Donner Kebap

Am scris candva despre fast-food-ul Donner Maxx, care ofera Donner Kebap in Cluj. Dar voi stiti cum sunt eu, nu ma multumesc sa mananc in oras si nu ma las pana cand nu incerc reteta acasa! Asa ca mi-am luat inima in dinti si am incercat Donner Kebap in “PITA” acasa, reteta pare destul de complicata, dar de fapt e foarte simpla de facut, numai putina maestrie va trebuie 🙂

Pentru a fi totul cat mai clar, am fotografiat fiecare pas din reteta, pentru ca o reteta ilustrata e mult mai usor de realizat decat o poveste nemuritoare, in care va explic eu ce si cum.

Ingrediente pentru PITA:
– 1 pachet de drojdie
– 1/2 cana de apa calda
– 3 cani de faina
– o lingura de sare
– o lingura de zahar
– o cana de apa calduta

Pentru inceput, dizolvam drojdia si zaharul in jumatatea de cana de apa, amestecam bine si o lasam sa creasca 15 minute, pana cand sta sa iasa din pahar. Intr-un vas adanc amestecam faina si sarea, facem in mijloc o gaura si turnam drojdia dospita (dupa ce a stat in pahar 15 minute, da?). Turnam si o cana de apa calda si framantam bine 10-15 minute, pana cand obtinem un aluat elastic.

Facem o bila din aluat si o punem intr-un vas uns cu ulei de masline, rasucim bine aluatul astfel incat toata bila sa fie unsa bine cu ulei. Acoperim vasul si lasam aluatul sa creasca intr-un loc caldut, cca o ora, pana cand isi dubleaza volumul. Dupa ce a dospit, facem un baston din aluat, pe care il taiem in 8-10 bucati egale. Atentie! Lucrati cu faina!

Din fiecare bucatica de aluat, facem o mini-bila, din care modelam cu sucitorul PITA noastra. Incingem cuptorul si vasul in care o sa le coacem. Asezam PITA in tava de teflon, fara adaos de grasime, si o coacem 4 minute pe o parte, pana cand se umfla si apoi alte 2 minute pe cealalta parte.

Ingrediente pentru prepararea umpluturii:
– 1 kg de carne de pui, sau de miel, sau de vita (eu am ales pulpe de pui dezosate)
– 3 catei de usturoi pisati
– 1/2 lingura de piper
– 1/2 lingura de boia iute
– 1/2 lingura scortisoara
– o lingura de cumin (chimen macinat)
– o lingura de coaja de nucsoara (mace)
– o lingura de sare
– sucul de la o jumatate de lamaie
– un borcanel de iaurt

Taiem carnea bucatele potrivite, de 2-3 cm. Amestecam toate ingredientele, punem carnea si sosul intr-o punga inchisa ermetic si le lasam in frigider la marinat 12-24 de ore, in functie de cat de mari ati taiat bucatile.

Scoatem carnea de la marinat (eu am lasat-o la marinat peste noapte), o punem cu tot cu sos intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu si o coacem la foc mic, cca 5 minute, introcand o data carnea. Cand este gata, o scoatem din tava, o lasam sa se raceasca la temperatura camerei si o taiem cat de marunt (desi unii prefera in kebap bucatile mari de carne, deci aici e o chestiune de gust). Condimentam bucatelele de carne cu sare, piper, sos chilli, iute sau picant, dupa preferinta, o jumatate de legatura de patrunjel tocata marunt si o lingura buna de ulei de masline. Amestecam bine carnea si condimentele si o incalzim cateva minute intr-o tigaie de teflon, fara adaos de ulei.

Taiem PITA in doua si o umplem cu carne si diverse legume: rosii, castraveti, ardei, varza alba, ceapa si sos ZATAR, facut din iaurt, lapte, menta proaspata tocata, cimbru si zeama de lamaie.

Desi retea e lungaaa cat o zi de post, va garantez ca merita osteneala! Carnea astfel marinata are o aroma deosebita, eu am fost chiar impresionata: gustul e aproape identic cu cel de la crasma. Ideea e ca puteti servi carnea de pui marinata asa si alaturi de orez, piure de cartofi sau cartofi taranesti, pentru ca se preteaza foarte bine si merge si mai bine alaturi de niste muraturi si un vin bun.

Pofta mare!

41 Comments

  1. Andra

    Of of of, ce-mi faci tu mie.

  2. Anonymous

    f fain arata…n-am ce zice.parca m-as incumeta sa incerc.dar mi-e teama ca nu o sa-mi iasa pita.de carne nu ma tem stiu c-o sa iasa.tine-mi pumnii.mihaela

  3. iti tin pumnii stransi si hai nu-ti fie frica… e totul explicat pas cu pas… sigur o sa reusesti! 🙂

  4. Anonymous

    vreau sa fac reteta dar am o nelamurire si sper sa-mi poti raspunde fiindca dupa ce voi stii ma voi apuca de kebap. ai scris acolo ca pupiul sta 5 minute la cuptor.appi e scos condimentat si se incalzeste in tigaie. nu e prea putin 5 minute?intreb fiindca vreau sa iasa ok totul…te pup si pe tine si pe bebe mihaela

  5. Mihaela, mie imi place carnea mai frageda, asa ca cele 5 minute sunt suficiente pentru gustul meu, mai ales ca le mai tragem si la tigaie. Poti sa tii carne si mai mult, mai ales in functie de cat de mari tai bucatile. Ale mele au fst mici si s-au facut foarte repede.

