Vinete la cuptor cu rosii si parmesan – reteta care nu ne lipseste din cuptor pe tot timpul verii si toamnei! Sper sa o indragiti la fel de mult ca si noi!
Vinete, iubitele mele vinete, sunt de departe legumele mele preferate. Oricand si gatite sub orice forma, dar mai ales cand sunt in sezon! De la salata de vinete la vinete pane, de la o portie imensa de zacusca cu vinete si pana la Baba Ganoush, vinetele sunt dragostea mea! Reteta pe care vi-o propun azi – Vinete la cuptor cu rosii si parmesan – se aseamana foarte mult cu reteta clasica de “parmigiana di melanzane”, dar marea diferenta sunt vinetele, pe care le prajim inainte ca pe snitele si au o crusta delicioasa, care ramane crocanta si dupa ce vinetele stau la cuptor!
Vinete la cuptor cu rosii si parmesan – Tot ce trebuie sa stii despre reteta
- Este ideal sa taiem vinetele in felii mai groase, cam de 2 cm grosime, pentru a ramane ferme si dupa ce le prajim.
- Dupa ce taiem vinetele, este ideal sa le saram pe ambele parti, sa le lasam asa 10-15 minute, apoi sa le tamponam cu un servet de hartie. Astfel, sarea scoate apa in exces din vinete si, din nou, le ajuta sa isi pastreze forma.
- Pentru o crusta cat mai crocanta, folosim un pesmet granulat auriu sau panko.
- Daca nu dorim sa prajim vinetele in baie de ulei, putem la fel de bine sa le coacem in tava, pe hartie de copt, 20-25 minute in cuptorul incins la 200°C, timp in care la intoarcem cel putin o data, pentru a se rumeni uniform. De mentionat insa ca vom obtine o crusta mai crocanta daca le coacem in ulei.
Vinete la cuptor cu rosii si parmesan – Si mai multe informatii utile
- Putem pregati mancarea chiar si cu o zi inainte de servire: o asezam in straturi, acoperim tava cu folie alimentara de plastic si o tinem la frigider pana in momentul in care vrem sa o dam la cuptor.
- La fel de bine putem congela tava cu vinete si apoi o decongelam in momentul in care vrem sa o cooacem.
- Sosul de rosii este foarte important in reteta de Vinete la cuptor cu rosii si parmesan, de aceea e super-important sa folosim rosii de foarte buna calitate, dulci si aromate.
Vinete la cuptor cu rosii si parmesan – alegerea mea? Rosiile taiate fin de la Mutti!
Rosiile taiate fin sau Mutti Polpa este un produs unic cu un gust complet datorita imbinarii sucului de rosii cu bucatile de rosii taiate fin. Stiai ca pentru a obtine 1 kg de Mutti Polpa se folosesc 5 kg de rosii proaspete?
De ce MUTTI este cunoscut ca avand cele mai bune produse din categorie?
- Pentru ca rosiile sunt din recolta proprie, 100% Italia!
- Pentru ca in cateva ore de la culegere, rosiile sunt deja ambalate!
- Pentru ca produsele contin doar rosii si sare, fara corectori de gust!
Ingrediente pentru 6-8 portii de Vinete la cuptor cu rosii si parmesan:
- 2 vinete mari
- 200g pesmet
- o lingura ierburi aromatice (oregano, busuioc, cimbru)
- 3 oua mari
- 200g faina
- sare si piper dupa gust
- ulei de floarea soarelui pentru prajit
Vinete la cuptor cu rosii si parmesan - Ingrediente pentru sos:
- 50ml ulei de masline
- 4-5 catei de usturoi trecuti prin presa
- o ceapa mare, taiata fin
- 2 conserve (800g) rosii taiate fin Mutti Polpa
- o lingura ierburi aromatice (oregano, busuioc, cimbru)
- 200g mozzarella data pe razatoare
- 150g parmesan proaspat razuit
Mai intai taiem vinetele in felii de 2 cm grosime. Le saram pe ambele parti, le lasam 10 minute apoi le tamponam cu un servet de buctarie pentru a lua apa in exces. Batem ouale cu sare si piper. Amestecam pesmetul cu ierburi aromatice. Dam fiecare felie de vanata prin faina, apoi prin ou batut, apoi prin pesmet aromat.
Prajim vinetele in ulei de floarea soarelui incins, la foc moderat, pana sunt frumos rumenite pe amble parti si au o crusta crocanta.
Cat timp vinetele se prajesc, pregatim sosul: incingem intr-o tigaie uleiul de masline, calim ceapa si usturoiul pana ceapa devine sticloasa. Punem rosiile, ierburile aromatice. Fierbem sosul la foc mediu 15 minute sau pana avem un sos consistent. Pentru a asambla preparatul, folosim o tava mare sau un vas termorezistent de 20x30cm. Punem un strat de sos cat sa acopere fundul tavii, apoi un strat de vinete. Peste vinete punem sos, mozzarella, parmesan si inca un strat de vinete.
Repetam straturile, astfel incat ultimul strat sa fei de mozzarella si parmesan. Dam tava la cuptorul incins la 180°C timp de 25-30 minute sau pana mozzarella este frumos rumenita si are o crusta aurie.
Sfatul meu este sa scoateti tava din cuptor si sa o lasati sa se raceasca cel putin 10 minute inainte de a o felia, pentru ca straturile sa se aseze foarte bine si sa isi mentina forma dupa feliere. Sa va fie de cel mai bine!
Mi-a lasat gura apa! Maine fug sa cumpar vinete sa fac si eu!!! Oare unde se gaseste sosul Mutti?
Merci si spor la toate, gospo-divo 😉
Ma bucur mult ca iti place reteta! Produsele Mutti le gasesti in supermarketuri. Mult spor si tie!
Te salut Teo! Aceasta e o minunata reteta pe care o pregatesc si eu foarte des, pt ca o adoram am mai incercat sa dau vinetele prin faina de migdale, si apoi “prajite” in cuptor…au o aroma deosebita.
Dar nu m-am gandit niciodata ca as putea sa o congelez. Imi surade ideea asta. In ce recipiente congelezi? Sau ce recipiente recomanzi?
Salutare. Tavile de aluminiu sunt foarte potrivite.
Am facut reteta aceasta acum si a iesit super buna! Pentru prima data
Esti minunata
Critiana, ma bucur mult ca ti-a placut!