Stiti care e de fapt magia Sarbatorilor de Iarna? Faptul ca ne strang pe toti impreuna, in jurul mesei, ca avem sufletele mai calde, mai nostalgice si mai apropiate de familie. Chiar daca poate anul acesta nu vom fi toti impreuna fizic, Craciunul e la fel de magic si masa de sarbatoare ne aduce impreuna macar in gand. Cu gandul la familia mea si la cum era Craciunul cand eram mici, va aduc propunerea mea de azi – un Platou festiv plin de savoare si gust!
Pentru modul de preparare al Platoului festiv, apasa PLAY in fereastra de mai jos!
Mezelurile ELIT mi-au adus aminte de copilarie si de pregatirile dinainte de masa de Craciun, de forfota din bucatarie, de mirosul de sarmale si…de Buni care batea aluatul de cozonac de masa, in timp ce unul dintre noi avea datoria solemna sa “tina masa”. Apoi, in camera fratelui meu era un balcon inchis, care servea pe post de camara si acolo erau rudele de carnati de casa si caltabos. Nu aveam voie sa ne atingem de ele pana la Craciun, dar din cand in cand pandeam minunatiile pe geam si tata se strecura nevazut de gospodine si ne taia cate o bucatica de carnat inghetat. Doamne, ce vremuri!
Insa acelasi gust al preparatelor de casa l-am regasit si la produsele ELIT pe care le-am folosit azi in reteta de Platou festiv!
- Carnatii de casa “Plin de carne” de la ELIT sunt un produs deosebit, cu un continut mare de carne. Sunt afumati exact atat cat trebuie si se potrivesc perfect atat pe masa de Craciun cat si in retetele moderne, de la pizza la sandwich-uri sau omlete. Noi il folosim azi in friptura clasica din familia mea – “Pomana porcului”.
- Toba extra ELIT este un produs premium, din carne de porc, usor afumata si delicioasa alaturi de muraturi, salata de hrean cu maioneza sau sfecla murata! Este perfecta pentru sandwich-uri, dar merge perfect si langa o simpla ceapa rosie.
- Caltabos ELIT premium, un alt produs traditional iubit in casele romanilor si mereu prezent pe mesele festive!
Platou festiv – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Pregatim o friptura traditionala, din carne de porc mixta (ceafa, muschiulet, fleica) si carnatii de casa, pe care le prajim in putina untura, le stingem cu vin si le condimentam cu dafin, usturoi si ienibahar. Este genul de friptura pe care o putem servi cu scobitoarea, ca aperitiv, atat rece, cat si calda.
- Alaturi de friptura, caltabos si toba, putem aseza pe platou muraturi, legume proaspete (ceapa, castraveti, rosii) dar si branzeturi traditionale. Eu am ales o telemea delicioasa de oaie.
- Desi efortul este minim si produsele ELIT ne ajuta sa pregatim un platou festiv in timp record, va garantez ca toata lumea il va iubi!