  6. Anonymous

    esti fenomenala,imi place tot ce faci!succes in continuare!gigi

  7. Gigi, multumesc pentru aprecieri! Te mai astept pe aici!

    O zi buna in continuare

  8. Anonymous

    Teo,mai exact care sunt cantitatile pentru sosul de zatar??

  9. adevarul e ca fac sosul zatar dupa ochi si dupa gust, in functie de ce iaurt folosesc, cat e de gras sau de consistent pun mai mult sau mai putin lapte iar “verzaciunile” sunt chiar dupa gust…

  10. Anonymous

    EI CE NE FACI LA TOTI.TE UITI DUPA TOCANITA DE CIUPERCI SI AJUNGI SA FACI UN KEBAB(CRED CA MA LAS DE DIETA).MULTUMIM CA ESTI ALATUR DE NOI

  11. Monica

    Site-ul acesta e de departe cel mai tare site cu retete culinare!!! aseara am dat de el cautand un nr de tel sa-mi comand donner kebab la domiciliu…si m-am razgandit instant! mai bine imi fac eu! am visat toata noaptea ca framantam aluat :))) acuma e timpul sa trec la fapte! :*

  12. Anonymous

    Nu este musai sa se faca turtele asa. Se face coca de paine, se lasa la crescut, se fac bilutele (mai mari sau mai mici, in functie de cat de mare vrei turta).Se intind turtele cu facaletul si se pot coace pe ochiul de la aragaz, intr-o tigae (fara nici un fel de grasime), intorcandu-le rapid de pe o parte pe alta. Apoi pe suprafata tutei, se adauga carnea si sosul din reteta si se ruleaza turta (ca pe o clatita, dar numai cat sa acopere umplutura).Modul acesta de peparare l-am invatat in Siria(la ei asa se face kebapul).

  13. Ba da, sunt chiar musai “turtele astea”. Cred ca faci o confuzie mare intre PITA si LIPIA LIBANEZA, sunt doua chestiuni diferite. daca PITA se umple cu ingrediente,LIPIA se ruleaza. Mai este aici pe blog o reteta de shaworma la lipie, o sa vezi ca am preparat altfel lipia.

  14. Roxana

    Teo, sambata trecuta am facut shaorma dupa reteta ta. A iesit super!Am fost foarte multumita de ea.
    Weekendul asta as vrea sa fac reteta ta de kebap dar am o mica nelamurire in legatura cu pita. Deci am inteles cum se face aluatul, dar nu stiu cat de subtire se face pita. Banuiesc ca se face putin mai groasa ca la shaorma (si in cuptor, bineinteles) avand in vedere ca se taie in doua. Banuiesc ca se taie transversal,nu? Nu se taie in doua si se pune una peste alta. Eu nu am mai mancat kebap, dar reteta ta pare apetisanta.
    Felicitari pentru blog!

  15. Anonymous

    Draga Teo,

    Blogul tau e foarte interesant si instructiv. Ai o colectie variata si interesanta de retete pe care le prezinti f bine. Cred insa ca ar fi mai corect daca dupa fiecare reteta ai mentiona si sursa de unde ai luat-o. Asta de pilda e leita cu http://video.about.com/mideastfood/Shawarma-Style-Lamb-Pita.htm si tot pe site-ul ala e un clip si cu reteta de pita. Doar o sugestie amicala. Multumesc.

  16. mersi de observatie 🙂 eu de obicei scriu sursa in cazul retetelor care nu imi apartie, daca am omis in cazul asta e din greseala, in nici un caz intentionat.

  17. Anonymous

    Poti sa ne dai mai multe detalii depre cat de groase si la ce temperatura se coc turtele? Eu marturisesc ca-s o neinitiata si tare m-am mai chinuit cu turtele. La gust au iesit bune, dar nu prea am ce sa tai ca nu s-au umflat. Ai vreun sfat ca sa-mi iasa mai bine data viitoare? Multumesc anticipat.

