Desi nu am avut anul acesta o vara in adevaratul sens al cuvantului, ci mai mult o toamna prelungita, se pare ca acum, in august, lucrurile se indreapta. Si, cel mai probabil, ca si in anii precedenti, ne vom bucura de vara pana la mijlocul lui octombrie! Asa ca, pentru iubitorii de gratare si nu numai, am azi doua retete delicioase de Sos cu mustar!
Impreuna cu prietenii mei de la Kamis va dorim o vara plina de gratare delicioase alaturi de toate tipurile de mustar Kamis! Deviza lor?
Mustarul are o multime de utilizari si arome chiar deosebite. Nu ramane doar la clasic, incearca variante interesante si aromate pentru a asezona o masa delicioasa.
Pornind de la aceasta idee – ca mustarul este delicios ca atare – dar poate fi un ingredient super-aromat pentru diverse preparate, am pregatit cele doua retete de Sos cu mustar: un sos rece, pregatit rapid si numai bun de luat la gratar si un sos cald.
Sos cu mustar – SOS RECE – plin de arome si iubit de toti cei care l-au incercat!
- Se pregateste rapid sis ta foarte bine la frigider 3-4 zile, in borcanel inchis ermetic.
- Cu cat sta mai mult la frigider si este mai rece, cu atat aromele se intrepatrund mai bine si sosul este mai bun!
- Puteti folosi ceapa rosie sau ceapa alba, eu prefer insa o combinatie de ceapa rosie, de apa, care nu pisca si ceapa verde, crocanta.
- Daca nu tolerati ceapa si usturoiul, va recomand cu mare drag sa folositi fulgii de ceapa si usturoiul granulat de a Kamis, care va ofera aroma de ceapa si usturoi, fara a crea probleme digestiei 🙂
Pentru sosul cu mustar pregatit la rece, am folosit mustarul Kamis la pet – mustarul casei si mustarul pentru gratar. Mustarul casei are o aroma inconfundabila de mustar pregatit cu grija si din cele mai bune ingrediente – boabe de mustar, otet de vin, maturate incet, pentru un gust moderat de iute. Merge perfect alaturi de carne si branzeturi! Mustarul pentru gratar este un mustar foarte aromat, cu ierburi si condimente, mai degraba un sos pe baza de mustar decat un simplu mustar si merge foarte bine atat alaturi de carne (mici, carnati, gratare) cat si alaturi de legume la gratar (vinete, ciuperci, dovlecei). Mustarul la PET de la Kamis este usor de transportat, nu curge, este usor de dozat. Nu are conservanti aritificali adaugati si are doar coloranti naturali 🙂
Ingrediente pentru Sos cu mustar pregatit la rece:
- 200g maioneza
- 100g ketchup
- 150g iaurt grecesc
- 2 linguri Mustarul Casei Kamis
- 2 linguri Mustar pentru gratar Kamis
- 2 fire ceapa verde tocate marunt
- 3-4 catei de usturoi trecuti prin presa
- o ceapa rosie mica, tocata foarte fin
- sare si piper dupa gust
Pentru preparare, pur si simplu amestecam toate ingredientele, potrivim la gust de sare si piper. Punem sosul obtinut intr-un recipient care se poate inchide ermetic si il dam la frigider pana la folosire.
Sos cu mustar – SOS CALD – ideal pentru peste, gratar de pui, legume si salate de legume
- Este perfect pentru orice friptura (pui, porc, peste) dar si pentru legume. Eu am turnat sosul cald de mustar peste fasolea verde fierta, am pus 2-3 catei de usturoi trecuti prin presa, sare si piper dupa gust. Rezultatul? WOW! Trebuie sa incercati reteta!
- Chiar daca este un sos cald, pe care il pregatim in tigaie, este delicios si rece!
- Il puteti folosi ca dressing pentru orice tip de salata, de la sala verde si pana la salara ruseasca sau Salata Boeuf.
Pentru sosul cu mustar pregatit la cald, am folosit mustarul Kamis la borcan, cel care este, de altfel, nelipsit din frigiderul meu. Mustarul clasic este un mustar potrivit de iute cu un gust clasic, o consistenta densa si culoarea standard, cu bucati vizibile de boabelor de mustar. Este un mustar obtinut dupa o reteta speciala, in urma unui lent proces de dospire, care extrage maximum de aroma din fiecare ingrediente. Mustarul frantuzesc il folosim in sos atat pentru aroma cat si pentru textura crocanta (mor de drag cand boabele de mustar explodeaza la fiecare imbucatura). Este un mustar ponderat de iute, facut din boabe mari de mustar si otet de vin alb.
Ingrediente pentru Sos cu mustar pregatit la cald:
- 2 linguri ulei de masline sau unt
- 100ml supa de pui
- 200ml smantana dulce
- 2 linguri de Mustar frantuzesc Kamis
- 2 linguri de Mustar clasic Kamis
- o lingura oregano uscat
- sare si piper dupa gust
Pentru preparare, incingem intr-o tigaie uleiul de masline, apoi adaugam restul ingredientelor. Amestecam foarte bine cu telul si lasam sosul sa fiarba, 2-3 minute la foc mic, pana capata consistenta si devine cremos. Sosul cald cu mustar se poate folosi imediat sau se poate pastra la rece pana la folosire.
Ambele retete de Sos cu mustar dar si secretele mele pentru marinarea pieptului de pui va asteapta in video-ul de mai jos. Pentru ca ambele retete le-am gatit alaturi de voi LIVE, pe pagina de Facebook Teo’s Kitchen. Asa ca, daca nu ati apucat sa ma vedeti LIVE, puteti urmari episodul mai jos 🙂
Sper ca va plac cele doua retete de Sos cu mustar! Eu si Kamis va dorim sa va fie de cel mai bine si…pofta buna, spor la gratare!
Cred că din Ingredientele pentru Sos cu muștar pregătit la rece, lipsește Ketchup-ul …
Multumesc pentru atentionare.