pentru regim si nu cred ca e indicata.
poti eventual sa inlocuiesti carnea tocata cu carne de pui fiarta si data mai apoi prin blender, dar nu garantez ca o sa iasa la fel.
spor la bucatarit!
Buna, salata de ce spui se numeste Fatouch, e o salta de vara obisnuita cu rosii, castraveti, ceapa, poti sa adaugi si un ardei gras, patrunjel si menta proaspata ( neaprat sa fie proaspata pentru ca cea uscata are alt gust). Pentru sos iti trebuie suc de lamaie, ulei de masline, sare, piper si daca gasesti Sumac ( un condiment putin acrisor de culoare rosu inchis). Painea de care aminteai este o lipie desfacuta si bagata la cuptor sa se rumeneasca putin si rupta pe deasupra salatei.
Asta e reteta care se face in Liban presupun ca difera putin de cum este facuta in alte tari arabe. La fel si cu reteta de Kafta pe care ai postat-o e diferita de cea din Liban care este mult mai usoara si se prepara la gratar.
Patricia, cred ca asa e cum zici, difera retetele. Cea pe care ai scris-o tu eu o am sub alta denumire, dar nu asta e salata la care faceam eu referire. Nu era sigur pita, erau miezi de paine alba si ingredientele principale sunt puiul, muuult usturoi, si mai mult patrunjel si painea respectiva. Am primit pe mail reteta de la unul dintre prietenii nostri si o sa o incerc asa cum o mancam in copilarie.
Cu siguranta si reteta sugerata de tine e foarte buna, nu are ce sa fie rau. Mersi
Arata super! Si eu gatesc o mancare asemanatoare numai ca in loc de cartofi folosesc macaroane fierte, 1 strat de macaroane, 1 rand de carne si la final iar macaroane. Deasupra se pune cascaval ras. Am sa incerc si cu cartofi, sigur este tare gustos!Maria
Pentru cei care spuneau de varianta de regim a acestui fel de mancare….am incercat eu azi cu carne de pui tocata si…raman la concluzia ca tot porcul e cea mai buna leguma 😛 E buna mancarea si asa, dar imi ploua in gura cand ma gandesc la cat de buna ar fi fost cu porc, sau macar cu ceva amestec. Ozana
buna teo , pot sa spun ca am pregatit kafta dupa reteta ta desi sotul meu este libanez:) el nu a mincat din ea pentru ca este plecat din tara momentan , cind o sa vina am sa il intreba de salata aia despre care vorbesti tu si poate iti gaseste el retea la mama lui pentru ca el personal este dezastru in bucatarie . kafta a iesit f buna . multumesc mult pentru rateta .
buna kafta asta 🙂
deja ma dau rotunda in bucatarie
e a doua oara cand fac kafta. asta e semn bun. prima data m-am dat rotunda in bucatarie, acum deja sunt smechera.ooooooo. sa nu uit am facut si prajitura cu cocos. 2 tăvi. ca prima s-a dus cu prietenii.eu, care mi-am zis că nu voi face prajitură niciodată. ce să zic..tata(cel mai mare gurmand cunoscut de mine)a mancat satisfăcut de opera fiicei.asta spune tot. preferam să mănânc la restaurant, la părinţi sau la prieteni. acum am un nou hobby. gătesc. da, mereu de pe blogul tău că seamănă cu mâncarea de acasă. aşa, e ca şi cum părinţii mi-ar da reţeta. merg pe mâna ta. credam că mă pricep doar la birou şi condus maşina. acum descopăr că am pierdut când nu am stat la cratiţa mamei. golul ăsta îl umplu citind blogul tău. mulţumesc.
Azi am facut si eu pt prima data Kafta…..dar nu avusem in casa nucsoara…:(((….Oricum acuma este la cuptor…si abia astept sa devoram din ea…..Teo draga cred ca ti s-a mai zis…..dar pt mine esti un fel de inger care ma scoate din situatii grele…..Pupici si multa sanatate iti doresc