  18. Nu pot sa-ti spun exact la ce temperatura se coc, insa cuptorul trebuie incins inainte, mai mult decat atat, daca respecti intocmai reteta aluatul trebuie sa creasca 🙂

    mult succes data viitoare:)

  19. Anonymous

    teo esti fenomenala.as vrea sa te rog si eu ceva.sotul meu are gastrita duodenala si nu stiu ce anume sa ii gatesc sa fie si bun dar si sanatos(nu as vrea mancarea de bolnav)sti u ce spun.multumesc anticipat.Dana

  20. Teo sa sti ca si eu pap de la Donner in cluj si e foarte bun.
    Bravo 😛

  21. goldy645

    Buna Teo.Ieri am pregatit reteta de döner si a iesit f.buna.Sotul meu (de nationalitate turca) a fost incantat; a zis ca pitutzele sunt ca cele "originale". S-au umflat, precum ziceai, nu a fost nevoie sa le tai decat putin la un capat, pt ca s-au desfacut la mijloc singure. Carnea a fost foarte frageda, putin cam prea condimentata pt gustul meu, dar remarca sotului a fost ca e "numa buna". :)Precis o sa mai gatesc dönerul si alta data. Multumim pt reteta!

  22. alexica73

    in week-end amce sa gatesc, desi e cam complicat. cred ca o sa cumpar lipie libaneza de la market ca sa nu ma chinui prea mult…

  23. Naiada

    Am făcut doar pita. Excelente! Mai ales calde… n-am cuvinte de laudă!
    Mie mi-a crescut foarte mult aluatul şi au ieşit în jur de 15 bucăţi. Cu susan deasupra sunt o nebunie! 🙂

  24. Anonymous

    Nu e asa reteta nici pe departe :)))) am lucrat la Donner Maxx in Cluj si este cu totul alta reteta pe care o foloseam acolo…si reteta de acolo e cea originala…deci chiar e f departe reteta asta de cea originala…oricum arata bine si asta 🙂

  25. Anonymous

    Daca era la fel, ziceati ca de ce fura reteta :))
    Vai, vai….

  26. Anonymous

    Mi-a placut foarte mult prezentarea retetei de kebab chiar acum o sa o prepar …a-s vrea si eu sa ma abonez la acestsa adresa catineanpaula@yahoo.es multumesc anticipat

  27. De ce faceti atatea comentarii rautacioase si mai ales anonime ???
    Sunteti rai(rele) !!!S-au invidioase ?
    Daca nu va place reteta…mergeti si cautati alta, dar TOT ceea ce face Teo e DE-LI-CIOS !!!Iti lasa gura apa….Cu siguranta am sa fac si eu si sigur pitele se vor desface daca respectati cu strictete reteta….
    Multumim Teo !
    Te tzuc !

  28. imi place blogul tau, felicitari! fac foarte mult pozele. iti arata cum trebuie sa arete fiecare pas de facut.e mult mai usor.

    • Andreea

      Mie niciodata nu imi creste asa drojdia…intodeauna se face o spuma deasupra si jos e lichid lichid nici macar putin ingrosata 🙁 ..am facut shaworma a iesit minunata! o sa incerc si kebapul cat de curand..sa vad cum imi iese drojdia :)))

      • foloseste drojdie proaspata si asigura-te ca e in termenul de valabilitate. Amestec-o cu lapte caldut sau apa calduta, zahar si un pic de faina, ar trebui sa creasca frumos

  29. Andreea

    ah am uitat sa intreb…pot sa folosesc drojdie proaspata in loc de plic? ca numai din aia am 🙁 multumesc!

  30. raluca

    teo, am o problema. tocmai am facut pita si cred ca a iesit prea subtire. ideea e ca nu se desfac cand le tai. ce pot sa fac? acum am inceput sa fac din nou aluatul, sper sa iasa a doua oara.

  31. dupa ce se scoate carnea de pui de la marinat se introduce in cuptor pt 5 min dar nu stiu la ce temp?(pt kebab)

  32. armando anonymous

    nu inteleg care sos se pune in pung cu tot cu carne ajutor!!!!

    • Acest sos:
      Taiem carnea bucatele potrivite, de 2-3 cm. Amestecam toate ingredientele, punem carnea si sosul intr-o punga inchisa ermetic si le lasam in frigider la marinat 12-24 de ore, in functie de cat de mari ati taiat bucatile.

  33. arata minunat aceste lipii si as vrea sa le incerc cat de curand. dar am niste nelamuriri 🙂
    In primul rand, ce cani ai folosit pt a masura faina? cea de sticla din imagini? sa inteleg ca se ajunge undeva in jur de 500g faina? spun asta gandindu-ma la cantitatea de drojdie…
    ai incercat si cu faina integrala? sau doar alba?
    Multumesc!

    • Anne, am folosit cana de 250ml pt a cantari/masura ingredientele. Nu am incercat cu faina intregrala 🙂

    • Cristina

      Delicios! Am gasit reteta saptamana trecuta si sambata am trecut la fapte. Nu am mai mancat um kebap asa bun de 8 ani, de cand am plecat din tara. Mulțumesc frumos!

  34. Ana Maria Vasile

    Buna nu te supăra dar nu seamănă cu DÜRUM KEBAP original eu locuiesc in Germania si aici se face original el este de fapt Shaorma dela noi dar fără cartofi castraveti murati s.a.m.d Dar este deosebita la gust si se face doar din carne de vită

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.