Quinoa, semintele acestea mici si simpatice, sunt foarte “la moda”. Dar sa stiti ca nu degeaba au ajuns “la moda”, ci pentru ca sunt considerate foarte sanatoase! Intrebarile sunt… cum fierbem si cum folosim quinoa? Azi va raspund la aceste intrebari si pregatim impreuna o salata delicioasa, perfecta pentru sezonul toamna-iarna – Salata cu quinoa, naut, fasole rosie si ton! ♥
Salata cu quinoa – Tot ce trebuie sa stii despre quinoa
- O fi la moda acum, dar quinoa este una dintre semintele antice, de origine din America de Sud, unde era consumata de incasi si urmasii lor.
- Quinoa este considerat un super-aliment pentru ca este una dintre putinele surse naturale complete de proteine vegetale si continue toti cei 9 amino-acizi esentiali!
- Semintele de quino au de 2 ori mai multe fibre decat orice alte cerale. In plus, are un continut mare de protein, magneziu si fier.
- In lume sunt peste 120 de soiuri de quinoa, dar cea mai cunoscuta si folosita este quinoa alba.
Salata cu quinoa – Cum se gateste quinoa?
- In general, eu gatesc quinoa in cantitate 1:3, adica la o parte quinoa, 2 parti apa. ½ cana quinoa? 1 ½ cani apa.
- Puteti folosi apa, supa de pui, supa de legume etc.
- Eu calesc intai quinoa in foarte putin ulei, cu sare, piper si turmeric. Daca doriti sa folositi si alte condiment (boia, boia afumata, ierburi) e ideal sa le adaugati acum, la inceput, pentru ca aromele sa fie absorbite de quinoa.
- Punem apoi lichidul. Cand incepe sa fiarba, dam la foc mediu, punem capacul si lasam sa fiarba 15 minute. Stingem focul si lasam quinoa sa se linsteasca 5-8 minute. Folosim apoi o furculita pentru a afana quinoa.
Salata cu quinoa –o reteta pe care TREBUIE sa o incerci!
- Salata cu quinoa este foarte satioasa, perfecta pentru praz sau cina, dar si pentru pranzul de la birou! Este usor de transportat in orice caserola si nu trebuie incalzita inainte de servire!
- Puteti adauga porumb, bucati de carne ramase de la friptura de aseara, ton, mazare sau alte legume, stafide, merisoare, nuci, seminte.
- Este delicioasa de una singura, dar poate fi si o garnitura perfecta la mesele in familie.
- Este atat de aromata incat nu are nevoie de un dressing special. Putin ulei de masline, zeama de lamiae, sare, piper si gata!
Toate ingredientele pentru reteta de Salata cu quinoa le gasiti in magazinele Lidl ♥
Ingrediente pentru 4 portii de Salata cu quinoa:
- ½ cana quinoa (100g) Alesto
- 1 ½ cana apa (400ml)
- o lingurita sare Castello
- o lingurita piper Kania
- o lingurita curry Mikado
- o conserva ton in suc propriu Nixe
- o conserva naut Freshona (150g ton)
- o conserva fasole rosie Freashona
- 3 linguri mix de seminte Alesto
- ulei de masline Primadonna
- zeama de la o lamaie
- o ceapa rosie taiata marunt
Intr-o craticioara punem quinoa, o lingura ulei de masline, sare, piper, curry. Calim quinoa 1 minut, apoi turnam apa. Cand incepe sa fiarba, punem capacul, scadem focul la mediu si lasam sa fiarba 15 minute. Tragem de pe foc si lasam sa se ohineasca putin. Folosim o furculita pentru a afana quinoa.
Intre timp scurgem tonul din cosnerva, scurgem nautul si fasolea si le limpezim bine sub apa rece. Punem si quinoa in bol si amestecam bine. Potrivim la gust cu sare, piper, zeama de lamaie si putin ulei de masline daca mai e necesar.
O reteta rapida si delicioasa! In plus, puteti fierbe quinoa si o pastrati pana al 3 zile la rece. Astfel o aveti oricand la indemana pentru momentele cand vreti o cina rapida si sanatoasa!
Sa va fie de cel mai bine! ♥
P.S. Incearca si reteta de Burgeri cu cartofi dulci si quinoa (click pentru a accesa reteta) !!!
Excelenta salata, ne-a plăcut mult
Ma bucur, Raluca, sa va fie de bine!
Am facut-o pt prima oara, m-a ajutat mult reteta. Va multumesc!
Cu drag!