Reteta de azi – Sos Alfredo pentru paste – este ideala pentru iubitorii de paste cu sos alb. Sosul Alfredo se pregateste rapid, este foarte cremos si aromat si se potriveste cu orice ati dori sa adaugati in paste: sunca, pancetta, ciuperci, mazare, creveti etc.
Sos Alfredo pentru paste – ce este sosul Alfredo?
Desi este un sos popular in intreaga lume si are un nume Italian, sosul Alfredo nu este cunoscut in Italia, desi exista in peninsula mai multe sosuri cu ingrediente si mod de preparare asemanator cu cel al sosului Alfredo. Ingredientele principale sunt untul si parmesanul.
Sosul Alfredo este insa foarte popular in America. Legenda spune ca, in 1914, un bucatar din Roma – Alfredo di Lelio si-a denumit pastele (linguine folosea el) cu sos de unt si parmesan dupa el insusi – Linguine Alfredo. Actorii americani Mary Pickford si Douglas Fairbanks, care erau in Roma in luna de miere, au indragit imediat reteta si au adus-o cu ei la Hollywood, unde au facut-o faimoasa.
In mod traditional, reteta de Sos Alfredo pentru paste are unt, smantana dulce si parmesan. Se mai pot adauga insa si alte ingrediente – ierburi aromatice, usturoi, mult piper – pentru a face sosul si mai delicios!
Sos Alfredo pentru paste – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Este important sa folositi un unt de calitate, un unt gras, de minim 80% grasime. Untul mai slab contine foarte multa apa si sosul se poate taia.
- La capitolul “ierburi aromatice” puteti folosi busuioc, patrunjel dar si ierburi uscate: oregano, busuioc, rozmarin, salvie.
- Este un sos care se potriveste cu orice fel de paste, dar este delicios si pentru pizza cu sos alb sau ca sos pentru legume si carne la gratar.
- Daca pregatiti o cantitate mai mare de sos si nu il folositi pe tot, puteti congela cantitatea ramasa in pungute cu fermoar. Pentru decongelare, il tineti pur si simplu peste noapte in frigider.
- Cand serviti sosul Alfredo, daca nu este proaspat pregatit, il adaugati peste pastele fierbinti si mai adaugati putin din apa in care au fiert pastele.
Ingrediente pentru 4-6 portii Sos Alfredo pentru paste:
- 120g unt Pilos
- 400ml smantana dulce Pilos
- 120g crema de branza natur Goldessa
- 4 catei de usturoi
- o lingurita praf de usturoi Mikado
- ½ lingurita sare Castello
- ½ lingurita piper Kanya
- 1 lingura mix ierburi aromatice (oregano, busuioc, rozmarin)
- 200g Grana Padano Lovilio
Toate ingredientele pentru reteta de Sos Alfredo pentru paste le gasiti in magazinele Lidl 🖤
Daca servim sosul Alfredo imediat, punem pastele la fiert inainte de a incepe reteta de sos. Pentru fiecare persoana calculam 80-100g paste. Pentru fiecare 100g paste, punem la fiert 1 litru de apa. Adaugam putina sare in apa, apoi adaugam pastele cand apa da in clocot. Fierbem pastele dupa timpul indicat pe ambalaj.
Cat timp pastele fierb, ne ocupam de sosul Alfredo. Intr-o tigaie incapatoare punem untul, crema de branza si smantana dulce. Le gatim la foc mediu, amestecand pana avem un sos omogen, cremos. Adaugam usturoiul trecut prin presa sau tocat marunt, praful de usturoi, sare, piper, ierburile aromatice. Adaugam apoi si Grana Padano si amestecam.
Fierbem sosul la foc mediu 3-5 minute sau pana branza e topita si sosul incepe sa se ingroase. Adaugam pastele fierbinti si amestecam bine. Daca sosul e prea gros, mai adaugam 2-3 linguri din apa in care au fiert pastele.
Sos Alfredo pentru paste este un sos delicios, pe care o data ce l-ai gustat, va deveni un favorit al familiei! Poti adauga in sos cubulete de bacon, ciuperci trase la tigaie, fasii de piept de pui etc. Sa va fie de cel mai bine!