Negresa cu cirese – o reteta de sezon…de orice sezon! Este o reteta foarte usor de adaptat in functie de fructele pe care le avem la indemana sau putem omite fructele de tot! Dar este ceva foaaaarte special in combinatia de ciocolata neagra si cirese, trebuie sa incercati! Si la final, cand negresa ciocolatoasa e gata, lipseste doar un glob de inghetata de vanilie sau ciocolata pentru a face totul perfect!
Ciresele sunt fructele mele preferate de cand imi aduc aminte! Cand eram foarte mici, tata lucra la fostul AGROCOOP si ne bucuram in fiecare an de fructe de sezon cu…nemiluita! Nici nu incepea bine sezonul capsunilor ca era plin balconul de ladite aromate. Iar la capitolul cirese, pentru ca stia ca sunt “viata mea”, avea grija sa imi aduca zi de zi de zi. Cred ca au fost cele mai frumoase vremuri din viata mea! Si pentru ca exista tata atunci, dar si pentru ca vad si acum bucuria din ochii lui vazand bucuria mea. Iar reteta de Negresa cu cirese mi-a aduc aminte de ciresele lui tata dar si de unul din deserturile lui preferate – Ciocolata de casa (click pe titlu pentru a accesa reteta).
Toate ingredientele necesare pentru prepararea retetei de Negresa cu cirese va asteapta in magazinele LIDL 🖤
Negresa cu cirese – tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Puteti folosi cirese, visine, proaspete sau din compot, bucati de ananas, caise, zmeura, afine, felii de piersici sau nectarine, prune, cubulete de mere sau pere etc.
- Este foarte important sa nu coaceti negresa mai mult decat trebuie, pentru ca mijlocul trebuie sa ramana ciocolatos.
- Puteti pregati si o crema pentru negresa cu cirese: 50g unt moale, la temperatura camerei, 250g crema de branza Goldessa natur (o gasiti in magazinele LIDL) si 160g zahar pudra vanilat. Le amestecati pe toate cu mixerul la viteza mare, timp de 7-8 minute sau pana aveti o crema fina, in care granulele de zahar nu se mai simt. Dam crema la rece pana se intareste. Ungem prajitura cu crema numai dupa ce s-a racit complet.
- Negresa cu cirese se pastreaza foarte bine 3-4 zile la frigider. Inainte de servire, mai ales daca doriti sa o serviti cu inghetata, puteti sa o incalziti cateva secunde la microunde.
- Pentru coacere folosim o tava medie, de 20×30 cm. Ungem bine tava unt si hartie de copt, pentru a ne fi mai usor sa transferam prajitura pe platou.
Ingrediente pentru o tava de 20x30 Negresa cu cirese
- 3 oua mari
- 200g zahar brun Belbake
- 150ml ulei de floarea soarelui Vita D’Or
- o lingura esenta de rom Belbake
- 200g ciocolata fondanta FinCarre
- 300g faina Belbake
- 30g (2 linguri) cacao amara Belbake
- un praf sare Castello
- un pliculet praf de copt Belbake
- 300g cirese
Incingem cuptorul la 180°C static sau 160°C cu ventilatie. Tapetam cu unt si hartie de copt o tava de 20x30cm.
Intr-un bol incapator punem ouale, zaharul, uleiul, romul. Amestecam cu mixerul la viteza mare 7-8 minute sau pana avem o spuma.
Topim ciocolata la baie de abur. Adaugam ciocolata peste amestecul de oua. MIxam foarte bine.
Adaugam faina, cacao, praf de copt si un praf de sare. Omogenizam totul. Vom obtine un aluat dens.
Turnam compozitia in tava, nivelam cu spatula. Punem ciresele spalate foarte bine. Le putei scoate samburii sau nu, in functie de preferinte.
Dam tava la cuptor 25-30 minute sau pana trece testul scbitorii in partea superioara. Nu uitati ca la mijloc trebuie sa ramana ciocolatoasa!
Sunt sigura ca reteta de Negresa cu cirese va fi prefata familiei vara asta, fiind prietena perfecta a inghetatei. Si daca tot vorbim de inghetata, va recomand cu drag inghetata Gelatelli de nuci, vanilie bourbon sau caramel sarat, sunt preferatele mele! Sa va fie de cel mai bine!
Buna Teo! Sunt in Canada unde nu avem plicuri de praf de copt. Cat praf de copt este intrun plic? O lungurita?
Salut. Un praf de copt are 10g.
Dupa ce s-a facut, o lasam sa se raceasca in cuptor sau o scoatem? Multumesc!
Salut. O scoatem din cuptor si o lasam sa se raceasca la temperatura camerei.
Un pliculeț de praf de copt are 10 grame echivalentul a 2 lingurițe
A iesit minunata!
Sa va fie de bine!
Scuze, dar sunt incepatoare. Cand spui ‘tapetam cu unt si hartie de copt’ la ce te referi? Nu e doar tava unsa cu unt sau doar hartie de copt in tava? Din nou, scuze, nu ma pricep ♀️
Salutare! In tava pui si putin unt, ungi cu putin unt, ca hartia sa se stea cat mai bine prinsa de ea.
Multumesc mult! Azi o voi incerca!
Extrem de delicioasa prajitura si simplu de facut! Multumesc pentru reteta
Este cumva vreo diferenta in textura prajiturii la final daca punem ciresele cu sau fara samburi?
Nu, nu exista nicio diferenta in ceea ce priveste textura.
Am urmat reteta, dar nu am pus cirese. Oare dc nu mi a iesit ciocolatoasa in mijloc, am lasat o prea mult la cuptor? Altfel e buna.
Posibil sa o fi lasat prea mult la cuptor si astfel s-a copt prea tare.
Bună! Ciocolata trebuie să se răcească inainte de a fi pusă peste ouă, nu? Multumesc
Salut. O lasam putin deoparte, cat sa nu o pinem foarte fierbinte peste oua.