Azi gatim un desert delicios, crocant si totusi foarte insiropat, care pare sofisticat si totusi e atat de usor de pregatit – Cataif cu fidea si mozzarella ♥
Toate deseturile cu iz oriental imi sunt foarte dragi, pentru ca imi aduc aminte de copilarie si prietenii nostri arabi, care ne aducea de fiecare data “dulciuri de acasa”. Asa am gustat prima data toate aceste bunatati super-insiropate si super-aromate, cu nuca, fistic, apa de transafir sau portocal, miere…
Cataif cu fidea si mozzarella – o reteta atat de simplu de preparat!
- Künefe este un desert oriental (foarte popular in Turcia), un cataif (respectiv o prajitura facuta din fidea foarte subtire, asezata in straturi si insiropata). In general pentru künefe se foloseste o branza grasa, nesarata, asezata intr doua straturi de blat.
- Mozzarella este perfecta pentru reteta aceasta! Trebuie sa o scurgem bine de zer si sa o tamponam cu prosop de hartie. Apoi o feliem sau o rupem fasii cu mana. Eu prefer sa o tai felii, pentru ca stratul de branza sa fie generos si vizibil in cataif.
- In siropul de la reteta de Cataif cu fidea si mozzarella am adaugat si coaja de lamaie si portocala, dar si esenta de rom. Puteti adauga si miere, apa de portocal sau trandafir, in functie de preferintele si gusturile voastre.
- Peste stratul de branza sau stratul de deasupra al cataifului, puteti pune nuci, fistic, un amestec de nuci tocate grosier sau macinate. Eu am pus nuca.
- Trebuie neaparat sa folositi un un proaspat (pentru ca gustul lui sa nu fie pregnant) si de foarte buna calitate.
Cataif cu fidea si mozzarella – fideaua scurta cu 8 oua de la Paste Baneasa
In Turcia se folosesc niste taietei speciali pentru Cataif – “Tel kadayif” – niste taietei foarte subtiri. In varianta noastra de Cataif cu fidea si mozzarella, folosim fideaua scurta cu 8 oua de la Baneasa, care este perfecta pentru aceasta reteta si va explic si de ce 😊 Este o fidea foarte fina si foarte aromata, cu gust deosebit de ou, exact ca fideaua de casa. Are timpul de gatire de 1 minut si asta inseamna ca nu ramane prea crocanta in cataif, ci doar exact cat trebuie.
Gama de paste cu 8 oua de la Paste Baneasa imi este foarte draga si o folosesc foarte des in Teo’s Kitchen, pentru ca sunt pastele care au gustul, textura si culoarea taiteilor de casa pregatiti de Buni Sia. Sunt paste obtinute din grau de cea mai buna calitate si ou lichid, vin intr-o varietate de forme si dimensiuni, perfecte pentru orice reteta!
Noi folosim azi fideaua scurta cu 8 oua, dar in aceasta gama gasiti si taitei, teitei lati si fidea cuiburi. Mai jos aveti idei de retete pe care le-am pregatit cu mare drag pentru voi in ultimul an si care abia astepta sa fie incercate! ♥
- Ciorba de potroace cu fidea
- Supa de gaina cu fidea
- Ciorba de rosii cu fidea
- Ciorba de pui cu taitei
- Taitei cu nuca si zahar
- Taitei cu varza
- Taitei cu branza ca in Ardeal
- Budinca de taitei cu branza dulce
Acum sa revenim la reteta noastra de azi – Cataif cu fidea si mozzarella, pe care sper sa o incercati cat de curand! Este un desert pentru momente de rasfat si perfect ca prajitura la masa de duminica in familie ♥
Ingrediente pentru 12-14 portii de Cataif cu fidea si mozzarella
- 500g fidea scurta cu 8 oua Baneasa
- 300g unt topit
- 500g mozzarella
- 2 cani zahar
- 2 cani apa
- coaja de la o lamaie
- coaja de la o portocala
- esenta rom dupa gust
- 100g nuci tocate
Pentru modul de preparare al retetei de Cataif cu fidea si mozzarella, apasati cu incredere PLAY la reteta video de mai jos .Daca doriti sa fiti mereu la curent cu retetele video ale gospo-divei voastre Teo, nu uitati sa va abonati la canalul de YouTube Teo’s Kitchen, apasand SUBSCRIBE aici: http://bit.ly/2kN0JaT.
Doamne ce minunatie!! Abia astept sa incerc reteta ta, arata extraordinar de bine! Nu am auzit de aceasta reteta pana acum, iar asta ma face si mai curioasa. Iti multumesc mult pentru ca in fiecare zi ne aduci o noua poveste in bucate! ❤️
Ma bucur tare tare ca este pe placul tau. Daca incerci reteta, nu ezita sa imi spui cum ti se pare!
Buna, Teo!
Imi poti spune te rog ce diametru are tava folosita?
Multumesc tare!
Salut, Aurora. 20 cm are tava.
Foarte multumesc! Abia astept sa o testez 🙂
Buna! Fideaua o amesteci cu unt asa cum e? Sau o fierbi putin inainte?
Salut, Naomi. Fideaua nu este fiarta inainte, se amesteca cu untul asa uscata cum este. Vezi video, te rog.
Siropul se pune fierbinte pe cataiful abia scos din cuptor? Multumesc
Salut, Carmen. Da, asa se face.
Cea mai proasta alegere tava cu fundul detașabil ptr reteta asta. Tot untul a curs in cuptor și in toată bucătăria este un fum gros, de 15 minute aștept sa se aerisească. Prajitura nu știu dacă s-o fi copt , dacă o fi ceva comestibil. Dezamagire totala.
Imi pare rau. Recomandarea mea nu a fost asta, sper sa nu renunti si sa reincerci reteta, este foarte gustos preparatul.